icon

Môžem podať odvolanie proti neprijatiu do škôlky?

nananka
12. apr 2012

Môžem podať odvolanie proti rozhodnutiu neprijatia dieťaťa do škôlky.všeobecné podmienky spĺňa, ale vnútroškolské nie..som doma s druhým dieťaťom na materskej tak preto.ďakujem.

pemizb
1. jún 2014

Ja chapem mamicky na materskej...ale tie ktore maju nastupit do prace a nemaju kam dieta dat.....ja si tiez nemozem dovolit platit sukromnu skolku...ani ked nastupim do prace. Mam dve deti a kazdemu dat 450 a plus stravu....ved tolko ani nezarobim. A lacnejsie sukromne skolky v okoli nie su.....potom len vozot decka niekam. Nasi su novembrovi....takze mozem ratat s tym ze ich nevezmu. Kamoska ma presne o rok starsiu a nezobrali...ze ani augustove deti nemaju kam umiestnit. A ona co? Do prace nastupi ako? Stari rodicia este pracuju. Takze mamicky ktore su na materskej v pripade nevzatia dietata do skolky maju este tu vyhodu ze su doma....i ked viem ze pre dieta to nie je najstastnejsie....ale ked uz inak sa neda. Lenze kam ich da mama, ktora sa ma vratit do prace.

saranata
1. jún 2014

Skoda ze je toto otazka a nie diskusia....
Mne neprijali dceru uz treti rok. Nadchadzajuci skolsky rok bude mat 5rokov.
Tiez nemam slusneho slova ,ale takto to je a v BA uplne
Podala som staznost na konkretnu riaditelku a kedze odvolanie akotake sa neda podat tak som musela napadnut rozhodnutie riaditelky.
Som na rodicovskej dovolenke ale s dietatom ktore je chore a s ktorym budem este velmi dlho doma.cize moje dieta prijate malo byt.dokladala som aj zdravotnu dokumentaciu...a nic

Staznost aj napadnutie som podala na mestskom rade na oddelenie skolstva.zatial cakam kedze je to v stadiu riesenia.

tinytina
1. jún 2014

No, nam veduca uradu skolstva (v Petrzalke) tvrdila, ze odvolat sa neda. Vraj sa na to nevztahuje zakon o spravnom konani a teda sa neda odvolat. Mozete podat ziadost o preskumanie rozhodnutia, alebo staznost skolskej inspekcii ked mate pocit ze prijimanie nebolo v poriadku (napriklad zobrali 2rocne deti a podobne). Pozrite si aj tu dole v podstate pisu to iste v casti "Ako sa odvolat" http://poradna.sme.sk/c/7134544/prijatie-do-sko...

tatya
8. jún 2014

veru, ako vsetci pisu, a je to aj v rozhodnuti, odvolanie sa neda podat, ale ja som niekde precitala, ze sa to da formulovat ako ziadost o prehodnotenie rozhodnutia o neprijati 😝 a nie riaditelke skolky, ale priamo zriadovatelovi skolky v danej mestskej casti...

januska151
24. jún 2014

Ahojte aj ja sa pripajam ani mne nezobrali maleho do solky 22.08 bude mat tri a nezobrali mi ho.neviem kolko ziadost ste davali aby vam zobrali dieta do skolky ja som dala tri a nezobrali mi ho ani do jednej.napisali sme na ten mestsky urad a mame cakat na rozhodnutie ale čakat na rozhodnutie može trvať dlho a ja musim 25.08 nastúpiť do práce nemám nikoho kto by sa mi oneho mohol postarat.mohli by ste mi poradiť čo mam robiť dalej či sa dá predlžit materska alebo čo dakujem za odpovede.

lubikan
24. jún 2014

@januska151,ano mozes s dietatom ostat doma do jeho 6 rokov,ak ma zly zdravotny stav,budes dostavat peniaze,ak je zdravy,stat ti bude platit iba odvody do zdravotky a socialky.Treba ist na tieto prislusne urady myslim s rodnym listom ku dnu skoncenia 3 rocnej RD

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
olifcek
24. jún 2014

@katkazuzka logicke uvazovanie mamicky na MD, RD, ale druha stranka mince je presne taka, ako pise @pemizb

ja kebyze som doma na MD, RD, tak by som chapala mamicky, ktore pracuju a nemaju kam dat dietatko. lebo zase, pracujuca ak da dietatko do sukromnej, tak v praci robi za nulu a mozno este priplaca za skolku, co sa veru neoplati financne uz vobec, ak sa pozries na peniaze. no akolektiv? Tvoje ma aspon surodencov a mozes chodit von, medzi ine deticky, ktore niesu v skolke... 🙂 no a ci bol Tvoj komentar egioisticky? no jasne, ze ano... bol brany ciste z Tvojho pohladu 🙂

adiika
2. jún 2015

Ludia co sa deje v tomto state to ani v kocurkove nemali.. moj syn mal vo februari 3 roky..ma mladsiu sestru ma rok a pol.. riaditelka ho neprijala ale prijala deti mladsie dokonca dieta z 30.7 pricom dieta co je 16.7 a nema surodenca nevzala.. sama mi priznla ze niektory maju ine moznosti ktore idu mimo nej..a aj to ze moj syn ostal najstarsi mimo..ako aky hnev mam to ani napsiat nemoze..kazdy kto ma dve deti vie ze je to balzinec..a matka co ma iba jedno to nikdy nepochopi..nemozem sa mu vobec venovat..dcera je dost narocna.. skolku potrebuje ..je velky ako 5 rocne dieta.. aleco uz nikoho to netrapi..z muzom si vezmeme aj uver ale do skolky uz musi..ide o jeho buducnost..
ale pikoska..sestra ma aprilova dieta..a nevzali ju..vzadli deti co ichmatky su tehotne ale to samozrejme nikto nevie..takze tiez supa..ale bonus vzali dieta co je narodene 6.10..ako to co uz je toto??? pritomzo zakona sa to nesmie..ale hold kocurkovo...

moni244
2. jún 2015

@adiika nie nie kocúrkovo, známosti a sponzorský dar škôlke 😉

danielatoracova
25. máj 2017

Baby napodobne nevzali mi maleho.. sice 3r ma az vo februari ale aj tak.. viem ze min 4mamicky maju prijate deti ale davaju im odklad.. mne mojho nevzali pretoze je plno. Sme z dediny a mame len 1skolku. Akoto des. :( idem podat odvolanie kvoli zamestnaniu.. mame hypoteku a nedokazem sitebou predstavit byt bez prijmu :( ja som uz zufala.. starsi chodi do skolky a mladsi nie.. cakala som ze mi ho vezmu od februara ale marne :( prosim vas vzor na to odvolanie by sa u niekoho nenasiel?

rainee
15. jún 2018

No my sme v podobnej situacii. Dcera bude mat v juli 3 roky, ja mam nastupit od augusta do zamestnania. Ani do jednej z 3 skolok mi ju neprijali. Som sa dopocula ze uz pomaly ani 4r deti neprijimaju tak je plno. Tak teraz neviem co bude, pretoze sukromu za 400€ nemozem platit, takze mozem zostat s nou asi rovno doma na neplatenej rodicovskej alebo co. Nema vyznam davat 3/4 platu na skolku a este keby bola viac chora ako v skolke, co v zaciatkoch po nastupe byva casto. Skusim napisat odvolanie, ale neviem ci to bude mat vyznam.

zuzka6542
15. jún 2018

No nám sa teraz stalo presne to -obaja pracujúci rodičia a nemajú pre malého miesto v škôlke lebo veď mamičky sú na materskej a prvé dieťa je v škôlke 😡a ja teraz neviem čo mám s ním robiť... podľa mna ti to nepomôže... tie miesta potrebuju viac deti ktoré nemajú s kým byt a nie take ktoré Maminy sedia doma s druhým dieťaťom

rainee
15. jún 2018

@zuzka6542 no mame asi len 2 moznosti - ostat na predlzenej (neplatenej) RD alebo dieta dat do sukromnej skolky, kde ti pojde minimalne polovica vyplaty, takze je otazne co sa oplati viac. a u nas v okoli su uz aj tie sukromne plne. tak ja neviem.

zuzka6542
15. jún 2018

@rainee ja si to dovoliť nemôžem... potrebujem pracovať a tu to inak funguje (nežijem na Slovensku) keď som počula jednu maminu jak rozpráva aké to je “náročné” sediet doma a starať sa o jedno dieťa lebo druhé he v škôlke na cely deň tak som sa len zasmiala... riešime to cez úrady pretože toto neni normálne neskutočne som nasrata

rainee
15. jún 2018

Ja myslím že by sa tým mali začať kompetentní vážne zaoberať,nakoľko situácia je každý rok horšia. Podľa mňa by mala byť škôlka povinná pre deti od 3r. Nie až pre predškolákov.

sasa1983
15. jún 2018

@rainee aj ja si myslím. Povedzme od 4roch u zdravých deti. Každopádne veď sú škôlky súkromné. .dá sa to riešiť.

rainee
15. jún 2018

@sasa1983 u nás stojí súkromná cca 400€ mesačne,nie každý si to môže dovoliť,niekto možno ani toľko nezarobí. A čo som sa informovala, v našom okolí sú aj tie plne. Takže moc možností zrovna nie je.

sasa1983
15. jún 2018

@rainee tak pravda je, že ja som z Ba. Za škôlku platím ďaleko viac. ALe aj štátne sú vcelku dostuone

ruzenka777
30. jún 2018

@zuzka6542 ...pobavilo ma --- "Maminy sedia doma s druhým dieťaťom"....to si moze mysliet a napisat len mama s jednym dietatom...ze sa obcas nedokazeme ani najest pri tych dvoch detoch, ani ine dolezite veci zariadit, to asi vedia tie, ktorych sa to tyka...ja sa len pytam, preco maju byt deti medzi sebou diskriminovane...ked maju rovnaky vek...a na tych ihriskach ako niekto spominal, si len tazko najdu rovesnikov od septembra...ide predsa o ich rozvoj a nie o to, ze my "sediace doma " mame toho akoze menej...lebo nosit ich do skolky a vyberat poobede, to tiez nie je malina, ci sa mylim ???

cecilia68
30. jún 2018

@ruzenka777 A tá mamička, čo chodí do práce, kde má dať to dieťa, ked jeho miesto zaberá dieťa, ktoré má mamičku doma? Treba sa na to pozrieť objektívne....z oboch strán.

zuzka6542
30. jún 2018

@ruzenka777 presne tak ako napísala
@cecilia68 ... kde ho mám dať? Čo mám dať výpoveď koli tomu v práci keď nemam dosť dovolenky na to? Tak keď ti to robí taký problém vyberať a niesť ho do skolky tak načo ho tam davat 🤦‍♀️Predstav si, ja som rada keď sa najem raz za deň lebo to proste nestíham ako keď som doma bola... mám tri roboty, muž v práci, dedo v práci, mama nežije.. tak má ísť somnou do prace alebo ako?100% je jednoduchšie v týchto prípadoch nechať obe deti doma... ale chápem Maminy si potrebuju aj ´oddychut ´ bohužiaľ my pracujúce na to nemáme čas..

ruzenka777
30. jún 2018

@cecilia68 ja sa pozeram z oboch, len sa mi to voci detom zda neferove...dvaja pracujuci rodicia maju z coho zaplatit sukromnu skolku, ale mamicka na RD len tazko a ked ma doma dve a viac deti nemoze sa dostatocne venovat najstarsiemu, ktoreho nevezmu ani ako 4- rocneho do skolky...z pohladu dietata sa vam co zda spravodlive ? v skolke sa rozvijaju na inej urovni nez doma, to je predsa jasne 🙂

zuzka6542
30. jún 2018

@ruzenka777 nehnevaj sa ale rozvrhmi si čas aby si to stíhala... proste mne príde normálne že keď rodičia pracujú tak by mali mat zabezpečené miesto v škôlke a mali by byt uprednostňované deti pred tými ktorých mamy sú doma.. a nie že ja si budem platiť súkromné jasle aby sa mamina mohla venovať druhému dieťaťu doma🤦‍♀️😂

ruzenka777
30. jún 2018

myslim si, ze potom je to na riaditelke MS, aby porovnala zivotne situacie a okolnosti jednotlivych rodin...ale nemozte zazlievat mamickam, ktore chcu svoje deti dat do skolky pre ich dobro, ze to urobia...v mojom okoli su pracujuce mamicky uprednostnovane, takze nevidim dovod aby si utocila na mamicky, ktore sa tu vyjadruju...aj ked chapem, ze tvoje okolnosti ta k tomu asi dotlacili trocha... a nie je to iba o rozvrhovani casu pri dvoch malych detoch, lebo kazde je ine a vyzaduje si svoje...ked zazijes, uvidis sama 🙂

@zuzka6542

miranna
30. jún 2018

@ruzenka777 nie vzdy dvaja pracujuci rodicia maju moznost zaplatit si sukromnu skolku, na to tiez netreba zabudat, mamicka na MD, RD ma aspon nieco, ale ta, ktora zostane na neplatenej RD, lebo sa jej neoplati davat cely plat na sukromnu skolku, ma potom co robit, a najma u vacsich deti, tie nepotrebuju kolektiv?

zuzka6542
30. jún 2018

@ruzenka777 nezažijem pretože druhé dieťa neplánujeme aby sme sa mohli venovať hlavne prvému 🙂... áno dohnali akurát teraz to riešim že nemajú pre malého voľne miesto v škôlke tak aom sa nechala “uniesť “ trosku nahnevaná som strašne

ruzenka777
30. jún 2018

@miranna chapem, ze su aj take situacie...ja by som vam kludne nase miesto dala, keby som ho dostala a riaditelka by suhlasila 🙂

zuzka6542
30. jún 2018

@ruzenka777 a ďalšia vec vieš koľko by má vyšla opatrovateľka? Na hodinu berie 15 eur ... súkromné skolky sú drahé ako slak tiež...škôlka ma vyjde 65 eur... tak čo teraz? 😪

ruzenka777
30. jún 2018

@zuzka6542 to chapem, malo co je v dnesom svete spravodlive 🙂 dufam, ze sa vam to podari vyriesit, do septembra je daleko a mamicky napr. s troma prihlaskami sa musia rozhodnut pre jednu 🙂 drzim palce 🙂 aj vam by som svoje miesto kludne dala 🙂 no a z mojej osobnej skusenosti, to najlepsie co mozte dat svojmu dietatu je aspon jeden surodenec 🙂 ak samozrejme okolonosti dovolia 🙂 vsetko dobre prajem 🙂