icon

Musí byť dieťa pri nástupe do škôlky odplienkované?

19. aug 2024

Musi byt dieta odplienkovane pri nastupe do statnej solky? Ake mate skusenosti? Dakujem

autor
20. aug 2024

@letfenixa 1. Casti prispevku vobec nechapem o com pises a preco to pises.
2. Neviem ake to je nase mesto.

34katka34
20. aug 2024

Vychovávateľ je v školskej družine. V škôlke učiteľ s pedag.vzdelanim.

krasolienka1
20. aug 2024

U nás ani plienky ani cumlik

tamitamitami
20. aug 2024

V 95% škôlkách dieťa s plienkou nezoberú, možno budeš mať šťastie že sa v tvojej blízkosti nájde aj taká kde zoberú.

krasolienka1
20. aug 2024

@sisska96 ja poznám aj 4rocne deti s cumlom🤦‍♀️

mizoko
20. aug 2024

Ty chces jednoducho niekomu (škôlke) nanútiť,že MUSI prijať tvoje dieťa kt ma plienku aj keď škôlka vyslovene povie,že také deti neberú lebo TY si nezvládla dieťa odplienkovat a nechceš prísť o prácu a oni teda majú povinnosť také dieťa zobrať. Stále nevidíš problém v sebe? Ešte sa skús zamyslieť. To,či tvoje dieťa má alebo nemá plienku a či je alebo nie je pripravené na škôlku je len tvoja vizitka. Prečo by za teba mal niekto doháňať čo si ty zanedbala. Zbytočne sa tu budeš rozdrapovat. Ty si ďalšia z tých,čo si myslia že iným budú diktovať ale samé to nedokázali s jedným deckom tak to hodia na učiteľku kt ich tam má 20 a ešte budú hucat že čo je to za diskrimináciu ich dieťaťa keď ho tam nechcú. Mala si na to tri roky tak kde bol doteraz problém? Ak dieťatko nemá zdravotné problémy tak plienka cez deň v troch rokoch je naozaj už nevhodná. To ti nevadí že potom to dieťa smrdí močom a výkalmi? A je jedno e ho hneď prebalis lebo ono to už bude aj tú chvíľu na pokožke a také dieťa už vie naložiť kvalitné. A toto chces aby to robila učiteľka v škôlke,prebaľovacia náklad od veľkého decká? Zatlieskaj si ako dobre si si to vymyslela. Ty si to nezvládla chces donútiť niekoho iného aby to spravil za teba a ty môžeš v klidku piť kávičku v práci a nestarát sa,šak tvoje dieťa základy hygieny naučí niekto iný. Milujem takéto matere

mizoko
20. aug 2024

@svetlonos a podľa teba je v poriadku ak mamička chce donútiť škôlku že dieťa musí zobrať aj keď nie je odplienkovane a namiesto nej doučiť dieťa základom hygieny lebo ona sama to doma zanedbala? Mamička mala doma len jedno dieťa v škôlke ich je 20. Vyskúšala si si niekedy pracovať v takom zariadení že dávaš mudrosti?

matullienka
20. aug 2024

Autorka ak máš taký postoj k ľuďom ako máš tu, tak teba budú v škôlke milovať. Treba si uvedomiť, že v škôlke je na začiatku adaptacny proces u nás trval 3 mesiace a môže sa stať, že tvoje dieťa vrátia, že ešte nie je na škôlku pripravené. Nespravis s tým vôbec nič, nie je to v tvojej moci

bosorkabb
20. aug 2024

V našom meste všetky deti ktoré nastupujú do škôlky musia byť odplienkovane. Bez výnimky.
A ako niekto podotkol je to materská škola a sú tam učiteľky. Stačí pozrieť príslušnú vyhlášku ministerstva školstva.
Myslieť si môžeš čo chceš ale fakty nezmeníš.

bosorkabb
20. aug 2024

Ešte podotknem že všetky deti sa u nás prijímajú na adaptacny pobyt 3 mesiace a vtedy sa môže dieťa vylúčiť ak nespĺňa podmienky.

mamina7070
20. aug 2024

ak ma trojrocne plienku na poobedny spanok tak ti ho mozu vziat len na poldenny pobyt ak je celodenne plienkovane mozu ho vylucit pocas adaptacneho procesu
bezne je uvadzane co je podmienkou prijatia do MS a odplienkovanie je prva z podmienok
mozes skusit napr opatrovatelku a pod samozrejme ze deti nie su stroje ale velka vacsina deti sa do 3 rokov odplienkuje tj dozreje mu nervova sustava do stavu ze dokaze ovladat zvierace samozrejme su deti co maju opozdeny vyvoj tam to treba riesit potom s odbornikmi

mimka1402
20. aug 2024

Nie nie som vychovávateľka, ale učiteľka so vzdelaním. Neodpliekované v MŠ nemáme. A to sme mali už 2,5 ročne deti. Ty nevieš zvládnuť jedno dieťa naučiť odplienkovať, ale ja to mám urobiť pri 25 deťoch? Nehody sa stávajú, preto máme podložky pre deti na posteli, ale myslieť si, že veď pre učiteľku je to ok a deti nekricia.. 😂
Skús o týždeň ísť so mnou do práce. Mať 25 deti ktoré sú prvýkrát od mamy preč. Jedno sa rozplače a zvyšok sa pridá a uvedomia si, že aj im chýba mamina, jedno začne kričať ďalší sa pridajú.😀 Ale takéto arogantne matky milujem asi najviac. Sú nejaké pravidlá a v MŠ sa snažim deti naučiť základné veci čo často ich rodičia nenaučili. Ale meniť plienky 25 deťom by ma asi zabilo. Hlavne keď väčšina žien to ťažko zvláda s jedným či dvoma deťmi a nie to s 25 malých drobcov, ktorí sa naviazu na teba a chcú tvoju pozornosť... A anjelicek ti písala pravdu, ale tá sa ti nepáči.

mizoko
20. aug 2024

@mimka1402 ja som síce pomáhala len v súkromných jasliach a mali sme Max 5 deti ale aj to bol zahul. A keď sme detičky odplienkovavali zvyčajne do 2 týždňov boli odplienkovane ( ak rodičia doma spolupracovali). Tak nechápem aký je problém pri jednom decku. Že oni nechcú mať doma všetko ocikane- aj taká bola výhovorka. No tak my v zaradení sa môžme aj roztrhať keď rodičom je to jedno. A existujú naťahovanie plienocky ako gaťky takže dieťatko sa ľahko dáva na nocnik,ale to je niekto rodičom jedno,idú si svoje. Ach jaj

oskvarka
20. aug 2024

@patka06 podla mna to nema nic spolocné so zdravým ale skorej neurotipické dieta.. ;)

michaela329
20. aug 2024

Ja len čisto prakticky. Autorka ako si také neodplienkované dieťa v škôlke predstavuješ? Akože keď pôjdu na hru vonku a ono sa tam pokaká, pobeží s ním učiteľka do budovy ho umývať a prebalovať? Stiahne deti z vychádzky, lebo sa precikal, prekakal? Počas výletu do bábkového divadla so sebou bude vláčiť prebaľovaciu tašku? Ak sa mu pritrafí v jedálni, deti okolo neho budú v smrádku? To nie je občasná nehoda, tie sa riešia bežne - ja občas aj s prvákmi ešte behám po tepláky, lebo cikli. Ono táto oplienkovacia podmienka má svoju logiku a opodstatnenie. Mala si nanyo dosť dlhú dobu, hadam si sa nedozvedela pred týždňom, že pôjdeš do práce. Je to Tvoj problém. A stretla som už aj deti s poruchou vyprázdňovania, no tam sa rodičia prišli slušne poradiť s učiteľkami, nie arogantne vyskakovať.
A mimochodom - ja ako vychovávateľka pracujem v ŠKD. V MŠ sú učitelky. Niekedy má MŠ asistentov a pomocných vychovávateľov - oni pomáhajú, primárne sú tam však učiteľky.

belllinka
20. aug 2024

Autorka, ty si neodplienkovala dieťa a chceš hádzať vinu na škôlku, keď kvôli tomu prídeš o prácu? Nebuď smiešna, ak ti ho vylúčia, bude to iba tvoja vina 🙂 Alebo si nájdi súkromnú škôlku, kde si priplatíš a budú ti ho prebalovať aj do 6-tich rokov.

tamtumdo
20. aug 2024

U nás v škôlke dedinskej,v oboch.školkach majú len jednu podmienku bez plienky, či nastupuje 2 ročne,či 4....
U nás sú učiteľky, skoro všetky majú VŠ, tie ktoré nemajú Vš tak majú pedagogickú školu minimálne....vychovávateľky nemáme žiadne, tie sú len v druzinach na základných školách.

michaela329
20. aug 2024

@tamtumdo aj vychovávateľky majú VŠ, no ten odbor je na inú prácu so staršími deťmi. V MŠ je nová funkcia "pomocný vychovávateľ". No nie je to náhrada za učiteľku.

tamtumdo
20. aug 2024

Môj starší mal.plienku do 3,5 roka...až vtedy nastupoval, nastupoval neskôr kvôli plienke,nikde mi ho vziať nechceli, nebol zanedbaný ani nič, má vyššie IQ, je to taký intelektuál....popisaval sa v noci skoro do prvej triedy.....dr. mi povedala,že to je niekedy tak,že on to ovplyvniť nevie, nedozreta CNS v mozgu....aj tak bolo...nosil plienku dlho napriek tomu,že ho kvôli intelektu,posunuli po polroku rovno do prípravky.....niekedy dieťa potrebuje viac času, môj druhý úplne bežne priemerné inteligentné dieťa, nema plienku už ani na noc od 2 rokov.....čiže tak....ale mne môjho nikde nechceli zobrať....keďže som bola doma na materskej s druhým,súkromné zariadenia som nepozerala,ale štatne vtedy vo veľkom meste s plienkou neexistovalo...

sisska96
20. aug 2024

No rodičovská dovolenka trvá 3 roky, potom už zamestnávateľ nie je povinný držať miesto ak nejdeš do roboty

tamtumdo
20. aug 2024

@michaela329 áno aj vychovávateľky majú VŠ, ale sú aj vychovávateľky so strednou pedagogickou myslím že odbor učiteľstvo pre ms a vychovávateľstvo...

misicka31
20. aug 2024

Áno,do škôlky neberú deti s plienkami...je to škôlka,nie jasle.....je to vzdelávacia inštitúcia a sú tam učiteľky...mňa len udivuje,ako sa tu naváže do ľudí,ktorí s vami nesúhlasia... Nik netvrdí,že maté zaostalé dieťa 🤦len asi ešte nie je pripravené na odplienkovaním,to je všetko,amen

michaela329
20. aug 2024

@tamtumdo to sú aj učiteľky mš, dorobiť VŠ si však budú musieť. Moja sestra tak bola.

kataleya
20. aug 2024

Ahoj pracujem v materskej škole. Záleží od konkrétnej škôlky. Treba sa opýtať. U nás môže mať dieta aj plienku aj cumlík. Preto lebo nas je dostatok personálu. Ak je však v triede len jedna učiteľka, tak si neviem predstaviť ich ešte aj prebaľovať. Jednoducho by to nestíhala.
V škôlke pracujú učiteľky a môže tam pracovať napr. Aj pomocný vychovávateľ v bežnej materskej škole. Ale to je málokde.

tamtumdo
20. aug 2024

@michaela329 no viem,že u nás tiež,tie ktoré majú strednú školu a pôjdu do dôchodku,tak ich už nahradia len učiteľky s VŠ...

barbie2023
20. aug 2024

V školke je učiteľka. Je to materská škola žiadna škôlka keď už sme pritom. Spadá pod školstvo a učia tam učiteľky lebo vedú výchovno-vzdelávaci proces. Takže žiadne prebaľovanie ti tam robiť nikto nebude. Nie je na to ani priestor a ani to nie je v náplni práce učiteľa. Veľmi radi si to rodičia mýlia s jaslami ,ktoré sú sociálne zariadenie a nie vzdelávacie a kde je vychovávateľ alebo zdravotná sestra. Materská škola je predprimárne zariadenie ,ktoré spadá pod ministerstvo školstva. Tam nemajú plienky čo hľadať.

macatt
20. aug 2024

V našej škôlke sa tiež učiteľky netrápili plienkou, keď sa dieťa pokakalo riešila to upratovačka, učiteľky sa ho nechytili a potom sa šušotalo, učiteľky sa sťažovali a bolo z toho Haló.. a pani upratovačke sa musela doniesť čokoláda😀 keď dieťa nemalo dosť oblečenia tak volali rodičom nech si pre dieťa prídu.. napr sa stala nehoda 2x a dali posledné oblečenie tak už volali.. možno to pár x urobia a zavrú oči, ale riešiť sa to bude.. nás sa to netýkalo našťastie, ale tie mamičky ktorých sa to týkalo boli na ,,koberčeku,, a zazeralo sa na také deti aj rodičov žiaľ 😫

macatt
20. aug 2024

A nechcem ani hovoriť o tom, že to dieťa pokakané dali nabok, niekam do umývarky a čakalo sa na upratovačku neviem koľko🙉 a aj pocikané tam bolo, kým sa pani učiteľka, alebo niekto neuvolnil.. nikto neletí to dieťa prezliecť..

barbie2023
20. aug 2024

@macatt a bude horšie. Učiteľku v ms už nikto nechce robiť lebo je to náročná práca plná stresu a tlakov zo všetkých strán. Pre rodiča to vypadá ako hrajkanie a pre deti to hranie musí byť. Ale na to majú učiteľky vzdelanie ,aby to hrajkanie malo zmysel a učili sa pri tom deti. Ani cvičenie nie je halabala ako by si niekto myslel. Všetko má svoj zmysel a cieľ. Ale za tých pár eur čo dostanú to už pre mladé baby nie je atraktívna práca takže zoberú hocikoho z ulice bez vzdelania či vzťahu k tejto krásnej no náročnej práci . A to ešte len budú rodičia pozerať keď príde do triedy za "učiteľku" niekto kto ani nevie čo robí... Už sa to deje a potom sú tu komenty ako niektorá vrieska alebo robí problémy. No škôlky sú plné deti a učiteľov všade malo. Vravím , bude horšie lebo spoločnosť si z učiteľov robí strážcov deti a za ten smiešny plat a neustále buzerovanie zo všetkých strán to vydržia už len tí,ktorí majú pár rokov do dôchodku.

macatt
20. aug 2024

@barbie2023 áno, aj u nás je väčšina učiteliek mladých s malými deťmi a potom učiteľky pred dôchodkom.. v tom strednom veku pár.. je to ťažká práca, skôr poslanie.. robia pre deti veci a pripravujú aj vo voľnom čase a to nikto nevidí väčšinou.. naše brutal, jedna upečie tortu pokaždé na posedienie, ďalšia vyrobí darčeky pre deti…no hanbíme sa s tými kupovanými koláčmi😫 ale neviem to no🙄 mali sme len úžasné p učiteľky naozaj, ale deti pokakané neumyjú😉