Musí byť dieťa pri nástupe do škôlky odplienkované?
Musi byt dieta odplienkovane pri nastupe do statnej solky? Ake mate skusenosti? Dakujem
@lalala94 prepáč ale máš nejaký problém s porozumením? Ona píše že zaostáva v tej danej oblasti. Zaostáva s dodržiavaním čistoty - t.j chodením na wc/nočník. Trojročné dieťa to má zvládnuť. Respektíve ešte tak 3,5r. Ak nie, tak v tejto oblasti zaostáva. Tak ako.to anjelicek píše. Ja nikde nevidím, že by písala že dieťa je zaostalé celkovo
@anjelicek26 aj ja ta mam rada aj tvoje prispevky, ale prečo jej píšeš ze nemôže ist neodplienkovane dieta do ms, ty poznáš všetky ms v jej meste? Ved nech sa popýta a uvidí, u nas vo viacerých ms nie je absolútne problém ak ma dieťa 3 a viac a ma ešte plienku, vezmú ho, na posledných voľbách som bola v komisii s 2 rôznymi učiteľkami z 2 rôznych ms u nas v meste, ta jedna ze vôbec neberú a druha ze berú úplne v pohode, dokonca spomínala aj 4 ročného chlapčeka s plienkami a sú úplne bežná štátna ms
@ptvw tak zase ruku na srdce je polovica augusta a v ktorej štátnej škôlke ti vezmú dieťa od septembra keď si tam nedala v máji prihlášku? Netvrdím, že taká nie je ale je ich ako šafránu. Tieto veci sa riešia pri zápise a nie 2 týždne pred nástupom
@anjelicek26 len pre zaujímavosť, v akom veku sú obvykle deti v Nemecku odplienkované? Lebo mnohí tvrdia, že na Slovensku sa odplienkováva strašne skoro a inde majú plienky dlhšie... no podľa toho, čo píšeš, je to podobné ako tu, čiže väčšina je už v troch rokoch bez?
@ptvw reagujem na tvoju odpoveď anjelicek, teraz má autorka už dosť neskoro zisťovať či jej dieťa vezmú do škôlky v okolí keď má plienku ak do tej čo je prihlásené také deti neberú
@jarnajarokolo ja mam pocit z tých troch škôlok,kde mi deti chodili, ze je to rovnake. Nehody sa stavaju, ale plnne plienkovane deti neberu. Mamičky okolo tých 2-2.5 roka odplienkovavaju.. co nerobia je posadzanie rocnych deti na nocnik, to nie.. mne sa maly sef zobudil, docitam vecer🫣😅🤣
@matullienka už chápem, tak si to autorka mala zistiť skôr kde také berú 🤷♀️😃 nemusela riešiť ze ma plienky ešte...a áno vo veľkých mestách už prijatie asi neporiesi nijak, u nas sa ešte dá našťastie ze vedia prijať aj v septembri...ja som bola nakoniec v juli žiadať o prijatie lebo nám padlo sťahovanie zatiaľ a tam v pôvodnej ms bol prijatý normálne akurát ze to bolo 200km ďaleko 😅
@anjelicek26
prosím ta spamätaj sa! Mas dnes na hovno deň ci ta niekto nasral?? Tvoje názory kolkokrat beriem ale tu si protivna ako čert!
Dieta je zaostale koli plienky po troch rokoch a mater lemra hnila neschopna, že? Lebo ty vsetko bravúrne zvládaš, pokles si po pleci a daj si pokal za super matku!
Poznám 4 deti, nadpriemerne inteligentne a s pmienkou behali skoro do 4 rokov. Matky sa im venovali, si predstav a cuduj sa svete aj pediatrická povedala, že je to individuálne. Takú kravinu do neba volajúci o zaostalosti žiadna nepovedala!
Je super, pokial to dieta do troch rokov zvládne. Ale žiadna matka so štipkou empatie neobvini inú matku, ze je neschopna a dieta zaostale, pokial do 3 rokov nezvládne! Ale jasne, v DE aj na SK je v škôlkach minimum personálu, šetrí sa na každom rohu. Takže chápem, že ucitelky nestíhajú ešte aj prebaľovanie. Ale takto hnusne doraziť autorku q jej dieta je ozaj cisty hnus!
Ja som bola v roku odplienkovana, a myslíš ze mi to je v zivote niečo platné?? Nie, ani na pohovore sa to nikto nepýta.
Ale super matky si potrebujú vzdy pohľadať ego na "neuspechu" iných, však?
Sa zamysli. Ja som dnes hodinu g noci spala ale takuto ohavnost by som teda nenapísala, ani z unavy ani z nastvanosti.
@svetlonos boze moj, citaj prosim s porozumenim a nehladaj nejake emocie za tym. Ziadne "ego" si nehonim, sama mam "zaostale" dieta, mala som. Zaostale vo viacerych oblastiach - zaostavalo za rovesnikmi - casom to dobehlo.Nerobi to z neho zle dieta, ako pises - poznas sama nadpriemerne deti s plienkou - ano nadpriemerne v jednej, zaostale v druhej oblasti, to sa bezne stava! Ale aj tak pomenujme veci spravne - uz by to mali v tom veku vediet. A nie, nikdy som sa kvoli tomu, ze mam dieta, co este nieco nevie, necitila ako lemra ci neschopna... proste on potreboval viac casu. Aj syn tejto mamicky potrebuje - a skolka to nevyriesi zo dna na den.
Fakt ma udivuje, ze napises, ze pisem "ohavnost" a pritom ona planuje dat dieta do skolky, kde bude denne vystavovane komplikovanym situaciam za to, ze tie plienky ma. Pretoze ani upratovacku, ani ucitelku nebude bavit ho prebalovat a sprchovat par krat denne (lebo to nie je ich praca) a tie negativne emocie "zasa si sa pototo" bude na dieta prenasat, to iste spoluziaci, ked uvidia, ze ma plienky, ze ho musia polozit na zem, ze je pokakany az za usami, ze smrdi... a prosim nehovor mi, ze 3-4 rocne deti v skolke, ktorym maminy pri odplienkovani vtlkali do hlavy, ze do plienky cikaju a kakaju len babatka, toto riesit nebudu. Vies, ake emocie to u dietata vyvola? To nebude Martuska na fore, co mamine odporuci jaslicky, opatrovatelku, ale to bude kazdodenny emocny natlak na dieta v tom kolektive sa tych plienok zbavit - aj ked este nie je ZRELE. Alternativne budu riesit dokola jeho nehody a po adaptacii ho vylucia, lebo to proste s tymi nehodami nepojde. Vies, co to spravi s psychikou dietata, ze ho "vyhodia" zo skolky? Ked uz si tam najde kamaratov a vsetko? Fakt skvely plan, skvely napad, skvele riesenie.
Nasa skolka ziada v zozname nepremokavu plachtu. Plienky uz nie v takom veku.
Ano je to ine na dedine,ale aj to ktora ako, lebo my tu mame dve skolky a v jednej sa da "plienka na spanok" a v druhej sa to netoleruje. Ale aj to len vynimocne, nie je to automaticke ze mozes dat dieta ked nie je odplienkovane. Ja osobne by som si nedovolila tak dat dieta.
3 ročné dieťa sa už vie vypýtať na nočník takže ano,3 ročné dieťa pokiaľ nemá zdravotný problém by už nemalo mať plienku minimálne počas dňa. Že sa stane nehoda je úplne normalne ale nie že dieťa je celý deň v plienke. Veď také dieťa keď už naloží tak poriadne. A zbytočne sa tu hecujes že sme tu matky "dokonalých" deti. Nie sme,aj náš to stalo usilie naše deti odplienkovat a predstav si dokázali sme to. Niektorému dieťaťu to trvá kratšie niektorému dlhšie ale plienka v 3 rokoch ak ti príde v pohode tak nedávaj dieťa do škôlky. Je tam jedna ucitelka na 20 deti. Choď si to vyskúšať a potom nám napíš aké to je ked máš zvládnuť ešte aj prebalovať toľko detí.
Nie,nereve 25 deti v škôlke,ale stačí aj pár aby strhli ostatné a potom to ide aj samé. Robila si niekedy v takom zariadení? Lebo múdrosti rozdávas ako keby ano
A tie čo ti píšu že 3 ročné dieťa by už nemalo mať plienku tá nejako urážajú? Lebo ty do tých skaces kvalitné a označuje a ich za matky "dokonale". Venuj sa svojmu dieťaťu čo sa týka odplienkovania a nemusíš skákať do matiek,kt to zvládli. To je celé
U nás v škôlke (na dedine) to je jedna z podmienok... Syn ide iba na pol denne lebo na spánok ešte len teraz začal bez plienky a stane sa ze sa ešte pocika a v noci plienku ma ešte vždy... Asi záleží od škôlky, ale tu na okolí nepoznám takú kde by brali neodplienkovane dieťa
Treba sa spýtať priamo v škôlke.
Moju staršiu odplienkovali v škôlke ako 4,5 ročnú. Mne sa to doma nedarilo. Jej vôbec neprekážalo, že je mokrá. Učiteľka sama mi povedala, že nech už neodsúvam nástup do škôlky kvôli tomu, že sa malá nepýta na wc. Že oni chodia na wc v pravidelných intervaloch, takže to zvládnu. Nastúpila bez plienky. Spočiatku mala aj 3 nehody za deň, skrinku mala plnú náhradného oblečenia a posteľnú bielizeň s pyžamom som prala denne (nepremokavá plachta bola samozrejmosťou)... V tom čase sme bojovali aj s úmyselným zadržiavaním stolice - čo situáciu ešte viac komplikovalo.
Trvalo to, ale napokon sme to zvládli. Hanka má diagnózy a s tým chodením na wc včas sa trápime doteraz (má 10). Jednoducho to pre ňu nie je priorita, a kým ona nezmení postoj, ja sa môžem aj na hlavu postaviť. U nej to tak funguje. Nič, nič, vyzerá to beznádejne - a jedného pekného dňa jej to docvakne a zrazu to funguje.
Opravujem 3,5 ročná (nejak som si to zle spočítala.)
V tom čase vedela napočítať do 100 a začínala čítať, ale v tejto záchodovej oblasti bola zaostalá (a v podstate stále je)
V skolke je ucitelka, v skd su vychovavatelky.
Naplnou uciteliek v ms nie je prebalovanie. Dieta ma byt odplienkivane. Nehoda sa pocas spanku moze stat, hlavy mu nik neutrhne, ale plienky mu davat nebudu.
@anjelicek26
prosím ta píšeš bludy. Bavila som sa par pediatrami, odborníkmi dlhoročnými na túto tému. Zaujímalo ma to. Ani jeden z nich nezaprel takú sprostost, ze tie deti s plienkou po 3 roku sú v tejto oblasti zaostale! To ze ty jedno dieta so špeciálnymi potrebami - viacerymi- mas a riesila si to, je super. Ale tam to malo asi určite príčiny a nešlo len o odpluekivanie. To je uplne ok.
Ale nazvať normalne dieta, ze zaostáva?? Pozri na nete odkedy je bežné odplienkivanie - aok.de napriklad píše medzi 3-4 rokom! Tiez aj mnoho iných zdrojov udáva tento vek. To len čarovné Sk riesi ešte komunistické škatuľky, ze od toho 1,5 -2 rokov to musí klapnut. Niekto dokonca píše od 6 mesiacov je to reálne - no je, jeden taky zázrak som videla. V 7 mesiacoch bez plienky a v 8 dievčatko už chodilo! Ojedinele ale nie pravidlo.
To na SK museli deti prísť rýchlo o detstvo a plienkach po roku bola pomaly hanba. Tak prečo neist ďalej v týchto debilitach - ved to fungovalo! No preto, lebo sa lekárska veda už trošku posunula na inú úroveň. Kedysi sa v dobrej viere - nevedomosti/sprostosti operovali deti do jedného roka na srdce bez narkóze. Ved naco, oni predsa bolest necítia! Vždy ma zamrazilo iz len ta predstava. Dnes iz vieme svoje, ze? A tak isto aj s odplienkovanim. Žiadna pokojná, spikojna a vyrovnaná zena, matka, muž neoznaci 3rocne dieta s plienkou za zaostale. Je super, keď to deťúrence do tých troch rokov zvládnu ale nie je to pravidlo. Tak nebudem skatulkovat. Vies ty ako sa tie matky snažia? Nevieš, len píšeš ze ma 1,5 roka čas "naucit" to dieta. Kedysi sa tak riešilo aj nočné odplienkivanie - matky vstávali 2x za noc a dieta posadili na nočník 🙈 To nie je odplienkovanie. Pokial dietatu nedozreje určitý hormon, v spánku nie je schopne kontrolovať moč. Ale kedysi bola tiež teória, že ma toľko rokov a musí už vedieť.
Troska empatie by nezaškodilo. Spokojní ľudia takto nejednaju. Zhodiť dieta a ostatné aj matku.
Ja som bola super šikovná ako mala - sama som sa vraj odplienkovala počas sprchovania v roku. A od vtedy som vraj plienku nepotrebovala. Codit som zacala sama v 9 mesiacoch. Ze zo mňa nie je za ti moju babetkivsku šikovnosť riaditeľka zemegule je nefer 😁. Nič to neznamena.
Ja som ozaj rada, že v Rakusku to berú pokrocilo. Oni tu plienky v troch rokoch neriesia. Náš býval casto chorý, práve v super kovidovom obdobi. Ja sim to 6x skusala a vždy do toho ochorel on alebo ja. V skolke som to povedala, riesila s riaditeľkou, lekárkou. Absolútne žiadny problem nemali a vyhovorili mi dat ho koli tomu do skolky neskôr. Ze maju kopec takých deti, kazde je ine, inak sa vyvíja. Oni s tým problém nemajú vôbec. Nikdy sa u nich nikto nevysmieval, ucitelky boli a su vždy laskave. Matky sú tí tolerantne a neodsudzujem, nepovažujú sa. Ani ked ich dieta dávno plienky nema. Jedného dňa mi sam povedal, že plienku nepotrebuje, asi mesiac po treťom roku. Od vtedy to fungovalo super, nehoda bola asi 3x keď bol pohruzeny do hry. Ale na SK by ho preto nezobrali.
Tam je ohromný tlak na matky aj deti. Na jednej strane sa tu hovorí ake sú ženy lenivé, keď sú doma až 3 roky a viac. No nie každá si to finančne môže dovoliť a musí akokoľvek dieta naucit/ donútiť byt bez tej plienky na čas.
Ja chápem ucitelky v slovenskej skolke uplne. Je ich málo, nemajú čas. Ale to je z viacerých pohľadov chyba systému.
Ale toto skatulkovanie ma vytaca neskutocne. A pisala by som rovnako i keby moje deti boli bez plienky už ako jednoročné.
Samozrejme, že má každé dieťa iné tempo odplienkovania sa ale trošku tu chodíme z extrému do extrému. Kedysi muselo byť všetko podľa tabuliek a dnes až prehnane dbajme na jedinečnosť dieťaťa a všetko čo robí ako robí je úžasné a v poriadku a okolie sa mu má prispôsobiť a nie ono jemu. Ak mám dieťa, čo sa v škole nevie zmestiť do kože a vyrušuje, učiteľka sa nemôže naplno venovať dalším žiakom, prípadne deti bije tak je to moj problém ktorý musím vyriešiť. Ak má diagnózu tak asistent, liečba, špeciálna škola atď. Inak s nim riešim aby sa začal správať normálne. Proste môj problém ktorý riešim a nie že dieťa hodím učitelovi na krk. To isté s plienkami. Ak chcem aby malo aj v 4 rokoch plienky tak som s ním doma alebo nájdem škôlku, kde učitelka bude mať čas mu čmuchať zadok.
Pomaly už bude normálne aby decko chodilo s plienkami do školy
pracujem v mš ako učiteľka, nie vychovávateľka. My vaše deti učíme častokrát základné veci. Pripravujeme na školu. Nemýľte si pojmy. Mimochodom do škôlky patrí len odplienkované dieťa. Pokiaľ má plienku na spánok, pôjde na obed domov. UČITEĽKY v MŠ nemajú v pracovnej náplni prebaľovať deti. My nemáme na starosti 5 ani 10 detí, ale častokrát je ich 20-23. Tých najmenších. (2-3.r)
@staalienka mate to zakotvene aj v zmluve ze pokial ma 3 rocne dieta plienku na obed ide domov ? Neviem si to v praxi predstavit. Ze matka nastupi po 3 rokoch do prace a vy jej volate o 12 ze si ma prust po dieta lebo idete spat a to jej spi s plienkou... ci ako?
@sisska96 nie nebude to normalne ale tiez nie je normalne dat pre matku vypoved v praci lebo jej dieta ma 3 roky a ma plienku, ako ktora matka da vypoved, pride o prijem a financnu istotu kvoly plienke? .. aj ked mozno o mesiac ju uz mat ale smola ona uz dala vypoved.. pochopitelne to nikoho nemusi zaujimat. Lebo ved dieta je mimo ze to nevie, matka je mimo ze ho to nenaucila no taky clovek je vyvrhel spolocnosti asi lebo plienka ani na hodinu

@martul vôbec nikto. Len ma fascinuje, ako ľudia idu do vyvrtky zo slova zaostale... lebo to "potrebuje viac casu" znie lepšie. Pritom to popisuje tu istu situaciu. Odpoveď dostala, do škôlky takto dieťatko ist nemôže,treba riešiť ine možnosti.