icon

Musí byť dieťa pri nástupe do škôlky odplienkované?

19. aug 2024

Musi byt dieta odplienkovane pri nastupe do statnej solky? Ake mate skusenosti? Dakujem

Strana
z5
barbie2023
20. aug 2024

@macatt no to nie je ich práca. A predstav si akože za prvé neviem kde by to mali robiť a kde nechajú ďalšie deti kým omyvaju jedno ? Ja viem,že sa to môže stať a nikto za to nemôže. Ale toto je vec ,ktorú by mali riešiť a tlačiť na to všetci ako rodičia tak aj školy ,aby pridali pomocný personál ,ktorý to urobí. Ak by učiteľka ,ktorá to ani nesmie robiť ( napr v iných štátoch to môže len zdravotník robiť ) opustila deti zatiaľ čo druhé umýva a nejakému sa medzitym niečo stane tak je ona zodpovedná za zranenie. A k tým mladým učiteľkám. Strašne ich málo a rýchlo vyhoria alebo si uvedomia ,že inde za menej stresu majú minimálne takú mzdu alebo vyššiu. A je to fakt. To už len na dedinách je možno fajn robotka kde je 10deti v triede a pohodička. V mestách je to čím ďalej tým horsie.

macatt
20. aug 2024

@barbie2023 veru, niekedy nestihnú ani riťku poriadne utrieť, kým sa to dieťa nenaučí poriadne chodí so škrkátkom🙄 a nezostáva nič iné len pani učiteľku pekne poprosiť a nie sa niečoho domáhať, tadiaľ cesta určite nevedie..

zafir01
20. aug 2024

NIE .. nemusí byť odplienkovane .

Podmienky si kladú MŠ individuálne v súlade zo zákonom . Môžu žiadať aby bolo odplienkovane , alebo môžu odplienkovane deti uprednostňovať .
No sú škôlky ,ktoré aby sa nezavreli ( na niektorých dedinách ) berú deti aj s plienkou .

Moja dcéra nastúpila do škôlky v 2 rokoch ,ja som tam pracovala ako admin. Vedúci pracovník v jedálni . V tom čase už bývalá bez plienky ( bol január ) . No na dianie ju mala a s nástupom do škôlky v mrazivých mesiacoch sa opäť začala pocikavat ( zrejme stres ) . Takže s plienkou nemali problém ... Nakoniec som to však kôli dieťaťu nechala a ostala som doma .a chvíľku na to povikavanie prestalo .

Ale teda áno ,môžu vziať aj s plienkou ,ale nečakaj to vo veľkých obciach ,či mestách .
Stačí ,ak si to daná škôlka dá škôlka do podmienok a tým to končí , nemáš žiadnu moc s tým " bojovať " .

barbie2023
20. aug 2024

@zafir01 musí byť odplienkovane a ak tu takto tvrdíš opak tak daj aj zdroj. Lebo ty si vieš dohľadať xy zdrojov kde máš podmienky prijatia a tiež náplň učiteľky v ms. Ale toto medzi ne nepatrí. Súkromná ms ,ale ms spojená s jaslovou triedou od dvoch rokov je zas niečo iné. A sú aj ms kde to je upravené od zriaďovatela ,ale musí mať k tomu zavedené podmienky ako materiálne tak personálne. Ak sa bavíme o štandardnej ms tak nemusí.

zafir01
20. aug 2024

@barbie2023 no . Tak pracovala som v štátnej MS,dieťa mi vzali deň po narodeninách 2 rokov . Písala som moju skúsenosť . Aj to ,že ak škôlka má málo žiakov a zriaďovateľ ju nechce zavrieť nahana deti po okolitých obciach ako v tomto prípade , môže prijať . ( V mojom prípade sa škôlka prerabala z eu fondov ,a v prípade nesplnenia kapacity deťmi by peniaze museli vracať ) Jedná sa o škôlku v okolí ZA

zafir01
20. aug 2024

@barbie2023 a teda pri stave škôlok na sk ..povedzme si úprimne ... Ktorá škôlka má dostatočne vytvorené podmienky a kapacity neodplienkovane dieťa vziať ? To sú výnimky .
Moje vzali ako píšem deň po druhých narodeninách s tým ,že zo stresu začalo mať nehody a tak som dala nohavickove plienky .
Ibaže škôlka bola na pol roku nenaplnená s klesajúcou tendenciou deti ,a tak sa zriaďovateľ spolu s riaditeľkou snazili deti skôr prilákať.
To isté sa dialo v neďalekej jednotriedke , ktorá sa však časom zavrela

alchemilkazltozelena
20. aug 2024

V súkromnej ms nemusí byť odplienkovane.. daj do súkromnej ak má plienky a súrne ju potrebuješ...

barbie2023
20. aug 2024

@zafir01 ale veď čítaj čo píšem. Ak má na to podmienky - uvedené ale aj písomne ,tak môže. Ale musí mať podmienky. Len preto to píšem,aby si tu mamičky nemysleli,že to je bežný štandard.

svetlonos
20. aug 2024

@mizoko
Áno vyskúšala, si predsta. Aj v jasliach aj v skolke 😉 v Rakusku.
A neprejrucaj co som napísala! Ja mam uplne pochopenie s ucitelkami v SK aj DE škôlkach. Sú podobsadene, je to masaker, bez sance aby to nejak dobre stíhali! A nepisem ani o matkach, ktoré dajú od pol roka do rúk mobil a maju v pazi. Ale je jednoduchšie prekročiť ako čítať s porozumením, však? Vies, nie sú všetky matky hnile zanedbávajú svoje deti. Rozumní a pokorni ľudia aj na vysokých pozíciách nikdy nebudú tvrdiť ako sa im veci super podarili a ostatní sú neschopní.
Ale škoda reči.

mizoko
20. aug 2024

@svetlonos ja som ale nič neprekrutila 😉 kde píšem o hnilych zanedbavajucich matkach v komente určenom tebe? Lebo tunas sa bavíme a odpovedáme autorke kt sa rozčuľuje že jej dieťa by nevzali odplienkovane do škôlky. A ja sa nečudujem keďže,ako sama píšeš,sú naše zariadenia personálne poddimenzované. A to o tej pokore a rozumnom správaní verím že píšeš ohľadom autorky lebo tej teda pokora chyba určite. Ja nikde nepíšem o tom,ako sa mne niečo úžasné podarilo a ostatní sú neschopní len sa pozastavujem nad autorkou že očakáva od zariadenia kde bude jedna ucitelka na 20 deti že naučí jej dieťa základom hygieny keď to ona sama nezvládla. Či si myslíš že to je primárnym cieľom škôlky,suplovať rodiča aby to mal on jednoduchšie? A opäť opakujem,ak ide o zdrave dieťatko,nie ak má nejaké zdravotné problémy,to je potom o niečom inom.

mizoko
20. aug 2024

@svetlonos niektoré deti sú pripravené do škôlky v 2,5 roku a niektoré až napríklad v 4 rokoch. Na Tom nič hrozne nie je. Tu ale ide o to,že autorka chce aby jej dieťa bolo vzaté do škôlky aj keď na to podľa toho čo píše ešte nie je pripravené a rozčuľuje sa ako si to zariadenie môže dovoliť veď ona má predsa prácu. Učiteľka v škôlke nemá kapacitu prebalovať dieťa ktoré nie je oducene od plienky a ako tu už bolo písané v komentoch má to viacero nevýhod ako pre dieťa tak aj celkovo pre kolektív danej triedy kde by dieťa bolo. Ale povedané tvojimi slovami: škoda reči....

bobaas
20. aug 2024

Dám do pléna takú hlúpu otázku... všetky, ktoré sem prispievate, v škôlke ste mali ešte plienky? Ak nie, ako je to možné... 🤔

oblecenie99
20. aug 2024

Autorka, vyššie si písala jednej učiteľke, ktorá sa vyjadrila, či majú v zmluve zakotvené, že dieťa, ktoré spí s plienkou musí ísť domov a nevieš si to predstaviť, keď ti kvôli tomu zavolajú, že príď poňho a ty budeš v práci.
Osobne si myslím, že nic takéto v pracovnej zmluve nemajú, nakolko to nie je potrebné. Lebo nemajú v nej ani prebaľovanie. A nebude to ani v akejsi zmluve medzi rodičom a škôlkou, lebo a veľkou pravdepodobnosťou škôlka neuzatvori právny vzťah s rodičom, ktorého dieťa nie je odplienkovane.
Ja som mala syna aj v jaslickach, tam.povinnost prebaľovania sestričky mali.
V škôlke sú učiteľky, ktoré nemajú toto v náplni práci. Ani ty nemáš v náplni práci upratovanie toaliet po kolegoch a tiež by sa ti nepáčilo, keby to od teba niekto chcel navyše.
Otázka sú aj hygienické predpisy, ktoré priznám neovládam v tomto smere, ani nebudem hľadať, ale je možné, že ak škôlka aj urobí výnimku v tomto, ide na hranu tých predpisov (ozaj netuším). Vychádzam napr. z toho, že nám kázali doniesť do škôlky aj vlhceny toaletný papier, pozor, nie utierky, ale toaletak, ktorý sa dá spláchnuť. Odôvodňovali to tým, že utierky sú im jednak nanič, keďže sa nedajú spláchnuť a mohli by mať navyše problémy s hygienou, aj by tam boli utierky.
Tie použité plienky sú nejakým odpadom, asi na to škôlky nemajú vytvorené špecialne miesta na vyhadzovanie, skladovanie.
A neviem si predstaviť, kto by tie deti prebaloval. Či to klasická učiteľka v klasickej MŠ vôbec SMIE urobiť.
A keď nastúpis do práce, očakávaj telefonáty zo škôlky. Ja som už takto trikrát bežala po syna z roboty kvôli chorobe, ktora prepukla naplno práve tam.

1mina
20. aug 2024

@oblecenie99 no inak z hygienického hľadiska by to naozaj mohol byť problém v bežnej škôlke. Staršia dcéra bola v štátnej normálne v meste - tam hovorili už na rodičku že sa neakceptuje vôbec plienka. Akceptovali sa Max podložky na spanie. A syn má.dg a ide teraz do špeciálnej - tiež má ešte plienku, ale teda v zozname som dostala prebaľovacie podložky, sáčky - do ktorých balia tie plienky, rukavice jednorázové pre personal - že naozaj aj oni musia spĺňať tie hygienické kritériá. Toto asi nebudú robiť len tak v bežnej škôlke.

staalienka
20. aug 2024

V školskom poriadku máme jasne zadefinované, že do škôlky sú prijaté len deti, ktoré sú už odplienkované. Rodič si uvedomuje, že ak dieťa nie je odplienkované, príde sa nato. Takže pri nástupe do mš, to nahlási a chodí pre dieťa pravidelne hneď po obede. Nevoláme, rodič vie, že dieťa je v MŠ len doobeda. Musí si to poriešiť. My nie sme v jasliach. Každé dieťa je iné, čiže ak sa naučí na záchod neskôr, je to v jeho tempe, je to v poriadku. Ale taktiež je to len vaša vec a čo sa týka škôlky, tak popravde aj vaša smola. Ako rodič by ste mala chápať osobitosti svojho dieťaťa, rešpektovať jeho tempo a zároveň príjímať možnosti a obmedzenie, ktoré kvôli tomu vzniknú.

Predstavte si v triede učiteľku s 23 deťmi ( a to vám poviem, že prvé 3 týždne chodia v plných počtoch). Prvý mesiac väčšinou ešte polovica nových detí preplače. Do toho treba aspoň 5 vymeniť plienku (pretože to tak rodičia žiadajú), aspoň 3 deti, ktoré síce plienky nenosia, ale stane sa nehoda, pretože zmena prostredia, stres… Popri tom treba s deťmi robiť edukačnú aktivitu, s niečím ich oboznámiť… poniektorých nakŕmiť (pretože ak nemusí zvládať dieťa základné hygienické návyky, prečo by malo zvládať samoobslužné činnosti že?) a plno iných situácií. Podľa tohto scenára, ktorý je podľa vás zrejme v poriadku, by sa učiteľka po prvých 2 týždňoch mohla rovno prihlásiť na psychiatrii. Samozrejme som zabudla utieranie zelených hlienov, pretože matka po 3 rokoch nastúpila do práce a nemôže ostať doma.

Veľká “vďaka” za takýchto rodičov 😒

som_realistka
20. aug 2024

Bratislava-stare mesto, 12 rokov dozadu - jedna z prvých viet na prihláške " do MS sa prijímajú iba odplienkovane deti", či sa niečo zmenilo neviem, ale v triede bolo 23 deti, tak si neviem predstaviť ze by prebalovali.

mizoko
21. aug 2024

@bobaas pokiaľ myslíš mňa osobne či som pri nástupe do škôlky v 1987 mala plienku tak ti rovno poviem že vtedy by to vôbec neprešlo 😅 takže nie,nemala. A moje deti nemali cez deň plienku od 1,5 roka a na noc dcéra už v 2 rokoch,syn až v 2,5 jemu to trošičku trvalo 🙂 a nehody v noci sa mu stávali tak do 3 rokov ale veeeeeelmi výnimočné,za toho pol roka snáď tak 4x. Dcéra neznášala plienky už od úplného malička takže tam problém nebol, tá dávala veľmi skoro vedieť že ide naložiť a počkala až som ju rozbalila a až potom to fukla 😅🤣 a používala som látkové plienky a potom oducacie nohavičky. Pri dcére to bolo úplne pohodové odplienkovane pri synovi to chcelo trochu kumštu ale tiez nič hrozne 😌

bobaas
21. aug 2024

@mizoko teraz nadviažem na tvoju úplne prvú vetu - veď práve, presne tak som to aj myslela. Som podobný ročník 😉

rebellefleur
21. aug 2024

No autorka, teba budu mať s tvojim pristupom, v skolke velmi radi..
Ano, vo vacsine skolok je zakladnou podmienkou, ze dieta je odplienkovane. Samozrejme,su aj deti, kt to do 3r nezvladnu, tak mama s nimi bud ostane doma alebo jednoducho hlada ine riesenie, ale nebude prskat, ako si to v skolke predstavuju, ze ti budu nebodaj na obed volat, ved mas pracu 🙈 vies, ake su podmienky, tak sa podla toho treba zariadit, nikto v skolke ti nie je povinny prebalovat dieta

Strana
z5