icon

Náboženská výučba v škôlke bez vedomia rodiča

374andy
10. nov 2025

Ahojte, prosím môže byť v materskej škôlke vyučovanie náboženstva s farárkou bez toho aby o tom rodič mal nejakú informáciu?

Strana
z2
374andy
autor
11. nov 2025

Nechcela som robiť bordel v škôlke keď by to bolo normálne... Ale nezdalo sa mi to to tak som sa spýtala tu... Normálna škôlka, žiadna cirkev nič... Škôlka je v jednej budove so základnou školou a asi keď skončí náboženstvo na ZŠ ide farárka aj do škôlky

jaskolka
11. nov 2025
@374andy

Nechcela som robiť bordel v škôlke keď by to bolo normálne... Ale nezdalo sa mi to to tak som sa spýtala tu... Normálna škôlka, žiadna cirkev nič... Škôlka je v jednej budove so základnou školou a asi keď skončí náboženstvo na ZŠ ide farárka aj do škôlky

@374andy tak potom je to zvláštne,lebo bežne sa to naozaj nedeje. Vlastne som sa s tým ani nestretla,že by do štátnej škôlky chodil niekto učiť náboženstvo,bez toho,aby boli rodičia informovaní vopred. Veď sa normálne opýtaj,ako to funguje,okrem toho,ak je to naozaj farárka,tak musí ísť o evanjelické náboženstvo.

deedol
11. nov 2025

musi byt informovany suhlas, inak sa to nesmie. rovnako ako byvaju info suhlasy uz len ked pride nejake detske divadielko alebo hudobnici. riesila by som to s vedenim, mne by to prekazalo.

anonym_d9bb0b
11. nov 2025
@374andy

@374andy Nepodpisovala si súhlas pri nástupe do MŠ? Asi nemali prvú hodinu až v novembri

anonym_65ed05
11. nov 2025
@hederamonstera

Iha, zaujimave. A naco je toto dobre? Ako take male deti mozu chapat vieru?

@hederamonstera ved prave preto... podchytit ovce... teda ovecky este ked nemaju rozum a indoktrinovat... Vies co to dokaze s takymito detmi (ich hlavickami)? Ked vpodstate im natlacia do hlavy nejake dogmy, nebudu si vediet predstavit, ze to tak nie je... chudence decka

magdalenal
11. nov 2025
@anonym_65ed05

@hederamonstera ved prave preto... podchytit ovce... teda ovecky este ked nemaju rozum a indoktrinovat... Vies co to dokaze s takymito detmi (ich hlavickami)? Ked vpodstate im natlacia do hlavy nejake dogmy, nebudu si vediet predstavit, ze to tak nie je... chudence decka

@anonym_65ed05 to tak vobec nie..... take male deti tomu nerozumeju.... ak sa uci nabozko v skolke, je to o pesnikach, basnickach, pribehoch, zakladnych modlitbach, o tom co sa deje poxas sv.omse a podobne. O tom, ze ich mamka s ockom lubia, ze maju rodicov posluchat, doma pomahat, vazit si seba, druhych, chranit prirodu a pod. A to vsetko na zaklade pribehov z Biblie. Je to ako etika na skolach, len sa cerpa z Biblie - velmi jednoducho povedane...
Chapem, ze pohlad neveriacich, ci sklamanych z cirkvi moze byt iny, ale tak ako pisem to v skolach a 1. a 2.rocniku je. Na par vynimiek, kedy si ten kto uci nabozko robi po svojom, sa tam deti nenaucia ozaj nic zle....

Ale k autorke - ak je to statna skolka a nepodpisovala si ziaden suhlas, treba sa urcite ozvat na vedenie, ak nepomoze, tak zriadovatelovi. Najlepsie pisomne a ziadat pisomnu odpoved. A ak sa spojite viaceri, tak podpisat sa viaceri rodicia. Drzim palce, nech sa to v/k spokojnosti vyriesi

viestta
11. nov 2025
@374andy

Tak prepáčte nenapadlo mi že nebude pochopená otázka. Raz keď je cirkevná škôlka tak asi tam náboženstvo je základom vyučovania a nedivila by som sa že ho moje decko absolvuje 😂 je to v škôlke vraj každý piatok takto...

@374andy zazila som to, ale vtedy sa deti v triedach presunuli, ti ktori sa mali zucastnit isli do inej triedy a ostatne boli v triede s ucitelkou. mama by si sa ohradit u zriadovatela. Mozu to mat papierovo ako "kruzok" ale potom je to len pre deti, ktore na neho boli prihlasene

anonym_65ed05
11. nov 2025
@magdalenal

@anonym_65ed05 to tak vobec nie..... take male deti tomu nerozumeju.... ak sa uci nabozko v skolke, je to o pesnikach, basnickach, pribehoch, zakladnych modlitbach, o tom co sa deje poxas sv.omse a podobne. O tom, ze ich mamka s ockom lubia, ze maju rodicov posluchat, doma pomahat, vazit si seba, druhych, chranit prirodu a pod. A to vsetko na zaklade pribehov z Biblie. Je to ako etika na skolach, len sa cerpa z Biblie - velmi jednoducho povedane...
Chapem, ze pohlad neveriacich, ci sklamanych z cirkvi moze byt iny, ale tak ako pisem to v skolach a 1. a 2.rocniku je. Na par vynimiek, kedy si ten kto uci nabozko robi po svojom, sa tam deti nenaucia ozaj nic zle....

Ale k autorke - ak je to statna skolka a nepodpisovala si ziaden suhlas, treba sa urcite ozvat na vedenie, ak nepomoze, tak zriadovatelovi. Najlepsie pisomne a ziadat pisomnu odpoved. A ak sa spojite viaceri, tak podpisat sa viaceri rodicia. Drzim palce, nech sa to v/k spokojnosti vyriesi

@magdalenal z tej biblie, ktora riesi incest, genocidu, nerovnost zien ci schvaluje otroctvo? To som sa upokojil.

anonym_5d82d7
11. nov 2025
@374andy

@374andy spytaj sa učiteľky, kde má od teba informovaný suhlas s touto aktivitou, nasledne by som išla za riaditeľkou, ako si toto môže dovolit, obratila by som sa na zriaďovateľa a asi aj na školskú inšpekciu.

kiki68
11. nov 2025

@374andy u nas nemusis davat suhlas, my sme ale skolka pod katolickou charitou a v budove fary

anonym_5d82d7
11. nov 2025
@magdalenal

@magdalenal môžu ich učiť čokoľvek ale jedine so súhlasom rodicov

anonym_ef25b2
11. nov 2025
@anonym_5d82d7

@374andy spytaj sa učiteľky, kde má od teba informovaný suhlas s touto aktivitou, nasledne by som išla za riaditeľkou, ako si toto môže dovolit, obratila by som sa na zriaďovateľa a asi aj na školskú inšpekciu.

@anonym_5d82d7 no jasne. A zabudla si povedať ešte prezidenta.
Ja neviem co tu z toho robíte tragédiu, ved na takom náboženstve sa nič zlé neucia.

magdalenal
11. nov 2025
@anonym_5d82d7

@magdalenal môžu ich učiť čokoľvek ale jedine so súhlasom rodicov

@anonym_5d82d7 s tým plne súhlasím a to som aj autorke odpísala. sama by som deti v školke, ani v skole neučila nábožko bez písomného súhlasu rodiča.
Aj ked sa nám spájalo nábožko s etikou ked chýbala vyučujúca, vždy napíšem vopred rodičom, či sú s tým v poriadku na tú jednu hodinu, aby ich dieťa bolo s nami na hodine. Ak nie, šlo do družiny, alebo do vedľajšie triedy.

anonym_1ba24a
11. nov 2025
@anonym_ef25b2

Ja neviem co tu z toho robíte tragédiu, ved na takom náboženstve sa nič zlé neucia.

@anonym_ef25b2 To je jedno, ze sa neucia nic zle, aj tak by mali mat od rodica suhlas a rodic ma byt informovany. Kopec ludi je neveriacich ci ineho vierovyznania.

magdalenal
11. nov 2025
@anonym_65ed05

@magdalenal z tej biblie, ktora riesi incest, genocidu, nerovnost zien ci schvaluje otroctvo? To som sa upokojil.

@anonym_65ed05 na to čo píšeš, ťažko odpísať stručne, aby to malo aj význam a "nepinkali" sme si tu len aby si každý povedal čo si myslí. Osobne mám veľa priateľov s podobným názorom a vždy sme našli spoločnú reč. Rozumiem úplne čo máš na mysli a súhlasím - áno, v Biblii je veľa podobných textov, ale nie len tých, sú tam aj iné pikošky :D a nie málo.... za seba však poviem - mňa vždy učili, že pokiaľ chcem niečo kritizovať, resp. mať na niečo názor, mám to poznať a je jedno, či sa bavíme o akomkoľvek náboženstve, vedeckom fakte, o počasí, vzťahoch, liečebnom postupe a pod.
Verím, že autorke sa podarí všetko vyriešiť v pokoji a k spokojnosti, aby sa podobné veci neopakovali

anonym_5d82d7
11. nov 2025
@anonym_1ba24a

@anonym_ef25b2 To je jedno, ze sa neucia nic zle, aj tak by mali mat od rodica suhlas a rodic ma byt informovany. Kopec ludi je neveriacich ci ineho vierovyznania.

@anonym_1ba24a nie mali by mať, musia mat

anonym_5d82d7
11. nov 2025
@anonym_ef25b2

@anonym_ef25b2 to nie je o tragédii, to je ucitelka povinna urobiť. Nemôže svojvoľne robiť niečo bez súhlasu zákonného zástupcu. To nie sú jej deti. A je úplne jedno, či ide o náboženstvo, vyučovanie angličtiny, športový krúžok, alebo vylet. Ucitelke to vyplýva z vyhlášky

anonym_5b812d
12. nov 2025
@anonym_5d82d7

@anonym_ef25b2 to nie je o tragédii, to je ucitelka povinna urobiť. Nemôže svojvoľne robiť niečo bez súhlasu zákonného zástupcu. To nie sú jej deti. A je úplne jedno, či ide o náboženstvo, vyučovanie angličtiny, športový krúžok, alebo vylet. Ucitelke to vyplýva z vyhlášky

@anonym_5d82d7 u nas v skole sme nedavno riesili,ze ich na hodine vytvarnej zastupovala ucitelka,ktora uci nabozenstvo.namiesto vytvarnej,spievali nabozenske pesnicky,ucitelka citovala casti z biblie a ine.kedze dcera chodi na etiku,a nikto z rodiny nevyznava krestanstvo,dorazne sme sa na to ohradili,ze si to nezelame.
Autorka-byt tebou,riesim to ihned za horuca

viestta
12. nov 2025
@anonym_5d82d7

@anonym_5d82d7 keby mali prednasku o antikoncepcii, to by uz tragedia bola... (viem v skolke nie, ale tak vo vseobecnosti v skole)

anonym_9a1091
14. nov 2025

@374andy určite nemôže. Dokonca ani na cirkevnej nemôže hocikto, evanjelici nemôžu vyučovať katolíkov a naopak.

anonym_1a964f
17. nov 2025
@374andy

Ide o normálnu štátnu škôlku. Tak keby chodil do cirkevnej divné by mi to predsa neprišlo. Ale ide o obyčajnú škôlku na dedine...

@374andy nie nieje to v poriadku a riesila by som to

Strana
z2