Náboženská výučba v škôlke bez vedomia rodiča
Ahojte, prosím môže byť v materskej škôlke vyučovanie náboženstva s farárkou bez toho aby o tom rodič mal nejakú informáciu?
Nechcela som robiť bordel v škôlke keď by to bolo normálne... Ale nezdalo sa mi to to tak som sa spýtala tu... Normálna škôlka, žiadna cirkev nič... Škôlka je v jednej budove so základnou školou a asi keď skončí náboženstvo na ZŠ ide farárka aj do škôlky
@374andy tak potom je to zvláštne,lebo bežne sa to naozaj nedeje. Vlastne som sa s tým ani nestretla,že by do štátnej škôlky chodil niekto učiť náboženstvo,bez toho,aby boli rodičia informovaní vopred. Veď sa normálne opýtaj,ako to funguje,okrem toho,ak je to naozaj farárka,tak musí ísť o evanjelické náboženstvo.
musi byt informovany suhlas, inak sa to nesmie. rovnako ako byvaju info suhlasy uz len ked pride nejake detske divadielko alebo hudobnici. riesila by som to s vedenim, mne by to prekazalo.
Nechcela som robiť bordel v škôlke keď by to bolo normálne... Ale nezdalo sa mi to to tak som sa spýtala tu... Normálna škôlka, žiadna cirkev nič... Škôlka je v jednej budove so základnou školou a asi keď skončí náboženstvo na ZŠ ide farárka aj do škôlky
@374andy Nepodpisovala si súhlas pri nástupe do MŠ? Asi nemali prvú hodinu až v novembri
Iha, zaujimave. A naco je toto dobre? Ako take male deti mozu chapat vieru?
@hederamonstera ved prave preto... podchytit ovce... teda ovecky este ked nemaju rozum a indoktrinovat... Vies co to dokaze s takymito detmi (ich hlavickami)? Ked vpodstate im natlacia do hlavy nejake dogmy, nebudu si vediet predstavit, ze to tak nie je... chudence decka
@hederamonstera ved prave preto... podchytit ovce... teda ovecky este ked nemaju rozum a indoktrinovat... Vies co to dokaze s takymito detmi (ich hlavickami)? Ked vpodstate im natlacia do hlavy nejake dogmy, nebudu si vediet predstavit, ze to tak nie je... chudence decka
@anonym_65ed05 to tak vobec nie..... take male deti tomu nerozumeju.... ak sa uci nabozko v skolke, je to o pesnikach, basnickach, pribehoch, zakladnych modlitbach, o tom co sa deje poxas sv.omse a podobne. O tom, ze ich mamka s ockom lubia, ze maju rodicov posluchat, doma pomahat, vazit si seba, druhych, chranit prirodu a pod. A to vsetko na zaklade pribehov z Biblie. Je to ako etika na skolach, len sa cerpa z Biblie - velmi jednoducho povedane...
Chapem, ze pohlad neveriacich, ci sklamanych z cirkvi moze byt iny, ale tak ako pisem to v skolach a 1. a 2.rocniku je. Na par vynimiek, kedy si ten kto uci nabozko robi po svojom, sa tam deti nenaucia ozaj nic zle....
Ale k autorke - ak je to statna skolka a nepodpisovala si ziaden suhlas, treba sa urcite ozvat na vedenie, ak nepomoze, tak zriadovatelovi. Najlepsie pisomne a ziadat pisomnu odpoved. A ak sa spojite viaceri, tak podpisat sa viaceri rodicia. Drzim palce, nech sa to v/k spokojnosti vyriesi
Tak prepáčte nenapadlo mi že nebude pochopená otázka. Raz keď je cirkevná škôlka tak asi tam náboženstvo je základom vyučovania a nedivila by som sa že ho moje decko absolvuje 😂 je to v škôlke vraj každý piatok takto...
@374andy zazila som to, ale vtedy sa deti v triedach presunuli, ti ktori sa mali zucastnit isli do inej triedy a ostatne boli v triede s ucitelkou. mama by si sa ohradit u zriadovatela. Mozu to mat papierovo ako "kruzok" ale potom je to len pre deti, ktore na neho boli prihlasene
@anonym_65ed05 to tak vobec nie..... take male deti tomu nerozumeju.... ak sa uci nabozko v skolke, je to o pesnikach, basnickach, pribehoch, zakladnych modlitbach, o tom co sa deje poxas sv.omse a podobne. O tom, ze ich mamka s ockom lubia, ze maju rodicov posluchat, doma pomahat, vazit si seba, druhych, chranit prirodu a pod. A to vsetko na zaklade pribehov z Biblie. Je to ako etika na skolach, len sa cerpa z Biblie - velmi jednoducho povedane...
Chapem, ze pohlad neveriacich, ci sklamanych z cirkvi moze byt iny, ale tak ako pisem to v skolach a 1. a 2.rocniku je. Na par vynimiek, kedy si ten kto uci nabozko robi po svojom, sa tam deti nenaucia ozaj nic zle....
Ale k autorke - ak je to statna skolka a nepodpisovala si ziaden suhlas, treba sa urcite ozvat na vedenie, ak nepomoze, tak zriadovatelovi. Najlepsie pisomne a ziadat pisomnu odpoved. A ak sa spojite viaceri, tak podpisat sa viaceri rodicia. Drzim palce, nech sa to v/k spokojnosti vyriesi
@magdalenal z tej biblie, ktora riesi incest, genocidu, nerovnost zien ci schvaluje otroctvo? To som sa upokojil.
@374andy spytaj sa učiteľky, kde má od teba informovaný suhlas s touto aktivitou, nasledne by som išla za riaditeľkou, ako si toto môže dovolit, obratila by som sa na zriaďovateľa a asi aj na školskú inšpekciu.
@magdalenal môžu ich učiť čokoľvek ale jedine so súhlasom rodicov
@374andy spytaj sa učiteľky, kde má od teba informovaný suhlas s touto aktivitou, nasledne by som išla za riaditeľkou, ako si toto môže dovolit, obratila by som sa na zriaďovateľa a asi aj na školskú inšpekciu.
@anonym_5d82d7 no jasne. A zabudla si povedať ešte prezidenta.
Ja neviem co tu z toho robíte tragédiu, ved na takom náboženstve sa nič zlé neucia.
@magdalenal môžu ich učiť čokoľvek ale jedine so súhlasom rodicov
@anonym_5d82d7 s tým plne súhlasím a to som aj autorke odpísala. sama by som deti v školke, ani v skole neučila nábožko bez písomného súhlasu rodiča.
Aj ked sa nám spájalo nábožko s etikou ked chýbala vyučujúca, vždy napíšem vopred rodičom, či sú s tým v poriadku na tú jednu hodinu, aby ich dieťa bolo s nami na hodine. Ak nie, šlo do družiny, alebo do vedľajšie triedy.
Ja neviem co tu z toho robíte tragédiu, ved na takom náboženstve sa nič zlé neucia.
@anonym_ef25b2 To je jedno, ze sa neucia nic zle, aj tak by mali mat od rodica suhlas a rodic ma byt informovany. Kopec ludi je neveriacich ci ineho vierovyznania.
@magdalenal z tej biblie, ktora riesi incest, genocidu, nerovnost zien ci schvaluje otroctvo? To som sa upokojil.
@anonym_65ed05 na to čo píšeš, ťažko odpísať stručne, aby to malo aj význam a "nepinkali" sme si tu len aby si každý povedal čo si myslí. Osobne mám veľa priateľov s podobným názorom a vždy sme našli spoločnú reč. Rozumiem úplne čo máš na mysli a súhlasím - áno, v Biblii je veľa podobných textov, ale nie len tých, sú tam aj iné pikošky :D a nie málo.... za seba však poviem - mňa vždy učili, že pokiaľ chcem niečo kritizovať, resp. mať na niečo názor, mám to poznať a je jedno, či sa bavíme o akomkoľvek náboženstve, vedeckom fakte, o počasí, vzťahoch, liečebnom postupe a pod.
Verím, že autorke sa podarí všetko vyriešiť v pokoji a k spokojnosti, aby sa podobné veci neopakovali
@anonym_ef25b2 To je jedno, ze sa neucia nic zle, aj tak by mali mat od rodica suhlas a rodic ma byt informovany. Kopec ludi je neveriacich ci ineho vierovyznania.
@anonym_1ba24a nie mali by mať, musia mat
@anonym_ef25b2 to nie je o tragédii, to je ucitelka povinna urobiť. Nemôže svojvoľne robiť niečo bez súhlasu zákonného zástupcu. To nie sú jej deti. A je úplne jedno, či ide o náboženstvo, vyučovanie angličtiny, športový krúžok, alebo vylet. Ucitelke to vyplýva z vyhlášky
@anonym_ef25b2 to nie je o tragédii, to je ucitelka povinna urobiť. Nemôže svojvoľne robiť niečo bez súhlasu zákonného zástupcu. To nie sú jej deti. A je úplne jedno, či ide o náboženstvo, vyučovanie angličtiny, športový krúžok, alebo vylet. Ucitelke to vyplýva z vyhlášky
@anonym_5d82d7 u nas v skole sme nedavno riesili,ze ich na hodine vytvarnej zastupovala ucitelka,ktora uci nabozenstvo.namiesto vytvarnej,spievali nabozenske pesnicky,ucitelka citovala casti z biblie a ine.kedze dcera chodi na etiku,a nikto z rodiny nevyznava krestanstvo,dorazne sme sa na to ohradili,ze si to nezelame.
Autorka-byt tebou,riesim to ihned za horuca
@anonym_5d82d7 keby mali prednasku o antikoncepcii, to by uz tragedia bola... (viem v skolke nie, ale tak vo vseobecnosti v skole)
@374andy určite nemôže. Dokonca ani na cirkevnej nemôže hocikto, evanjelici nemôžu vyučovať katolíkov a naopak.
Ide o normálnu štátnu škôlku. Tak keby chodil do cirkevnej divné by mi to predsa neprišlo. Ale ide o obyčajnú škôlku na dedine...
@374andy nie nieje to v poriadku a riesila by som to