Neočkované deti v škôlke: Ako často bývajú choré?
Ahojte.
Ak máte niekto neočkované dieťa v skolke zaujímalo by ma ako často je choré, alebo všeobecne ako sa takymto deťom dari. Ďakujem 💗
Vieš, to nie je také jednoduché. Pokiaľ to neockovane dieta chodí do kolektívu ockovaných detí, tak ho chráni kolektívna imunita, nemá sa od koho nakaziť. Keď je tých neočkovaných viac, tak klesá kolektívna imunita a môžu sa nakaziť aj deti, ktoré sú očkované (aj keď predpokladaný je miernejší priebeh).
A čo sa týka chorôb, na ktoré sa povinne neockuje - tam je to úplne jedno, chorobnosť bude závisieť od imunity jednotlivca, či má povinné očkovania ci nie.
@beatrice1111 neviem, ci ocakavas vacsiu ci mensiu chorobnost, lebo je totizto velmi individualna vec, kedze kazdy mame inu imunitu. Moje ockovane deti boli raz do roka chore. Moje najmladsie urcity dlhy cas neockovane bolo tiez az raz chore -zatial...
@beatrice1111 ja mám neočkované dieťa, lebo sa nám v rodine vyskytli vážne nežiaduce účinky. Resp. Má iba 2xhexa a 2x prevenar. Chorí sme bývali často, niekedy aj 2x do mesiaca, ale všetko v porovnaní a inými mierny priebeh. Antibiotiká mal 2x, už ma 7 rokov a je školák. Väčšinou sme mali iba sopliky, chorobu s teplotami asi tiež iba 3x.
Keby boli iné tabuľky na očkovanie, čo sa týka veku detí, viac rodičov by dalo zaočkovať svoje deti. Mne vadí to, že toho očkovania je veľa naraz a veľmi mladom veku. Dieťa vie len plakať a rodič z toho nič nerozumie. Nikto nevie posúdiť kedy vznikajú vážne problémy po očkovaní. Ja som preto v útlom detstve očkovať nedala, ale potom tie preočkovania mi nerobili problém. Len som si vypočula, že to nemá význam. Keď nemá význam preočkovanie, tak aký mal mať význam to prvé? Proti Covidu sme sa očkovali, bola to aktuálna hrozba, ale koľkí boli proti a pritom sa už všeličím iným dali zaočkovať.
@beatrice1111 ja mám neočkované dieťa, lebo sa nám v rodine vyskytli vážne nežiaduce účinky. Resp. Má iba 2xhexa a 2x prevenar. Chorí sme bývali často, niekedy aj 2x do mesiaca, ale všetko v porovnaní a inými mierny priebeh. Antibiotiká mal 2x, už ma 7 rokov a je školák. Väčšinou sme mali iba sopliky, chorobu s teplotami asi tiež iba 3x.
@anonym_462a60
Dakujem!
Rozhodla si sa nedať dieťa očkovať, ja to neodsudzujem, každého vec, prečo Ťa to zaujíma? ... neočkované dieťa je proste neočkované - treba rátať s tým, že prídu choroby, hlavne v dnešnej dobe, osýpky atď., ktoré bude znášať ťažšie ... ako príklad, v dcérinej triede bol čierny kašeľ, očkovanci to zvládli relatívne v pohode, mali neočkovanú spolužiačku, a tá skončila v nemocnici, dlho sa dávala dokopy, pol roka nebola v škôlke ... každého osobná vec, len potom nevyplakávať, keď sa čosi, nedajbože, stane.
@dzulli1980
Dakujem za názor na ktorý som sa nepytala🤝🏻
@dzulli1980
@beatrice1111 Nemáš za čo ... ja len, aby si bola v budúcnosti pripravená a nevyplakávala, keby sa, nedajbože, čosi stalo ... skrz niečo, voči čomu existuje úplne bezpečná vakcína.
Sestra ma dve neockovane deti a boli chore malo, synovec trosku castejsie ako neter. Moj syn je ockovany a chytil tam asi vsetko co sa v skolke vyskytlo 🤦🏼♀️
Tu hladas odpoved nadarmo, treba zajst na cintorin.
Keby boli iné tabuľky na očkovanie, čo sa týka veku detí, viac rodičov by dalo zaočkovať svoje deti. Mne vadí to, že toho očkovania je veľa naraz a veľmi mladom veku. Dieťa vie len plakať a rodič z toho nič nerozumie. Nikto nevie posúdiť kedy vznikajú vážne problémy po očkovaní. Ja som preto v útlom detstve očkovať nedala, ale potom tie preočkovania mi nerobili problém. Len som si vypočula, že to nemá význam. Keď nemá význam preočkovanie, tak aký mal mať význam to prvé? Proti Covidu sme sa očkovali, bola to aktuálna hrozba, ale koľkí boli proti a pritom sa už všeličím iným dali zaočkovať.
@loliki len tak "preočkovať", t.j. dostať 3.davku vakcíny v staršom veku tak, že nedostalo dieťa prvé 2 dávky, naozaj nemá význam. Ak dueta/dospelý vôbec nebolo očkované určitou vakcínou, sú na to schémy, ako postupovať, ale aby bolo dostatočne chránené, musí dostať všetky dávky, nie len to "preočkovanie" vo vyššom veku dieťaťa.
Mater očkovana a dieťa nedá . Nechápem a potom vyplakavat na nete že dieťa je choré 🤦
Otázku máš zvláštne položenú podľa mňa. Pýtaš sa na bežné školkarske choroby? Sopliky a podobne? S tým predsa očkovanie nemá súvis. Zatiaľ jediná relevantná odpoveď, ktorá sa týka chorôb, proti ktorým sa očkuje je tu ťa s čiernym kašľom. A na tú, keďže to asi nie je to, čo si chcela počuť, si napísala, že ťa nezaujíma. Lebo obyčajné choroby suvisia s imunitou dieťaťa a tú má každé, či očkované, či neockované dieťa inú.
Moj maly neockovany tri roky v skolke zvladol super. Prvy rok bol najhorsi, ale v porovnani s inymi fajn. Imunitu ma silnu, ale papa vela ovocia od malinka a je aj dost otuzily, tak myslim, ze to robi svoje.
Mám dve neockovane deti. Teda, prvé čiastočne, lebo po následkoch viac očkované byť nesmelo, druhé má kontraindikácie, takže úplne neockovane. Choré bývajú minimálne, staršie malo ATB 2 x v živote, mladsie ešte nikdy (19 a skoro 12 rokov). A k tým blabolom o ľahšom priebehu - syn dostal v škôlke čierny kašeľ. Od očkovanej kamošky. Nakoľko bol neockovany, lekárka rovno testovala čierny kašeľ, dostal nejaké lieky a síce to bola hnusná a dlhá choroba, zvládol to bez väčších problémov. Lekár tej kamošky donekonečna blabotal ako idiot, že je ockovana a čierny kašeľ to byť nemôže, až decko modré a napoly udusené ratovali v nemocnici. Takže ani spoľahnutie na ten ľahší priebeh nie je.
@beatrice1111 dcera neockovana bola stále chorá,často mala zápal priedušiek až potom sa zistilo časom okolo 5 roku,že má astmu a alergie..z 10 mesiacov bola možno 2 mesiace v skolke prvý rok..nechodila som do prace do jej 6.roku,ale muž robil v zahraničí tak inak sa nedalo..
Mám dve neockovane deti. Teda, prvé čiastočne, lebo po následkoch viac očkované byť nesmelo, druhé má kontraindikácie, takže úplne neockovane. Choré bývajú minimálne, staršie malo ATB 2 x v živote, mladsie ešte nikdy (19 a skoro 12 rokov). A k tým blabolom o ľahšom priebehu - syn dostal v škôlke čierny kašeľ. Od očkovanej kamošky. Nakoľko bol neockovany, lekárka rovno testovala čierny kašeľ, dostal nejaké lieky a síce to bola hnusná a dlhá choroba, zvládol to bez väčších problémov. Lekár tej kamošky donekonečna blabotal ako idiot, že je ockovana a čierny kašeľ to byť nemôže, až decko modré a napoly udusené ratovali v nemocnici. Takže ani spoľahnutie na ten ľahší priebeh nie je.
@vroni to nie sú blaboly, ale vedecké, výskumom podložené fakty. Výnimky vždy sú. Ty máš vzorku 2 ľudí, vedci niekoľko miliónov.
@beatrice1111 Škôlky uz nevyžadujú potvrdenie od lekára, že dieťa je zdravé a má všetky povinné očkovania?
Dcera byvala chora 1x do roka a to stylom teplota cca 2 dni a potom len kasel/sopel, doma bola vzdy iba tyzden. 1x mala lokalne atb (Pamykon) lebo vo vyteroch jej nieco vyslo a mala pretrvavajuci sopel. Do skolky chodila 4 roky, doteraz nebyva chora.
Syn mal prvy rok v skolke narocnejsi, ale u neho su pridruzene aj ine zdravotne problemy (vrodene) ktore maju/mozu mat vplyv na imunitu. Druhy rok v skolke uz bol podstatne lepsi, ak si dobre pamatam tak bol doma asi 2x. Ale aj pri nom plati ze do tyzdna je ok.
Neockovana 14r - atb mala raz v 6r a 2x pred 2r na vianoce-aj to lebo puberta a nenosime ciapky a hole krize….
Neockovany 5,5r-atb este nemal, v zime sople
Ale do 2r som dbala aj na zdravu stravu, obaja do roka kojeny a min 2krat vonku od narodenia (syn je decembrovy a bol vonku hned tyzden po narodeni ci bolo plus 1 alebo minus 5)
@beatrice1111 Škôlky uz nevyžadujú potvrdenie od lekára, že dieťa je zdravé a má všetky povinné očkovania?
@anonym_8770f2 áno, vyžadujú, ale neriešia, keď je dieťa neockovane.
@dzulli1980
@beatrice1111 ako začal syn chodiť do škôlky, je často chorý. Je neočkovaný a dlhodobo dojceny. Väčšinou sú to bežné škôlk. choroby: sople, kašeľ, čr. chrípka,...
@vroni to nie sú blaboly, ale vedecké, výskumom podložené fakty. Výnimky vždy sú. Ty máš vzorku 2 ľudí, vedci niekoľko miliónov.
@bolarazjedna, ľahší priebeh nie je podložený výskumom, to sú domnienky. Samozrejme, že "moja vzorka" je úplne irelevantná, nie je to žiaden "dôkaz" o rovnakom či horšom priebehu, je to len jedna skúsenosť. Ľahší priebeh je dôsledok štatistiky. Samozrejme, že horšie výsledky budú mať očkované deti ako neockovane, lebo sa nezohľadňuje rozdielna veľkosť skupiny. A možno by ani v tomto prípade ten priebeh nebol taký strašný, keby nebol v hre lekár, ktorý odmietal uznať nedostatočnú ochranu očkovania (v tomto konkrétnom prípade, nie všeobecne) Proste blbá zhoda náhod
@anonym_8770f2 áno, vyžadujú, ale neriešia, keď je dieťa neockovane.
@ankare Podľa zákona by mali riešiť.
@anonym_8770f2, na zaklade akého zákona by to mali riešiť?
@vroni Podľa Zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a usmernení Úradu verejného zdravotníctva SR riaditeľ materskej školy môže prijať len dieťa, ktoré je riadne očkované podľa očkovacieho kalendára alebo má kontraindikáciu (zdravotné dôvody).
@vroni Podľa Zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a usmernení Úradu verejného zdravotníctva SR riaditeľ materskej školy môže prijať len dieťa, ktoré je riadne očkované podľa očkovacieho kalendára alebo má kontraindikáciu (zdravotné dôvody).
@anonym_8770f2, škoda, že som to v tom zákone nikde nenašla.... Akože, aj chat gpt sa na to odvoláva, ale nenašla som. Zato som našla toto:
Prijatie dieťaťa do materskej či základnej školy nesmie byť podmienené tým, či je zaočkované alebo nie. Tvrdí to ministerstvo školstva, a to napriek tomu, že očkovanie u nás je povinné, čo potvrdil aj Ústavný súd.
@anonym_8770f2, škoda, že som to v tom zákone nikde nenašla.... Akože, aj chat gpt sa na to odvoláva, ale nenašla som. Zato som našla toto:
Prijatie dieťaťa do materskej či základnej školy nesmie byť podmienené tým, či je zaočkované alebo nie. Tvrdí to ministerstvo školstva, a to napriek tomu, že očkovanie u nás je povinné, čo potvrdil aj Ústavný súd.
@vroni Miernejšie sa to posudzuje pri povinnej školskej dochádzke. Tam žiaľ môže aj neočkovanec, keďže je povinná. Ale od 3 do 5 rokov nemusí MŠ zobrať neočkovanca, MŠ povinná nie je, nech sa zariadia ako chcú.
@vroni Miernejšie sa to posudzuje pri povinnej školskej dochádzke. Tam žiaľ môže aj neočkovanec, keďže je povinná. Ale od 3 do 5 rokov nemusí MŠ zobrať neočkovanca, MŠ povinná nie je, nech sa zariadia ako chcú.
@anonym_8770f2, nuž, neviem, či by som bola ochotná poskytnúť zdravotnú dokumentáciu ms, aby "posúdili", či mám či nemám dieta dat očkovať. Ale evidentne právne vákuum. Nezobrat môžu, ale dôvod si musia vymyslieť iný ako neockovanie. Fakt je, že na základe neockovania nemôže ms robiť vôbec nič a nemajú na základe akého zákona konať.

Rozhodla si sa nedať dieťa očkovať, ja to neodsudzujem, každého vec, prečo Ťa to zaujíma? ... neočkované dieťa je proste neočkované - treba rátať s tým, že prídu choroby, hlavne v dnešnej dobe, osýpky atď., ktoré bude znášať ťažšie ... ako príklad, v dcérinej triede bol čierny kašeľ, očkovanci to zvládli relatívne v pohode, mali neočkovanú spolužiačku, a tá skončila v nemocnici, dlho sa dávala dokopy, pol roka nebola v škôlke ... každého osobná vec, len potom nevyplakávať, keď sa čosi, nedajbože, stane.