icon

Nezvládam 5-ročného syna

8. júl 2023

Ahojte, potrebujem pomoc. Mám 5 rodného syna. Syn je také normálne dieťa čo sa jeho vedomosti týka, je šikovný ale jeho správanie už prestávam zvládať. Čím je starší tým je to horšie. Kam kolvek ideme je nejaký problém. Rozbehne sa aj na cestu a nepočúva keď na neho kričím, idem aj tak. Dospelým ľuďom čo ani nepoznáme je veľmi drzi, dovoľuje si a dnes dokonca jedného pána išiel buchnúť ale to som ho stopla v poslednej chvíli. Nemá rešpekt pred nikým. Na druhej strane ale stále za všetko plače. Je to veľmi ťažké riešiť stále tieto veci a ja sa chcem pravdepodobne poradiť so psychológom. Ako mám postupovať ? Máte niekto reálne skúsenosti ? Ďakujem 😪

Strana
z6
macatt
11. júl 2023

A predstavte si, že malá to nechcela povedať pre to, lebo rodičia stále prízvukovali, že čo povie a urobí pani uč. je sväté a bála sa o mamu, aby nezačala šticovať aj ju, preto to tá malá trpela 🥲

diaszoky
11. júl 2023

@annm81 no taku, ze sa vyssie spominalo, ze keby sa cely svet prestal mlatit bolo by vsetko ok a koli tou zensa deti biju rodicmi au agresivny a alkoholici atd! A ak dieta nebijem a aj tak je agresivne bije inych z neho agresor uz nevyrastie??lebo nebol v detsve bity?

vreckovka2
11. júl 2023

@diaszoky bitka bola spominana ako jedna z moznych pricin, co spravi deti agresivnejsimi. Bitka nie je jediny agresivny prvok vo vychove. Takze aj nebite dieta moze byt agresivne. Pretoze stale je tu xy dalsich veci...

annm81
11. júl 2023

@diaszoky Ja som nejako nepostrehla, že by ktosi spomínal, že koniec telesných trestov by znamenal raj na zemi.

diaszoky
11. júl 2023

@annm81 ja ano

annm81
11. júl 2023

@diaszoky To potom znamená, že jedna z nás čítala nepozorne.

kast
19. júl 2023

Nečítala som komentáre ostatných. Ako sa správa v kontakte s inými deťmi? Ako je na tom s pozornosťou? Akým spôsobom sa hrá? Čo ho baví? Nemá nejaké rituály, že niečo nejak musí byť a keď nie, tak je zle? Nevadí mu hluk, veľa ľudí v miestnosti a pod? Ako je na tom s jedlom? Píšete toho o ňom málo... Každopádne podobne sa správa náš syn a má podozrenie na Aspergera (to je porucha autistického spektra) a ADHD. Určite vám odporúčam vyhľadať klinického psychológa, ktorý sa venuje diagnostike, pretože je možné, že vaše dieťa je neurodivergentné a tam "štandardné" výchovné prístupy vôbec nefungujú (ako napr bitka, krik, tlak na dieťa, podplácanie, vyhrážanie sa, manipulácia atď, všetko to len výrazne zhoršuje), môžete sa aj na hlavu postaviť. Treba k dieťaťu inak pristupovať, upraviť mu podľa potrieb denný harmonogram, prostredie atď. Ak chcete, napíšte mi do správy, môžeme sa o tom pobaviť. Pekný deň a držím vám palce, viem aké je to ťažké.

kast
19. júl 2023

@elizabet173 Prosím vás, vy máte doma evidentne "štandardné" dieťa. Na tie to väčšinou funguje. Určite už rodičia do 5tich rokov dieťaťa všetky takéto "overené" rady poskúšali. Poznám to z osobnej skúsenosti. Verím že každý rodič skúša také veci, že dieťa niečo vyleje/popíše atď, tak mu to dá upratať. Viete ako na to reagoval náš syn? Mal z upratovania náramnú zábavu a robil to znovu, aby mohol upratovať. Verte mi, že tieto deti fungujú a myslia celkom inak a všetky "zaručené" rady majú u zadku...

kast
19. júl 2023

@lujza123 Vôbec nie je pravda, že pedagóg pozná dieťa s ADHD. Keby to tak bolo, nebolo by toľko detí, čo sa ešte na druhom stupni ZŠ veľmi trápia a rodičia a pedagógovia s nimi, pretože na žiadnej diagnostike nebolo, nikto neupozornil. Keď sa medzi takými rodičmi pohybujete, zistíte, že je to veľmi bežné. Bohužiaľ osveta je u nás stále v zásade nulová a naša spoločnosť radšej linčuje rodičov za to, že má nevychované alebo rozmaznané dieťa (viď príspevky tu). Áno, rodič, ktorý má doma takéto dieťa, tak má na to potom dosť čuch, keď inde vidí dieťa s touto alebo inou diagnózou. Ale učitelia? Vôôôôbec. A navyše - je úplne bežné, že dieťa sa v cudzom prostredí správa úplne inak, než doma. Deti sa to dokonca vekom učia maskovať. ADHD sa často diagnostikuje až na ZŠ, lebo tam výrazne vidieť poruchu v pozornosti. No aj na to treba vnímavého a znalého pedagóga. Mám rodičov učiteľov, otec ZŠ, mama MŠ a ani jeden nevie o ADHD v podstate nič. Rovnako o PAS. Otec si dokonca myslel, že autisti sú proste tí, čo sa len "kývajú dopredu a dozadu" a sú totálne mimo. Takže na to treba fakt zobrať dieťa ku klinickému psychológovi (skúsenému).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Strana
z6