Obavy dieťaťa z neprijatia do škôlky
Ahojte, asi sa len potrebujem vyrozprávať alebo čo, ale tak začínam mať už dopredu obavy čo bude takto o rok. Akosi ma rozhodilo neprijatie môjho malého tu do našej dedinskej škôlky, kde má aj trvalý pobyt. Aj som s tým počítala, lebo začiatkom júna mal len 2 roky, ani som nechcela aby mi ho vzali teraz od septembra ale s riaditeľkou sme sa dohodli, že ak bude miesto, vezme ho od januára 2024. To by bolo tak fajn, vrátila by som sa skôr do práce o pol roka skôr...no minulý týždeň, keď som bola pre rozhodnutie, povedala, že neprijala kopec 4ročných detí od nás z dediny, lebo musela uprednostniť podľa nového zákona staršie deti z okolia a mám skúsiť ďalší rok. Ok, chápem, ešte je malý, nejak sa s tým zmierim, že sa skôr do práce nedostanem ale od vtedy mi je až fyzicky zle, keď si predstavím, čo bude ak ho nevezmú ani od ďalšieho septembra a ja od júna musím do tej práce aj začať chodiť. Nemáme už žiaľ ani babky, ani dedov, ak by aj žili tak by i tak ešte chodili do práce, nemám tu žiadnu rodinu na pomoc, ani kamarátky, brat býva 400km odtiaľto. Viem, poviete si, zaplať si súkromnú škôlku a vybavené, no najbližšia, kde by som vedela dochádzať časovo s ohľadom na frekvenciu autobusov a cestu do mojej práce, je vždy plne obsadená. Šoféruje len môj muž, ktorý robí na zmeny, mne zo zdravotných dôvodov lekári nechcú dovoliť vodičák, už som sa viackrát o to snažila, takže toto odkázanie na autobusy mi to ešte viac komplikuje ☹ Nechcem prísť o prácu, lebo ju mám dobrú. Mám ju blízko, zarobím dosť dobre na to, v ktorej časti SR bývame a baví ma. Je to práca, v ktorej sa nedá robiť home office. Bojím sa, že ak požiadam o polovičný úväzok, tak sa ma v práci budú buď chcieť zbaviť, alebo sa to nebude dať, alebo ani tak nebudeme vykrývať zmeny.
Možno to vyznie sebecky, ale tak ma štve ten nový zákon 🙄 nech si strčia aj ten 400€ príspevok, ktorý teraz schválili. Chcem ísť do práce, kde som sa za predošlé roky vypracovala a nie sedieť doma za 400€ ☹
Žiadne hejtovanie tu prosím nepotrebujem, len nejakú radu, akoby som vedela túto situáciu vyriešiť. Ste tu niektorá, ktorá využívate služby opatrovateľky?
Plne rozumiem, tiež nám prišlo už druhé rohodnutie o neprijatí do škôlky, syn mal vo o februári 2 roky.U nás v obci škôlka nie je, takže som dala prihlášky do susedných, no a samozrejme sme úplne na konci pri výbere, keďže tam nemáme trvalý pobyt, ani súrodenca, čo uprednostňujú pri výbere. Ešte nám zostáva okresné mesto, ktoré je 5 min od nás, tam sú 3 pracoviská pod jedným zriaďovateľom, ale neviem, neviem. Súkromná škôlka je tu na okolí...jedna. Veľmi žiadaná. Čiže netuším, ako to dopadne a hnevá ma to, lebo síce nová legislatíva myslí na 400+ eur, ale nemyslí na to, čo na to povie zamestnávateľ. Okrem toho tu panuje názor, aký máme luxus byť tak dlho doma s dieťaťom - ale odhliadnuc odo mňa aj moje dieťa by sa už potrebovalo socializovať, vidím to na ňom. Nehovoriac o tom, že niektoré deti, ktoré vzali a chodia s ním napr. na ihrisko, hoci sú aj o pol roka staršie, sú vývinovo za ním... to ale nikto pri prijímaní neskúma, primárny je vek.
Vyskusaj inu skolku, nie sukormnu, niekde beru deticky aj skor ako 3 roky, drzim palce
Nič sa za roky nezmenilo.Ja som mala ten istý problém a je len málo škôlok kde berú hneď 3r
Za ten príspevok čo by som vtedy dala pred 15r nebolo toľko ani súkromných škôlok.Vzdy bolo pravidlo, že majú prednosť staršie deti a predškoláci.bud nájsť nejakú ženu čo má svoje dieťa a privyrobi si, alebo súkromná, ak chces ísť do práce
Ja ti napíšem aj z iného pohľadu. Ako učiteľka. Tvoje dieťa malo ešte len 2 roky. V škôlke by bolo stratené. Tam sa už s deťmi robia iné aktivity, dieťa by malo zvládnuť aj niečo samostatne a je veľký rozdiel medzi fungovaním, chápaním, či motorikou 2 a 3 ročného dieťaťa. Podľa mňa je hlavne pre neho dobre, že ho nevzali.
Skus jasle, súkromnú škôlku, väčšinou ich školné pokryje rodicak a tebe zostane celý plat.
@kate_cs chápem, píšem aj vyššie, že s tým, že ho teraz nevezmú som počítala. Moje obavy sú hlavne z toho, čo bude nasledovať, ak ho nezoberú ďalší rok v septembri, ani na ten nasledujúci rok, kedy už budem musieť byť v práci, lebo ak nie, tak o ňu prídem, čo by som veľmi nerada. Ďalší máj skúsim určite podať prihlášky aj mimo našu obec s prihliadnutím na možnosti dopravy, v januári aj tu súkromnú škôlku v susednej dedine, budem sa modliť.
@luccija veru, asi to bude posledná možnosť, niečo budem musieť vymyslieť. Tým, že nemôžem šoférovať mám tie možnosti dosť okresané a dosť ma to štve. Do ďalšieho roka sa snáď situácia vykryštalizuje nejak.
@trgypadl budem musieť, mala som istotu v našej škôlke, ďalší rok budem musieť podať prihlášku aj do susednej dediny a do súkromných tiež vo vedľajšej dedine.Ale tak už toho roku dávali rodičia deťom odtiaľ prihlášky k nám a tiež ich nevzali, tak ostáva len dúfať.
tak ono s tym predlzenym rodicovskym prispevkom vies cisto teoreticky ist do prace a dieta do sukromnej skolky alebo niekto je v pohode aj s opatrovatelkoi
ci bolo by lepsie, aby si zostala doma bez prispevku? ako to mali zeny doteraz (pred pandemickou OCR)
ci idealny scenar skceptovatelny je dieta v skolke, kedy matka potrebuje napr. aj od 2 rokov a skolka vo vedlajsom dome?
mne to uz pride trosku absurdne toto, pred piatimi rokmi bol polovicny rodicovsky, skolka ani omylom do 5 rokov (hlavne vo velkych mestach) a zeny bez prispevku a bud boli doma bez eura alebo to latali ako sa dalo alebo pol platu na sukromnu, dnes nam daju pomerne slusny rodicovsky prispevok do 3 rokov dietata, o 2-3 roky garantovane miesto v stantej skolke (ak zostane tento zakon v platnosti), dovtedy prispevok pomaly 500€ ak nevezmu ale aj tak nie sme spokojne a nemyslim to vobec ako hejt, kazda to riesime, kto nema moznost dat dieta do skolky (takej ci onakej) a nema starych rodicov ochotnych strazit, len a zamyslenie podnet
Pozor. Ak v máji 2024 bude mať 3 roky, budeš musieť nastúpiť, inak výpoveď 😕. Ale to máš ešte rok, snáď od januára by mohla vyjsť súkromná škôlka.
@lienka.7 ak by si prečítala poriadne, dočítala by si sa, že som sa nespoliehala na to, že mi ho vezmú teraz od septembra, ale skôr až od januára. A áno, u nás v škôlke bolo viac prípadov kedy vzali tu "našinca" z dediny kľudne aj na 2,5 roka, tak prečo by som to neskúsila aj ja?
@slniecko5 1.6. 2024 bude mať 3 roky, a áno to viem, preto už mi nieje všetko jedno.
@autorka od septembra by ti také malé dieťa nevzali v žiadnom pripade. Od januára sa berú deti pokial to mas vybavené, alebo ak nejaké dieta vypadne/presťahuje sa a pod. Neexistuje, aby si teraz dostala rozhodnutie o nástupe od 1.1.2024 a neskôr. Prečo? Lebo by ti museli držať miesto už od septembra, aby ti ho mohli prijat. A nedostanú dotáciu. Treba si dať budúci rok potom novú prihlášku, s termínom nástupu 01/2024, potom ti ho možno vezmú. Teraz určite nie, lebo je moc maly. Zbytocne sa tu na mňa urážas
@lienka.7 veď ja chápem čo mi píšeš, sama som to napísala vyššie v príspevku, iné rozhodnutie som ani nečakala, aj to že možno až v tom januári, len mňa dostal ten rozhovor s tým, že miesto sa neušlo ani našim dedinským 4ročným detičkám a z toho mám obavy, ako dopadneme ďalší rok pri zápise. Ja by som ani obavy nemala, veď skúsim jasle v celom najbližšom meste, ale tu ide o pointu že kvôli mojmu zdravotnému stavu nemôžem šoférovať a to je ten prúser, že by som ho ani tam nemala ako dostať do jaslí v meste našimi spojmi, keď v práci začínam o 5tej ráno a najbližšie mesto mám 30 km vzdialené.
@petamich Každý má inú situáciu.Niekto nemá jasle v okolí.Nema starých rodičov,ktorí by vladali a boli ochotní.Za opatrovatelku das kolko?5-10 eur na hodinu?To ma aky vyznam pre priemerne zarabajuceho cloveka?Take to: a kedysi sme apod.Vyvoj by snáď mal ísť dopredu,nie?Keď už ale spomínaš tu dobu,tak kedysi nebolo ani povinné predprimarne vzdelávanie,takže logicky bolo miest viac.Netreba porovnávať.Kritizujeme,ako sa matky nevracaju na pôvodné pracovne miesta,ako má s nimi zamestnávateľ len problémy.Ale co by vlastne chceli,však?Tak niektoré by chceli normálne pracovať,zarabat a mat dieťa v skolke keď im padne rodičovská dovolenka-nehorazna drzosť?
@petamich ja chápem ako to myslíš, tých 400€ je lepšie ako nič. Ale ak niekto vie zarobiť v práci 1500€ radšej pôjde do práce a nebude sedieť doma za tých 400€ nie ? Ja viem že každý tento problém riešil, niekto to mal pred rokmi horšie, niekto ľahšie, vtedy ste sa rozčuľovali nad tým vy, teraz my. Ale tu ide o to, prečo to takto je ? Ja nechcem príspevok kvôli tomu, že mi nevzali dieťa do škôlky. Ja chcem škôlku, kde moje dieťa bude môcť od 3 rokov chodiť aby som mohla nastúpiť do práce, kde mi držia do tej doby miesto a tých 400€ nech si štát kľudne nechá, s radosťou mu ich prenechám. Viem, že tu je zbytočné sa rozčuľovať, ale mohli by sa tieto kapacity rozširovať. Na somariny štát peniaze má, ale dlhoročný problém vyriešiť nikto nevie. Za môjho detstva, aspoň teda u väčšiny to bolo tak že rodičia šli do práce, a ak bol dedko/babka vedeli postrážiť na ten čas vnúčatá lebo už boli na dôchodku. Teraz, my rodičov už žiaľ nemáme, ale ak by sme aj mali tak by aj tak chodili do práce a nevedeli by s vnúčaťom pomôcť, hoc by ako chceli. Proste ten problém sa dlho dlho nerieši. Keby sa aspoň našli financie na vybudovanie sukromných jasiel/školok,a nie len v mestách. Ja nemám problém zaplatiť aj za súkromné našťastie, len to dieťa jednoducho so mnou do práce ísť nemôže tak isto ako nemôže ostať ani samo doma, ak ho do takého zariadenia nevezmú.
No, myslím, že dotyčná mamička nie je jediná, ktorá dufala v prijatie. Bežne sa do MŠ, pokial je miesto, berú 2-ročne deti a otvara sa skupinka 2/3 ročných. Podľa novej vyhlášky by malo mat kazde 3 ročne dieťa garantované miesto v MŠ, ináč budeš dostavať príplatok. Skús si zistit, či sa v okoli neotvára skupinka pre deti súkromná. Tým, že nebolo dostatok miesta v MŠ, stať začal podporovat a celkom slušne aj tieto súkromne zoskupenia. Akurát, že nikdy nevieš, kto si ho otvoril. Tam požiadavky na kvalifikáciu….nie sú…
@mlska19 lepšie by som to ani ja nenapísala 👍
Sestra to riesila tak ze si nasla v okoli mamicku na materskej a jej platila za strazenie dietata...pomohla sebe a aj jej...ako nie kazdy je na to stavaný ale ina moznost uz ani nie je popravde ked chces do prace 🙂
Rozumiem tomu, ze chces ist do prace, no vezmi si, ze je kopa 4rocnych deti, ktore do skolok nevzali. Moja nastupi do statnej prvykrat ako takmer 5 rocna, dovtedy som sa jednoducho musela zariadit. Sukromna skolka alebo si najdi opatrovatelku/mini kolektiv niekde v okoli
@sofiia87 áno je to tak žiaľ, ja viem. Píšem aj vyššie že kľudne ju dám do súkromnej škôlky alebo jaslí, bez problémov ak ju vezmú tu, kde ju viem nosiť. Len moje obavy sú založené na tom, že ani tam by sa jej neušlo miesto, ale tak zase treba dovtedy dožiť a uvidíme ako sa to zariadi 🙂
Chápem tvoju situáciu a normálne by som hľadala nejakú maminu čo je doma s trochu menším dieťatkom ako je tvoje - normálne sa skús na FB stránke tvojej občas spýtať. Ja som tak mala. Jednak ma to vyšlo menej ako jasle +2x za deň cesta do okresného mesta (nakoľko u nás v dedine jasle nie sú) a na druhej strane sme si takto pomohli s jednou mamičkou.
@katkaseiner tak to super využili situáciu, navzájom si pomohli 🙂 skúsim aj ja, uvidím ako sa situácia dovtedy vyvinie.
Chápem správne? Ty sa už teraz bojíš, čo( možno) bude o celý jeden rok?
Autorka, ja hlavne nerozumiem, prečo sa stresujes už teraz nad niečím, čo potenciálne možno bude až budúci rok (a možno vôbec nie, lebo ho od budúceho roka zoberú do škôlky). Aký má zmysel toto, čo robíš? Veď ak ho nevezmu o rok, tak budeš to riesut potom. Preboha, prečo už teraz sa obávas "na rok dopredu?" vieš, koľko toho sa môže do roka zmeniť?
Ja sa zas zamýšľam nad tým, prečo si niekto, kto nemá vodičák a ani ho mať nebude kúpi nehnuteľnosť v nejakej zapadnutej dedine, kde nič nie je a nerozmýšľa dopredu, že dieťa bude treba vodiť do škôlky, neskôr do školy a že spoje sú mizrné.
@jaskolka áno to je moja vada, slabá stránka, ja mám rada vopred všetko vyriešené, vo všetkom poriadok, zorganizované a keď neviem na čom som tak ma to znervozňuje 😒 🙂 ono to nie je že stresujem, viem že za rok sa môže všeličo udiať, väčšinou sa vždy veci zariadili tak, že by som ani nechápala..ale to je taký vnútorný nepokoj. Ale to len dnes po tom rozhovore, určite sa z toho vyspím 🙂
@belllinka Niekto si v tej "zapadnutej" dedine nemusí kúpiť nehnuteľnosť, niekto tam, môže celý život vyrastať, je tam rád, nemá problém ani s dochádzaním, lieči sa aj dokonca zo svojej choroby, ani na ňom nevidieť, že by nejakú mal. Vykrýva vo všetkom aj dochádzanie autobusmi, predstav si že aj do práce. Počas materskej sa rozhodne, že si ten vodičský spraví, kým je doma, kým má čas, v kľude, no jeho plány zmarí zase choroba, ktorá veľkým stresom môže opäť vypuknúť a preto žiaden Dr. nie je ochotný brať si to na svoje triko daním súhlasu. Tu našu škôlku som brala ako dá sa povedať že samozrejmosť, že problém nebude, keďže bežne brali aj 2,5 ročné deti, takáto situácia nastala až teraz že je problém. Mám sa teraz presťahovať do Bratislavy ? Prešova ? Košíc? alebo do Bystrice ? Trenčína? Lebo som chorá a nemám vodičák ? alebo som nemala mať vôbec dieťa ? či ako čo ? život v betónovom meste nie je pre každého, ja by som nevymenila, iba ak by som musela. Je niečo zlé na tom posťažovať sa tu na fóre, ako sa obávam toho či sa budem vedieť vrátiť do práce ? alebo aké diskusie ohľadom čoho sa tu majú viesť, keď sa pri každej téme vie niekto akože zamýšľať. Ty si nikdy nezažila nečakané situácie vo svojom živote ?
@mlska19 no ja to riesim tiez 🙂 moj maly ma dva a vraciam sa do prace, tym len chcem povedat, ze aj ja riesim to iste, zaroven ale pred rokom by som si tu sukromnu skolku platila sama, teraz aspon dostanem prispevok (to len v skratke co som tym chcela povedat), ze ono to z mojho pohladu niekam ide, ze nie dost rychlo alebo uplne optimalne je druha vec

Pardon, skomolila som nadpis, Obavy z neprijatia dieťaťa do MŠ.