Obedy v škôlke
Ahojte baby. Dneska mi môj synator hovorí že v škôlke neobedoval...hm...síce nič nové ale boli špagety a tie on ľúbi. Tak som koniec z neho dostala že do špinavého taniera od polievky mu naložili tie špagety. Polievku mali gulášovú a tú on nelubi a že on zo špinavého taniera jesť nebude...Aj u vás v škôlke to tak robia? To už fakt im nemôžu dať druhý tanier, veď je to ako prascom do válova...
Som kucharka v skolke..deti maju kazde jedlo na novom cistom tanieriku..nikdy nedavam jedlo do uz pouziteho..ano..ak je druhe jedlo take.ze je potrebna lyzica; tak ta im zostava..inak maju pribor..
Tak toto je uplne nepripustne, nesmu to robit, maju mat presne podla jedal vyhradene taniere. Okamzite by som volala veducej jedalne. U nas dokonca aj mensie deti jedli uz s priborom. Keby im prisla kontrola maju riadny problem. Som total znechutena a to som si myslela ze som u nas v skolke zazila vsetko.
Inak mi to pride zvlastne co pises..lebo ako funguju ak je to tak..to behaju s hrncom po jedalni a tak nakladaju detom spagety do uz vyjedenych tanierov?
@pininka polievku tak naberam aj ja..sme mal skolka..nemame okienko..rozdam taniere na stol..k tomu obrusok pribor..mam taku nerezovu misu a naberam im v triede..ked doberiem ; tak deti zidu dole do jedalne ku svojim stolom..mam 15deti...pri druhom jedle mi to pride nerealne..pretoze hoc su na obed len spagety..tak k nim predsa patri omacka.syr..ako to potom dava do tych istychvtsnierov..ved to vkuse musi behat..ja si taniere na druhe jedlo pripravim v kuchyni...ked deti dojedia; taniere od polievky pozbieram a nosim im na novom tanieri uz nalozene druhe jedlo..inak si to ani neviem predstavit..ved ani casovo by mi to nevychadzalo..darmo mam malo deti..plus mame zmiesanu triedu..deticky niektore nemaju ani 3roky a mame aj 6 rocne..cize tie mensie automaticky jedia aj pomalsie..
Tak robi sa len ze si lyzicky nechavaju, taniere som este nevidela. Ale viem., ze su ms kde aj taketo robia. Ja som velmi ekologicky zalozena a mne to nenormalne nepride. Netreba byt taky uzkostlivy pokial je tanier relativne cisty. Jedine co nechapem je ako.naberaju take druhe.. je predsa logickejsie a rychlejsie ze medzitym ako.deti jedia polievku sa nabera do cistych druhe a potom.roznesie po stoloch ako chodit ku kazdemu a klast do.dojedenych tanierov. A dalsia vec , mnohe deti nejedia alebo nedojedia tak s tym urobia.akoze co? Nezda sa mi to
@siska53 no aj ja zlievam nedojedenu polievku do misy..ale to uz nikto jest nebude..to je odpad..u nas mame zauzivane; ze ak dieta nechce jest polozi lyzicu..ja sa ho este opytam ci stacilo..ak ano; zoberiem tanier; polievku zlejem a tanier davam na tacku..ked vyzbieram vsetky taniere odnesiem do kuchyne a zliatu polievku vylejem do zbernej nadoby..tu ma mat kazda skolka a chodia nam ju vyprazdnovat..
baby, mne sa to raz stalo na svadbe. polievka yvar a po nom pre ich region tradicne - paradajkova omacka a maso a tusim dakaza zelmova knedla, alebo co - ale do tych istych tanierov 🙂
s lyzickou nemam problem, s tanierom ano. opytala by som sa na to - najma kvoli tomu, ze ked dieta nema rado polievku, bude mu smrdiet aj druhe.
toto sa z hygiencikych noriem nemoze, vsetko je v novych cistych tanieroch, mini detom ostane lyzica ale inym daju pribor , chod za riaditelkou MS
v žiadnom prípade nemožu naberat do tanierov od polievky další chod. Treba s ísť za vedúcou ŠJ.
Mali dať nový tanier,ale.....vysvetli synovi,že nie vždy a všade môžeme stolovať ako na kráľovskom dvore,občas musíme jesť ako sa dá napr. n avýlete v lese nemáme 10 tanierikov a to jedlo ide aj tak všetko spolu do bruška a tam sa vie poskladať,lebo nastanú v živote situácie,že ak sa neprispôsobí tak ostane hladný....
@janinah ako sa ma dieta naucit slusne a kultivovane stolovat, ked mu kucharka v skolke dzabne vsetko do jedneho taniera? nie sme čunce aby sme takto jedli, prisposobili sa tomu a este nam to pripadalo normalne.
my napr. deti vedieme k akej takej kulture stolovania (strieborne lyzice teda nemame), ale pre niektore deti je aj obycajny pribor a porcelanovy tanier uplne wow novinka, take sa nema kde inde ako v institucii naucit, ze su rozne druhy tanierov, priborov a ze kazdy sluzi na nieco ine.
les, luka, grilovacka a skolka je 100 a 1
Urcite to budem riesit s vedenim a tak isto to prednesiem na rodicovskom. Dnes som sa dozvedela ze v minulosti sa to uz raz riesilo ale asi sa to dostatocne nedoriesilo.
skor by som sa stazovala na zlozenie jedalneho listka - gulasova polievka a spagety pre deti v skolke??? to ako fakt toto vam nevadi ale riesite spinavy tanier? nulova vyzivova hodnota, hlavne ze bude mat v cistom ...
@stormie gulasova polievka napr. mne nevadi..to nie je gulasova ako si niekto predstavuje..cize nie taka echt gulasova..a spagety?doma spagety nerobite?ved ich nemaju kazdy den..jedno si treba uvedomit..stravna jednotka je v takej vyske akej je a preto nemozno ocakavat zazraky..u nas 1,12 eur - s toho treba pokryt desiatu, obed ,olovrant..napr.ako u nas 15 deti..co s toho pokryjes pri tomto pocte ?snazime sa , aby decka mali pestru stravu / robim vsetko domace, ziaden polotovar,peciem kolace, bucty, robim knedle../ + mame skolske ovocie..tiez by som to zmenila a varila inak, zdravsie, dopriala by som detom viac....ale..je tam to ale + rodicia maju problem aj s touto sumou, kedze maju napr. aj skolakov a pod. a tych veci, co treba vyplatit je vela..
@traktor fajn tvoj nazor ale 'nie taka echt gulasova" je co potom - sackova? to by asi vyslo z tej starvnej jednotky ci? a ze neje spagety kazdy den ?? no nie, striedaju to s 'inou vyzivnou' mnamkou ... a ze doma varis domace je fajn ale uvedom si ze dieta v skolke je 5 dni v tyzdni a ma tam 3x denne jest, tak si sama posud kolko tej tvojej domacej stravy dostane vs tej skolkarskej .... ale podme riesit spinavy tanier radsej 🙂
@stormie Ty tu prosim ta co riesis? na zaklade vzorky jedla z jedneho dna robis nejake zavery? Na to by si musela mat jedalny listok aspon za tyzden, aby sa k tomu dalo vyjadrit, nie jeden den.
U dcery v skolke nedavno menili dodavatela stravy na super zdravu - ale treba sa pozriet na jedalny listok komplexne, nie na jeden den.
@stormie Okrem toho by som vsetky skolky nehadzala do jedneho vcera, dcerina skolka ma stravnu jednotku 4,5 eura a strava je dost fajn - takze nerob tu predcasne zavery a neodbacaj od temy. mam pocit, ze mas skor averziu k skolkam ako takym
Autorka vie asi lepsie ako stravu podavaju ako ty, kedze konkretnu skolku navstevuje jej dieta

Ja si pamatam este zo skolky vetu: lyzicky si nechavame!
Teda druhe jedlo (nie vsetky) sme jedli polievkovymi lyzicami.
Vtedy mi to neprislo divne...no teraz v dospelosti nie som schopna zjest napr dva jogurty bezprostredne po sebe jednou lyzickou, ale na kazdy ai beriem novu. :D ludom to pripada divne