icon

Odklad alebo škola pre 6-ročné dieťa

9. apr 2025

Ahojte. Riešim momentálne veľkú dilemu. Dcera by mohla od septembra nastúpiť do prvého ročníka lenže.. testom školskej zrelosti prešla 50/50no odporúčanie psychologičky ostalo aby mala odklad. Na opačnej strane pani učiteľka zo škôlky povedala ze ak by ju mala ona doma tak by ju do školy dala.
Tým pádom sa neviem rozhodnúť. Psychológ podľa mňa chcel veľmi veľa od deti, do septembra sa ešte môže vyvinúť a tlzlepsit.. pani učiteľka zase pracuje a je s tým dieťaťom každý deň a možno ho pozná lepšie ako psychológ za 1 hodinu.
Dcéra má záujem o učenie, poznávanie písmen a čísel,, ich písanie a podobne.
Ak ju nechám v škôlke bude sa tam nudiť namiesto toho mohla napredovat v škole. Na druhej strane sa bojím aby sme neolutovali po nástupe do školy ze to nebude zvládať..
Ano viem ze ja najlepšie poznám svoje dieťa no zaujímali by ma vaše rozhodnutia ak ste to mali podobne ako my

Strana
z2
januska12323
9. apr 2025

Z akého dôvodu neodporúčajú? S čím má problém?

autor
9. apr 2025

@januska12323 grafomotorika a porozumenie. Grafomotoriku precvicujeme ,,myslím ze by sa zlepšila do septembra.. A porozumenie,,, treba mu viac vysvetliť zadanie úloh

barka1
9. apr 2025

Kedy je narodena? Boli ste v poradni? Či odkial bola ta psychologicka?

autor
9. apr 2025

@barka1 4.2.2019.
Je z poradne

autor
9. apr 2025

A ešte som zabudla dopisat že chodíme aj na logopediu. Nevedela R ale už ho takmer v 70% vie a povie.. niektorých slovách ešte nie..

felycity
9. apr 2025

Z mojej osobnej skúsenosti by som si nechala poradiť z CPP , boli sme na to podobne a aj som počas leta mala pocit, že možno by to bolo ok, bola som nakoniec rada, že mala odklad, Do školy nastúpila zrelá a bez problémov, v škole napredovala bez problémov a to ju nesmierne posúvalo a motivovalo vpred.

barka1
9. apr 2025

A prečo ste vobec boli v poradni?
Februarovu by som dala určite.
Mam augustovu, v čase kovidu sme neriesili poradne ani zápis. Dala som ju do školy, pretoze podla uciteliek v školke "kto iny ak nie ona". Školu zvládala bez problémov.

destra
9. apr 2025

My sme to mali opacne. V škôlke nám navrhovali odklad, psychologicka odporucala. Mal problém s grafomotorikou a vyslovnostou. Po veľkom zvazeni som ho do skoly dala a neľutujem. Už je štvrtak a ma samé jednotky. Naproti tomu,staršieho syna mi učiteľky odporucali ( nebola som s nim ani v centre) a už po pol roku mal problémy s vydrzou, chutou sa ucit a celkovo ten záujem o pripravenosť do skoly bol veľmi slabý a dlho sme sa trápili.
Co tým chcem povedať, ja by som dala na slovo psychologicky. Nič tým deťom neujde ;)

autor
9. apr 2025

@barka1 ona chodí k nám do škôlky robiť tieto testy. Ale je z poradne. Učiteľka sa pýtala kto ma záujem tak som prihlásila. Vraj je to informatívne len pre rodiča,, škola to nevyzaduje.

barka1
9. apr 2025

Aha, chápem. A chápem tvoju dilemu. Asi by som isla do poradne este raz. Kludne aj v juni. Na zápis aj tak musíte ist. Este by som počkala ako sa bude javit tam.

elviku11
9. apr 2025

V tomto prípade by som ju dala do školy. Správne "R" nevie povedať väčšina prvákov, to sa rieši za pochodu.
Že jej treba vaickrát vysvetliť zadanie je tiež normálne. Aj mojej tretiačke niekedy treba a to má jednotky.
Neviem na akej úrovni má grafomotoriku, ale to sa tiež veľa precvičuje ešte aj v prvom ročníku. Vie napísať svoje krstné meno veľkým paličkovým písmom? To je vlastne jediné, čo by mala vedieť z "písania"

anna_anicka83
9. apr 2025

Ahoj, ak je testovaný len jedným testom z poradne, dohodni si ešte v poradni jeden termín, aby si si bola úplne istá. Z mojej praxe, nenašla som jediného rodiča, ktorý by ľutoval, že dal dieťaťu odklad. Na opačnej strane ich bolo omnoho viac. Ja mám dve dcéry, ktorým "zle vychádzajú roky". Ja tomu hovorím, že dobre vychádzajú. Obidve sú extrémne šikovné, ani u jednej som neuvažovala o predčasnom zaškolení. A ani jedna sa v škôlke nenudila. Práveže v tej predškolskej triede sa venujú veľa veciam a má možnosť docvičiť si to, čo mu nejde v tej škôlke a nie nechať to až na školu, kde je úplne iné tempo ako v škôlke. Sama vidím na mojej, že robia podobne veci, ale veľa vecí pochopila až teraz, keď je druhý rok predškoláčka. A už vôbec sa neriaď dátumom narodenia. V škole je bežné, že sa v triede nachádzajú aj žiaci s odkladom, ktorí sú narodení aj v tých skorších mesiacoch. Dokonca aj deti s prípravými ročníkmi. Takže za mňa, nechaj to na odborníkov. Objednaj ju ešte na jeden termín priamo do poradne.

luliu
9. apr 2025

Februárovu so záujmom o učenie by som určite dala. Podľa toho čo píšeš, nemá žiaden problém. Načo stratiť rok?

autor
9. apr 2025

@luliu problémom je grafomotorika a porozumenie ,, treba jej druhý krát vysvetliť zadanie úlohy. Inak nič iné. Len som to zabudla napísať to príspevku

terezkaarthuramax
9. apr 2025

Ja som sa naucils r hadam aj v tretej triede. Doteraz si nejake zadania musim viac krat pozriet aby som ich pochopila.

felycity
9. apr 2025

@autorka, ak chceš požiadaj ešte o jedno vyšetrenie v júni a uvidíte čo vám povedia, nám bolo povedané tiež 50:50, to, že je snaživáa chce sa učiť neznamená, že je zrelá ( jej telo a nervový systém nie je pripravené zvládať čo potrebuje). tu ide o dozretie nervového systému, akonáhle oni vidia, že je tam problém odporúčajú odklad, pretože sa od prvej triedy začnete trápiť, grafomotorika = nebude stíhať písať,únava, porozumenie tiež.. , výslovnosť - problém pri čítaní, diktátoch...ono sa tempo zrýchľuje a potom sa to na žiaka celé nabaľuje, drobné neúspechy ju začnú frustrovať a začne mať negatívny postoj, možno dobehne ostatných a možno nie, vyzreté dieťa , nabehne v pohode na nový systém , dokáže zvládať úlohy samostatne a každý úspech ho posúva vpred. Dieťa spokojne , rodič spokojný. Samozrejme si to musíte zvážiť, ale poradila by som sa a dala na radu CPP.

luliu
9. apr 2025

Mám stále rovnaký nazor, tie deti sa musia naučiť učiť sa.

parvinka0001
Autor odpoveď zmazal
joesvk
9. apr 2025

V Čechách minulý rok štvrtina všetkých prvákov malo odklad. Určite nie všetky deti to potrebovali, veď to nie je štatisticky možné.Ale majú to potom oveľa jednoduchšie v škole. Rýchlejšie sa učia atď.
Urob ako cítiš.
Ja mám prváčku augustovú bez odkladu. Trochu viac sa trápime,ale bolo to moje rozhodnutie neriešiť odklad.

lija22
9. apr 2025

prepacte ja trosku odbocim. Dieta narodene kratko po 1. septembri neexist aby slo do skoly este ako patrocne? Dcera je narodena 6.9.

beata_k
9. apr 2025

Ja by som dala odklad. V MS sa maximalne bude nudit, aj to silno pochybujem. Ale ak ju das skor ako bude pripravena, budes plakat ty i ona. Vasa frustracia sa bude len zvacsovat az to skonci velkou nechutou vobec vziat pero do ruky

zuzanaete
9. apr 2025

@lija22 Je to mozne. Treba na to vysetrenia a potvrdenie, ze je dieta zrele na predcasne zaskolenie.

lubina
9. apr 2025

mame augustovu dceru, tiez chodila na logopediu, nevedela R a L ale to by nemal byt problem na odklad skolskej dochadzky. U nas dokonca aj v prvej triede chodila logopedicka do skoly, vzdy vybrala dieta co este potrebovala logopediu a pol hodinu alebo tak s nim precvicovala. Mala viac deti, co este v prvej triede potrebovali logopedicku a v druhej uz krasne hovorili R a aj ine pismena. A ako pises do septembra je este vela casu, februarove dieta by som urcite dala do skoly, ak tam nie je velky problem s niecim inym, ako len hovorenim. Ak by ostalo este rok v skolke, tak kamarati odidu do skoly a dieta sa citi "same" neschopne, ze ono este ist nemohlo. Ja by som dala do skoly.

kuggis
9. apr 2025

Mňa by zaujímalo akú má kresbu tvoja dcéra (môžeš dať foto kresby postavy), lebo ja viem aj o pani psychologičke, ktorá dala odklad len preto, že dieťa tlačilo príliš na farbičku...u nás v MŠ (aj o iných viem) sa zrušilo toto testovanie, pretože to nemalo dobrý vplyv na deti a pani psychologička mala potom dosť odlišný názor na deti za hodinu..ako pani učiteľky čo ich viedli 3 roky.. bohužiaľ niekedy grafomotorika je slabá ale ak nenávidí kreslenie ani sa nezlepší, treba hlavne posilniť hrubú motoriku, najviac ako sa len dá...ja mám tiež februárovú dcéru a nikto nám neodporučil odklad...a ja si myslím, že prvá trieda je ťažká vždy, lebo ak nemá dieťa vybudované návyky, tu už prichádzajú povinnosti...

3petka
9. apr 2025

A ty to vidíš ako? Ja som na mojom synovi videla že ešte nie je zrelí ísť do školy a spec. pedagogička mi to len odobrila aj napriek tomu že testy robil tak na 80%. Ale emočne by to ešte nedal.

kuggis
9. apr 2025

@joesvk ja som počula z ČR rádia, že budú meniť zákon, že odklad budú mať len deti, ktoré ako odkladové vyhodnotí psychologička alebo odborník.Práveže často sa stáva, že v CPP sa opýtajú, mamička ako napíšeme posudok?

barka1
9. apr 2025

@lija22 existuje, ale musí mat odporucanie na predcasne zaškolenie. Pretoze do školy normálne nepatri.

adkoalauri
9. apr 2025

Nikam sa neponáhľaj, ak má dôvod na odklad, nech ostane ešte rok v škôlke. Učiteľky ju tlačiť budú, robiť navyše s niekým ani jednej sa nechce. Prečo by sa nudila? Sama píšeš, že má s grafomotorikou a porozumením problém.Len by sa v tom zdokonalila. Nedaj sa dotlačiť do ničoho, ver,že psychologičke je úplne jedno, či ju dáš,alebo nie do školy. Ale ona je odborníčkou, daj na jej radu. Prídu samostatné úlohy a tam jej vysvetľovať zadanú úlohu nikto nebude.

barka1
9. apr 2025

@adkoalauri to je blbost, vysvetluje sa dookola, stále. Aj ja, stvrtakom.

bluka2
9. apr 2025

Ja by som dala do skoly, o rok bude uz o dost starsi od ostatnych deti. Lepsie, nech oni posunu tvoje dieta ako sa o rok nudit s detmi mladsimi o 1,5 roka…

Strana
z2