icon

Odmietanie škôlky

5. sep 2023

Ahojte maminky. Tak nečakala som ze tu budem písať, no bohužiaľ. Synček sa veľmi tešil do škôlky. O škôlke hovoril už pred rokom, zobrala som ho par krát zo sebou keď som šla po synovca a veľmi sa mu tam páčilo. Celé letné prázdniny sa nemohol dočkať škôlky. Včera ráno s radosťou išiel do škôlky. No keď som po neho prišla stále mi hovoril ze chlapček sa mu nedal zahrať s nejakou hračkou. Ku večeru mi začal hovoriť ze ho chlapček bil. Dnes ráno s veľkým plačom ešte doma sme museli na dnešný deň škôlku prerušiť lebo neskutočny plač ze tam nechce ísť ze ho chlapček bije a dokonca sa mi v noci pocikal. Co doteraz neurobil. Nechodí do predškolskej ale do malej triedy. Co myslite ako pokračovať? Myslíte že naozaj to kvôli nejakému chlapčekovi alebo si to iba vymýšľa? Netuším ako to bude zajtra no mam už teraz strach ze tam vôbec nebude chcieť ísť. Prosím vás čo mám robiť?

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
mogaa
5. sep 2023

v škôlke pri malých deťoch je uplne normálne že priebojnejšie dieťa vezme hračku inému alebo že ju nechce požičať....učiteľka nemá ako ustriehnuť všetkých 20detí....oni ich tam postupne učia že sú ako rodina a nemôžu si robiť zle ani brať hračky, že si musia veci požičiavať a pomáhať si...ale sú to len 2dni....treba tomu dať čas...každé dieťa je iné, inak prejavuje emócie....naša chodila najskôr do súkromnej škôlky, tam šťastné veselé dieťa, chodila tam rada, učiteľky že aké dobré a tiché dieťa...žiadny problém....prestúpila so štátnej škôlky a len sme počúvali raz niekoho pohryzla raz sa pocikala....chodila odtiaľ smutná, pri jednej z učiteliek nechcela ísť ani do triedy....neskôr sme sa dozvedeli že tá učiteľka bola preradila od predškolákov lebo rodičia sa sťažovali že kričí po deťoch....naša reagovala tak ako vedela...trvalo to asi 3mesiace, ale denne buď niekoho pohrýzla alebo sa pocikala....nebola tam v pohode, necítila sa tam dobre a preto aj tak reagovala , hoci predtým to nikdy nerobila.....bola v triede najmladšia, ak jej niekto zobral hračku pohrýzla ho, hovoriť vtedy veľmi nevedela teda určite nie tak že by vedela povedať čo sa vlastne stalo....

kvetinka75
5. sep 2023

autorka v prvom rade zisti od učitelky, čo sa tam deje. Možno len využíva situáciu a nechce tam byť. Veď komu nie je dobre doma? A či ho tam máš dať nasilu? No keď nepotrebuješ chodiť do práce...... Keď toto bude robiť v škole, tak čo potom? Necháš ho doma?
Doma mal všetko pre seba a zrazu nastala zmena a on sa musí deliť o hračky, priestor, s inými deťmi.
@mamamasama a áno , aj tak malé deti si vedia vydobiť svoje. 3 ročné dieťa už vie veľmi dobre, čo platí na rodičov. Prečo sa niektoré deti hádžu o zem, kričia, plačú, vrieskajú? Lebo vedia, že rodičia nakoniec povolia.

unicornlady
5. sep 2023

Nie každé dieťa je zrelé byť v 3 rokoch bez matky. A ak niekto namieta s tým, že aj my sme boli v jasliach atd.. a prežili sme. No, kedysi bola výchova o dosť chladnejšia a vidno to potom na ľuďoch, chýba empatia, ohľaduplnosť atd..
V škôlke v našej dedine včera ušlo dieťa až domov počas hrania sa na škôlkarskom ihrisku.

Niečo o vzťahovej väzbe:
https://eduworld.sk/cd/andrea-mikusova/7654/vzt...

weggie
5. sep 2023

Ja by som dieta do skolky na silu nepchala. To je velmi jednoduche, zbavit sa deti pomocou zariadeni ako je skolka 🙂

weggie
5. sep 2023

@mamamasama som velmi rada, ze vidim mamu, ktora vie co znamena byt mamou ;) si rarita, s takym nazorom, aky mas. Fakt klobuk dole, wow, normalne som sa potesila, zlepsila si mi den 🙂
Aj by som napisala, ze rada by som bola tvojim dietatom, ale ja som taku mamu mala, tiez ma nedavala do skolky nasilu 🙂

kvetinka75
5. sep 2023

@weggie a nenapadlo ťa, že niektoré ženy musia chodiť do práce a deiťa nemôže byť samé doma?
Ale áno, wau, mama, ktorá vyhovie dieťaťu, nechá ho doma. Ale nie všetky matky majú HO alebo si môžu dovoliť byť doma.

weggie
5. sep 2023

@simca06022011

"Niektore deti by tymto pristupom NIKDY neboli pripravene. ANi na skolu :D ani na zivot. Do dnes mas umrnacnych aj dospelych pri mamulke v detskej.. aj 30tnikov :D Tiez neboli nikdy pripraveni odist."

Toto nie je pravda. Dnes mame 30tnikov pri mamicke? OK, cize to je rocnik 2023-30=1993
Myslis si, ze v roku 1993 bolo normalne do skolky nechodit?
Alebo to, ze dnes deti nechodia do skolky povinne a na silu, pod natlakom, tak uplne iny od veci jedinec si povie, ze "mam 30, zostanem doma"?
Nebude to nahodou tym, ze sa ceny nehnutelnosti vysplhali tak vysoko, ako nikdy predtym? Nebude to nahodou tym, ze dostupnost byvania a osamostatnenie je narocnejsie ako kedykolvek predtym?

weggie
5. sep 2023

@kvetinka75 Ako si kto zariadi, tak bude mat.
Autorka nezadala jasne, ze MUSI ist do roboty (aj taka otazka padla, ci musi, alebo nemusi), nebola to podmienka, ale aj napriek tomu ju hecovali, aby ju tam nasilu dala. Pricom tie ktore hecovali aby ju tam nasilim dala nemohli vediet, ci si moze dovolit s dietatom byt doma, alebo nie. Vyslo to z nich automaticky, o to ide, tam spociva ta pricina mojej reakcie.
Tak sme papezkejsi nez papez zrazu?
A este take reci, ze dieta treba nasilim tlacit do skolky lebo INAK BUDE do 30tky mat mamahotel. Kde zijete?
Tak poviem svoj pribeh, do skolky som nechodila, a odstahovala som sa v 22tke do vlastneho. Takze z toho mozem usudit, ze ti co nechodia do skolky budu obratnejsi a skor sa osamostatnia? Nikdy by som si to nedovolila tvrdit, ale opacny kader to tvrdi pausalne.
Tak sme papezkejsi nez papez zrazu?

unicornlady
5. sep 2023

@weggie Ešte to môže byť práveže tým, že dieťa bolo priskoro odtrhnuté od matky, a tým pádom je úzkostné a zostalo to s ním (tá úzkosť ). (čiže aj v dospelosti je "umrnčané"- tuším to tu tak niekto nazval)

kvetinka75
5. sep 2023

@weggie tu je jedno, či musí alebo nemusí ísť do práce. Na základe jedného dňa sa nedá vyvodiť záver a hlavne, keď autorka nevie, čo presne sa v škôlke stalo. Tiež môžu ísť na nové ihrisko, nejaké dieťa mu klepne aj možno nechtiac lopatkou po hlave, dieťa sa rozplače, odídu a už v živote sa tam nevrátia?
A druhá vec, pýta sa, čo má robiť, takže každý píše to, čo si myslí, že by mala spraviť. To znamená, že možno aj opak toho, čo očakáva. Ak sa pýtam na názor viacerých, tak musím aj očakávať viac názorov.

ailiba
5. sep 2023

Ja by som ho par dni nechala doma, aby zabudol a dalej ospevovala skolku. S pani ucitelkou by bolo dobre sa porozpravat. Mozno neslo o nic vazne, niekomu staci naozaj malo a dobre by bolo, keby to vedela a popros ju, aby to ustriehla.

mamamasama
5. sep 2023

@weggie ďakujem 🙂 škoda, že sa nepoznáme osobne. Niekedy si pripadám popri iných mamičkách ako z inej planéty 🙈

simca06022011
5. sep 2023

@weggie Pointa nebola penaize, bola to nepripravenost odist od rodicov. Ale teda nie, nebude to tym, poznam 30tnikov ktori si aj v 20tke mohli byt kupit, ved vozia sa na kabriolete, bmwcku a setria si na ucte, dovolenky 5x do roka- ved veget. A sedi u mamy. Rovnako tak boli 30tnici pred 10-20-30 rokmi, ktori boli doma. A kolki si aj najdu partnerku a aj tak sa nevedia odlepit od mamulky. Ale netreba ich tlacit, lebo nie su pripraveni odist. A mamicky su velmi spokojne s tym. TO nie je len teraz takato situacia, ze teraz je draho a teraz 30tnici su doma. Je to presne ta situacia ako si maminy, ktorych detom sa cokolvek co i len trosku nezapaci, a uz je z toho "nie je pripraveny", bude doma so mnou. Alebo nebude toto robit, nie je pripraveny, nieco sa mu stane.. a ochranarsky pristup najvyssieho stupna. Je to podla mna "medvedia" sluzba. Treba ukazat ako veci riesit a nie sa schovat doma. A po jednom dni ty hned vies, ze ma ostat doma :DDDD
Ina vec je ked deti su naozaj napr pozadu,zle znasaju niektore veci, nie su pripravene = a to zhodnoti odbornik.

weggie
5. sep 2023

@kvetinka75
"Na základe jedného dňa sa nedá vyvodiť záver"
suhlasim, na 100%
" a hlavne, keď autorka nevie, čo presne sa v škôlke stalo. Tiež môžu ísť na nové ihrisko, nejaké dieťa mu klepne aj možno nechtiac lopatkou po hlave, dieťa sa rozplače, odídu a už v živote sa tam nevrátia?"
Ihrisko a skolka je diametralne odlisne. Skolka je casovo minimalne ohranicena, ihrisko nie je. V skolke nemozno byt s rodicom, na ihrisku to mozne je. V skolke je tvrdy rezim (minimalne v tych statnych), na ihrisku je sloboda.
Neexistuje ihrisko, kde by sa moje dieta citilo "zle", do skolky som ho ale nedostala, aj napriek tomu, ze prvy tyzden odtial nechel ist domov, prisiel zlom, prakticky mi je jedno preco a co sa stalo. A odvtedy je dieta doma. Nevadi, aj tak tam chytalo sproste slovniky.. Nemam nic proti skolkam vseobecne. Starat sa o dieta 365 dni v roku 24 hodin denne je extremne narocne, samozrejme.

PS: ani na ihrisko nedostanem dieta z donutenia, nemozem mu povedat "hej ideme", musi chciet. Nepamatas si na svoje detstvo? Chcelo sa ti vzdy a vsade ist tak, ako ti system nakazal? A este k tomu v tom case ako bolo nakazane? Mne nie, obcas ano, ale malokedy. Svet sa meni, mame fantasticke moznosti a schopnosti. Je nam lepsie ako kedykolvek predtym - toto su slova pro-systemovych ludi, ale zrazu ak je tema o domacom vyucovani, tak "neda sa", mne to pride nesmierne smiesne, nehnevaj sa na moj nazor :D Nazor inych neberiem, mne vyhovuje ze su deti v skolke, len potom su z toho kolony na cestach, ale aspon su detske ihriska pokojnejsie a tak vseobecne, menej ludi vsade 🙂

kvetinka75
5. sep 2023

@weggie nie nechcelo sa mi vždy všade ísť. Ale tak ako má človek svoje práva, má aj svoje povinnosti. Väčšina rodičov pracuje, takže či sa to deťom páči alebo nie, v tej škôlke musia byť.
Tvoj názor ti neberiem, ty máš svoj, ja mám svoj. Ok. To je v poriadku, každý žije ináč, každému vyhovuje niečo iné.
A tie kolony na cestách. Ešte raz a naposledy napíšem, už ma to nebaví stále dokola - rodičia pracujú, dieťa musí byť v škôlke, a nejako ho tam dopraviť musia. Nie každý má HO alebo si môže byť doma bez prijmu. Nikomu systém nekáže chodiť do práce, škôlky, neskôr pracovať. Ale potom ani ty nič nežiadaj od systému. Netvrdím, že je všetko v poriadku tak, ako to funguje, ale sme súčasťou niečoho a každý svojim podielom nejako prispieva k fungovaniu. Vždy to tak bolo a vždy to tak bude.
A ešte jedna vec - tvrdý režim v škôlke? No neviem v ktorej. Ale ak má učitelka ,,len,, 15 detí, tak asi sa nemôže prispôsobovať požiadavkám a tomu, čo chce každé jednotlivé dieťa. Kto má aké nároky. Ani ty v práci nerobíš kedy chceš a čo chceš. Jednoducho, nejaké pravidlá musia platiť a to všade.

weggie
5. sep 2023

@simca06022011 "vozia sa na kabriolete, bmwcku a setria si na ucte, dovolenky 5x do roka- ved veget. A sedi u mamy. "
To je mala vzorka, vzorka musi byt niekolko stoviektisic ludi.
Ono je to technicky jedno, ci odide dieta od matky (rodicov) v 20, a 30, alebo tam budu ako multigeneracna rodina. To je podla mna absolutne jedno. Priklad:
dieta A, vek 30, je s rodicmi, pretoze navaria, vyperu, zastresia
dieta B, vek 30, je s rodicmi, lebo ich ma rad a je rodinny typ.

Svet nie je ciernobiely..

Napr, ja som odisla, ako som uz pisala, v 22, ale aj napriek tomu som navstevovala nie len rodicov, ale aj sirsiu rodinu, castejsie ako ini rodinny clenovia, ktori to mali blizsie (kratsia cesta). Potom prislo dieta, casu bolo samozrejme menej, a uz tie navstevy nie su take caste. Je totiz nemozne navstevovat 2 rodiny (z dvoch stran, tj moju a muzovu), pretoze nie sme z jednej ulice (surovo ale uprimne povedane), potom by to mozne bolo. Preto nemozno sudit, ci 30 rrocne dieta je dobre alebo zle, ak je alebo nie je u rodicov..

weggie
5. sep 2023

@kvetinka75 "Väčšina rodičov pracuje, takže či sa to deťom páči alebo nie, v tej škôlke musia byť."
Vzdy sa to da aj inak nastavit, zalezi od toho, ci dany rodic nutne potrebuje ajfon, alebo mu staci aj obycajny telefon. Pripadne spominane kabria a beemwecka a dovolenky.

"Ale potom ani ty nič nežiadaj od systému. "
Ja od systemu nic neziadam.. Kde som pisala, ze ziadam? Mne system viac berie, ako dava, a nechce sa mi zrovna stahovat do Monaka, ako to robia ti, ktorym nervy na tento system uz praskli a ako vidime, lepsie asi nebude. Ale to je ina tema.. Co myslis, odkial tie prispevky su? Logicky ich najskor zoberu ludom, a potom im daju prispevky, plati pausalne, na kazdeho (kto aspon chvilu pracoval)..

Preco ale dopravuju autickami? ved "eMHaDe" funguje, nie? 🙂 Ako to, ze v meste, kde je skolka na kazdom rohu, chodia autami? Vidis v tom logiku? Skus sa zamysliet, zaujima ma Tvoj nazor na toto.

" Ani ty v práci nerobíš kedy chceš a čo chceš."
ale co by niee, vsetko sa da, ako si zariadis, tak mas.. To plati pre takmer urcite kazde jedno povolanie, od upratovacky, po lekarku a neurochirurgov. Workoholizmus je diagnoza. Samozrejme, nie do extremu typu "364dni v roku nic neurobim". Ti co toto tu drzia naozaj pokope su vzdy menej doceneni. A mnoho z nich je v sluzbach statu, ano ti mozu vyskakovat menej, ale ako sa hovori o troch prutoch.... hm... za mna je to vysoko individualne, co si kto moze dovolit, a ano, suhlasim, vacsina nemoze byt HO ani domace vyucovanie, pretoze maju smolu, nenarodili sa do bohateho regionu, ale casto sa tu ozyva "kazdy je strojcom svojho stastia". Ale aby si to dieta muselo odniest v style "musis a hotovo" - no ja som proti takemu nazoru, ale ako spravne pises, je to len a len moj nazor..

"tvrdy rezim v skole"
ako pises, 15 deti je mala trieda, a neda sa zladit 15 deti "a teraz jest a teraz hrat a teraz ucit sa".. ved 15 ludi sa takmer isto nezladi ani na pracovisku ku spokojnosti vsetkych, 15 ludi by sa nikdy nevyspalo v 1 izbe dostatocne dobre, obcas to nejde ani pri jednom chlapovi...

simca06022011
5. sep 2023

@weggie ano chytame sa slovickarenia, riesime male deti a chlapov co sa neodlepia od mamulky (pripadne niekedy aj zeny), kazdy takych pozname, ked ty nie, tak mas stastny zivot ;) a mozes to ospravdlnovat a obhajovat akymkolvek sposobom a stylom. napriklad, ked uz... tak je rozdiel zit s rodicmi na kope lebo je na to dovod, lebo velky dom, lebo sa neoplati stahovat, zit samostatne a spokojne, je ine ked mama s ockom vsetko riadia aj diriguju a zijes ako naozaj, v detskej izbe este stale.

kvetinka75
5. sep 2023

@weggie a zamyslela si sa aj nad tym ze nie kazdy ma beemvecko a ti ludia musia do nejakeho casu prist aj do prace a nie kazdy pracuje v dostupnosti MHDcky? Ty nic nenakupujes nevyuzivas sluzby? Som zvedava ako by si sa zachovala keby si prisla do nemocnice a personal zahlasi ze nepracuje pretoze ma toho dost alebo buse zatvoreny obchod pretoze predavacke sa nechcelo do prace ebo pekarovi upiect pecivo. Nekupujes si ani oblecenie a kozmetiku? A 15 deti sa v klude nevyspi v jednej miestnosti? A co to porovnavas s chlapom. Ved to su rozne situacie. Ton uz len hladas dovody co preco nejde a vsetko je zle

autor
5. sep 2023

Počujte, syn sa mi dnes 2x pokakal do slipov. Bože ja začínam mať fakt strach, ma 4 roky a doteraz to nikdy nerobil, dokonca sa odplienkoval zo dňa na deň..

jarmila2010
5. sep 2023

no,ma stres..asi vie,ze ma ist zajtra do skolky...rozpravala si sa s nim,ze pojdete za ucitelkou?mozno sa skus v skolke dohodnut,ze potrebuje adaptacny program na 1-2hodiny,ak tak nemate a synovi povedz,ze len chvilu sa zahra a prides pre neho...mozes mu slubit,ze potom pojdete spolu na zmrzku ...

weggie
5. sep 2023

A to nema adaptacny tyzden? Tj, prvy tyzden max 2 hodiny denne?

autor
5. sep 2023

@jarmila2010 rozprávala, aj tatino mu sľúbil ze príde po neho na bagri lebo tie ma rad a manžel jazdí na bagri tak sa teší no len sa bojím rána ze ako to zase bude. Dnes videl keď vyšiel von ze nikto nieje doma ani susedia sa nejrahju vonku ani iné deti. Tak mi vravel cez deň aby som ho odviezla do škôlky.

jarmila2010
5. sep 2023

ved,uvidis,rano...snaz sa aj ty posobit pozitivne...nech si so sebou zoberie nejaku svoju oblubenu hracku...drzim palce..snad to zvladnete 🙂 a mate ten adaptacny?

weggie
5. sep 2023

Len aby tu oblubenu hracku pustili do skolky, resp aby ju ine deti neznicili a bude este vacsi stres..

jarmila2010
5. sep 2023

@weggie u nas si mohli nosit svoje hracky v mensich triedach...deti s nimi spavali...a hlavne,nove deti...predskolaci to mali vyslovene zakazane

autor
6. sep 2023

Tak už je v škôlke, ťažko ale isiel

jarmila2010
6. sep 2023

bude dobre,uvidis...postupne si zvykne ...

autor
8. sep 2023

Ženy no dnes to bola úplná katastrofa. Malý od večera plakal ze neche ísť do škôlky. V noci sa par krát zobudil s plačom ze nechce ísť. Ráno vstal už o pol 7 ze on nechce ísť a plakal kým som ho neobliekla. Potom už vrieskal, 4x mi utiekol z auta. Celou cestou mi chcel otvárať dvere s veľkým plačom. Do škôlky som ho ledva dostala a tam sme plakali už obaja. Dostali sme sa len do šatne a tam mi ho už nasilu musela učiteľka vzat obleceneho lebo po 15 minútovom revani sa stále neupokojil. Tak som rýchlo odišla domov a o 10 minút mi už volali ze je kľudný a hra sa s deťmi. Ale aj tak. Myslíte že je to ok aby sa dieťa takto trápilo? Ved on už má nočné mory z toho, ja neviem ale podľa mňa to takto nemôže byť. Ved žiadne iné dieťa to tak nerobí v škôlke.