icon

Odučiť 2,5-ročné dieťa od cumlíka pred nástupom do škôlky?

28. júl 2025

Zaujímajú ma vaše skúsenosti. Je lepšie odučiť dieťa od cumla ešte teraz alebo počkať… v septembri nastupuje do MŠ, tam nemajú problém s tým aby mali deti dudel.. ale zasa čo je lepšia voľba?

anonym_2cd449
28. júl 2025

@anonym_autor ja by som odučila aj kvôli zúbkom… dcéra v tomto veku už sama nechcela keď vedela že pôjde do škôlky ☺️

really8
28. júl 2025

@anonym_autor oducila som uz pred pol rokom.chodit do skolky s cumlom je otras

autor
28. júl 2025
@really8

@anonym_autor oducila som uz pred pol rokom.chodit do skolky s cumlom je otras

@really8 a ako ste postupovali pri odúčani? Boli veľké plače? Ďakujem

3petka
28. júl 2025

@anonym_autor Radšej oduč. Ja som obom zobrala v 1,5 roku takže zabudli pomerne rýchlo resp. prvý syn ani nehľadal druhý už trošku hej ale bolo to bez revu.
Ja by som šla na to drasticky. Schovať a nedať, možno skúšať hľadať a že nie je už. Ale radšej by som nepripomínala.

marianarem
28. júl 2025

@anonym_autor Ja som zase z tych, co cakaju, kym dieta dozrie. Cumel sme mali plochy Curaprox a vyslovnost mal maly super na svoj vek, takze nejake skody to nepachalo. Mal ho uz len na spanie. V 3.5r mu uz bolo mozne cumel zobrat tak, ze mu absolutne nechybal, ani raz si nan nespomenul uz nikdy.

domka222
28. júl 2025

Moji obaja mali cumeľ len na spanie. Nikdy ho nenosili len tak cez deň. Proste sa "stratil". Bez veľkého mrnčania to prebehlo v oboch prípadoch.

anonym_abb72b
28. júl 2025

Cumel zahoď, povedz, že ho nevieš nájsť. Neboj, dieťa nebude revať týždeň. V takom veku má dieťa cumel, aby mala mama pokoj, nie, že ho potrebujem dieťa. Dieťa má dostatočný intelekt a dostatok podnetov na to, aby cumel vôbec nepotrebovalo. Nie je to jadrová fyzika. Zahoď a hotovo.

lenka2710
28. júl 2025

@anonym_autor moji mali cumel len spanie, ale okolo 2 rokov som im normálne vysvetlila, že už sú veľkí a cumlík už nepotrebujú! Staršia bola asi týždeň podráždená a mladší v pohode! Na druhý deň ho síce ešte hľadal, ale keď som povedala, že ho odviezli už smetiari, tak len pokrčil plecami a šiel spať 😂

barka1
28. júl 2025

Tiez som nechala cumel takto dlho a pri druhom som mu ho zobrala v 1,5 roku.
Je to už len normalna závislost, cakat, kým "sa dieta pripraví a chce samo" je za mna velký omyl. Mozu byť super cumle, ale v tomto veku neverim, že su neškodné. Nie len na zuby, ale aj na klenbu podnebia.
Takže vziat, "stratit" alebo "zabudnut" ho niekde a to co najskor.
Moja ho dala Mikulasovi, aby ho vzal pre ine dieta.

nikaeli
28. júl 2025

Predstav si, že ho v tej škôlke niekde stratí. Čo bude nasledovať? radšej ho oduč čím skôr. Možno na začiatok postačí dohoda, že si ho večer na spinkanie môže vziať....

lucia13022023
28. júl 2025

Ja by som oducila. 2,5r dieťa je už dosť veľké na cumel podľa mňa.

really8
28. júl 2025
@anonym_autor

@really8 a ako ste postupovali pri odúčani? Boli veľké plače? Ďakujem

@anonym_autor neboli velke place. Len to tak blbo vyslo zrovna na chorobu. Spravila sa mu dierka, tak som to vyuzila, ukazala som mu s tym ze dudu je pokazeny a spolu sme ho hodili do kosa. Ked pytal iba som pripomenula ze bol pokazeny a zahodili sme. Trvalo to mozno 3-4 dni

mentolka12
28. júl 2025

ja som to nesilila, jednoducho raz sme reálne zabudli jeden jediný cumeľ ktorý mal u starých rodičov a bolo. inak kde chodil malý do škôlky tak tam aj 5 ročný chodia s cumľom, podľa mňa je to na zvážení rodiča.

beata_k
28. júl 2025

@anonym_autor V MS je tolko bacilov, ze kamkolvek ho polozi, tak ti nieco schyta. Plus horzi, ze si niekto v triede pozicia. Oduc radsej teraz.

viestta
28. júl 2025
michelle567
28. júl 2025

Vyhodila by som ich. Keby si aj chcela povoliť aby už ani neboli doma 🤣

zuzinka888
28. júl 2025

Mozes vysvetlovat, urobit nejake gesto- zavesit na balon, ci hodit do kosa, "poslat inemu dietatku".....ale takner vzdy pride plac- ten treba s dietatkom preckat( nikdy nevracaj cumel spat- nedaj sa zlomit). U nas to trvalo dve noci a bolo dobre. Psychologovia vravia ze na oducenie od cumla musia byt pripraveni rodicia( nie deti) tak treba naplanovat na pohodove dni. Nie na PMS, ci navstevu svokry, ci vylet/ dovolenku, ci naricne obdobie v praci. Drzim palce.

jaskolka
28. júl 2025

@viestta to je aké milé, dobry nápad 🙂🙂