icon

Počet detí, poplatky a toalety v súkromnej škôlke

felinda
10. okt 2012

Dievčatá, žienky....môj 3,5 ročný červíček chodí do súkromnej školky, malo byť v triede len cca 14 detí, je ich tam 21, v celej škôlke majú 5 záchodov a 3 umývadla na cca 60 detí...neviete aké sú normy v tomto smere? niekde som sa dočítala, že na jedno wc pripadá 5 detičiek...
a ešte platíme približne 45 eur mesačne, k tomu 3 eurá ZRPŠ mesačne - že vraj na hračky 🙂 , perieme si obliečky sami a toaletné potreby tak isto nosíme my - rodičia...je to tak aj v iných súkromných škôlkach?
Ďakujem za Vaše názory 🙂

felinda
autor
10. okt 2012

@elise no veď to..ale na druhej strane, ak zmení školné, deti sa mu odhlásia....skúsim sa porozprávať s rodičmi...ďakujem za radu

palinkovamaminka
10. okt 2012

@elise
@felinda presne tak, vy maminky upozornite na nedostatky.
to nie je fer, ze niekto sice pyta malo penazi za skolku, ale nakoniec zoberie o tretinu viac deti ako slubil. Kocurkovo

elise
10. okt 2012

@felinda dôležite na škôlke je hlavne vzdelávanie aby s detmi vela pracovali robili tvorili....to je základ pre ich život popri tom hygiena stolovanie sociálne kontakty. ak maju rezervu že "len varuju" deti a občas dačo porobia tak je to zlá škôlka, môj malý do takej chodil a tam sa deti nudili tak sa bili. teraz chodi do inej škôlky kde maju motiváciu na uplne všetko od prichodu do škôlky po odchod stále niečo s detmi robia tvoria, motivuju ich každu den mi recituje spieva nosi rôzne dielka aj 3D veci stále niečo sa učia a ako predškolák maju základy pisania( vlnovky čiaročky ...) a pritom chodi do štátnej škôlky s ktorou som maximálne spokojná.

felinda
autor
10. okt 2012

@elise no môj drobček nevie ani jednu básničku.....zo školky teda...ani jednu piesenku..a nebol zapojený do žiadnej besiedky, že až od 4 rokov...to ma celko...hm..ako to povedať...sere 😒

elise
10. okt 2012

@felinda to by užý niečo mal vedieť môj ked chodil do jasličiek vedel kopec básničiek a do besiedok sa predsa zapájaju všetky deti aj ked len drobnosťou , vyslovene nechodia take detičky čo vkuse plačkau alebo sa zdráhaju take nenutia. rozhodne sa porozprávaj s rodičmi spište si všetko a a spon tkaččte aby sa v škôlke s detmi viacej pracovalo aby sa všetky deti zapájali do činnosti.

felinda
autor
10. okt 2012

@elise on vie básničky...ale všetko len od nás...musím s tým dačo robiť...a besiedku?tú by on miloval.....aj prvé husle by hral 😀

sympa1
10. okt 2012

@felinda my sme v statnej, ziadne zmluvy sme nepodpisovali, jednoducho dieta prihlasene a na nastenke su vseobecne ustanovenia na prava a povinnosti...mesacne platime aj so stravou 30 eur. no a deti mame 20 a 5 zachodikov a 5 umyvadielok...kazda trieda tak ma.

stefi76
10. okt 2012

Podľa mňa musia aj štátne aj súkromné škôlky spĺňať rovnaké požiadavky tak ako im to diktujú platné právne predpisy- skús si pozrieť na webe vyhlášku č.527/2007 o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre detí a mládež, ak sa to nebude zhodovať s tvojimi zisteniami dala by som sťažnosť na príslušny úrad verejného zdravotníctva, oni sú povinní každú sťažnosť prešetriť a vyjadriť sa k nej, inač vám závidím platby v škôlke, ja platím v štátnej 50 eur paušálny poplatok, k tomu stravné, a ešte rodičovský poplatok 5 eur mesačne, ročne 50 eur.

evabb35
10. okt 2012

@felinda ak nie je pod správou mesta, tak je súkromná. Na internetovej stránke mesta nájdeš zoznam škôl a škôlok, ktoré sú pod správou mesta. Môže to byť neziskovka a v tých sú platby také približne ako vo vašej. To nosenie hygienických potrieb záleží od trvania neziskovky. Asi to bude nejaká novovzniknutá neziskovka.

geegee
10. okt 2012

ta skolka o ktorej sa tu vedie diskusia je sukromna . Zriaďovateľ školy je PaedDr. Tomáš Zanovit. My v nasej skolke davame rodicom podpisovat Dohodu o opatrovani dietata tak, ako tu uz bolo spominane. Tiez ma tusim 4 strany.
@felinda jedina sanca je, ze zacnes vzburu, obvolas si ludi - zriadovatela, riaditelku a povyhrazas sa hygienou, skolskym uradom a pod. Samozrejme sa ti moze stat, ze ostanes bez skolky - kedze nemas podpisany ziadny papier, moze sa tak stat asi aj zo dna na den 😒

renab
10. okt 2012

@felinda škôlka, do ktorej chodí tvoje dieťa je normálne zaradená do siete škôl a dostáva peniaze na chod zo štátneho rozpočtu.

felinda
autor
10. okt 2012

takže nálepku súkromná má len tak ....ak som to správne pochopila...teraz si musím premyslieť ďalšie kroky..dievčatá ďakujem Vám za pomoc, naozaj...

no som celkom sklamaná z tohto všetkého, však normálne keby povedali, že sú štátna školka, tak človek nemá žiadne očakávania, no nie?ale takto zavádzať....

moon1979
10. okt 2012

@felinda na to, že by malo ísť o súkromnú škôlku platíš ľudovú cenu ... tak ako píšu baby, bežne súkromnú škôlku alebo jasle pod 200 eur nenájdeš a to je tá najnižšia suma, inak sa pohybujú ceny bežne od 300, 400, dokonca v BA aj 500 eur ... a už len to, že si všetko musíte riešiť, prať, nosiť a podobne svedčí o tom, že o súkromnú škôlku nejde určite 🙂

felinda
autor
10. okt 2012

@moon1979 ja nemám ani potuchy ako to tu chodí..my sme boli dlho v írsku, tam je uplne iný ,,svet,, 😀 a túto školku mám cca 3 minúty od domu, tak som to dáko neriešila, ale keď drobec prestal splachovať s tým, že však len ,,cikal,, to už bolo aj na mňa veľa

svatava74
10. okt 2012

Skolka je asi zaradena do sieti skolskych a predskolskych zariadeni, cize je dotovana aj statom....ale hygienicke normy platia aj pre nich ako pre sukromne zariadenia, t.j.na 5 deti detske WC a detske umyvadlo vo vyske max 60 cm na zemou.... 🙂

maminka11
10. okt 2012

@felinda http://www.uvzsr.sk/docs/leg/527_2007_vyhlaska_... - tu si to nastuduj, ak treba obrat sa na Regionalny urad verejneho zdravotnictva v Martine
snad ti to pomoze 🙂

geegee
10. okt 2012

@felinda nie, skolka je sukromna, Ale sukromna skolka, ktora splni iste nalezitosti nariadene Ministerstvom skolstva je zaradena do Siete skol a skolskych zariadeni. Potom skolka dostava financie z rozpoctu mesta/obce. Vyska prispevku sa vyratuva podla podielovych dani. Ne su to peniaze statu, ale mesta, obce.

@svatava74 na mestske skolky je aj hygiena "makksia". U nas je skolka s poschodovymi postelami pre skolkarov - aj pre tych najmensich! Mne by to v mojej skolke nepreslo. Ja by som sa obratila na Krajsky skolsky urad v Ziline, resp. najskor na zriadovatela s tym, aby mal moznost napravit situaciu, a ak by odmietol tak potom KŠU

mimi
10. okt 2012

Nechapem ako sa moze volat sukromna zakladna skola a skolka, ked tam pisu bezplatne vzdelanie. U nas sa na sukromnej ZS plati, nie je teda bezplatna. Co sa tyka vasich poplatkov, tak zodpovedaju statnej MS. Tiez si perieme postelne pradlo, v triede je ich 21, maju 5 zachodov a 4 umyvadla.

svatava74
10. okt 2012

@geegee viem o tom svoje......mame zariadenie pre deticky ...viem kolko povoleni a vsetkeho som musela vybavovat.....v statnych je bordel....cest vynimkam.....ale zas emusim povedat ze hygienicka u nas bola ferova, lebo videla ze som skoncena detska sestra a specialny pedagog s rokmi praxe a viem o com je straroslivost o deti, teda ze som z odboru (nie ako mnoho ludi, ktori si otvaraju skolky, detske centra,jasle a ani nevedia ako vyzera dieta), a mam este 2 rocneho syna s tazsim zdravotnym stavom...cize viem ako to funguje aj v sukromnom sektore aj v statnom..... 🙂

renab
11. okt 2012

@mimi presne tak sa môže volať súkromná, ako aj ambulancie sa volajú "neštátne" a prostriedky majú od zdravotných poisťovní (teda ak s nimi majú uzavretú zmluvu) - čiže od štátu.

felinda
autor
11. okt 2012

@geegee
@renab

ďakujem Vám za veľe postrehy...dnes som sa rozprávala s inými mamičkami a tiež niesu nadšené z tejto školky....skusime dať podnet na úrad a uvidíme, ako sa to vyrieši

geegee
11. okt 2012

@mimi funguju z penazi od mesta + nieco co zaplatia rodicia. Aj sukromne skolstvo nemusi byt len predrazene. U nas v Ruzomberku je sukromna zakladna skola a neplati sa v nej ziadne skolne. Ja mam skolku, ktora je od septembra 2013 uz schvalena Ministerstvom a skolne budeme nepomerne nizsie ako teraz - okolo 60€ .

@felinda som zvedava ako dopadnete.

mimi
11. okt 2012

@renab
@geegee OK, len mi to trochu prislo zvlastne, tak nizke poplatky, lebo u nas sa sukromna MS ci ZS pohybuje v inych ciastkach 😅

felinda
autor
11. okt 2012

@mimi však aj my v MT máme školku za 300e mesačne.... 😀 len neviem..či by tam drobec nechodil len 2 mesiace a potom by došli uspory 😅

mimi
11. okt 2012

@felinda 🙂

mamavera
11. okt 2012

@felinda tak to je veľa aj na mňa!!!! Som učiteľka, ale to čo sa občas dozviem na tejto stránke je neuveriteľné?! Vyštartuj za riaditeľkou tej škôlky a kľudne si otázky priprav aj na papier:
1.Kto je zriaďovateľom tejto materskej školy? Pochybujem, že je štátna, v tých sú dosť prísne hygienické normy a hygiena ich chodí aj pomerne často kontrolovať, takže taký počet WC a umývadiel neexistuje
2. Či je materská škola zaradená do siete škôl. Ak nie, nesmie mať ani v názve materská škola, môže mať názov - napr. Detský raj, Slniečko a pod. Ak nie je zaradená do siete škôl, nemusí ti garantovať NIČ!!! Kľudne tu môžu len varovať deti, deti sa nemusia nič naučiť, to je dôležité zistiť, myslím, že to tak aj bude, pretože argument, že zaraďujú deti až od štyroch rokov je smiešny.
3. Súkromná materská škola má s rodičmi uzavretú zmluvu v písomnej podobe, ktorá musí mať určité náležitosti - je to kontrolované inšpekciou.
4. Mám pocit, že materská škola ani materskou školou nie je, zvyšovaním počtu detí si naháňa peniaze.
5. Ak dáš dieťa do štátnej materskej školy, tá ti garantuje, že dieťa prejde určitým vzdelávacím programom, hygiena bude na určitej úrovni, v súkromnej materskej škole si priplácaš nadštandart - menej detí v triede, logopéd, psychológ za ktorým nemusíš behať, plávanie, korčuľovanie, tanečná, divadlo, výlety v cene, neperieš nič, všetko zabezpečuje materská škola od toaletného papiera až po farbičky. Materská škola, ktorú navštevuje tvoje dieťa podľa mňa nespadá ani do jednej kategórie.

felinda
autor
11. okt 2012

ako omi berú detičky od roka a pol..mne ho nechceli zobrať do besiedky, že ešte nemá 4 roky a to ich bude mať v januáry...
no najviac ma zaráža, že majú 5 záchodov na 60 detí...však to je málo, nie?
a jediné, čo som od nich chcela bolo, aby si filipko umýval zúbky po jedle, tak mi povedali, že nech donesiem kefku, ale aj tak sa nič nedeje....on si sám zubky neumyje, kým ho nepošlu...
ale pani učiteľky sú zlaté, teda až na jednu 😀
no naozaj neviem..som sklamaná
@mamavera

maznacik007
11. okt 2012

@felinda no tak to je cele divne ze take male deti do skolky... take male mozu ist iba do jasli....
tie poplatky su strasne nizke... menej ako u nas v statnej skolke na dedine...

dceru som mala v skolke v meste a tam ich bolo v triede najprv 31 co som teda reklamovala a potom to znizili na 28 deti na nejake vynimky od inspekcie.. zariadenie stare, aj wc ka... to podla fotiek mate luxus a platili sme tiez dost a prali sme nosili sirupy, caje potreby na vytvarnu, toaletak vsetko... a skolne a zrps bolo 50 eur na mesiac plus strava... a to ako skolka okresne mesto...
ale stazovat sa mozes... hygiena kludne moze uzatvorit skolku kym to nenapravia...

mamavera
11. okt 2012

@felinda určite to nie je materská škola, do materskej školy môžu brať detičky od dvoch rokov. Ak to je len nejaké zariadenie, ktoré teraz vyrastajú ako huby po daždi, hrdia sa slovom "súkromné" v názve, ale nie sú zaradené do siete škôl, máš asi smolu. Súkromné predsa neznamená automaticky lepšie, iba zriaďovateľ je iný. Nechcem sa týmto dotknúť kvalitných súkromných škôl, ktoré sú do siete škôl zaradené, poskytujú perfektnú starostlivosť, množstvo krúžkov, majú otváraciu dobu takú, aby vyhoveli všetkým rodičom a pod. Ale vytáčajú ma zariadeniam ktoré sa prezentujú ako materské školy napriek tomu, že nimi nie sú, poplatok majú nižší, ako súkromné materské školy, v pohode si bačujú, nemá na nich dosah inšpekcia, lebo nie sú zaradené do siete škôl a rodičia sa väčšinou zbadajú až na zápise ☹ ☹ .Netuším aký dosah má na nich hygiena, ale asi slabý alebo nijaký, v materských školách či už štátnych alebo súkromných je veľmi často a veľmi dôkladne všetko kontroluje, keby zistila 5 WC na 60 detí, tak to okamžite zatvorí, to nepripadá do úvahy. my máme na 50 detí 20 WC.

dm1
11. okt 2012

@felinda u nas su tusim 4 zachodiky len na nasu triedu a to je skolka statna 😕 . 5 WC na 60 deti je ozaj malo...