Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?
Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.
@taglietta
myslím, že sa treba priamo v kuchyni spýtať, toto s tým ovocím sa dá, u nás sa skladalo po 1€ a potom sa deťom v mesiaci kupovalo ovocie a dávalo sa im pred tým ako sme šli vonku. Myslím, že to bolo fajn, v terajšej mš máme ovocie skoro každý deň v jedálničku a ľudia, my máme šaláty, a skoro ku každému jedlu a to nie obyčajné mrkva jablko, ale kapustový z kyslej kapusty s kapiou, alebo uhorka a fazuľka a verte neverte, tie deti sa to postupne naučia jesť 😀 kuchyňu máme proste špičkovú 😅
@mooonika1975 presne tak, keď sa chce, tak sa dá, my máme tiež ovocie takmer denne, len výnimočne nie je, veď keď sa ušetria peniaze za tie ochucovacie prášky do mlieka, plné éčiek, za nutellu na rožok a podobné blbiny, je aj na ovocie. A tak, ako si písala, deti sa postupne šaláty jesť naučia.
@mooonika1975 suhlasim, deti sa to naucia jest. Na mna jedna ucka vyskocila, ze zeleninky na desiatu maju len kusocek, aj tak to nezjedia... No keby ich motivovali k zelenine nie k instantnej kave a ochutenym mliekam... Cele je to o ludoch... A to je tak slovenske, ist s davom, nevycnievat, a opacne, my sme tu zabehnuti, co ta nova mamicka chce, ziadne nove moresy sa zavadzat nebudu, nech si berie decko prec...
A urobit nieco nove? Nieco inak? Nebodaj nieco naviac? Neexistuje!
A rodicia hromzia, ze musia doplacat za sirup, ale dat deckam pit cistu vodu? To nieee lebo vraj potom nebudu nic pit... Mam strach, zeby nic nepili... Keby nebolo co, pili by aj cistu vodu... Tu som si vydupala... Piju ju asi 4 deti z celej skolky... A da sa, a to bolo reci, ako sa to neda 😀
@timea7 u nas sa teraz tvaria, ze deti maju na vyber sirupovu aj cistu 😀 a v zime este aj daky sladky caj... Realita je, ze je tam mrte poharov s tou sirupovou a v extra tacke vo farebnych poharoch cista voda nasich "vyvolencov" 😀
Moj maly ma ku vsetkemu cistu vodu... Nakolko sa nedalo dat mu nesladeny caj ci neochutene mlieko... A "stazuju" sa mi, ze tu vodu nechce pit... Nechce... Ale vysvetlit im, ze nepovazujem za dobre pit pocas ci po jedle, ze to tak doma nerobime je zbytocne, to by som bola este vacsi exot 😀
@alla24 prislo to ciastocne samovolne a ciastocne cielene. my sme v rodinnom dome, v lete (2,5r) zacala ochutnavat zasadene bylinky - bazalku, medovku, matu, oregano a s tym prisli salaty. sama mi tanier salatu nezje a ja jej ani tanier nedavam ale robim tanier s nakrajanou rajcinkou, redkovkou, spenatovymi mladymi listkami alebo polnickom a k tomu syr a hrianka a spapa. kazdopadne, ak by som jej dala tanier so zeleninou a syrom, tak by mi istotne nezjedla zeleninu. niektorymi vecami ju postupne krmim a niektore vyslovene lubi, vypyta si a zje sama - napr mrkvu.
pseno robim celej rodinke tak, ze uvarim pseno a zmiesam so struhanou mrkvou, jablkom a roztlacenym bananom. posypem slnecnicovymi zrnkami a pokvapkam datlovym sirupom (nemusi byt, lebo je to aj same velmi chutne a sladke). vyskusaj.
:D niektore komenty dalej co som citala tak vsetko je nebezpecne podla vas :D

@kali23 vieš, ako to myslím, keby tie hranolky jedol raz do roka na dovolenke, tak ho nezabijú. Ale stačí chvíľu počúvať, keď sa hrajú na kuchárov, čo varia ☹ ☹ ☹ ☹ , stačí tu mrknúť do témy - čo variť ☹ ☹ ☹ ☹ , stačí pozrieť pár tém, ako deti doma točia stále tie isté jedlá. ☹ ☹ ☹ ☹ ☹