icon

Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?

taglietta
10. dec 2015

Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.

sardinka335
13. dec 2015

Ja si myslím ze to nie je o ,,nerešpektovaní,, ale o tom ze citiť z tých prispevkov ze len ,,moja cesta,, je spravna - kto nou nejde tak bude minimálne nejako poškodený...a to je jedno v akej teme sa pohybujeme od porodov a počnuc vychovou končiac...zlatý stred - toť vsjo.

@timea7 no to aj ja poznam takeho exota - mojho otca priatel ma 70 rokov ine ako pivo nepije, chleba a pašteka denne menu..ten človek ma fyzičku väčšiu ako ja....rube drevo, nosi vodu ked sme na čundri...a hulí ako tovarenský komin...a ma 70!!!! rokov a lekara nevidel od kedy na ,,stredisku,, odišla ta jeho dokina do dochodku...ani nevie kde ma kartu...psycho fakt...a moja teta ta sice super vyzera ale to je prene o tom, ze ked vidi niekoho jest biely rožok tak zazera, kritizuje....a to ona by so ust nedala...proste len ja mam pravdu a nijako inak...
No, končím frčíme na navštevu...kavičkáá...

timea7
13. dec 2015

@sardinka335 presne, tak ako si opísala, tu je večný boj, či je lepšia matka, ktorá šatkuje, alebo nie, či je lepšia tá, ktorá upečie tortu, alebo deťom nasype oriešky, či je lepšia tá, ktorá uspáva na prsníku, alebo dá dieťa do inej izby....ešte som zabudla, či je lepšia tá, ktorá je do troch rokov doma, alebo ide do práce od polročného .....

alaguema
13. dec 2015

@timea7 nezamýšľam sa nad tým, aké hlboké a široké sú vedomosti nejakej mamy, ktorá v Lidli kúpi bio rajčiny...ak ich kupuje, tak asi preto, že ich chce, ďalej moje úvahy nejdú 😎 Ja by som ich kúpila tiež, keby mi v záhrade nezreli vlastné. Záchvat keď niekto dá mojim deťom cukrík nechytám, ale ocením, ak sa najprv opýta. A registrujem asi viac "normálne" sa stravujúcich ľudí strašne podráždených tým, že my to máme doma trocha inak, než hysterických bio ľudí. Dosť sa medzi nimi pohybujem, práve preto, že si od seba vzájomne nakupujeme a absolútna väčšina je úplne pohodová, sem tam až takí hippie vysmiati, normálni ľudia. Nikto sa nerozkrikuje 🙂 A v tých škôlkach je to naozaj zlé. Tie základné ingrediencie dávno nie sú tým, čím bývali za nášho detstva. Ani mäso, ani pšenica - a to sú žiaľ práve tie potraviny, ktoré sú v jedálnom lístku zastúpené najviac. Je smutné, že práve deťom nevie tento systém dať niečo lepšie.

alaguema
13. dec 2015

@timea7 tak toto je diskusné fórum pre matky, tak také diskusie sa asi logicky dajú očakávať. Matky sa asi nebudú baviť o tom, ktorý motorový olej je najlepší, ale to tom, čo je podľa nich najlepšie pre deti. Myslím, že tie diskusie majú aj svoje pozitíva.

timea7
13. dec 2015

@alaguema ja to predsa nespochybňujem 😉

stella33
13. dec 2015

Viacere ste tu na ciernu listinu dali kolozvarsku kapustu. Pokial viem, je tam maso, ryza, kysla kapusta a zemiaky. Ak nieste vegetariani, co je na nej zle? 🙂

alaguema
14. dec 2015

@stella33 nemám absolútne nič proti koložvárskej kapuste, ak je mäso z normálneho, prirodzeného chovu. Ja ju robievam aj vo vegetariánskej verzii a je vynikajúca, chutí aj manželovi, ktorý teda vegetarián rozhodnie nie je 🙂 Dávam do nej namiesto mäsa marinované tofu a dochucujem sušeným droždím a je to fakt dobré.

kali23
14. dec 2015

U nas je veduca presvedcena, ze deticky sladke potrebuju, "ona ich o to dobrucke sladucke neochudobni!", desiate su mliecne... A nemieni to menit. Takze ak aj maju rybacie, a vselijake natierky, tak to zalievaju ochutenym mliekom... Uz v sept.sa veduca vytesovala, ze jej dosla zasoba fajnuckych prichuti do mliecka... Detickam to taaak chuti, a ked nie, tak im povedia, ze je to kavicka ako pije mamicka a deticky to hned vypiju...
Ona tam dava vsetky napoje ochutene, a v triede sirupova voda...
Ked som sa pytala ci by bolo mozne prehodnotit kombinacie tych natierok s mliekom a naopak olovrant vianocka s cajom, tak v ziadnom pripade, nic sa menit nebude...
Bol ohromny problem dat cistu vodu a pohar cisteho mlieka, ze ziadne vynimky... Teraz bolo inej mamicke povedane, lebo jej dieta pilo mlieko doma, museli pred nim doslova skryvat, a teraz nechce mlieko ani vidiet, povedali jej ze mlieko sa nesladi, ze davaju ciste 1,5%... Tak vyber si, mne povedali, ze vsetko je ochutene...
Rodicom je vsetko jedno, skolka = blahodarne odkladisko ich deti...
A strava... Nonstp kuracie a bravcove maso na kaukazsky, srbsky, bielorusky a neviem aky rusky sposob... Muka vo vsetkom, k tomu polotovary... A vsetko je spravne a presne podla tabuliek... A tymi sladenymi napojmi nijako nezvysuje energ.prijem... Veduca robi aj pre inu skolku a skolu, a s tym jedalnickom si uz neda ani tolko namahy aby zmenila niektore dni, kopiruje tie iste jedla v tie iste dni... U nas je pestry len vyber napojov, nie pestrost jedal :-/
A rodicia este prispievaju na sirup... A ucitelky sa stazuju ake su deti "dive" ... No cele zle, najhorsie, ze nie je vola nieco menit, a niektori rodicia by sa aj ozvali, ale boja sa dopadu ich reakcie na deti... Cele zle :-/

keira
14. dec 2015

@kali23 to uz treba revoluciu

timea7
14. dec 2015

@kali23 vedúca sa zasekla v ktorom storočí?

danette
14. dec 2015

V nasej skolke zas musi rodic doniest na zaciatku skolskeho roku priniest granulovany caj a ten im nasledne ucitelky zarabaju s vodou, nakolko v jedalni udajne nemaju kapacity na pripravu klasickeho caju 😠 Moja dcera pije len cistu vodu, tak prve dni chodila domov smadna a vzdy ked po nu pridem tak sa pyta ci mam vodu. Ale uz sa naucila fintu, ktoru mi doma obcas predvadza, pije cistu vodu rovno z vodovodneho kohutika do ust 😀 Okrem toho im tiez robia napr. sulance, ktore kupuju mrazene a asi tych polotovarov tam bude viac. Na druhej strane ale napr. minule mali hraskovu natierku na olovrant a ani jedno dieta to nezjedlo. Cize asi by to chcelo taku zlatu strednu cestu medzi zdravymi a nezdravymi potravinami. Dalsim pozitivom v nasej skolke je to ze rodicia mozu nosit ovocie co maju doma zvysne z vlastnych zasob a to im ucitelky pocas dna ponukaju pokrajane na kusky. To je samozrejme este okrem ovocia co dostavaju v ramci jedalne

kristinkahugo
14. dec 2015

Nechce sa mi citát všetky príspevky. Za seba len toľko ze mame super kuchárky a super jedlo aj v škôlke aj v škole.

stella33
14. dec 2015

@kali23 logicky, ked niekomu nieco chuti, je to dobre. Ked nam chuti alkohol a ine drogy, tak si mozeme bez vycitiek davat a takou filozofiou budeme viest aj deti 🙂 Fajnu veducu mate. Kolko ma rokov, tipujem, ze vyse 55... a zaspala v roku 1970...

stella33
14. dec 2015

@danette pitny rezim pre dieta je dolezity. Bez okolkov povedz ucitelke, nej jej dava cistu vodu, ked ostatnym davaju sladky caj. To je uz choreee co tu citam s tou sladkou vodou. Uz su vsetci drbnuti ci co? Nebude predsa pit z kohutika ☹

timea7
14. dec 2015

@stella33 tiež by som ta, urobila cirkus, ak by moje dieťa malo piť vodu z kohútika, to už ako kde sme?

sense
14. dec 2015

ja by som odmietla ten granulovany caj doniest, ...keby je to tak tak moja je tiez vecne smadna lebo sladke nevypije...

kali23
14. dec 2015

@stella33 ma nieco cez 40... A riaditelka sa nestara... Ak sa niekomu nepaci, ma ist do sukromky...
Zarazajuce ale je, ze vacsine rodicov je to jedno, nespokojnych je nas asi 5, ozvala som sa len ja, ostatni sa boja... Radsej beru deti inam... A jedna mama ma na rodicku zrusila, ze si to mam riesit sukromne, a druha s 3 detmi, ze urcite! Ze potom by deti vymyslali, keby mali na vyber aj cistu vodu ... No des...

kristinkahugo
14. dec 2015

A v akom meste bývate?

stella33
14. dec 2015

@kali23 to uz je fakt ako v Debilistane! Cista voda je pre nenormalnych rodicov, ktori vymyslaju... Pomooc, kde to zijeme

stella33
14. dec 2015

@danette inak, uz som to tu spominala.... Ano,casto to dopadne tak, ze priprava caju je na ucitelkach "lebo to nie je robota kucharok". Chystaju pitie k jedlam, ale pitny denny rezim uz k nim nepatri. Takze potom je to cele o ochote uciteliek. Nam nosili rodicia sypane a bohuzial aj tie granulovane gebuziny. Sypane sme uz nesladili a deti ich v pohode vypili. Reci, ze deti nezjedia to, hento neberiem. Pocas praxe som si nie raz overila, ze deti sa naucia jest hocico. Len im to treba trpezlivo ponukat a hlavne v prijatelnej forme. Raz som dokonca mala dievcatko, ktorej mamina odmietla nosit dohodnute ovocie, ze ona ovocie aj tak nejedava. Nikdy, a ziadne. Po par tyzdnoch mala jedla jablka, len sa tak prasilo 🙂 Dalsi kamen urazu bolo, ked niektore deti neboli schopne jest jablko so supkou, lebo "maminka mi to osupe". Kedze ine ako so supkou k dispozicii neboli (zla, zla ucitelka), asi po tyzdni pekne chrumali mesiaciky jablcok aj so supkou 🙂. A tak je to s vacsinou jedal. Jasne, ze kazdy mame nejake neoblubene jedlo. Ale zeby dieta muselo frcat len na sladkom, na buchtach a nenaucilo sa zjest paradajku... Je to aj o pristupe,... Koniec koncov, zdrava vyziva je sucastou edukacie, projektov... Vsetko ide, ked kazdy robi svoju robotu ako ma. Riaditelka, ucitelky aj kuchyna,

dusika11
14. dec 2015

@stella33 gratulujem ti ktvojim nazorom..ale ..zda sa ze ludom ktory su presvedceny o sparvnosti tofu a suseneho drozdia..a moznosti bio chovu pre vsetky skolky nepohnes.... 😝

kali23
14. dec 2015

@stella33 presne, mne povedali, ze deti tu zeleninu aj tak nejedia... Moj zje rano svoju, moju a uz sa chysta zjest aj muzovi... V skolke ich vedia motivovat pit "kavicku" a tu to konci...
Vyhovorky o vyske stravnej jednotky nebwriem, ked su peniaze na umele prichute do mlieka, sirupy a keksy rozneho druhu musia byt aj na ovocie a zeleninu... A olovranty maju prevazne sladke. Ryby 2x do mesiaca file (viac netreba lebo to deti nechcu) moj ryby miluje, a ma radost ked maju salat... 😀 no file byva na slanine.... A uplne sa smejem, ked povie, ze vari z 1500 receptur... 😀

stella33
15. dec 2015

@dusika11 tak ano, bio chov pre skolky, to je sen. Velmi sa tu nechcem pustat do debat na temu zdrava vyziva. Je to naozaj siroka tema. V skolkach by mozno naozaj stacilo eliminovat tie najviac skodlive veci a tu fakt pretrca cukor, ktory treba jednoducho znizit na minimum. (Inak s tofu by som u deti bola opatrna. Soja nie je primarne nasa plodina, 90% je geneticky modifikovana, a obsahuje vysoky podiel rastlinnych estrogenov, co moze rozhodit hormonalny system. V nasich podmienkach mame predsa fazulu, ktora je so sojou porovnatelna a nedocenena 😉

stella33
15. dec 2015

@kali23 my ucitelky sme dostavali pangasia zapeceneho so syrom, bolo to celkom chutne, len mi pride chore, jest pangasia, najlacnejsiu rybu, kupovanu kdesi v obchodnej sieti. Tu by mal zasiahnut stat a peniaze, ktore sa vrazaju do kampane na podporu mlieka by mali ist do systemoveho dodavania kvalitnych ryb do skol. Slovenskych, ceskych (pstruh, kapor...) Ryba sa da upravit aj tak, aby pre deti nebola nebezpecna (v skolkach sa pre deti musi rozomliet, kvoli kostiam) aj tak, aby bola "pritazliva". V jednej skolke tuto rozomletu (s prepacenim) grcaninu, dostali deti k zemiakovej kasi. Vyzeralo to hnusne😨 V inej, ju zapiekli do takeho "kolacika" (vajicko, krupica) a bolo to velmi chutne. Vacsina deti to v pohode zjedla na prvy sup, ostatne si postupne zvykli. Takze je to len o invencii. Je to ich praca. Je specificka, ale na druhej strane je menej stresujuca, ako kdesi v restauracii, vyvarovni, rychlom obcerstveni. Nehovoriac o tom, ze som sa vzdy stretla s tym, ze ucitelky su maximalne napomocne pri rozdavani stravy, v jednej skolke sme dokonca rozdavali taniere, naberali polievku (!) co ani zdaleka nepatri medzi kompetencie uciteliek, kedze maju v prvom rade zodpovednost za deti. Nehovoriac o tom, ze nevlastnia hygienicky preukaz, co by malo byt pri vydaji jedla bezne.

sardinka335
15. dec 2015

@stella33 V škd vyvhovavatelky denne nalievaju polievky - a nikto nema hyg. preukaz. Je to bežné.mozem nosiť aj taniere, pribory, ale to davam robiť deťom nech maju činnosť a nenudia sa pri stole.Pri vydajnom okienku podavame hlavne a davame na tacku ovocie a ked je keks tak aby sa ušlo kazdemu, niekedy aj roznašam ťažke tacky s pitím - ale to je moja dobra vola to pitie. Školaci si to maju uz robiť sami.

stella33
15. dec 2015

@sardinka335 v skolke si kvoli bezpecnosti nesmu deti nosit jedlo. Aspon u nas bol na to vylozene pripis. Ja osobne by som aspon predskolakov radsej k tomu viedla.

sardinka335
15. dec 2015

@stella33 tak aj to chapem, ide o bezpečnosť...len potom prejdu prazdniny a deťom čo ledva dočiahnu na pult tu tacku do ruky davame a ked to padne tak je tam upratovačka čo to zmyje a dostanu novu porciu.

kali23
15. dec 2015

@stella33 ja len ze uplne by stacilo file na masle, naco to znicit lecom kupovanym a slaninou? ... Keby z toho mletwho urobili nieco ako fasirky, guljy, alebo omacku na cestoviny... Decka by to isto zjedli...😉
Doma mame ryby vseho druhu, nevadi mi, ze tam maju 2x za mesiac...
Vadi mi skor muka v kazdom jedle, stale rovnake maso a rovnake recepty... To pitie mam vyriesene, aj ked s nwvolou, davaju mu cistu vodu cely den... Domov chodi na obed... Tie sladke olovranty by som uz nezvladla... Problem je, ze stravoval sa zdravo a pestri... A teraz ma denne nafuknute brusko, spomalene travenie, zapchy, alebo opacne... A NIC sa s tym neda urobit... Jedine ho dat inam... A tj rano ho budit a vozit v zapchach... To podla mba nie je riesenie... Prevlacat ho... Kedy budemw zit ako rodina? V aute?...

alaguema
15. dec 2015

@stella33 áno, súhlasím, so sójou opatrne, rovnako ako s mäsom, ktoré obsahuje syntetické pohlavné hormóny (nie fytoestrogény, ako sója)...všetko je len otázka miery. Ak si dieťa dá tofu raz za mesiac, nič mu z toho fytoestrogénu nebude, čo sa týka modifikácií, aj na slovenskom trhu máme výrobcu, ktorý pri výrobe nepoužíva geneticky modifikovanú sóju. Mimochodom, hospodárske zvierata sú kŕmené geneticky modifikovanými plodinami...myslíš, že to z toho mäsa nejakým zázrakom zmizne? A deti ho v škôlke majú takmer denne.
Geneticky nie sme prispôsobení na x vecí, ktoré sa do potravinárskeho priemyslu dostali za posledných 20 rokov. A že to nie sú vitamíny, nemusím pripomínať.

stella33
15. dec 2015

@alaguema nie, z toho masa nezmiznu. Ani nic take netvrdim. Nejakym zvlastnym sposobom si zo mna vytvaras oponenta 🙂 napriek tomu, nevidim jediny dovod, pridavat do jedalnicka soju. Maju jest predrazenu, geneticky nemodifikovanu soju.... za tie peniaze mozu mat nase strukoviny, aj vyssie spominane ryby, zeleninu od slovenskych pestovatelov... 🙂