icon

Pohranie sa budúceho škôlkara v škôlke

tamia00
11. júl 2023

Ahojte, idem si po radu alebo resp.druhy pohľad potrebujem. Maly ma nastúpiť v septembri do školky. Bude mať 3. No teraz jeho škôlka poskytla 5 dní (1 hodka) že sa môže prísť do škôlky pozrieť, pohrať. No ono by na tom nebolo nič malý sa tešil, len ja som myslela že keď vstúpime do škôlky tak nás niekto privíta, pozdraví vitajte ahoj budúci škôlkar, no namiesto toho to bolo typu že my sme vošli všade deti, rodičia pri deťoch a učiteľky sa venovali deťom, ktoré tam už chodia a pokiaľ som s malým vyslovene neprišla sa pozdraviť ja prvá za učiteľkou (aby vedel, že to je p. Učiteľka, že ma pekne nahlas pozdraviť..) tak mám pocit že by ani nevedeli či sme tam. Jej reakcia bola že no co adaptoval sa? Pozerám ze akože tým ze sme zavreli bránku sa mal hneď adaptovať 2 min ?? Proste mi to prišlo ako keď prídem na ihrisko. Dostala som z toho taky blbý pocit že tu ho mam v septembri nechať na celý deň? Na moje prekvapenie sa celkom začal hrať aj s chlapček Druhý deň sme boli malý moc nechcel ísť no nakoniec si doniesol aj ruksacik ze ideme.. Tu už pekne pozdravil prišla druhá pani učiteľka ci ide s nim do piesku ale nechcel tak pred ním zahlásila ze jasne jasne mama tu je to on nepôjde. Ja by som aj išla keby mi povedia privetivejsie choďte pani my sme tu nebojte keby plakal sak sme tu je to len hodka odbehnite si. Potom mu taky chlapec zobral auto a on začal plakať ze mami, no a p. Učiteľka mu povedala no co musíš sa naučiť. kľudne.

sara07
12. júl 2023

@elizabet173 dá ale nie je vôla, a v podstate načo berieš škôlku do ktorej ta vôbec zoberu ak sa ti nepáči aj tak nemáš kde dat dieta, u nás su preplnené aj sukromné detto štátne

zooeynka
12. júl 2023

Ja autorku chapem. Necakala transparent a sampanske na uvitanie, iba trochu ludsky pristup k malemu dietatu a dostala total ignor od neochotnych uciteliek. U mas v skolke to bolo velmi podobne, niektore ucky by mali ist robit do skladu a nie s detmi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mimikarol
12. júl 2023

Podľa mňa si nečakala nič extra. Keď sme boli s dcérou v škôlke na zápis, zobrala ju pani učiteľka do triedy medzi deti na chvíľu. Vôbec nemusela. Ani to nebola trieda do ktorej dcéra chodila, boli to tuším predškoláci. Mala 2 učiteľky na 22 detí a boli veľmi milé. V škôlke je základ učiteľka ktorá svoju robotu robí s radosťou a láskou. A nemusí to byť súkromná škôlka kde sa platí XY eur mesačne.

sara07
12. júl 2023

@borabalazova chcela som si to pozriet na nete, aspon niečo ale o škôlkach v kreminci nejak nič, napr naša žiadne adaptačnéh hodiny ani nič nerobí, okrem dna otvorených dveri čo je spojený zo zápisom ale zase na nete nájdeš fotky, plány, projekty do ktorých sa zapaju ,,,čakala som ked je taká vynimočná čo teda je škôlka ako píšeš v kremnici niečo bude mat

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
stormie
12. júl 2023

@elizabet173 este raz si precitaj co pisem - v septembri mamicka zazije realitu, nie co sa tyka adaptacneho procesu ale celkovo, tam na osobitny pristup a “vodenie za rucicku” proste nie je priestor. A takisto keby si pozorne citala tak som pisala ze ani sukromna nie je zaruka, aj tu treba dobre vybrat ale ani pri naj ucitelke v statnej nikdy nedostane to co v dobrej sukromnej

tamia00
autor
12. júl 2023

@sara07 pani uč kravu si dostala ty keď si zostala taká zakomplexovana voči škôlkam 😊určite nie som podráždená z nejakej mamičky na MK 😂Ja som na začiatku napísala 100 ľudí 100 názorov, ty si ideš stále svoje ty riešiš či učiteľka učí a čo robia v septembri a dobre, že neriešiš už koniec školského roka,platy učiteliek a podobne. Ja som riešila len uvítanie, ľudský prístup, nič viac. Ale kľudne sa tu vyrozprávaj ak sa ti uľaví 😊

tamia00
autor
12. júl 2023

@tanyag tak to máš super, že je dieťa také samostatne.. Vieš je XY deti, každé je iné, boli tam detičky co plakali lebo možno nemajú toľko možností ako ty alebo ja. Za seba, áno chodím s malým kade tade a hra sa s deťmi aj tu sa deťmi hral nemal s tým problém,to že si deti berú hračky nikdy sa ti nestalo alebo si nepočula že dieťa plače alebo sa pohádajú o hračku? 🤷‍♀️Môžeš mi poslať vetu kde som o tom písala?on len jednoducho chcel aby som poblízku bola aj ja. A ja som zase chcela len vidieť reakcie pani učiteliek (keďže som podľa nich ho mala nechať tam a ja som mala odísť).

sara07
12. júl 2023

@tamia00 tak prečo sa znižuješ k invektívam , 😂 ked si nad vecou , však nereaguj , neodpovedaj ked si tak vyššie , normálne ti viacero báb ale inak napísalo to čo ja ked už tak
mne sa páči aké máš krásne iluzie a stále si nenapísala že teda ak sa rozhodneš preto ako to dopadlo či máš možnost zmenit škôlku vôbec alebo ho tam nedať
lebo ak to dieta musi aj tak chodit do tej škôlky komplet táto debata je uplne zbytočná 😂
sorry ale riešiš kravinu ktoru aj tak nezmeníš ak niečo si mala zmeniť tak si sa mohla stavit v riaditelni a tam povedat svoje sklamanie a pocit z adaptečnej hodiny

tanyag
12. júl 2023

@tamia00
Ja som svoj komentár nemyslela v zlom...opísala som moju skúsenosť so škôlkami počas dní otvorených dverí...nikde som nepísala o tom, či deti plačú alebo sa hádajú, dokonca bijú o hračky...toto je myslím si bežné úplne všade...
Ja som sa len opýtala, či s dieťaťom nechodíš niekde medzi veľa deti, aby si zvyklo na iné deti...lebo si písala, že ešte nebolo medzi toľkými deťmi...
A moja nie je samostatné...ver mi, prešli sme si veľmi ťažkým obdobím, deti sa bála sa iných detí, plakala ak nejaké dieťa začalo kričať, naháňať sa atď. ale brávala som ju častejšie a častejšie na miesta, kde je tých detí veľmi veľa, aby si zvykla, lebo som vedela, že príde čas, kedy bude musieť nastúpiť do škôlky a tam sa jej nikto prispôsobovať nebude...je to kruté, ale je to realita...
A ďalšia vec je, nikto nevie, čo sa za zatvorenými dverami škôlky odohráva, treba len veriť, že všetko bude dobre...ja mám tiež strach, ako to moja zvládne, ale verím, že to nebude také hrozné, ako si predstavujem...
A ešte raz...svoj komentár som nemyslela vôbec v zlom, skôr malá rada, ako pripraviť dieťa na kolektív a rôznorodé deti 🙂

tamia00
autor
12. júl 2023

@tanyag ja som to nemyslela tiež v zlom, iba mi to tak prišlo, ja sa práveže s nim snažím chodiť naozaj veľa aj s mužom, ale neviem prečo tu sa hral ale akoby ma tu viac potreboval, preto som to napísala ze ci bol v šoku lebo ja som ho na to pripravovala štýlom ze budem chodiť do roboty medzi tety a on zase do škôlky kde tiež budú také milé tety nech keď bude chcieť cikať, piť vodu spýta sa ich atď..tak možno sa bal a čakal kedy odídem.. Tiež ze tam bude veľa detí.. Ale tu bolo naozaj veľa dospelých tým ze tam boli rodičia, naozaj som mala pocit z toho ze mnohi nevedeli čo robiť ci sa môžu hrať pomedzi ostatné deti alebo len stáť .. A tak mi prišiel aj malý ze potom sa aj hral, naháňal ale prvých hádam aj 20 min len chodil a bol taky no iný ako na ihrisku.. Ja som sa hrala chvíľku s nim aj s inými deťmi ktoré tam boli
. Ale neviem no, tak som mala z toho blbý pocit ze to som tu hodku mohla s nim fakt stráviť radšej na tom ihrisku.. Len mi to prišlo také zvláštne že ich neprišli aspoň iba ten prvý deň že ahojte vitajte, po pozerajte si hračky, mamičky kľudne sa zapojte. Lebo my sme chápali, že tam majú svoju triedu ale aspoň ten pozdrav. To je všetko.

tanyag
12. júl 2023

@tamia00
Ja ti rozumiem, prvý dojem je predsa prvý dojem...Moju tiež pripravujem na škôlku, ale ona mi vyslovene povie, že pôjde ale len so mnou 🙂 na ihriskách a aj tie 2 hodiny, čo sme boli na deň otvorených dverí vo viacerych škôlkách sa na mňa ani nepozrela...proste úplne zapadla medzi deti, hrala sa...a na ihriskách to isté...ale viem, že keď pôjde do škôlky a zatvoria sa dvere...bude ma hľadať, určite aj plakať...
A viem, čo si čakala od učiteliek...v 3 skôlkách sme boli .a ani v jednej nás nikto neprivítal ..a ani s deťmi nekomunikovali, venovali sa len deťom, ktoré boli už v škôlke ako doma...takže možno to je "bežné" takto všade...kto vie

tamia00
autor
12. júl 2023

@sara07 😊 neviem čo mám robiť, stále sa rozhodujem. Stačí ti to? Čo ak má čaká toto iste aj v inej škôlke? Beriem všetko čo tu bolo povedané, beriem aj to, že ok toto im nevyšlo alebo to nebolo podľa mňa a možno v septembri to bude iné keď budu vo svojich triedach rozdelení. Snažím sa na to pozerať, preto neutočim, pýtam sa,sklamanie som vyjadrila.. Ale beriem ohľad aj na krpca, chodila som tam s nim ukazujem mu každý deň keď sme šli okolo že toto bude jeho škôlka, už tam má "kamošov" ako takých. A teraz ho dám inam len za to že p. Učiteľky podľa man nie sú úplne p. Učiteľky. Ja som sa nikde neznižovala, necítim takú potrebu, odpisujem na to ako ty útočiš a praješ karmu. Za mňa to je smiešne preboha, takto odpovedať žena žene len za blbú otázku ako to ta druha vníma aké postrehy zo škôlky 🤦‍♀️ale Budiš. Cítiš sa lepšie, že si napísala svoj názor a biješ za vlastné ani neviem za čo, lebo ty si opisovala XY veci čo som ja neriešila? Tak som rada, že som ťa pobavila, zamestnala 😊 nie som ten typ, že ma baví sa s niekym doťahovať, ja si priznám keď mám chybu, tak ak chceš maj si svoju pravdu a prajem ti pekný pokojný deň 😊

borabalazova
12. júl 2023

@sara07 Tak ja mám informácie len od švagrinej, v takom malom meste určite nepotrebujú robiť PR cez webstránku alebo sociálne siete, tam sa všetko rieši osobne, prípadne cez mestský rozhlas... A oproti tomu ani o dcérinej škôlke v Bratislave sa človek toho veľa nedozvie z internetu, majú síce webstránku, ale všetky informácie o týždennom programe, fotografie z akcií, jedálny lístok, etc., dostávame internou cestou cez email a zaheslované úložisko. Ja osobne by som si netrúfla generalizovať systém vo všetkých škôlkach na Slovensku, verím, že spektrum kvality škôlok je veľmi široké, platí to tak o štátnych, ako aj o súkromných škôlkach. Na druhej strane verím, že systém vieme zlepšiť len komunikovaním našich požiadaviek a predstáv a nie akceptovaním súčasného stavu s odôvodnením, že "to tak je" alebo "my sme prežili a prežijú aj naše deti". Raz som sa na tomto fóre zapojila do debaty o strave v materských škôlkach a bola som úprimne užasnutá, koľko mamičiek obhajovalo drožďovú nátierku, rascovú polievku s vajcom a hovädzie kocky s tarhoňou. Ak toto je to, s čím sa mám zmieriť a nežiadať viac (obrazne aj doslovne), tak potom si asi len naozaj môžem zakričať Slovenskoooooo.

sara07
12. júl 2023

@borabalazova vieš kolkokrát som bola za aktivneho triedneho nepriatela na rodičovských schôdzach od stravy cez aktivity vylety :joy 😀 a čo sa týka tej stravy verím ti , ani 0,50 € centa naviac priplatit nič
máš pravdu nefunguje to ako to bolo tak to bude a nikdy inak a jedno či je to zriadovatel alebo rodičko ... ale niekedy také maličkosti ako že sa nebudeme skladat na malovanie a nové skrinky že na to máme zriadovatela sme si vyhubovali alebo že budeme mať náhradné škôlky cez prazdniny kedže musí byt škôlka mesiac zavaretá , to považujem za mega vyhru aspon

sara07
12. júl 2023

@tamia00 tak teraz zase mojke otáčaš a všetko čo si ty rozbehla v negativnom hádžeš na mna 😂 na začiatku som ti skutočne chcela pomôct vysvetlit , teraz som sa začala už bavit na tvoj učet
v každej škôlek su dobre uč, bohyne uč, kravy, normálny stred taká zmeska je komplet v každej štátnej škôlke je to o štastí čo schytáš ...
tak chod do inej škôlky kde ti ho zoberu a uvidíš či je to isté alebo iné , ak máš na výber že ti ho zoberu aj inde tak to tichá závisť

lienka.7
12. júl 2023

@tamia00 ja celkom nechápem, naco si tam ty? Ma sa adaptovať na pobyt v skolke alebo na pobyt v skolke s mamou?
Ja som moju malu priniesla, prevzala si ju ucitelka a bolo. Zaujala ju hračkou, žiadny plac, nic. To skôr ja som cely deň potom zmolila mobil v ruke kedy budú volať ze to nedala. Poobede som prišla, paradoxne začala plakat keď ma videla 🙈
Takéto hokusy pokusy (matka v pieskovisku s dieťaťom a podobne) stvarat s deťmi nechapem naco je dobre. Odovzdám dieta a idem. Ty to prežívaš viac ako on, ver tomu.

milanemila
12. júl 2023

@tamia00 ak sa takto sprava ucitelka k dietatu pred rodicom, tak neviem ako sa sprava, ked tam rodis nie je 🙈 ja by som z toho mala rovnako blby pocit ako ty. Bola to sukromna ci statna skolka?
Moja ked prechadzala z jasliciek do skolky, tak nas riaditelka pozvala, poukazovala celu skolku aj malej, pekne sa s nou bavila a vysvetlovala, ukazala jej triedu aj kupelnicku aj kde bude spinkat. Deticky boli zatial vonku, tak potom sme isli aj na dvor, predstavila nam ucitelku a mala sa este chvilu pohrala s detmi. Mala som z toho super pocit, malu ucitelka hned zapojila do hry. Chodi tam teraz od juna a super.
Akoze ano dieta si zvykne na vsetko, ale ja by som osobne dceru nenechala niekde, kde si nie som 100% ista, ze jej bude dobre, hlavne ked je este taka mala. U 5-6 rocneho dietata je to uz zas ine, ale aj tak.

mamusa611
12. júl 2023

@tamia00 Boli ste v dedinskej MŠ alebo mestskej?

thoughtfulweirdo
12. júl 2023

Ja ti rozumiem, aj tvojmu sklamaniu. Komentáre riešiace niečo iné si ani nevšímaj, v každej téme sa nájde niekto, kto nechtiac prečíta rýchlo, neporiadne, nepochopí správne, alebo sa proste len potrebuje paprčiť alebo nadraďovať 🙂
Na margo osobitného prístupu, dcéra chodí do obyčajnej štátnej škôlky, je ich v triede 23 detí a 2 učiteľky. Samozrejme nie je reálny osobitný prístup štýlom, že každému dieťaťu je tá učiteľka za zadkom celý deň v kuse, ale napriek množstvu práce rozhodne zvládajú každé dieťa aj rodiča pozdraviť, vypočuť si detské trápenia, deti pomojkaju aj vezmú na ruky, dokonca si pamätajú napríklad aj mená súrodencov a to, kam sa dieťa cez víkend chystá a po víkende sa ho pýtajú, ako bolo. Na narodeniny dostane každé dieťa malý darček (nálepky). Ak sa vyskytne nejaký problém, hneď a priamo s rodičom spolupracujú, navrhujú rôzne možnosti, rodiča si aj vypočujú a nechajú si poradiť, čo na ktoré dieťa lepšie funguje. A samozrejme spĺňajú aj výučbu, ktorú s deťmi majú mať, niekedy až valim oči, čo všetko odtiaľ dcéra vie. Pochopiteľne je to stále štátna škôlka s množstvom detí a málom učiteliek, takže nie som zástancom úplne všetkých metód, ktoré využívajú na usmerňovanie detí, napriek tomu som za 2 roky nemala ani jediný krát dojem, že je dcéra pre ne len ďalší "kus" a nechávam ju tam ráno s kľudom, že je na mieste, kde sa o ňu a jej potreby (v rozumnej miere) zaujímajú.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
stormie
12. júl 2023

@elizabet173 opakujem sa - pri pocte 20+ to nebude nikdy ako pri pocte napr 8+, niektore na mk nezvaldaju 2-3 deti tak neverim ze ucitelka da celu triedu “ako namina”, tiez nie je kuzelnik…

tamia00
autor
12. júl 2023

@mamusa611 na dedinskej

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
stormie
12. júl 2023

@elizabet173 ja ale pisem celkovo o pristupe v statnej skolke, nie len pocas prvych par tyznoch po nastupe alebo v den otvorenych dveri

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
stormie
13. júl 2023

@elizabet173 🙈🙈🙈 hlavne v poslednom prispevku kde pises o prvych tyzdnoch 😂😂😂
Nie, statna skolka v pristupe nie je a nikdy nebude to iste ako dobra sukromna - opakujem dobra, nie kazda - starat sa o 20+ deti nie je to iste ako o 8. Dalej s tebou nejdem o tomto pisat lebo to nie je na diskusiu ale fakt a kazdy kto ma dieta alebo mal moznost sa o dieta starat to vie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
stormie
13. júl 2023

@elizabet173 to nie je nazor ale fakt a ak sa ucitelka po zatvoreni dveri hra s mobilom tak to nie je dobra skolka, o takej som ja nepisala, treba citat s porozumenim