Polotovary v škôlke
obraciam sa na vas s prosbo mile mamičky. už niekolkokrat sa nam totižto stalo ze som moje naše deti na dedine jedia polotovary zmrazene v skolke na obed ako napr. hlobikomrazen pizza, alebo plnene knedle ovocim, co je blbost lebo v tych kledlikoch je dzem, co kupuju v metre ... a na olovrant im daaju croasanty.. pomazanku maju mozno 2x do tyzdna, 95% mavaju stale na olovrant a desiatu pečivo s maslom alebo chlieb s maslom. a chlieb ten isty... casto sa im opakuje sladky obed a to cestovina s grankom.. od septembra tento obed mali asi 5x. pozerala som si jedalničky na internete inych MS a bola som prekvapena, kazdy den pomazakna, na kazdy olovrat zelenina!!! u nas toto vobec nie je. najviac ma vsat štve to, ze veduca jedalne si hocikedy zmeni druh jedla. napr. vo stvrtok pred vianocami mali mat gulač a ona im tam dala mrazenu pizzu / by ma zaujimalo kam dala to maso/ a na piatok mali tie sproste kakaove špagety. ide ma rozhodit od jedu.. Prosim vas poradte mi nejaku stranku kde by som sa mohla docitat viac ake jedla su povolene v skolkach, hned po prazdinach toto chcecem riesit a chcem byt informovana a mudrejsia. Jednoducho taketo veci sa predsa nemozu robit, ona si hocikedy zmeni obedy a ani to nevypise. ked sa opytam malej si jedla to a no povie ze nie, lebo mali ine. a hovadzie maso absolutne nevaria...ona ma svojich 20 jedal a tie strieda... nic nove a detom to nechuti. treba s tmy nieco robit. dakujem za rozumy a informacie. budem vdacna
@olioza
- s ovocim je to pravda, z domu sa nesmie..
- o pomazankach nie je ziadne vyhlasenie, proste malo by sa to menit, jedalnicek by mal byt pestry, ale nemas sa velmi cim ohanat, ked daju obcas dzem, med.. nemozes ich donutit robit pomazanky..
- menit jedalnicek sa moze, napr. ked naplanuje nieco a v obchode to potom nezozenie.. ale zase su tie zasady, ktore som tu minule vypisala, podla coho sa jedalnicek meni, ma byt pestry, co vsetko sa ma pocas tyzdna vystriedat a teda toto by sa malo dodrziavat.. vtedy sa treba spojit, rodicovske zdruzenia, skolska rada a pytat si vysvetlenie..
- na internet nemusia davat vobec nic, to sa zase berie ohlad na male dediny, napr. kde je jedna osoba i veducou, i kucharkou, aj si musi po sebe upratat, tak nema cas este upravovat stranocky na internete..
- pre istotu este tie zasady tvorenia jedalnicka: pocas tyzdna, obedy: 2x maso (obmienat, hovädzina je draha, ale stale sa da kuracie, morcacie, brav), 1 polomaso (rizoto, fasirka), 1 lakto-ovo (mliecne - ryzovy nakyp, zemiaky na kyslo), 1
zeleninove (karfiol, zel. nakyp)
- toto MUSI dodrziavat, odsleduj si, lebo ak zmeni jedalnicek, ale pocas tyzdna toto dodrzi, len prehadze dni, tak sa zase nemas o co opriet...
@bubbles jasne mi je to vsetko.. nebudem predsa riesit nieco co nema zmysel.. oslovila som pocas sviatkov kamosky, idu do too so mnou, budu sledovat aj oni... co sa tyky jedalnicka mavaju ho pestry ked to sitam, ale dosta casto mavaju tie rezance s kakaou ako som spomynala, biele pečivo s maslom, pomazany 2x do tyzdna asi a mavaju med a dzem. pre nich je to jednocuchsie ako vyrabat pomazanky a toho sladkeho maju naozja dost. sem tam jogurt, croasant, a asi 2x mali vyživu a krupicovu kašu. viac menje maju len to maslo.... hovadzie absolutne nevaria ani morcacie. mavaju pecene kura, a bravcove pecene co si pamatam.. faširky vobec, ryzoto velmi casto a francuzke zemiaky a potom nejake zemiaky so syrom, a tiez mavaju zapekane cestoviny s karfiolom. tieto jedla sa obienaju dokola.. obcas sa potesim ze maju spenat alebo sosovicovy privarok s vajcom. ja som neni vyoucena kucharka ale urcite by som vedela aj pestrejsi jedalnickej spravit. dakujem za odpoved este raz.
@maminka11 dnes mame stretnutie s mamickami ohladom stravovania... hadalm nas pride viac... obvolali sme sa navzajom a milo som bola prekvapena , ako ragovali maminky, s podporia ma .. tkaze dnes velke stretko a uvidime ako dalej s veducou jedalne,,, potom napisem, drze palce
@atrami
@saskarisko
@beausa
@kattie1982
@olioza to je super!!!!!!!!!!!!!! Spýtajte sa, kto zostavuje jedálniček, možno zistíte, že oni vobec nemajú na to oprávnenie. Preštuduje si ten zákon ohladom zostavovania jedálnička. Upozornite na rozne alergie. U nás nedávali detom mlieko, pokial mali alergie. Dokonca kuchárka bola ochotná prisposobit jedálniček deťom s celiakiou, všetko je na dohode.
@olioza osielam natierky,ktore nam robia v ms :
1.Avokádová nátierka 25 porcií
0,15 kg avokádo, 0,25 kg maslo, 0,1 kg tvaroh, 0,05kg cibuľa, 0,02 kg kečup a podľa chuti soľ
Výrobný postup
Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný mäkký tvaroh, očistené na jemno postrúhané avokádo, očistenú na jemno postrúhanú cibuľu a kečup. Dochutíme soľou a vyšľaháme.
2. Cícerová nátierka s pórom 25 porcií
0,18 kg maslo, 0,12 kg cícerová múka, 0,02 kg pór, 0,01 kg cesnak, 0,01kg horčica , 0,02 kg citrón, podľa chuti soľ
Výrobný postup
Cícerovú múku zalejeme mierne osolenou vriacou vodou a uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť, rozmixujeme na hladký krém. Maslo vymiešame s očisteným a prelisovaným cesnakom, horčicou, citrónovou šťavou. Pridáme očistený a na jemno posekaný pór. Do vymiešaného masla pridáme vychladnutý krém z cícerovej múky, necháme cca 30 minút odstáť. Znova prešľaháme.
3. Kelová nátierka s vajcom 25. porcií
0,2 kg maslo, 0,3 kg kel, 2 vajcia, 0,02 kg olej, 0,01 kg cesnak, 0,04kg cibuľa , 0,02 kg kečup, podľa chuti soľ
Výrobný postup
Cibuľu očistíme, na drobno nakrájame a speníme na oleji. Pridáme očistený, umytý, na rezance nakrájaný kel, udusíme do mäkka. Po vychladnutí udusený kel vymiešame s maslom, na tvrdo uvarenými postrúhanými vajcami, dochutíme očisteným prelisovaným cesnakom, kečupom a soľou.
4. Maslová s čokoládou 25. porcií
0,33 kg maslo, 0,1 kg varová čokoláda, 0,08 kg mletý cukor, 0,05 l mlieko
Výrobný postup
Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a vlažným mliekom, pridáme zmäknutú varovú čokoládu a dobre vyšľaháme.
5. Oškvarková nátierka 25. porcií
0,15 kg maslo, 0,1 kg cibuľa, 0,25 kg oškvarky, 0,02 pažítka, 0,01kg horčica, soľ podľa chuti
Výrobný postup
Čerstvé oškvarky zomelieme spolu s cibuľou, pridáme maslo, soľ, horčicu. Všetko spolu vyšľaháme. Povrch nátierky posypeme umytou a posekanou pažítkou.
6. Šošovicová nátierka s jogurtom 25. porcií
0,25 kg maslo, 0,06 kg cibuľa, 0,01 cesnak, 0,08 kg šošovica, 0,04 kg biely jogurt , podľa chuti soľ
Výrobný postup
Šošovicu preberieme, umyjeme a vsypeme do vriacej vody uvariť. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s jogurtom a očistenou na jemno pokrájanou cibuľou. Dochutíme očisteným, prelisovaným cesnakom a soľou.
7. Špenátová nátierka 25. porcií
0,2 kg maslo, 0,06 cibuľa, 0,01 kg cesnak, 0,03 olej, 2 ks vajcia, 0,03 l mlieko, 0,18 kg špenát podľa chuti soľ
Výrobný postup
Očistenú na jemno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, mlieko, dochutíme soľou, očisteným prelisovaným cesnakom. Dusíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s postrúhanými na tvrdo uvarenými vajcami, pridáme vychladnutý špenát a vyšľaháme do peny.
8. Tvarohová nátierka s mrkvou 25. porcií
0,2 kg maslo, 0,23 kg tvaroh, 0,05 kg jogurt biely, 0,06 mrkva, podľa chuti soľ
Výrobný postup
Do vymiešaného masla pridáme očistenú na jemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný tvaroh a jogurt. Dobre vymiešame a dochutíme soľou.
9. Nátierka z reďkovky a syra 25. porcií
0,2 kg maslo, 0,15 kg smotanový syr, 015 kg reďkovka, 0,03 mlieko, podľa chuti soľ
Výrobný postup
Maslo vyšľaháme so smotanovým syrom a mliekom. Pridáme očistenú nastrúhanú reďkovku, osolíme a vyšľaháme.
10. Nátierka zeleninová letná 25. porcií
0,2 kg maslo, 0,08 paradajka, 0,08 paprika, 2 ks vajcia, 0,04 biely jogurt ,0.04 kg cibuľa, podľa chuti soľ
Výrobný postup
Maslo vymiešame s postrúhanými, na tvrdo uvarenými vajcami, pridáme na jemno pokrájanú očistenú čerstvú papriku, rajčiaky, cibuľu a biely jogurt. Dochutíme soľou a dobre vymiešame.
11. Nátierka zo syra tofu so sardinkami 25. porcií
0,21 kg maslo, 0,04 kg cibuľa, 0,01 kg horčica, 0,13 kg tofu, 0,13 kg sardinky soľ podľa potreby
Výrobný postup
Maslo vyšľaháme s horčicou, pridáme na jemno nastrúhaný syr tofu, sardinky vo vlastnej šťave, na jemno nakrájané uhorky a očistenú, pokrájanú cibuľu. Dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.
12. Nátierka šunková s tvrdým syrom 25. porcií
0,2 kg maslo, 0,03 kg cibuľa, 0,04 kg mlieko, 0,125 kg syr, 0,125 kg šunka, soľ podľa chuti
Výrobný postup
Maslo vyšľaháme s mliekom, pridáme nastrúhaný tvrdý syr, pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku, očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a dobre vyšľaháme.
13. Nátierka z ovsených vločiek s kápiou 25. porcií
0,2 kg maslo, 0,15 l mlieko, 0,15 kg smotanový syr, 0,05 kg ovsené vločky, 0,04kg sterilizovaná kápia, podľa chuti soľ
Výrobný postup
Ovsené vločky preberieme, opražíme nasucho, zomelieme a zalejeme mliekom. Necháme nabobtnať. Maslo vymiešame so syrom do peny, pridáme kašu z ovsených vločiek, dochutíme soľou a na jemné kocky pokrájanou kapiou.
@maminka11 tak toto je uzasne niečo.. ja som ani netušila ze sa da robiť pomazanka z takychto surovin.. visíš a o tom to je, ze kazdy kucharka je ina.. u nas sa dokola ti iste pouzivaju, z plesnoveho syra, sardinkova, z treščej pečene, cesnakova, syrova, vajickova a med, dzem, nutela, a kazdy ned maju chleba s maslom bud na rano alebo na poobedie, nase stretnuitie prebehlo fajn, stretli sme sa 7 mamičiek, kazda iny nazor, co im vadi ale v konečnom dosledku sme sa zhodli na tom, ze budeme ziadat roznorodost stravy, ziadne sladkosti pre deti obmedzit grankove rezance a napokon sme zistili ze maslo pouzivaju margarin a nie maslo. neviem ako je to u inch skolok. ked je napisane chlieb s maslom, je to maslo alebo margarin v podobe ako Rama, Veto atd. na toto sa mamičky najviac stazovali a chceme samozrejme uplne vylučit polotovary. dakujem si strasne zlata, ak nevadi vytlacim si to pouzijeme...
v pohode, my sme to dostali v ms, ked sme mali ochutnavku tychto pomazanok pre rodicov deti a mala som to v tlacenej forme, ale popytala som aby mi to poslali mailom vo worde
hlavne nech vam chuti a pomoze, u nas sa pouziva maslo 🙂
vela z nich robim aj doma, ale treba si to preratat, je to na 25 porcii
V nasej skolke mavaju deti ovocnickove stredy - kazde dieta donesie z domu nejake ovocie, potom sa im to kraja a maju do konca tyzdna. Teraz som prekvapena, ze sa to nemoze, ale dufam, ze to v nasej skolke nezrusia, lebo sme tiez na dedine a inak v jedalnom listku mavaju malo ovocia. Ale tie racio pomazanky mavaju pravidelne - hraskovu, mrkvovu a podobne, ale ked maslovy chlebik, tak im daju na to platok papriky alebo paradajky a na obed maso striedaju. Ale tiez to nie je idealne, mali uz aj plneny pernik alebo Brumika na olovrant, co sa mi teda nepaci ako hlavny chod.
@maminka11 no poslala som aj kamoske recepty a bola nadsena.. ako chuti ta avokadova???
neviems i predstav, predsa len je to dost aromaticke ovocie. 🙂 este raz ti dakujem.. si zlata, myslis na mna.. no som ale rada, ze sa to pohlo, sama som bola prekvapena, kazda maminka co bola oslovena bol pozitivny ohlas, hrozne ma to tesi ze som zo zacala... s predsedničkou rodicov som tiez hovorila a abola hned za... no pockame kedy len nam daju termin na rodicovske ohladom stravovania, dam vediet !!!
@olioza nie je za co dakovat, ide nam o zdravie nasich deti 🙂, avokadova je vyborna, je lepsia, ked je makksie avokado, ide tam cerstva cibulka, ta niektorym detom nechuti - ale vsetky natierky pani kucharka mixuje, tak su hladucke- super 🙂
drzim palceky, nech sa vam vsetko podari zvladnut k vasej spokojnosti, este ak potrebujes mozem ti poslat list (zajtra - mame ho na nastenke v satni deti) k donaske ovocia z domu - je to skutocne zakazane
@maminka11 akože počula som ze je to ovocie zakazane, ale zatial sa to u nas v skolke nezakazalo, akoze pravdu povediac myslim si ze ked my to ovocie nebudeme nosit v skolke ho budu mat malo a radsej im kupia tie sproste napolitanky,. takze neviem ako to dopadne. dam ti vediet.
@matafen
@maminka11
@matulka82
@atrami
@zuzanale
@adrioska
@macka23
@sasiki
@mummy01
@cikyta
maminky ako som dopadla, dlho to trvalo ale...
vyzera to tak ze porekadlo sa teraz potvrdilo " Pre dobrotu na žobrotu".. veduca jed, boa dlho PN, ale do usi sa dostalo aj jej aj nasej p. riaditelke ze sme sa ako mamicky stretli a spisali bodovo co chce a co sa nam nepaci. nejak krava to bonzla este v ten vecer co sme sa stretli a riaditelky sa to dotklo,, ze prečo SOM ju vynechlaa prečo som taketo veci riesila poza jej chrbat. Nakoniec nas predsednicka rodicov to pos...la lebo ona mala ist hned za nou a dat jej supis bod o ktorych sme rozpravali ale neurobila tak lebo mala dcerku choru, O tyzden uz bolo neskoro, lebo moje meno kolovalo po dedine a kto mohol tak ociernoval moju aktivitu spojenu s jedlom v skolke, Takze az terz po mesici sa udialo rodicovske v kruhu rodicovskej rady, predsednicky rodicov, riaditelky a ucitelky a JA som boal pozvala ako organizator tohoto vraj nezmyslu. Vsetko maslo som si zlyzala sama, hodili ma do jamy levovej nikto si ma nezastal a zostala som nepochopena, vraj co riesim... ine skolky su na tom oveal horsie. Ale azujimavostou celeho je, ze na niečo to bolo dobre, POcas nepritomnosti veducej co bola 3 tt PN bol jedalnicek super a aj terza je a pohlo sa to k lepsiemu, zaradili privarky, objavilo sa hov. maso aj ryzovy nakyp. Takze sa spestril jedalnicek a o to mi islo... Nesiem sice so sebou krutu dan, ze na mna ludia v dedide pozeraju asi tak a ohovaraju " ze to je ta čo rype a neni spokojna" ja som ani netusila ze sa toto takto riesi po dedine, ale nuž vidie tak to vživote chodi.. Rodicovske trvalo vyse hodiny, kazdy len čušal , maminky sa stavarili ze im je to jedno co sa vari a dokonca ked sa som navrhla vylucit mr. pizuu z jedalnicka nikto ma nepodporil iba jedna p. ucitlka na moje prekvapenie, co som bola milo prekvapena. Musim sa jej potom podakovat za to. Odisla som ale hrada, povedala som im svoje, ze o nic ine mi nekso len o to, aby sa to cele spestrilo a za svojim si stojim. Mrzi ma ze som nedostala podporu od mamiciek, ale na dedine to tak asi je. Kazdy si drzi hubu aby druhy sa neurazil, aby sa neohovaralo.... ale mne je to jedno.. Uz je jak je ,ale hlavne ze som docielila svoje. A ci sa bude pizza objavovat v jedalnicku dalej som zvedva.. a vraj je povolena podla norymy nejakej novej.... caute baby... a dakujem za podporu, nebyt vas nebudem to riesit
Máš môj obdiv, pretože si si zachovala svoju tvár, aj keď to bolo asi ťažké. Prajem Ti veľa sily a stoj si za svojím aj naďalej.
Inak tak to naozaj chodí, u nás je to to isté, ale ja už neriešim, kto si čo myslí, aj keď to nie je vždy ľahké 🙂
Vďaka Tebe majú aj iné deti pestrejší jedálniček 😀
@olioza uzasne......sikovna kočka si..... ide o deti a to je najdolezitejsie.....strava je zaklad a to si mnoho rodicov neuvedomuje....mam doma 2,5 rocneho lapajka, ktory je po transfuzke pre silnu anemiu atd....cize potrebujem mat prehlad o strave a hlavne jej kvalite, zatial sme v jasliach a vidim co papa online aj pripravu, cize super....ale co statna skolka?????tak som dnes rovno p riaditelke povedala, ked som jej davala prihlasku, ze len na poldenny pobyt, kvoli strave...chcem aby papal jaslickarsku dalej .....a navyse p riaditelka zena bez usmevu...cize je mi jasne ze nedam maleho do skolky, ked je sefka citovo uplne mimo...
ALE TY SI SIKOVNA A SOM RADA, ZE AJ SLOVENKY UZZACINAJU RIESIT PAPNIE DETICIEK V SKOLKACH.....SUPER 🙂
@olioza No, ja som dnes zazila nieco pvodobne, tiez sme mali rodicovske zdruzenie, triedne, hovorila jedna ucitelka, potom druha take tie formality o skolskom vzdelavacom plane, o planovanych aktivitach atd. a ked prislo na diskusiu a rodicia mali hovorit nejake konkretne pripomienky, tak tiez nikto nemal nic, uz to chceli ukoncit, len ja som sa ozvala a pritom tych istych rodicov pocujem nadavat na skolku. Ale tak to asi na dedine chodi, kde kazdy kazdeho pozna, nechcu sa dostat do reci, ja som pristahovalec 🙂 Ale v nasej skolke to nie je az take zle ako u vas, co si pisala, akoze mrazene polotovary a tak. Mne vadi, ze ovocie maju len 1x do tyzdna, aj to nosime z domu v ramci ovocnej stredy, jogurt tiez len 1x, a kazdy den na olovrant chlieb s maslom. Na desiatu robievaju natierky, ale dookola tie iste - mrkvova, hraskova, syrova, sunkova a sardinkova. Ale aspon to maso na obedy striedaju.
@svatava74 ježiši dakujem ti za obrovksu podporu, ani len netusis ako mi bolo ked som odtial prisla.. do placu mi bolo, som čierna ovca v dedine,ale co už, hadam sa to polepsi a klebety pojdu casom preč... všetko ma svoju dan.... a pevne zdravie malemu!!!!! neni nad cervenu repu!!! to mu davaj stale
@olioza tak z tohto som zostala dost sokovana, lebo skoly i skolky sa musia riadit nejakymi pokynmi o zdravom stravovani.
mase deti u nas v skolke maju lazdy den natierku, kazdy den inu. na obed v zivote nemali polotovar. pizzu im robia priamo v jedalni, buchty, plnene knedle - vsetko pripravuju v ten dekn kucharky v jedalni. urcite sa mozete obratit na obecny urad ako zriadovatel skoly a skolky, alebo potom na nejaky vyssi urad. ved to nieje myslitelne, aby im davali polotovary. to co sme uz v amerike?
@olioza cervena repa,pohanka, pseno , kuskus,mleta 3-kombinacia maska, proste mam to podla mna dost vychytane, tvrdia to aj maminy v jasliach...cize parada....mame velku zahradu a sad , cize domace produkty vdakastarkym...parada.....este teraz mame v jasliach jablcko z obchodu a cakame kedy sa pokazi, ale uz je tam 2.mesiac a nic...cize neviem si predstavit , cim je napustene, ze je take krasne...nase domace bio jablcka tolko nevydrzia v kuchyni....
a co sa tyka tvojho boja za kvalitu? treba to, lebo nemozu sa nam donekonecna v statnych zariadeniach otacat chrbtom a s ucitelmi je to najhorsie ....som sama ucitelka a viem ako to funguje .... 🙂
tak DOZDRAVEHO VARENIA..
@olioza je mi velmi luto, ze Ta nikto nepodporil, mozu sa tie mamicky hanbit, ale na seba mozes byt hrda, bojovala si za spravnu vec.A ze je mamickam jedno, co sa bude davat jest ich detickam? To snad nemyslia vazne, to by som im teda urcite tvrdo vytkla...hroza! A stale to nedokazem pochopit, ze to takto riesili, ze ved o nic neslo, praveze slo, tiez by som nebola spokojna, kebyze moje dieta ma takyto jedalnicek v skolke. A mam v rodine niekoho, kto robi v skolskej jedalni, takze mam nejake info, co sa moze podavat a co nie a poviem Ti, prisne normy musia splnat. Takze nechapem, ze niekde na to kaslu a niekde to musi byt podla normy. Ved my do skolky ani ovocie nemozeme zobrat z hyg. dovodov...Uz v tom asi nebudes pokracovat, ale ak by si este chcela alebo by si nieco potrebovala, tak ja by som sa na Tvojom mieste nakontaktovala na ine skolky v SK a vypytala si ich jedalnicek, ak by ti dali (neviem, ci mozu, ale podla mna hej) a to predostrela vo vasej skolke. A diki ze si dala vediet, aj som minule myslela na Teba, ze ako to dopadlo. 😉
@adrioska dakuejm za podporu, uz nemam sil riesit to, manzel bol taky nastvany, ked som prisla a videl ma v takom stave zubozenom. nemala som ani silu im dalej oponovat, Teraz fakt neviem ako sa mam zachovat. riaditelka je tridna mojej dcerky, a nastvala ma aj kucharka, sak co riesim tvaroh moja mala aj tak nejedla tie tvarohove rezance... a bola ja chora a nechodi do skoly. chora bola ako kazde dieta a dalsia vec, co si utiera hubu o moje diata.. len sa dozviem niečo ze niekto bol zaujaty voci nej, ja tam urobim dalsi cirkus... toto je naozaj uz vrchol, prepačte mi za uprimnost a otvorenost, ale stve ma to fakt. mozno keby urobili rodicko pre vsetkych, tak by sa mi dostalo viac podpori od rodicov, ale kedze to urobili len v ramci rod. rady tak tie mamicky su za dobre s riaditelkou a takto to dopadlo. Ak ju spomenie na velkom rod. zdruzeni tak urcite to vytiahnem znova a vyzvem menovite maminky , ktore mi povedali ze ma podporia aby tak urobili, nech sa potom hanbia ked budu ticho, nastastie tu mam spraznenu dusu jednu kamosku a ta dnes rano povedala tiez svoje riaditelke a povedala jej ze so mnou plne suhlasi. urcite to este bude dlho bublat... ja sa chystam tiez este za riaditelkou sama
@olioza no a co ked nejedla, tu nejde len o tvoje dieta, ale o vsetky deticky, vsetky maju mat zdravu stravu(to tak zboznujem taketo argumenty, ze ved vasa to nejedla, to je ked nevedia obhajit svoje dovody, tak vytahuju taketo perly, by ma rozhodilo od jedu 😠 ). To je jedna vec, druha je, ze moj je takisto zly jedak a ked zacal chodit do skolky, tak nezjedol skoro nic a teraz uz chodi 2.rok a pekne papa, nehovorim, ze kazdy den zje vsetko,ale takmer kazdy den, maju znacky na nastenke, tak vidim, este aj take veci, co doma nehrozilo, aby zjedol a tam zje. Takze aj Tvoja mozno teraz este nezje, ale o nejaky cas si zvykne, oblubi si, odkuka od ostatnych deticiek a zje. Normalne si ma nastvala, by som tam mal sto chuti ist a znosit ich pod ciernu zem... 😠 Stare komunisticke zmyslanie maju..vrrr
Aha a to som nevedela, ze to nebolo normalne rodicovske, som sa cudovala, ze sa za teba nikto nepostavil, tak teraz uz chapem. Ked pojdes za riaditelkou, dobre sa priprav, na vsetky jej argumenty, aby si vedela odpovedat a nebud nahnevana, ale praveze normalnym,kludnym tonom jej vsetko vysvetli, ze o co ti islo/ide, ty nemas nejake maniere,ale ti ide o spravnu vec, atd.-vsak ty uz urcite vies, co povedat. 😉
@adrioska ano , ved ja nemam dovod ist so zlostou, iked ma potopili a uderov pod pas bolo naozaj dost, ale nevedia ako to boo, niekto rozkvakal ze ja som to zacala a ked sa spravilo toto rodicko ja som ani nevedela ze je, som sa to dozvedela hodinu predtym. prisla som tam a hned riaditelke ze nech mam slovo ked som to zacala ked mam JA priblem. toto ma nastvalo.. som im povedala ze tak toot sa vam teraz podarili, hodili sme ma do vody a plavaj, som tu sama nikto ma tu nepodpori a to vam vyhovuje, za to ze som to zacala neznamena ze mam len ja tento nazor, som im povedala aj to ze kazdy sa boji povedat si svoje ,ale ja nie, chcela som len spestrit jedalnice a zrusit pizzu a polotovar,y o nic neslo ine, vy ma tu očiernuje po celej dedine ze som nespokojna.... kukali na mna jak telata... proste sa tam veduca ohradzovala tym ze ona ma robotu s tym rozmyslaju co navarit aby to bolo pestre. jednoducho je to chore,, urobila zo seba chudatko ze prečo na nu utočim tymto... No teraz mam choru dcerku zasa dnes som do skolky nesla ma to stve,ale určite tam za nou pojdem vysvetlim jej ze nepravom o mne rozpravaju kade čo, a moj nazor zdielaju aj ine mamicky, ak potrebujem prinesim jej peticiu, sak ale čo sme kde.. jak u debilov, chapeš...
@olioza ☹, mrzi ma, ze ta maminky nepodporili, ale to je asi nasa slovenska natura ☹ - "hviezdime" doma, ale na verejnosti sa vyjadrovat nevieme
napriek tomu ze sa citis asi ako "zbity pes", si uzasna a urcite casom ziskas podporu aj ostatnych, ked budu vidiet, ze jedalny listok sa meni
ono je to vsetko o ludoch a myslim, ze aj riaditelka by sa mala zamysliet nad vedenim v ms - mozno by som ti poradila nejako sa dostat do rady skoly alebo do vyboru rodicov a dokazat im, ze mas snahu im pomoct a nie podkopavat ich autoritu a riaditelke priamo povedat, ze nie je problem dns na strankach ms vidiet jedlane listky - cize je to o pochopeni a dodrziavani urctych noriem nielen v meste ale aj na dedine
ved ide o zdravie deti 🙂, neviem som sklamana aj ja, lebo som predokladala, ze aj riaditelka bude mat zaujem napravit skutocne to, o co nema zaujem veduca jedalne
skus este raz ist za riaditelkou a znova a mozne dorazne vysvetlit, ze o nic ine ti nejde iba o dodrziavanie noriem, ktore su stanovene pre vsetky skolske jedalne a mohla si to kludne aj riesit cez Regionalny urad verejneho zdravotnictva a tam by za taketo jedlane listky padali uz financne pokuty a predpokladas, ze tvoje vyjadrenia sa neodzrkadlia na ich správaní k tvojej dcere. Asi je fakt na dedine horsia komunikacia,pretoze sa vsetci vzajomne poznaju a kritiku neakceptuju
Ale hlava hore, za tri dni bude po probleme a urcite sa casom dockas pochopenia a zlepsenia nielen jedalneho listka - ktory si uz nastartovala, ale aj vztahov
a ze klebetia, tak to nech ta trapi najmenej, je to v prospech vsetkych deti, nielen tvojho - prave preto hlava hore a drz sa svojej pravdy
vela zdravia a pohody a hlavne nadhladu nad blbostou druhych 🙂
v kazdom pripade mas odo mna palec hore - mamina, ktora sa neboji a neda sa odradit 🙂
si super mamina 🙂

@olioza už ti @atrami stihla vyhlášku napísať tú preštuduj je platná asi hlavne ZÁSADY NA ZOSTAVOVANIE JEDÁLNYCH LÍSTKOV V ZARIADENÍ ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA menia sa zvyčajne len pokyny trebárs čo sa týka mlieka mliečnych výrobkov prípadne sa doplňajú receptúry o potraviny schválene ministerstvom ... čo sa týka jedálného lístka zverejňovania napríklad na nete si každý určuje sám ale pevne vyvesený na nástenke byť musí ....