icon

Pomoc dieťaťa v škôlke: Ako vyriešiť ťažkosti?

30. apr 2024

dcera chodi do sukromnej montessori skolky. ja si myslim ze mam sikovne takmer 4rocne dieta. v skolke ale spominaju ze si vybera lahke aktivity ze nema sustredenie ze nedokoncuje aktivity nedava ich na miesto. ze niekedy chodi za detmi inymi ked ine deti to neopatuju. ze by sa chcela rozpravat. ze ucitelkam nepovie co chce. sem tam pouziva vymyslenu rec. ze v jej veku by mala zvladat ovela viac. narocnejsie komplexnejsie cinnosti a nevedia ako zvladne vyssiu triedu.
uz naznacovali problemy pred par mesiacmi tak som s nou obehla specialneho pedagoga psychologa opytala som sa jej trenerov z kruzkov a lektorov z kruzkov a vsetko jej vyslo v norme. aj intelekt aj rec aj porozumenie aj jemna hruba motorika. normalne spolu fungujeme. vie cisla tvary dni v tyzdni mesiace v roku farby. vsetko v oboch jazykoch. hovori plynule oboma jazykmi. velmi rada kresli a velmi rada sa hra s postavickami. na ihrisku normalme beha skace prelieza. rada hra hry ako hadaj na co myslim napr ovocie zviera. ma dobry orientacny zmysel. s bratrancami sesternicami detmi kamaratok ci na ihrisku vychadza normalne fajn.
ale tvrdia ze nie je ukotvena v realite ze sa rada hra na akoze co ano ale je to normalne a ze jej nemame davat fixky lebo ze to je zle pre uchop. neviem ci je v skolke nemotivovana ci tam nechce bytneviem preco ju nezaujimaju ponukane aktivity. a posobi vo svojom svete. neviem. kreslila malovala by hodiny ale napr strihanie ci lepenie ci puzzle nie. pozna aj pismena aj cisla. ze jej chcu pomoct ale ze nevedia ako k nej pristupovat. ze zavolaju do skolky na pozorovanie psychologicku a specialnu pedagogicku... neviem. cele ma to mrzi.

Strana
z4
karinss
2. máj 2024

Ľutujem deti takýchto žien... od malička na neho len tlačiť vnucovať milion krúžkov, aktivít, učenia... kde má to obyčajné šťastné detstvo bez neustáleho vyžadovania chorých predstáv svojich rodičov... to že 4ročne už chodi po psychológoch je pre mňa totálny strop... chudianko...

princezna_bosorka
3. máj 2024

@zmrzlinka2021 jj, tiez si myslim... z toho co si napisala, mas mega sikovne dieta, ktore ma divne ucitelky v skolke.

princezna_bosorka
3. máj 2024

@karinss jj, urcite je lepsie nieco zanedbat a potom si trieskat hlavu o stenu. Psychologa ani nevnima. Ak uz by som riesila, tak to, ci boli kruzky jej zabavou alebo povinnostou...

valise
6. máj 2024

Skoda, ze dnesny koncept montessori nema so svojou zakladatelkou nic spolocne. Maria Montessori si zakladala na jednoduchosti a prirodzenosti aktivit, viedla deti k samovzdelavaniu cez predmety kazdodennej potreby a kazdodenne aj domace prace a cinnosti. Myslim, ze keby videla dnesny "montessori" pristup a hlavne tie dovymyslane "montessori" hracky, tak by horko zaplakala. Deti treba nechat byt detmi a nie nastrojmi nasho ega. Naco dietatu do troch rokov tolko kruzkov a lektorov a neviem coho. Furt len vymyslat detom program, aby sa, nedajboze, nenudili. Ja som sa ako decko zasivala, aby mi nejaky program nevymysleli, lebo nietake "montessori" by som hned mala: okopavat v zahradke, cistit zeleninu pri vareni, pomahat pri velkom prani lebo automaticka pracka nebola a po. Ale dnesne deti za sebou nevedia hracky odlozit, ani sa same najest lyzicou, hlavne ze chodia na desat kruzkov 🙉

majuska1214
13. apr 2025

dobry den prosim ako ste dopadli?riesims podobny problem...

autor
14. apr 2025

@majuska1214 na pozorovani boli dve specialne pedagogicky obe povedali se moje dieta sa normalne sprava. prpblem bol v rigidnom pristupe skolky. zmenil isme skollu na taku skolku kde je vacsia sloboda... deti v nej mozu byt detmim hrat sa s hrackami.. vedie ju psychologicka ktora realne vie co ma.vyznam riesit a co nema.vyznam riesit. a ano hnevam s ana tu byvalu skolku. vyjodili takto cca 20percent deti ktore im nesedia do ich profilu (prilis zasnene prilis hrave prilis energicke. .) takze za mna ak chcete obidte si odbornikov (spec pedagogov paychologov ak mate dieta v nrome chyba je v skolke a ich pristupe. ak chodite do petrzalky tak aj viem kam 😅😅😅

pupava567
14. apr 2025

Prosim do akej skolky ste chodili a kam teraz dcerka chodi?

autor
14. apr 2025

@pupava567 nechcem to.pisat verejne aj ked som anonym. ak uvazujete nad nejakou konkretnou napiste akou

majuska1214
20. apr 2025

viete mi sukromne napisat?dakujem

Strana
z4