icon

Pomôže logopédia a čas na rozvoj predškoláka?

6. sep 2024

Ahojte žienky,mali sme dnes rodičovský v škôlke,moje dieťa je predškolák.Ucitelky nám všetko vysvetlili čo by mali deti ovládať do zápisu do školy.Priklad byť samostatný v obliekaní,to dá sa povedať je lenže ráno máme problém že je ešte ospaly a musím mu trochu pomáhať pri obliekaní a obutí.Vstavame o 5 aby o 6 už bol v škôlke.Vie sám jesť s príborom aj sa obslúžiť na záchode umyť si ruky sám atď.
Vie si napísať svoje meno tlačeným písmom,vie rátať do 20 aj jednoduché príklady vyrátať.Pozna farby orientáciu ako kde je hračka na stole,pod stolom,vedľa stola a tak.Vraj toto veľa detí ešte neovláda a majú na to rok všetko sa to naučiť.Co nevie ešte si mýli ľavú a pravú stranu.A je tichšie dieťa,hambi sa pred cudzími ľuďmi ani sa s nimi nechce rozprávať.Rec má problém vysloviť r a sykavky,chodíme na logopediu.
Myslíte že sa to naučí ešte všetko za tento predskolacky rok?V januári bude mať 6 rokov.

werony_n
6. sep 2024

Ja neviem ci to su ti rodicia takí premotivovani alebo učitelia, ale je normálne, že deti niečo nevedia, ved nato idú do školy, načo by chodili do školy keby všetko vedeli. Ja mam 30 a mýlim si ľavú a pravú stranu, preboha, ved nechcime mat z každého decka malého einsteina

nadej1111
6. sep 2024

Naši museli vedieť na zápise nakresliť postavu si všetkým čo ma obsahovať, pomenovať začiatočné písmeno v slove,vyhlaskovať slovo,vedieť pomenovať geometrické tvary.....ja som len žasla🙈...dobre že už nemajú vedieť aj čítať, písať, počítať do 100🙈hruza

werony_n
6. sep 2024

@nadej1111 a načo potom idú do školy, preboha, to je nenormálne niečo, učitelia berú plat ale dieta si mam učiť ja doma sama

nadej1111
6. sep 2024

@werony_n ja som sa tiež rozčuľovala keď mi povedali,že máme dotrenovať postavu....však ho to mali naučiť oni...a nie každého baví kreslenie....

ivangeline
6. sep 2024

Je to úplne spoko, čo nevie doženie.

autor
6. sep 2024

@werony_n Ja som to nevymyslela,učiteľky povedali čo všetko má ovládať aby mohol ísť do školy.Ked nebude vedieť dávajú deťom odklad.
@nadej1111 Áno aj to čo píšeš geometrické tvary pomenovať aj nakresliť plus postavu človeka.To vie lebo môjho baví kreslenie.Vytlieskat slabiky a povedať začiatočné písmeno toto ešte nevie.To musíme trénovať doma aby vedel.
@ivangeline Podľa učiteľky čo nevie máme trénovať doma aby sa to naučil.Tak od zajtra budeme sa doma hrať na školu.

luccija
6. sep 2024

Ale veď to sú normálne veci ja som mala v škôlke 4 r a vedeli farby, geometrické tvary, nad pod v medzi....vytlieskat slabiky je určite skoro...za ten rok v predskole sa veľa naučí žiadny stres.Raz za čas vytiahni pracovné zošity a inak kľud...žiadne učenie sa doma a drilovanie.

danyelia
6. sep 2024

Vôbec by som sa nad tým netrápila, má ešte kopu času, aby dobehol všetko, čo mu ešte nejde úplne dokonale, veď deti a ich schopnosti a zručnosti sa menia z mesiaca na mesiac...

sisaka
6. sep 2024

@werony_n sa smejem, ja mám pomaly 50 a doteraz neviem narýchlo pravá/ľavá, neviem, či preto, že ma preučili v detstve z ľaváka na praváka, ale jednoducho neviem, na Slovensku by som sa v súčasnosti očividne nedostala ani do prvého ročníka i keď som bez tejto schopnosti prežila 50 rokov a dokonca mám aj vodičák.

zuzanaete
6. sep 2024

K tej lavej a pravej - ved polovica zien ma problem v rychlosti urcovat pravu a lavu. To vobec nie je smerodajne pre nastup do skoly. Trenovat mozte, ale nerobte si z toho tazku hlavu. Prilisna hanblivost moze byt dovodom na odklad. To uz posudzuju odbornici.

shaola
6. sep 2024

učiteľky deťom nedávajú odklad, toto rozhodnutie je na vás.. teraz je to práve ešte naopak - ak má dieťa ostať v škôlke, rodič musí doniesť vyjadrenie zo zariadenia poradenstva a prevencie a od pediatra spolu so žiadosťou o to, aby dieťa ostalo v MŠ... už sa to ani nevolá odklad, ale "pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania".
a naozaj vám učiteľky povedali, že to máte učiť syna doma? nebola to len všeobecná informácia o tom, na čo sa budú v predškole s deťmi zameriavať?

kaktusik007
6. sep 2024

doteraz neviem ktora strana je lava a ktora prava, jedine som sa naucila ze pri odbocovani dolava sa dava prednost vsetkym protiiducim vozidlam a elektrickam v obidvoch smeroch...... dokonca na vodicaku som si vycvicila instruktora aby mi hovoril hore a dole /mame horny a dolny koniec/ - som zistil, ze ked povie dolava ci doprava ja proste neviem 🤣 a je tomu tak doteraz, coskoro mam 45

autor
6. sep 2024

@shaola Áno povedala lebo v triede majú 25 deti a keď jedna učiteľka nemá toľko času na všetky deti,tak aby sme si trénovali aj doma s deťmi.
@kaktusik007 S tými stranami ja som sa naučila tak že s pravou rukou si píšeme a druhá ruka je ľavá.

zuzanaete
6. sep 2024

@kaktusik007 Lavou rukou urobis s palcom a ukazovakom pismeno L = lava. S pravou to neurobis.

luccija
6. sep 2024

Nerob si z toho starosti.Na Pintereste je veľa pracovných listov niečo stiahni, alebo v pantarhei sú dobré knižky pre predškolákov

kaktusik007
6. sep 2024

@zuzanaete teoriu ovladam. Ak sa zamyslim, viem urcit oravu a lavu stranu ---- ale musim rozmyslat, ktorou rukou jem, drzim lyzicu. Pod 15 sekund som sa s urcovanim strany nikdy nedostala, proste ma to zaskoci a neviem na to idpovedat.

na druhu stranu, ak ma o polnoci zobudus ze aku hodnotu ma pi ---- poviem ti to ihned ;)

annm81
6. sep 2024

Že je tichší a má problém s hovorenim sa môže za rok výrazne zmeniť, zatiaľ by som sa tým nezaoberala. Pokiaľ je jeho reč taká, že mu rozumejú cudzí ľudia, tak niet dôvodu, prečo by kvôli nej nemal nastúpiť do školy. Pravú a ľavú stranu si predškoláci ešte často pletú, budú sa tomu venovať v prípravke aj v prvom ročníku. V zásade nič z toho nie je prekážkou nastúpenia do školy, pokiaľ to nie je extrémne.

Dôležité je, aby vedel vytlieskavať slabiky a určiť prvú a poslednú hlásku slova - bez toho bude mať obrovský problém naučiť sa písať. Mal by vedieť napísať svoje meno - teda má nejakú skúsenosť s tým, ako vyzerajú písmená a že záleží na ich presnom tvare. Mal by poznať farby a geometrické tvary. Mal by vedieť počítať do desať a chápať, že jednotlivé čísla reprezentujú množstvo alebo poradie.

annm81
6. sep 2024

@kaktusik007 nie si v tomto nijako extrémne divná 🙂. Zhruba každá piata žena nevie automaticky priradiť pravú/ľavú stranu (ako to vedia pri hore a dole), ale musí sa nad tým zamyslieť.

autor
7. sep 2024

@annm81 Vytlieskat slabiky a určiť prvé a posledné písmeno v slove budem s ním robiť doma aby sa naučil.Ostatne veci ovláda,on je celkom šikovný.Aj držať ceruzku aj strihať vie,aj to tam bolo proste veľa veci majú vedieť pred nástupom.

letfenixa
7. sep 2024

@autorka nie, na zápise odklad nedostane. O odklade rozhoduje riaditeľka MŠ v prípade, že oň požiadajú rodičia a budú mať odporučenie od poradne a pediatra.
A znova napíšem príklad z našej školy. Jediným kriteriom na nástup do školy je dovŕšenych 6 rokov do 31.8. Prišiel chlapec, ktorý na zápise nebol, lebo jeho mama o tom 'nevedela', vyzval ju MsÚ na základe porovnania zoznamov zapísaných detí a príslušne narodených. Nevedel nič. Nepoznal žiadnu farbu, tvar, ceruzku očividne držal prvýkrát v živote. A do 1.ročníka nastúpil.
Takže, milá @autorka, nestresuj sa, nestresuj syna, má pred sebou celý rok v predškolskej triede, chodíte na logopediu, je to úplne v poriadku.