icon

Posielanie detí do kúta v materskej škole

24. okt 2025

Mate skúsenosti s posielaním dieťaťa do kúta v MŠ?
Nedávno som sa dozvedela, že toto sa ešte stále deje bežne. Myslela som, že táto "výchovná metóda" už je minulosťou.
Ako to riešiť, aby som dieťaťu neuškodila a učiteľky si na ňho nezasadli? Ako by ste to riešili? Je mi z toho smutno.

anonym_7f2c10
24. okt 2025

uz zas kut?

deedol
24. okt 2025

porozpravaj sa s ostatnymi rodicmi a spolocne povedzte ucitelkam, ze si to nezelate. kto sa ma postavit za tvoje dieta, ak nie ty? ak nepomoze, da sa to riesit s riaditelkou, pripadne zmenit skolku.

anonym_e377a9
24. okt 2025

Vychovaj si svojho anjelika a nemusíš riešiť kút.

bolarazjedna
24. okt 2025

Otázka je, akým štýlom je to podané. Ak štýlom "si zlý, chod do kúta a hanby sa" a potom následne žiadne vysvetlenie, tak to by sa mi nepáčilo. Avšak už je to celkom iné, ak učiteľka za nevhodné správanie vylúči dieťa na chvíľu z hry, činnosti a pošle ho do kuta nie cieľom hanbiť sa ale aby zmenil miesto (viem, že aj psychológii sa niečo používa, že presadnes si na inú stoličku v miestnosti a pomôže ti to pozerať sa na veci z iného pohľadu) a aby v tichosti po rozmýšľal, čo bolo nevhodné na jeho správaní a následne to s nim spolu preberú (neviem ci na to v škôlke je kapacita), tak tento druhy prípad mi príde v poriadku. Takže by som išla za učiteľkou, nie útočné, aké povedala by som o svojich obavách a zistila okolností bližšie.

autor
24. okt 2025
@anonym_e377a9

Vychovaj si svojho anjelika a nemusíš riešiť kút.

@anonym_e377a9 to je čo za komentár? Nikde netvrdím, že sa to týka môjho dieťaťa, napriek tomu s tým nesúhlasím ako s výchovnou metódou v roku 2025. Doma neovplyvním ako rodičia vychovávajú svoje deti ale tu by mali ísť príkladom a nie ich ponižovať takýmto spôsobom.

anonym_e377a9
24. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e377a9 to je čo za komentár? Nikde netvrdím, že sa to týka môjho dieťaťa, napriek tomu s tým nesúhlasím ako s výchovnou metódou v roku 2025. Doma neovplyvním ako rodičia vychovávajú svoje deti ale tu by mali ísť príkladom a nie ich ponižovať takýmto spôsobom.

@anonym_autor takže keď nejaký spratok, bude mlátiť tvojho, tak určite budeš rozhorčená, že ho dajú do kúta. Určite.😃 Opakujem vychovaj si ho. Kút tu riešiš opakovane.

beata_k
24. okt 2025

@anonym_autor A aky je rozdiel stat v strede miestnosti, pri okne, v kute, pri dverach, pri stene? Ci len roh miestnosti ma specialne miesto?

frflos_nespokojny
24. okt 2025

tak ti to napisem inak. si ucitelka a maly nevychovany sopliak ta uplne ignoruje a dokonca sa ti vyhraza otcom atd.
si pedagog, cize hlusit ho nebudes ! si uplne vytocena. co urobis? podakujes sa mu za pekny den? mozno pomoze pochvala

euka210
24. okt 2025

@anonym_autor nie, nemam s tym.skusenost, ani od nikoho z rodiny info, ze by nieco take sa robilo dnes v skolkach. Urcite to bol ojedinely pripad nejakej ucitelky. V meste si urcite take nedovolia.
Preto by som kvoli tomu nestresovala dopredu.

jaskolka
25. okt 2025

Z čoho je ti tak smutno? Že dieťa chvíľu sedelo inde? A čo konkrétne je na tom také hrozne? Keď 19 detí niečo robí,a jedno vystrája, vyrušuje,tak akože ako by to mala učiteľka riešiť? Nechať 19 detí a zaoberať sa len jedným, ktoré sa nevie vpratat do kože?
U nás tiež majú také pravidlo,že 2x je dieťa upozornene a 3x si ide sadnúť na stoličku mimo ostatných detí,v tej istej miestnosti,ale proste je oddelené. Aj môj už tak sedel,keď robím všetko iné,len nie to,čo v tej chvíli robiť mal a nič zle na tom nevidím,lebo fakt neviem,ako inak by teda malo riešiť ,keď vlastne nemôžu nič iné.

strawberry0797
25. okt 2025

@anonym_autor co je zle s kutom? Je to efektivna nenasilna metoda. Dietatu uskodis najviac, ked ho nebudes za neposlusnost trestat.

oblecenie99
25. okt 2025

Áno, stane sa, u nás to urobia, ak nepomáha upozornenie. Bol už aj môj. Jediná vec, ktorá ma v súvislosti s tým štvala bol dôvod, teda čo vyviedol a prečo. A veľmi správne, že bol za to nejakým spôsobom "potrestaný".

anonym_aa839d
25. okt 2025

Tiež nechápem tvojmu rozhorčeniu. Čo by podľa teba mala učiteľka robiť? Si predstav, že ty si učiteľka, máš na starosť a ZODPOVEDNOSŤ 20 detí a teraz jeden alebo dvaja vyvádzajú. Čo budeš robiť? Aj u nás v škôlke bolo zaužívané ako píše @jaskolka - stolička v tej istej miestnosti, ale trochu mimo diania. Deti keď sa nevedeli vpratať do kože si tam chvíľu posedeli, nemohli sa hrať s druhými, nech si trochu uvedomia svoje správanie. Žiadna tragédia. Ale mám pocit, že ty si jedna z tých mamičiek čo považuje dieťa za posvätné - radšej sa pokrájaš na kocky akoby si mala dieťaťu povedať nie, to sa nesmie, a pod. Mám tretie dieťa, posledné je ešte bábätko, ale už teraz "sa teším" na ihriská a do škôlky kde budem stretávať takéto mamičky a ich (ne)vychované deti 🤐

konikkon
25. okt 2025

@anonym_autor U nás v škôlke nechodia do kúta, ale sadnú si sami na stoličku za stôl, kym sa neukludnia. Je jedno, či je to kút, alebo iné miesto. Dieťa, ktoré vymýšľa, má mať priestor, kde môže byť samé, ukľudniť sa a vypustiť svoje emócie. Skrátka, nemôže svojim správaním obťažovať ostatné deti. Moje dieťa je dobré a spolupracuje. Nevidím dôvod, aby ho učiteľka zanedbávala, len preto, že musí neustále riešiť decká, čo sa nevedia spratat do kože a narušujú výchovno-vzdelávaci proces.

lienka.7
25. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pokial by si rodicia vychovávali svoje deti doma, nemuseli by to robiť učiteľky za nich. To je po prvé. Po druhé, dôležitý je kontext a dôvod. Robilo zle? Neposluchalo? U nás neposielaju do kúta ale musí si ísť na chvíľku sadnúť vedľa na lavičku a porozmýšľať, co a ako robí. Potom je rozhovor s učiteľkou, či dieťa vie, čo sa stalo, čo urobilo a prečo bolo takto "potrestane". A druha, nemenej podstatná vec je vek dieťaťa. Lebo porovnávať 3 a 5 rocne dieta je veliký rozdiel.

anonym_0a605a
25. okt 2025

Ja by ich lomila 😅😅😅 detiská drzé bez rešpektu.
Doma nech si rodičia skáču ako ich anjelik píska .
Mať v triede 90%detí čo su naučené, že keď zarevú všetci hneď v pozore, už som v base 😄😄

iwesska
25. okt 2025

A co? Zbili ho? Ci aku traumu dieta utrpelo zo statia v kute?? Ked mas ine vychovne metody,tak ta ucitelky vrelo privitaju ako svoju kolegynu. Dokonca je aj psychologmi odporucane odviest vyvadzajuce dieta na miesto mimo diania,kde sa upokoji,aby dostalo signal,ze toto sa v spolocnosti neakceptuje. Potom su ale rodicia,ktori sa do aleluja len milucko prihovaraju detom a vysledok je taky,ze si ucitelka prvakov ide vlasy vytrhat z toho,aki su drzi a zdivoceli.

anonym_d146db
25. okt 2025

Jedine čo by som urobila je sa spýtala pani učiteľky akým štýlom bol ten “kút” podaný. Preste to, čo píše @bolarazjedna
Ja doma tiež aplikujem “kút”. Ale nejde o kút, kde ide za trest, ale je to miesto kde sa ide ukľudniť. A čuduj sa svete, úplne nenásilne to funguje a dieťa sa mi ukľudní.
Ak sa jedná o štátnu škôlku, tak je pravdepodobne učiteľka na veľa detí sama a poradí si ako si poradí. Úprimne by som od štátnej škôlky moc toho nečakala, ak chcem individuálny prístup tak dám dieťa do súkromnej. Ak platíš drahú súkromnú kde má jedna učiteľka 5 detí, tak vtedy sa s ňou porozprávaj, že ako to celé bolo a že sa ti táto metóda nepáči.

maya_hi
26. okt 2025

@anonym_autor a kto ti to povedal? Počula som... 🙈 učím skoro 20 rokov a v živote som to ani u starších kolegýň už nezažila. A áno, tvoria sa KÚTIKY, kde sa môže dieťa upokojiť. Obzvlášť ak je vysoko citlivé, introvert, či dokonca sú tam znaky Aspergera, autizmu. Treba sa spýtať v konkrétnej škôlke. Bože nerobte už z nás bosorky. Mám VŠ, ročne absolvujem aj 6-7 školení, kde sa učím ako individuálne pracovať s deťmi so ŠVVP, rôznymi diagnózami, ako čo najlepšie deťom pomôcť keď to potrebujú... Takto sa preškoľuje stále viac dievčat, makajú na sebe robia aj nemožné, nakupujú pomôcky za vlastné, vyrábajú si doma materiály vo vlastnom voľnom čase, len aby deťom danú tému podali čo najlepšie, naučili ich (niekedy aj to čo sa mali naučiť doma).... A potom zase narazím na takýto hon na čarodejnice. Mladé učiteľky po konfliktoch s rodičmi odchádzajú zo školstva úplne. Keď príde povinná PPV, garantujem vám, že Druker do škôlok dotiahne (pri všetkej úcte) hocikoho z ulice a to potom budete všetci ešte plakať nad kvalitou