icon

Povinná školská dochádzka a septembrové dieťa

ollynka
22. mar 2017

Mám narodené dieťa , dievčatko 13.9.2012. Je teraz v škôlke s o rok mladšími deťmi vzhľadom na to , že je narodená v septembri. Odklad do školy jej nechcem dávať aj keď je narodená v septembri, tie 2 týždne , mne to pripadá pritiahnuté trochu. Dieťa je šikovné, učí sa rado. Bola som ešte v minulom roku za riaditeľkou, aby mi ju posunula o triedu vyššie, že jej odklad dávať nebudem, a aby bola medzi seberovnými, lebo medzi tými mladšími deťmi sa mi zdalo, že aj psychicky ide pomaly na ich úroveň. Na to mi povedala, že ona mi ju neposunie, lebo že robia problémy už aj deťom narodeným v auguste, že ich nechcejú dávať do školy,a že ona deti zatrieďuje tak ako to je . Takže som koncom februára tohto roku volala do jednej školy a riadiťeľ mi povedal, že to vôbec nie je pravda, lebo oni prijímajú aj deti narodené v 10 mesiaci a majú aj decembrové dieťa. A že on by tak isto chcel keby mal dieťa v mojom veku aby vychádzalo škôlku s tými deťmi, čo idú do školy. Takže sa chystám za riaditeľkou znovu a neviem na čo mám apelovať, aby som ju presvedčila a aby som mala aj neaké argumenty.

ollynka
autor
23. mar 2017

@denyssa V ktorom mesiaci ste išli na testy? Ale dieťatko ti išlo z nižšej škôlky do školy , nie z predškolskej škôlky?

pininka
23. mar 2017

@ollynka my sme boli na testy zaciatkom marca,aby sme to stihli do zapisu a uz som bola aj za riaditelkou v skole, predsa aby sme neprisli na zapis s 5 rocnym deckom a budu na nas pozerat. Ale vysledky od psychologicky uz maju a aj do skolky ich posielali.

ollynka
autor
23. mar 2017

@denyssa
@magimary
@pininka
@mirage2017
@lorela
@eriksonka1234
@mija22
@moni244
@adulla2
@mery73
@katrin21
@katka253111
@rutie
@lukrec
@sorciera24
@alietam
@lalus Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za reakcie, tak teraz budem naozaj zvažovať. O predškolskej škôlke je teda zbytočne uvažovať. Ešte raz ďakujem, pomohli ste mi.

veronika426
23. mar 2017

@ollynka moja dcerka je narodená dokonca 2.9.2009, teda mala 6 rokov az k tomuto datumu a nenastúpila do 1.triedy s tými, ktorí mali 6r. k 31.8. Bohužiaľ, zákon nepustí, vtedy som sa hnevala, chodila za riaditeľkou ako ty, aby urobili výnimku a vzali mi ju, však pre dva dni, čo je narodená neskôr...ale teraz som veľmi spokojná, škola jej ide parádne, šikovná je, ten rok nebol na škodu, aj keď bola veľmi bystrá od mala. Farby, písmena poznala už ako 2.ročná. Počítať ako 3 ročná. Takže to nemusí byť na škodu, že nastúpi o rok neskôr 🙂

lucik194
23. mar 2017

no nasa nastupila do skoly ked este 6 rokov nemala, tiez je septembrova, takze 6 rokov oslavila v septembri ked nastupila do skoly a jej najstarsi spoluziaci mali v oktobri 7.
Nasnacka ze vidno rozdiel, ale je len na tebe ako sa rozhodnes, urcite by som dala malu na buduci rok otestovat (kedze si pisala ze je v roku 2012 a t.j na buducí rok by isla do skoly) skor ako kaze zakon.
Ono zavisi aj ako sa k tomu postavia ucitelky - u nas v skole su 4 triedy, najstarsi idu vsetci do skoly, druha najstarsia trieda aj tam su predskolaci (je ich vela) - u nas to je skoro vzdy polovica tej triedy takze v septembri ked zacal skolkarsky rok sme normalne zahlasili ze mame zaujem o skorsi nastup do skoly, t.j. automaticky ju brali ze ide do skoly a robila vsetko ako predskolaci (t.j. odchadzalo 24 deti z jednej triedy a z druhej dalsich 10 do skoly) nasa oficialne nemohla byt ako predskolacka zaradena kvoli datumu narodenia- skolne sme platili mesacne (zakon nepozna vynimku), tych 10 deti z jej triedy boli majove / junove / julove / augustove deti a ona septembrova, takze deti co naozaj mali ist do skoly.
chodi k nim kazdu jar pani psychologicka z CPPP taka stara raketa, ona vsetky deti letne neodporuca, ze nemaju tam co robit.... proste cele zle, tak sme sa v skole informovali, nie je ziaden problem doniest papier aj od sukromneho testovania skolskej zrelosti, boli sme u sukromnej psychologicky, cele to trvalo 1,5 hod, ale to len preto ze sme prisli skor. celkovo testy robila 1 hodinku, tych 30 minut sme cakali a vypisovala som papiere, psychologicka sa je zatial vypytovala veci ako - ako ste prisli (autobusom, ake cislo), kde byvame v akej mestskej casti, kam chodi do skolky, adresu skolky, ako vyzera budova skolky (bez poschodi, pavilony), co vsetko si zapamatala z okna autobusu.... proste zakladne pozovacie schopnosti ci ma.... a testy vobec neboli tazke, jedina vec co nevedela boli rozdiely (zástavka / zastávka.....) a testy inak uplne lahke veci ....
na tvojom meste tento rok v septembi poziadam skolu o to aby mala bola zaradena do predskolskej triedy urob to pisomne musia ti do 30 dni odpovedat a nie je to len o tom ze oni sa rozhodnu ze do skoly pojde az o rok neskor ako ma, je to aj v zavislosti rodicov.... proste depistaz skolskej zrelosti je o tom aby sa potvrdilo alebo vyvratilo ci je dieta schopne ci neschopne ist do skoly....

ollynka
autor
23. mar 2017

@lucik194 až v septembri stačí o to škôlku požiadať? Ja som sa už obávala, že či už koniec marca nie je neskoro. A ďakujem ti za cennú informáciu. Ako som správne vyrozumela, dcérka ti chodila už do predškolskej škôlky, školné ste platiť aj tak museli a testy zrelosti ste robili až na jar?

denyssa
23. mar 2017

@ollynka my sme boli na testoch nejako koncom apríla, asi týžden pred zápisom. Dcéra chodila v skolke s predskolakmi. Len ona a este jedno dievčatko boli mladšie a po správnosti mali zostat v skolke. To bol vlastne jeden z dovodov, prečo som bola presvedčená, že další rok v predskolskej triede sa bude nudit a nikam sa neposunie.

denyssa
23. mar 2017

@ollynka
ešte odporúčam overiť si v ZŠ kam ju chceš zapísat, či potrebujú vyjadrenie psychológa a absolvovanie testov školskej zrelosti. My máme v meste dve školy. V jednej mi povedali, že stačí žiadost rodiča a v druhej zas, že bez stanoviska psychológa nemôžu vziat mladšie dieta ako stanovuje zákon.

jaaadu
23. mar 2017

u mas je to tiez tak, mne mala pojde do skoly normalne ako 7. ročna, problem bol v skolke, zo zaciatku chodila rada, ale ten dalsi rok zostala zase z malymi detmi a to uz problem bol, nechcela chodit lebo sa nudila s nimi, prosila som riaditelku, aby ju vzali do druhej triedy k detom v jej veku nechcela, tak to riesime sem tam tak, ze zostane doma. Na buduci skolsky rok by uz mala byt z detmi v jej veku, kedze pribdnu aj deti, ktore doteraz do skolky nechodili, tak dufam, ze to bude lepsie, ale skolu urcite nebude riesit skor aj u nas je rozdiel 2 tyzdne. Je velmi sikovna, len je neposedna, ma problem sa sustredit, tak ju urcite nebudem davat🙂

sijust
23. mar 2017

@ollynka neviem ci dobre rozumiem,ty ju chces dat do skoly o rok skor?uz teraz v sept.?

carodejnicka
23. mar 2017

Dobry den, necitala som vsetky prispevky, takze sa mozno budem opakovat. Vo Vasom pripade ide o tzv. "predcasne zaskolenie". To je samozrejme mozne, pricom postup je nasledovny. Objednate sa do spadovej poradne (teraz sa to vola Centrum pedagogicko-psychologickych sluzieb a prevencie), vysvetlite, co potrebujete. Dietatu urobia vysetrenie skolskej zrelosti. Nasledne napisete ziadost o prijatie, ku ktorej dolozite vysledok vysetrenia. Prijatie je v kompetencii riaditela, no ked vravite, ze je tomu nakloneny, nemal by to byt problem. Inak sa niekedy stane, ze riaditel ziada este specialne vyjadrenie pediatra.

katrin21
23. mar 2017

@ollynka kazdopadne predskolsku ti absolvuje, malo by... je to predpriprava na skolu...... akurat v nej nebude 2x, ako by bola , keby sla riadne do skoly... normalne ho daj do predskolskej a potom by slo do skoly, ak testy povedia, ze je zrele....

lucik194
23. mar 2017

@ollynka pokial mate v skolke len jednu triedu predskolakov treba zaziadat uz teraz na jar aby s nou pocitali, t.j. normalne napisat list - nech je to papierovo v poriadku, poslat doporucene ze chces zaradenie dietata do predskolskej triedy. Asi by som zaziadala aj do inej skolky ked budu teraz zapisy ked vo vasej by sa tvarili vselijako....
ja som nic nepisala nakolko v nasej skolke je to uz x rokov deti odchadzaju do skoly z 2 tried takze nic som riesit nemusela, tiez ucitelky ked robili veci s predskolakmi velmi podobne veci robili aj tie deti co neboli predskolaci (ked robili nejake ulohy) aby vsetci sedeli za stolikmi a riesili ulohy... aby nemusela riesit dve skupiny naraz....

pre vysvetlenie triedy v skolke mame 1 , 2, 3 a 4 rocnik do skoly odchadzaju deti z tretieho a zo stvrteho rocnika. Stvrty rocnik odchadzaju vsetky deti bez vynimky,to su vsetko predskolaci a z tretej triedy je vzdy polovica predskolakov (moja bola v tejto triede s ostatnymi detmi majovymi, junovymi, julovymi, septembrovymi.... deti az po december).
Skolne platis mesacne normalne - proti tomu neexistuje vynimka neplatia iba deti co su naozaj datumovo predskolaci.

nasa bola na testoch v januari, vtedy mala 5r a 4 mesiace lebo zapisy do skoly boli v januari/februari, teraz sa nastastie zapisy posunuli na april.....

V skole treba zistit ci akceptuju aj sukromnu psychologicku ci len CPPP (statne) kam spada skola. Nas testovanie u sukromnej psychologicky na skolsku zrelost stalo 20€ (bratislava)

matkapolakova
23. mar 2017

@ollynka my sme riešili opačný problém, syn je narodený 26.9. a mne v škôlke hovorili, aký je šikovný, ma peknú výslovnosť, a pod...Aby sme ho dali do školy zároveň s rovesníkmi... Ale musel by absolvovať psychotesty a veci podobné, tak som si povedala, že načo tým budem chalana zaťažovať, a išiel o rok neskôr, teda podľa zákona ....Tu deväťročnú školskú dochádzku musí absolvovať tak či tak, a či o rok skôr alebo neskôr, to je asi jedno...Nakoniec, aspoň sme mu predĺžili detstvo bez stresu....☺ To je môj názor..Pekný deň☺

lenka13021
23. mar 2017

Tiež si myslím, že sa neponáhľajte do školy, moja jedna dcéra je narodená 14.8 a druhá 10.9. Tú augustovú som dala riadne do školy , a nemala problémy v škole, ale. Škola to sú už len povinnosti pre deti i pre rodičov. Dokiaľ chodí do škôlky má ešte detstvo a aj vy relatívne kľud. A tiež sa lepšie presadí v kolektíve, ak bude staršie lebo deti, ktoré majú odloženú školskú dochádzku sú už staršie. A tiež tá augustová čo išla , tak ako sa má sa chcela hrať, vôbec si neuvedomala, že má povinnosti. A tá moja septembrovka k učeniu postupuje úplne zodpovedne.

patricionella
23. mar 2017

možno skús ísť aj za psychologičkou...
častokrát vidím v škole deti rodičov, ktoré sú nadanejšie, dajú ich potom rodičia do špeciálnej školy pre nadané deti a nestíhajú učivo...a sú najhoršie...
nie je nič horšie, ako keď príde dieťa do prvej triedy a nebude stíhať s ostatnými...hneď je demotivované...
chcelo by to pohľad aj niekoho odborného...ak psychologička povie, že jednoznačne škola a škôlka by ju iba zbytočne ubila...treba ísť do toho a argument bude...a papier pre riaditeľku k tomu 🙂

korytnacka7
23. mar 2017

@ollynka Nepomylili ste sa v datume? to znamena, ze teraz ma 4apol? Moja dcera je 13.9.2011, ma 5apol a presne riesime, ci ju dat alebo nie... u nas je opacny trend, uvitelky vsetky deti tlacia do skoly, aj tie co nebudu mat dovrsenych 6 rokov. Ak sa narodila 9/2012, v ziadnom pripade nesmie ist v septembri do skoly... ved nebude mat ani 5?!

katarina644
23. mar 2017

a kolko ma rokov teraz? lebo po spravnosti a podla zakonu dieta, ktore nema koncom augusta sest rokov neberu deti do skoly. ja som oktobrova a zle mi vychadzaju roky a isla som skoro v siedmych rokoch do skoly. co sa jej stane, ked pojde neskor? aj syn je oktobrovy a davam ho tiez teraz do skoly pomaly ako sedemrocneho.

gumimaci
23. mar 2017

@ollynka ja mamseptembroveho, a isiel skor, 2 psycho ho odporucili aj ucitelky. A nelutujem, zatial ako prvak zvlada vsetko bez komplikacii, pre neho by bola skolka naozaj zabity cas. Rozhodujuce aj vo vasom pripade bude vyjadrenie detskej psychologicky v Cpppap.
Len u nas v skolke je zmiesana trieda, taketo hranicne deti su s detmi co uz maju od septembra povinu skolsku dochadzku. A robia spolu vsetko ako predskolaci.

korytnacka7
23. mar 2017

@gumimaci Preeesne takto je to aj u nas v skolke... tiez mam septembrovu, ideme na zapis, ale aj na potrebne testy... Nechavam rozhodnutie cisto na psychologicku.

araavdva
23. mar 2017

Prajem pekný večer, poviem vám môj názor ako osoby ktorá to v podstate prežila. Som narodená v koncom júla, od narodenia som bola neposedná, šikovná a podobne. Mamina na mne videla, že sa ešte potrebujem hrať. Aj keď som vedela čítať a počítať do školy ma nedala. Proste mi dala odklad. Väčšina kamošiek zo škôlky išla do školy a ja som ostala v škôlke. Mala som nervy, bola som smutná, ale iba dokým som v septembri nenastúpila do škôlky. Pekne som sa ešte rok pohrala a v podstate dospela do školy. V pohode som tam obsedela, nemala som problém sa sústrediť. Polovica triedy ten problém mala. Pretože nastúpili do školy ako 5 ročný. Mala som asi 6 spolužiakov ktorý mali iba 5 rokov a ja už 7. Úprimne som ch lutovala. Svojej dcére to neurobím. Je narodená na začiatku oktobra takže teoreticky by som ju mohla dať na testy ale nedám ju. Do školy pôjde pekne podla zákona až keď bude mať 6 rokov. Prečo by sa mala ponáhľať? Škola neutečie ale detstvo áno.

12terez
23. mar 2017

Píšem z pohľadu psychologičky, rovnako testujem deti na školskú zrelosť, vidím že táto téma mnoho mamičiek zaujíma... Jeden rok v škôlke môže dieťaťu len pomôcť, nič nezmešká, verte tomu... jedine len v tom prípade, keby je dieťa mimoriadne nadané.

Netreba to siliť, aj keď ide len o pár dní neskôr narodené dieťa v danom roku. Už u väčšiny letných detí je viditeľná nezrelosť, čo súvisí s nezrelosťou CNS (centrálnej nervovej sústavy) - čiže je dobré a vhodné nechať toto dieťa prirodzene dozrieť, aj keď môže byť v očiach rodiča šikovné. Pretože úroveň intelektu nie je to isté ako úroveň školskej zrelosti - toto treba rozlíšiť, sú to dve rozdielne veci.

gumimaci
23. mar 2017

@korytnacka7 to je najlepsie, aj my sme nechali. Tie testy teda nie su lahke a trvaju dost dlho, tusim tam bol 2hodiny. Aj psycho a nakoniec aj na zapise si vsimli, ze ma velmi dobru matematicku logiku. Vsetci nas strasili, ake je to ucenie s prvakmi hrozne, ale zvlada to celkom samostatne. V citani patri k najlepsim. Ale aby nebolo vsetko idealne, tak mame problem s rozpravanim... on musi vsetko komentovat, ku vsetkemu sa vyjadrovat, je extrovert, takze vsetci musia vediet, ze sa niekde nachadza 🙄 ale s tym nebojuje len ucka ale aj my 🙈🙉🙊 kvoli tomu som ho nechcela dat skor, ale p ucitelka v skolke mi povedala, ze to nie je (ne) zrelost, ze to je jeho temperament. A taky bude ci ma 6 rokov alebo 10. 😃

pininka
23. mar 2017

Mnohe tu spominate to utecenie detstva,no ja neviem, ale osobne si myslim aj z vlastnej skusenosti,ze dieta predskolak ci uz ma odklad alebo nie sa rozhodne nema uz len hrat. Synov som do nicoho nikdy nenutila,ale urcite som pripravu do skoly nenechavala len na skolku. Doma sme mali pracovne zosity a stale sme nieco pomalicky riesili,aby dieta bolo zvyknute,ze sa nebude uz iba hrat,ale budu aj povinnosti. Mam kamaratky,ktore s detmi doma nepohli prstom a teraz placu,ze sa s detmi ucia aj dve hodiny denne co je chore. Psychologicka mi povedala,ze klobuk dolu aky mame pristup, ze to sa dnes malokedy vidi a ze na malom je to viditelne,ze sa mu venujeme adekvatne.

pininka
23. mar 2017

@gumimaci presne to iste mame aj my, tiez nam bolo povedane,ze by mohol byt este aj dva roky v skolke a iny nebude, ma jednoducho taky temperament a to ma po mne, ja som januarova, isla som normalne do skoly a v kuse som nieco komentovala.

gumimaci
23. mar 2017

@pininka fu 2hodiny je teda extrem, Moj pochopil sam, ze ked si spravi ulohy a nauci sa tak ma volno, takze ulohy su u nas 15minutova zalezitost. Tie pracovne zosity su fajn, minimalne na grafomotoriku. A po pravde tiez nerozumiem tomu, zeby sme mu oddialili detstvo, uz predskolaci maju v skolke viac povinosti, len s tym rozdielom, ze si nenosia DU... a hraju sa stale, ak maju priestor aj v skole.. nikto z nich nerobi malych dospelych.

pininka
23. mar 2017

@gumimaci presne tak, suhlasim. Ja sa s tym starsim ucim skutocne minimalne, v skole ho len chvalia, stihne tam vacsinu uloh. Samozrejme ho namatkovo kontrolujem, ale v podstate nieje co kontrolovat. Ale vdacim aj skole za vela, ze aj v druzine ich naucili,ze nielen sa besnit,ale aj do uloh pozriet.

gumimaci
23. mar 2017

@pininka aj my mame uplne uzasny skolsky klub 😀 maju presne rozdelene, kedy sa hraju, kedy robia ulohy, kazdy den su vonku. okrem toho chodia na vylety, na prechadzky, korculovat, do kina. Syn je spokojny a to je najdolezitejsie 👏 lebo chodi do skoly rad.

alenkam.
23. mar 2017

@ollynka u nas deti do tried rozdeluje riaditelka v maji, predtym ako rozosle rozhodnutia o prijati. Nezabudni, ze o skolku ziadaju aj deti-predskolaci, ktori do skolky nechodili (napr. mama na materskej), takze musi rozdelit ake vekove kategorie moze vobec prijat. V septembri je urcite neskoro.

moni73
23. mar 2017

@magimary Ako by ta nikto necital...
Nie je to o zvladnuti prvej, druhej, tretej triedy. Nie je to o zvladnuti uciva. Dceru mi odporucali pri nastupe do skolky ihned k predskolakom. Psychologicka. Dcera je v skole pre nadane deti, je marcova a ja som uvazovala nad odkladom. Spatne viem, zeby nepomohol, ona je nezrela aj dnes - je piatacka.
Je to o tom, co bude neskor. Deti dospievaju. Jedny uz budu riesit frajerov, frajerky, velkost, menzes, podprsenky... a pokial nebude mat vase dieta "stastie", ze bude skor dospievat, ocitne sa zrazu mimo kolektiv. Toto je dolezite: vztahy, vazby, kamaratstva.
Nad skolou by som uvazovala len v krajnom pripade: obrovska nechut chodit do skolky, prip.trieda, kde ma dieta kamaratov, ide cela uz do skoly.
Nadanie a sikovnost nie je podla mna ziadny dovod. Nadane a sikovne bude aj o rok.