Povinná školská dochádzka a septembrové dieťa
Mám narodené dieťa , dievčatko 13.9.2012. Je teraz v škôlke s o rok mladšími deťmi vzhľadom na to , že je narodená v septembri. Odklad do školy jej nechcem dávať aj keď je narodená v septembri, tie 2 týždne , mne to pripadá pritiahnuté trochu. Dieťa je šikovné, učí sa rado. Bola som ešte v minulom roku za riaditeľkou, aby mi ju posunula o triedu vyššie, že jej odklad dávať nebudem, a aby bola medzi seberovnými, lebo medzi tými mladšími deťmi sa mi zdalo, že aj psychicky ide pomaly na ich úroveň. Na to mi povedala, že ona mi ju neposunie, lebo že robia problémy už aj deťom narodeným v auguste, že ich nechcejú dávať do školy,a že ona deti zatrieďuje tak ako to je . Takže som koncom februára tohto roku volala do jednej školy a riadiťeľ mi povedal, že to vôbec nie je pravda, lebo oni prijímajú aj deti narodené v 10 mesiaci a majú aj decembrové dieťa. A že on by tak isto chcel keby mal dieťa v mojom veku aby vychádzalo škôlku s tými deťmi, čo idú do školy. Takže sa chystám za riaditeľkou znovu a neviem na čo mám apelovať, aby som ju presvedčila a aby som mala aj neaké argumenty.
Moj syn je narodeny 12.09. a robili z toho strasne caviky....ja som si ale stala za tym,ze chcem aby isiel do skoly,lebo bol sikovny,vedel uz citat,aj pisat tlacenym atd....dobre som spravila,zajtra konci prvy rocnik ako najmladsi,ale aj jeden z najlepsich ziakov v triede /tak mi to podala pani ucitelka/, takze ak to citite,ze dcerka je pripravena,bojujte a dajte ju..zbytocne strateny rok v skolke...inac tie testy su dost narocne,ale daju sa zvladnut...dieta ich musi zvladnut na uroven genia,tak mi to aspon vysvetlovala psychologicka min.rok..moj syn zvladol vsetky,okrem priestorovej orientacie..tam mal tusim vyborne..cos nebolo dostacujuce 🙂 ale cely rok vpohode trafil domov aj do skoly..haha srandujem..drzim palce
čo to som prečítala z vašej diskusie. mám tiež semptembrovú, tiež sa skoro naučila abecedu 2,5r asi za 2 týždne, čísla a má výbornú pamäť.. ako 26 mesačná vedela 98 veršovú básničku bez knihy odrapotať a to sa ju naučila počúvaním, ako som ju čítala. vobec som netušila, že ju vie až kým nezačala raz sama od seba rapotať uplne celú naraz. veľmi veľa básničiek vie z odposluchu, neučila som ju ani jednu. čiže vie výborne udržať pozornosť.. má 4r teraz. čítať ju neučím, ale ako 2,5 ročná cca ,,prečítala,, nápis v novinách ,, krížovky na každý den,, len tak sama od seba zobrala noviny.. angličtinu ju neučím.. v školke podla mna nie je až tak výrazná a učiteľky to vobec nevedia.. kto má rodičovi teda povedať, že má jeho dieťa nadpriemerné iq a to ho prijmelo k tým testom, či by nemala ísť do školy ,,o rok skor,,..učiteľky MŠ? čiže čakať, aký budú mať názor v predškolskej, či sa rozhodnúť samovolne a ísť na testy potom? po prvom ročníku v MŠ mám pocit, že moja dcéra riadne zastagnovala medzi tými deťmi...
Nerobte paniku, aspon bude vzdy najstarsia v triede 😊 pamatam si , ze aj ja som mala v triede taku spoluziacku a cela trieda jej zavidela ze bola vzdy najstarsia 😄 tusim v oktobri mala narodky.
A ano musi mat k 31.8 dovrsenych 6 rokov, alebo nadpriemerne inteligentna, ale to riesia spychologovia.
Nebojte bude dobre aspon sa este vyhra
@alex1212 moj syn ovladal vsetky kosti ludskeho tela , basnicky od vymyslu sveta, ovladal planety, vesmir komplet cely ked mal 3roky sam pisal pismenka a ovladal cisla.. v predskolskom rocniku bol u psychologicky, povedala ze je popredu o 1az 1,5roka ale neriesili to nijak... teraz je v 5rocniku, same jednotky okrem slovenciny🙈nikdy sa neuci, lebo staci co mali v skole, ale nejak sa to uz straca ta jeho inteligencia. Stacil spoluziak "youtuber" a "gamer" a vsetky zaujmy isli mimo hru... ale to je ina tema 😏😱🙈
@alex1212 ja mám zase opačný názor, ako moja "predrečníčka",
v takomto prípade, ako opisujete, by som určite dala dieťa zaškoliť o rok skôr (čiže musí prejsť testami), pretože každý ďalší rok navyše bude pre ňu stratou.
a to nie som zástanca skorších nástupov, sama som dala svojho marcového syna o rok neskôr, lebo som mala na to dôvody (teda vlastne on mal),
kdežto druhý syn-septembrový, MUSEL byť zaškolený ako 5ročný, lebo bol (a aj teraz je) na tom podobne ako vaša dcéra, bol (a teda aj naďalej je, je prvák na gymli) nadpriemerne inteligentný a ako 5ročný aj nastúpil pre deti so špeciálnym nadaním, kde to dával lavou zadnou, ak by išiel ešte aj o rok neskôr, tak by sa asi od nemožnosti napredovať zbláznil... vôbec som to takto neplánovala, už keď sa narodil som si fandila ako pôjde až o rok neskôr a bude v triede najstarší (ja totiž v bežných prípadoch skôr zastávam názor "predĺženého detstva", ale nadpriemerne inteligentné deti nie sú bežné "prípady"),
ale hold vypálilo to presne naopak... zo škôlky ho už "posielali" nasilu preč, lebo už tam učil učiteľky, čo mu už nemali čo viac dať (čo sa týka vedomostí) a aj spätne to hodnotím, že sme urobili najlepšie, ako sme len mohli...
bol síce vždy v triede najmladší (aj najmenší), ale vždy nad spolužiakov "prečnieval" vedomosťami a vývinom... nikdy sa neučil a inú známku ako jednotku ani nepozná...
...
najmladšieho synčeka máme tiež septembrového, pred dvomi dňami nastúpil do škôlky a teraz ešte netuším, kedy pôjde do školy, ale budeme sa rozhodovať podľa jeho individuálnych možností, daností a schopností
mne ide len o to, že ak má dcéra talent alebo je nadaná na niečo, tak aby sa to neudupalo niečím..ked bude v školke, kde im ani nečítajú, ani nehrajú nejaké logické hry a tak, ale len hry pre uplne mini deti, tak ona si zvykne na ten štýl, to mi vadí trochu, že je niečo v nej a týmto sposobom sa to potlačí a nerozvíja ako by mohlo. a ked príde zo školky, tak už potom neostáva tak veľa času na všetky tie aktivity doma.. ona bola schopná ma v dvoch rokoch počúvať ako čítam aj 1,5 hodiny pozorne ale ani vo sne by ma nenapadlo, že ona sa to zároven aj učí.. len vidím jednu nevýhodu tohto skoršieho záujmu o veci, že napr ona skladala puzzle veľmi skoro a už ju to nebaví, pričom jej rovesníkov to povedzme začalo baviť,ked mali tri roky. čiže napr, ak teraz v školke v druhom ročníku začnú skladať puzzle, tak ona možno skladať nebude,lenže nie preto, že by to nevedela, ale preto, že ju to už nebaví.. už by chcela povedzme hrať nejaké divadlo s rolami.. čiže z pohladu učiteľky bude možno práve ona akoby pozadu. no je to haluz.. viem si to predstaviť aj v prvej triede. že napr ona už dávno bude vedieť abecedu a teda nebude sa zapájať a bude budiť dojem, že nevie, bude myslou inde.. čiže preto ja schvalujem to, aby deti, ktoré sú popredu a chcú sa sami učiť, aby šli dopredu, lebo ak majú držať krok s rovesníkmi, ktorí su inde, tak potom je z toho chaos.. deti by som testovala častejšie, povedzme aj na konci každého ročníka v školke... a nie ako sa u nás stalo, že deti od februára vyššie dali opakovať ročník, len kvoli tomu, že sú vtedy a vtedy narodení.. mali pekne prejsť testami..ved predsa VEK NIC NEZNAMENA..
a ešte doplním. napr farby. to tiež vedela oveľa skor ako jej rovesníci. no teaz, ked sa niekto pýta, aká je to farba, tak ona to už berie ako srandu a povie blbosť, lebo sa chce na tom baviť. kdežto iní hovoria v tomto veku farby tak ako sú.. čiže tiež nevýhoda pred učiteľkami v MŠ, že ona už vedela ako 2 ročná a teraz si už z toho robí prdel. ani recitovať ten nespočet básní (v 2,5 rokoch vedela asi 50 už ju nebaví vlastne). už si vymýšla slová.. zamieňa.. skladá si svoje také jednoduché básne a pesničky.
dieťa už mám v škole, v septembri bude mať 7, vyniká nad spolužiakmi a urobila som chybu. Posledný rok v škôlke už nemala čo robiť. Bolo to trápenie dcérky, mňa . Prestala mať záujem o ,, škôlkárske učenie v poslednom roku, nechcela už ani so mnou sa učiť, donekonečna to isté omieľať. Podobne ako nado mnou alex 1212, dcérka smiala sa mi do tváre, nereagovala.Zamieňala 7 s 8. A myslím, že to robila naschvál. Bála som sa aby učiteľka z toho nevyvodzovala dôsledky. Dcéra bola intelektom vpredu, zaujímali ju veci dopredu, nie stále omielať čo už poznala , a ešte keď som ju za to začala chváliť, bolo jej to až trápne. Snažila som sa ju posúvať, začala skladať slová-čítať, písať písaným, zaujímala sa o svetadiely, pozná globus, kde čo je a tak podobne. Každý si poznáme to svoje dieťatko ako maminky veľmi dobre a mňa , aj keď ju už vidím šťastnú trápi v kútiku srdiečka, že som jej predĺžila školu o 1 rok.
@ollynka tak veru, moja je koncom novembra, boli sme na testoch a to som vybavovala na konci augusta, lebo mi to nedalo stale. Aj riaditelka skoly hned suhlasila, ze pokial urobi testy neni problem ju zobrat. Dnes je uz stvrtacka a nikdy som to neolutovala, urobila by som to opat a nech si vravia co chcu, kazdy ai pozna svoje dieta najlepsie. A este ma takisto aj spoluziacku, o den mladsiu od nej
@kikimon prosim vas a nechceli od vas,aby absolvovala testy uz pri zapise? A ak sa mozem opytat,tak kde ste boli na testovani? Myslim,ci sukromne alebo skola urcila kam mate ist? Ja mam obavy,ze v nasom meste je velka moda davat odklad,takze ak pojdem do cccp,tak nas rovno odpisu,ked uvidia datum. Ale neviem, ci skoly mozu akceptovat aj hodnotenie zo sukromneho sektora?
@mom311 no my sme mali v plane cpppa ale nakolko som vedela ze aka je tam psychologicka tak som to hned zavrhla, ona starsia pani automaticky vsetky deti letne nechavala v skolke, nech by boli akokolvek sikovne a dozrete..... takze nakoniec sme boli u sukromnej, je tomu 5 rokov dozadu, zaplatili sme 20€ za testovanie, sukromna psychologicka poslala papiere na skolu kde sme sa hlasili a aj nam domov.
ono je fajn ked mas papiere uz na zapise , hlavne teraz ked su zapisy pocas aprila, my sme s malou boli na zapise este v januari a vtedy sme papiere od psychologicky nemali, ale sme ich dodatocne doniesli.
teraz v tomto obdobi je lepsie ked uz prides aj s papierom,
@lucik194 ja mam povit,ze tu robi ta ista psychologicka 😄 oni sa najprv pozru na datum a uz maju zaver a presne ta teoria o letnych detoch. Automaticky ostavaju v skolke. Podla mna by malo byt dane,ze najprv musia otestovat a nemaju mat pristup k datumu narodenia. Mozno to urobime tak,ze pojdeme aj do cccp a aj sukromne. Aspon si to porovnam z 2 zdrojov. Dakujem za odpoved.
@mom311 my sme na zapise neboli, kedze ja som si to zmyslela az v auguste, na podnet kamaratky, ktora na mna tlacila, ze nelka je sikovna ze to mame skusit. Tak som po 20.auguste zacala obvolavat. V prvom rade do skoly som volala, ci bude mozne ju zobrat tak zrazu. A kedze riaditelka nemala problem, volala som do centra psych a pedagog., a tam mali vsetci dovolenku do 5.9..tak potom som skusila sukromne centrum v prievidzi a tam nas zobrali a vsetko zvladla perfektne, tak nebolo o com
@mom311 vlastne na jednom testovani sme boli aj pred zapisom, v partizanskom. Ale tam nas odbili hned, ze nam to nedaju lebo pani riaditelka ich centra to neuznava, aby islo dieta skor do skoly. Takze tam sme nepresli. Ale za ten pol rok aj tak vyspela este viac a v tom auguste nebol problem. A teraz sa to vyrovnalo, tych par mesiacov rozdiel nepoznat vobec
@ollynka dobry den. Vidim ze prispevok ste pisali este v 2017. My mame teraz dcerku, 6.9.nar. chceme aby do skoly sla. Ale ako ste pisali - skor je trend neskor dat dieta do skoly ako par dni "skor".
Chcem sa vas teda opytat ci ste dcerku nakoniec do skoly dali skor a ako ste to zvladali ? Ci to bol spravny krok?
Vdaka za odpoved.
Zuzana
@skutka dali sme ju o rok neskôr, podľahli sme tomu trendu . Je veľmi chápavá, nemá problém učiť sa, pekne písať, neskutočne rýchlo pochopí angličtinu, ale porovnáva sa s deťmi, lebo vyniká a prečo sa musím ja snažiť pekne písať, lebo deti čmárajú, tak čmára aj ona a deti takto čítajú bez čiarok, prečo ja inak. Dieťa sme mali šikovné už v škôlke . Keby sme ju dali o ten rok ,,skôr,, nič by sme nepokazili.

@kati2212 ahoj, sme z bb a bi sme v pedagogicko-psych. Centre tu v bb