icon

Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky

7. apr 2022

Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻

letfenixa
8. apr 2022

@viestta a ja ich dokonca niekedy aj neumyjem!

viestta
Odpoveď bola odstránená
zuzka6542
8. apr 2022

@tramtada31 ved dobre lenže ja som miesto pre syna nedostala a to som chodila do roboty ale ta mamička sedí doma. To som chcela

aurora33
8. apr 2022

Rozumiem ti. Síce nepracujem vo škôlke, ale kamoška pracovala a presné mi to spomínala. Že mamičky, ktoré sú doma tak prvé nesú deti do škôlky a chodia po ne medzi poslednými. Dokonca ešte pred Vianocami sa pýtali, prečo nerobia 24 aspoň doobeda, že kedy si majú upratať 😀.
A čo sa týka detí, moja švagriná to tak počíta. Každý víkend že oooch zase dva dni s nimi vydržať. Cez jarné prázdniny to vyšlo dokonca až na desat dní. Ja som bola rada aspoň za covid, že som mohla byť doma s deťmi. Ináč stále v práci.

mirka17
8. apr 2022

@aurora33 a vieš prečo nosia mamičky ktoré su doma deti prvé do skolky? Lebo napr. Ja som doma s malymi dvojičkami, ktoré v tom case ešte spia, takže deti do školky nesie manžel. A keďže manžel pracuje, tak ich do škôlky nesie skoro rano, aby stihol prisť do prace!!! A vieš prečo pre nich nechodim UŽ O 15.00 HOD? LEBO ČUDUJ sa svete, deti zase spia, budia sa po 15.00 hod. , a kým ich nakrmim, obleciem a vsetko potrebné, tak som rada keď to stihnem do 16.00 hod. Alebo by bolo lepšie ze deti nasilu zobudím, aby som o 15.00 stepovala pred skolkou? A hrala sa na super mater? Aj napriek tomu že skolka je do 17.00 hod? Zabudol vol že telatom bol

aurora33
8. apr 2022

@mirka17 čo si nervózna, ja som len napísala, čo mi hovorila kamarátka, ktorá s tým má reálnu skúsenosť ako učiteľka. A priznajme si, nie každá matka má doma dvojčatá. Nemusíš hneď útočiť preboha, alebo čo ťa tak naštvalo 😀

lienka.7
8. apr 2022

@mirka17 no ja vidím ze ich nosia u nás pred 8.00 a idú aj s kočíkmi so súrodencami. Detto poobede.
Ide iba o to, ako si to nastavíš. O nic ine.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
luciaaaaa
8. apr 2022

Snad neexistuju vacsi stazovatelia na svoje zamestnanie ako ucitelky v skolkach. U nich je to uz priam na diagnozu. Lebo ak je skolka otvorena od siedmej, preco uz o 7.00 rodicia nosia deti. A ak je skolka otvorena do 16.30, preco rodicia chodia pre deti 16.29.a preco cez prazdniny deti davaju rodicia do skolok. Nepochopim, na aku mater idete studovat tu elementarnu pedagogiku, idete robit ucitelky do MŠ, ked polovicu pracovneho zivota stravite stazovanim sa, ake to mate strasne narocne.staci ist na 12-ku do kauflandu, prip. Do fabriky za pas, kde este aj cikanie musi byt vopred ohlasene a nie to dovolenka. Vam ten covid nesmierne vyhovoval. Byt luxusne doma a brat 80-100% platu. A zrazu je strasne narocne ist v PRACOVNY den do prace na par hodin. Ach ti hrozni rodicia, nedopraju vam.
Pred MD som pracovala v korporate, v nas v kancli nas bolo 7 a vzdy tam muselo byt min.5 ludi.dovolenky na leto sme v dochadzkovom systeme mali nahodene na konci januara, vianoce a velku noc sme sa museli dohodnut- jeden rok ja dalsi rok niekto iny, atd. A nikto nevypisoval na socialne siete staznosti, ze v PRACOVNY den musi pracovat.
A len tak mimochodom, nie je celkom pravda, ze si ucitelky nemozu brat pocas roka dovolebky. V nasej skolke s tym problem nebol, navzajom sa zastupili a isli s rodinami na predlzene vikendy vramci SR, ci v juni aseptembri k moru.a nebolo to len v nasej skolke. Aj kolegyne neraz v praci spomenuli, ze ich deti maju inu ucitelku, lebo ta ich ma dovolenku. U nas jarne a jesenne prazdniny skolka fungovala vzdy, pretoze to su prazdniny pre skolakov, nie skolkarov. Letne prazdniny sme mali cele 2mes.skolku zavretu. Dcera chodila fo skolky 4 roky a nikdy sa nestalo, aby bola co i len jeden prazdninovy den skolka. Ucitelky kazdy rok na zaviatku juna skonstatovali, ze musia cerpat dovolenku a robit na skolke udrzbu a opravy, ktore sa pocas roka robit nedaju. A nikoho nezaujimalo, kto kam da 8-9 tyz. dieta.

aurora33
8. apr 2022

@tomi97 alebo sú jednoducho lemry. Aj také poznám a celkom dosť :D

viestta
Odpoveď bola odstránená
aurora33
8. apr 2022

@viestta tak to máš pravdu. Väčšinou s tebou súhlasím a musím aj teraz. Troška som sa rozbehla :D

misabo
8. apr 2022

@letfenixa
@viestta
Zienky, snad ste pochopili, ze tie okna boli myslene ako priklad, ze sa treba vediet vynajst a nie matky obvinovat, ze ich nema kedy umyt, lebo musi ist do prace 🙂 len aby ste si nemysleli,ze tu opisujem nejaky svoj heroicky vykon, boze chran, to ma len vie vyštengrovat takyto pristup , tak som musela napisat, ze da sa, len treba chciet 🙂

mirka17
8. apr 2022

@aurora33 nie som nervozna, len dávam pohľad z druhej strany. Ty tu hovoríš o nejakej reálnej skúsenosti od nejakej pani učitelky. A čo si myslíš čo by si myslela ta tvoja učitelka o mne? presne to isté. že sedím doma na riti, a deti si dovolia príst už o 7.15 hod, resp. 7-30 hod. áno čuduj sa svete pre niektorých je skoro aj tých 7.30 hod. Ale moje deti nesedia doma do 22.00 hod pred TV. O 20.00 hod všetci spia, ráno su už o 6. 00 hod vyspaté, v klude sa najedia , oblečú, vypijú čaj a idu do školky z kľudom angličana, muž stíha prácu a ja nevidím dôvod prečo by som mala zobudiť, a vychystať aj malé spiace dieta, len aby som tie staršie doniesla o pol hodinu neskôr do škôlky. A je jedno či máš dvojčatá alebo iba jedno, mala som aj jedno dieťa, ked som po ostatné chodila do škôlky, a čuduj sa svete vždy bol problém. Lebo učitelky nevedia pochopiť že dieťa nie je na gombík, ked sa mi zobudí o 14.30 dajme tomu, nie každé dieťa sa budí s úsmevom, treba ho upokojiť, možno sa učí na nočník, to chce tiež čas, možno sa učí samé papať, to chce tiež čas, niekedy ked sa vypravím von, trvá to aj hodinu, alebo by bolo lepšie, ešte polozobudené dieťa hodiť do koča, dať plienku, rožok do ruky a utekať o 2 hodiny skôr do škôlky, len aby pani učitelka nemala zlú mienku? dá sa to pochopiť? režim celej rodiny sa riadi najmladším členom, tak to je. a Ten najmladší člen nie je na gombík.

mirka17
8. apr 2022

@lienka.7 presne tak ide iba o to ako si to nastavíš. Ja to mam nastavené dobre, Deti idú kludne do škôlky v čase kedy je škôlka otvorená, muž kludom angličana stíha prácu, a male dieťa pekne doma spí v postielke, a nie v koči. Problém nie je u mna, problém je na druhej strane.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
aurora33
8. apr 2022

@mirka17 ona skôr opisovala mamičky troška iného typu, len sa mi to tu nechcelo rozpisovať. Išlo o mamičky pre ktoré je dôležitý skôr make Up a nechty a neváhali dávať aj choré deti do škôlky len aby mali pokoj.
Ja som so škôlkou nikdy problém nemala, len keď som čítala túto diskusiu tak som si spomenula čo mi raz ona vravela. To je všetko.
Ja pracujem troška v inej sfére ale paradoxne som sa znovu v tomto zhodla a viac menej súhlasím aj s autorkou.

viestta
Odpoveď bola odstránená
letfenixa
8. apr 2022

@misabo samozrejme, veď sama som tie okná predtým spomínala.

letfenixa
8. apr 2022

@luciaaaaa veľa žien, veď to vidíš aj tu na MK, sa počas MD/RD rozhodne ísť študovať ucitelstvo, lebo kvôli pracovnej dobe a pokrytým prazdninam. Za mňa najhorší podnet na štúdium.

elementissa
8. apr 2022

@vilma7 a ako pracujete vo Švajčiarsku keď máte deti iba do 12:00 v škôlke? To nerypem, to sa pýtam. Príde mi to dosť neuveriteľné teda .. neviem si celkom predstaviť (robím v švajčiarskej firme, pobočka na SR), že by som robila na centrále vo Švajčiarsku s mojím 2,5 ročným dieťaťom od 8 do 16:30 alebo od 9 do 17:30 a dieťa malo škôlku iba do 12:00. Kde tie deti máte? Hrajú sa pri vás v kanceláriách? Alebo vy zásadne nepracujete ak máte deti? Alebo pracujete iba do 12:00? Dáko mi to nedáva zmysel. Škôlka má slúžiť rodičom, nie rodičia škôlke. Keby som nerobila, nemusím mať predsa dieťa v škôlke. Ale možno teda u vás ženy nepracujú. Iba dokým nemajú deti. Na SR musíme pracovať, aj keď máme deti. A nie je úplne zlúčiteľné s prácou, aby boli malé deti pri nás keď pracujeme a potrebujeme sa sústrediť.

nurielka
Autor odpoveď zmazal
elementissa
8. apr 2022

Každá práca je inak ťažká. Keď ťa to nebaví v škôlke a máš pocit, že nemáš žiadnu dovolenku, poď ku nám do korporátu ;) ráno sadneš k PC o 7:00 vstaneš od neho 19-20:00 s tým, že si povieš, ako fajne si nič nestihla- lebo 9 hodín vkuse máš cally a meetingy, ale ešte aj robotu si treba spraviť, takže to treba niekedy dobehnúť. A zrazu je koniec roka, vyčerpala si si z 30 dní 3-5 dní, lebo vieš, že keď pôjdeš na dovolenku, tak sa ti tak nakopi robota, že sa potom z toho scvoknes, takže radšej si žiadnu ani neberies. Alebo choď do zdravotníctva, 24ky, nočné, urgenty, stále v pohotovosti a choď tam robiť s nepríjemnymi chorými ľuďmi. Alebo môžeš ísť do obchodu kde po tebe celé dni ziapu nervózni zákazníci, ktorí si o sebe myslia, že sú posledná Coca-Cola v púšti a že ich 5€ váš obchod vytrhne z biedy. Zákazníci, ktorí ti rozdrbu layout hneď ako ho postavíš a môžeš ho stavať znova. Keď si na 7 dnovej prevádzke a musíš robiť inventúru a 300x práve za tebou niekto príde, lebo je mega náročné sa spýtať predavačky, ktorá vyklada tovar alebo vymieňa cenovky- nie, akurát tá, čo tam na rebríku počíta kus za kusom, tú treba otravovať. Alebo môžeš ísť robiť do gastra a dohadovať sa s opitými zákazníkmi a rozmaznancami, čo im vsetko vadí a chceli by kvalitu Michelinskej hviezdy za 3,50€, prípadne lascívni zákazníci, čo ťa tam obchytkávajú, lebo veď si iba čašníčka. Alebo choď robiť do hotela na recepciu a počúvaj stále sťažnosti. Alebo do fabriky na 12-16 hodinové zmeny a skladaj stále tie isté 2 súčiastky dokola a pýtaj si zvolenie od manažéra či môžeš ísť cikať a ešte aj zaplatia o 10 dní neskôr alebo vôbec. Alebo choď jazdiť taxíkom a vyhadzuj von v noci ozranov, čo ti ogrcali sedadlá..... Každá práca má niečo. Na každú nájdeš xy negatív. Ja svoju prácu milujem, aj keď pre niekoho by to bolo zdieranie, mne nevadí analyzovať reporty 12 hodín denne a mať toho veľa a nemat si kedy zobrať dovolenku, lebo tá práca má pre mňa zmysel a je to moje hobby. Ale ak by som ju nemala tak rada, tak jasné, že by som pistala, aké je to celé strašné a nespravodlivé. Veď nebaví ťa, frustruje ťa, stresuje a vyčerpáva ťa tvoja práca- nájdi si inú. Takú, kde pozitíva prevýšia negatíva.

lucky_k
8. apr 2022

Hmmm ..... Cele leto mate volno min 6 tyzdnov, od cca 22.12. do cca 7.1 minimalne ste KAZDY ROK doma...vela prazdnin v roku je menej deti a zlucuju sa triedy, NIKDY v ziadnej skolke nieje plna prevadzka pocas jesennych ci jarnych prazdnin.... pises, ze teraz vo stvrtok a utorok by bolo vykupenim mat volno, si predstav, ze ostatny maju ovela menej dovolenky pocas CELEHO ROKU a tieto dni su dokonca do vecera v praci ....a co sa tyka tych mamiciek doma, a????? je to tvoja praca, skolka ma byt v PRACOVNE dni OTVORENA!!! Co sa tyka dovoleniek v inych pracach, nieje to taktiez vzdy mozne a hlavne je problem si vziat dovolenku pocas prazdnin, pretoze su skolky zatvorene a vacsina zamestnancov si musi vziat dovolenku lebo PANICKY ucitelky si potrebuju oddychnut ALE vsetci si ju naraz vziat nemozu si predstav ... KEDY ESTE by si si priala mat dovolenku??? Pracovnu dobu mate taktiez kratsiu, tak sa nad sebou zamysli, ...

sisaka
8. apr 2022

@elementissa Tu pôjde asi nejakú predškolskú výchovu, ktorá je buď zadarmo, alebo sa za ňu čosi platí. Take mame aj Kanade, zvycajne na 2-3 hodinky denne, alebo len pár krat do týždňa, dávajú tam ženy deti aj tie, ktoré sú doma a nerobia, aby sa deti niečo naučili a boli v kolektíve. Reálnu škôlku mame od 6 týždňov veku dieťaťa až kým deti nejdú do školy a tá je otvorená od 6 rana do 6 večer, každý deň, vrátane prázdnin, okrem štátnych sviatkov. Tá je aj pekne drahá a dávajú sa tam deti pracujúcich rodičov. Som si istá, že vo Švajčiarsku pracujú ženy aj na plné úväzky, tým by škôlka na pár hodín denne ťažko pomohla… tak ale možno sa dozvieme, že vo Švajčiarsku ženy na plny úväzok nerobia, alebo majú všetky doma nannies alebo au-pairs…

lucky_k
8. apr 2022

Pani " učiteľka" skontroluj si nadpis, máš v ňom preklep ....🤣🤣🤣

dskjhfdlkdjhl
8. apr 2022

@lucky_k ten nadpis bol povodne iny, tento tam asi zmenili admini, takze v tomto je zakladatelka nevinne. Horsi je ten obsah uvodneho prispevku a nielen uvodneho😉

oblecenie99
8. apr 2022

@aurora33 Ak nosia deti v čase,kedy je škôlka už otvorená a berú ich domov v čase,keďže ešte zatvorená nemá byť,tak nechápem,kde je problém. Neviem, ako na Tom sú iné profesie, ale ja som len a len rada,že mám prácu, čím viac práce,o to lepšie,nie? Ale chápem, autorka má zaplatené rovnako,bez ohľadu na to, či tam je 15 deti, alebo 5, alebo ani jedno,a ona môže byť doma. Opakujem, ak by vlastnila súkromnú škôlku, za ktorú rodičia platia, tlieskala by od radosti, že tam nosia deti aj také matky, ktoré by ich teoreticky mohli mať doma.

fantinka
8. apr 2022

U nas v skolke tiez, hned ako sa blizia prazdniny ucitelka si zapisuje, ze ja som este na RD do septembra a teda syn nema prist do skolky a to ja s tym problem nemam, ale napr. v lete musi byt doma 2 mesiace, lebo aj ja som doma a je smutny, lebo chodime okolo skolky a spoluziaci na dvore. No na druhej strane som rada, ze je doma cez prazdniny, lebo su vzdy v zbernej triede a to by som ho nedala...na jednej strane to chapem, na druhej to nikto z mojich znamych nema, ze takto obmedzuju deti.

heleninamama
8. apr 2022

Baby, aké ste tu dnes všetky svorne kritické 😂😂😂. Pritom sa tu pravidelne objavujú diskusie, v ktorých sa - s prepáčením pologramotná mamička - zaujíma o prácu v MŠ. Intelektuálne predtým nezvládla ani poriadnu maturitu (boli tu veru aj učnice), vyjadruje sa ako hotentot, lebo nepozná gramatiku, boji sa elementárnej matematiky, nemá všeobecný prehľad, nevie hrať na žiadnom hudobnom nástroji, nevie tancovať, spievať... Proste, nevie nič. Ale ako porodila, zrazu v sebe objavila chuť pracovať v MŠ - veď tam bude len do obeda a bude tam mať svoje deti, a hlavne, bude mať veľa prázdnin a voľného času...😂 A všetky ju tu povzbudzujú, aké to je super rozhodnutie a radia jej, ktorá pofidérna VŠ, pripadne víkendová nadstavba je najľahšia, kde stačí prísť len občas a skúšky tam urobí aj inteligentnejší šimpanz. Vtedy nevadí, že tá žena je intelektuálne obmedzená a sebecká - ešte Ťa obvinia, že ju hejtuješ, ak jej opravíš pravopis, pripadne napíšeš, že v škôlke nie sú prázdniny, ale dovolenka a že učiteľka má mať určitý intelekt - aj keď je to slabo platená práca, ale ide v nej o rozvoj a budúcnosť detí. ..
A toto je potom výsledok - presne takéto ženy máme v školstve!