Prečo je moje dieťa zrazu také zlé?
Neviem čo sa s ním porobilo,no posledné dni je strašne zlý.Za všetko mrnci a reve.Nic sa mu nepáči.On nechce sa hrať sám,nechce jesť to a hento,nechce ísť von na ihrisko,nechce sa kúpať,nechce nič robiť.Ked ide vyfarbovat tak chytí ceruzku do ruky urobí čiaru a zahodí ju.Ked sa hrá s niečím pár krát prejde s autickom a už sa nechce hrať.Nic ho nezabavi.To čo robil predtým už nechce.A stále len reve za všetko.Doteraz to bol zlatý chlapček poslušný,no teraz sa za všetko hnevá a jeduje.A keď niečo chce chce to hneď,ak nedostane zas len reve.Nechapeme čo je toto,prečo sa takto správa?
Má 4 roky
nebolí ho niečo?
A podla mňa len ďalšia fáza, potrebuje byť aj zlý. Prejde to. Tiež som mala anjelika a okolo 3r, bolo obdobie, že som sa tešila, kedy pôjde spať, nech už je ticho. Nič nerobil Len vrieskal, plakal, hádzal so všetkým, s ničím sa nehral, nechcel nič robiť, všetko bolo zle. A ako prišlo, tam odišlo, teraz je taky dobrý, musím poklopať 🤭
@anjelicek26 Podľa mňa ho nič netrápi,v škôlke sa mu ľúbi,učiteľky ho chvália, má tam kamarátov.Fakt neviem prečo takáto zmena.
@lucka_ke Nie neboli ho nič,na nič sa nesťažuje.
@vyrovnanaosoba Aj ja niekedy čakám kedy pôjde spať večer nech je už ticho.
Cíti z teba, že si na neho nazlostena a že ti “vadi” ..daj sa ty v prvom rade dokopy, zmeň myseľ, aby si nebola nastavená, nech ide spat aby bolo ticho 🤦♀️ a vlastne, buď vďačná za neho, že ho máš, že ti bolo dopriate byť mamou.
Tak keď doteraz bol dobrý tak asi preskočil tuto fázu, moja taká bola medzi 3-4 rokom teraz má 4,5 a je super….
@jaass ja si pamätám obdobie keď sme ešte nemali deti a nebolo isté či vôbec budú keďže som bola neplodná s nepriechodnými vajíčkovodmi a vtedy som tiež nechápala veľa vecí aj som sa snažila nekomentovať reku že neviem aj som si myslela kadečo a veru podarilo sa nám a občas je to proste náročné a akokoľvek veľmi svojho syna milujem je to občas taký pocit, že aká paráda, že konečne spí... Teraz keď som mamou to úplne chápem... Skúsme byť ku sebe chápavejšie a namiesto takýchto poznámok sa radšej podržme... Koniec koncov nevieme ani jedna akou cestou si aj autorka musela prejsť aby dieťa mala..
@jaass Waaw, ďalšia dokonalá mama, čo v živote nebola unavená, nahnevaná alebo proste len mala niečoho plné zuby. Gratulujem 👌👏
Mne napadlo, neberie v poslednej dobe fenistil, kinedryl, dithiaden alebo podobné? Moje deti sú po týchto liekoch presne takéto zmenené. A trvá veľmi dlho, kým sa dostanú do normálu. Preto nám už predpisuje doktorka iné lieky v prípade potreby. Tak mi to len napadlo, či náhodou.
@kobz aj môj je od fenistilu veľmi agresivny
A inak pridávam sa k matkám, kt. čakajú na hodinu, kedy dieťa zaspi😬😁, keďže nie som prvorodicka a nemám 20r., chodím do roboty a denno denne varím pre 5🤣
Autorka, za mňa je to obdobie.
Správa sa tak, lebo má 4 roky. Je to klasické obdobie. Filtruje emócie. Presne, v škôlke je poslušný a dobrý chlapček, tak doma sa čertí. Úplná klasika. Zažila som 3x, dvaja z toho už vyrástli a už sa správajú spôsobne, jedna ešte máva takéto stavy aké opisuješ, ale je to už menej ako pred pár mesiacmi. Má 5.
@kobz Nie neberie nič žiadne lieky,ani chorý často nebýva.
@yoxinka Určite v škôlke musí poslúchať,no čo učiteľky mi povedali tak není s ním žiadny problém ani nikdy nebol.Doma tiež,len teraz.Priklad chce ísť von na odrážadlo,tak sa vychystame oblečieme beriem veci tasku vodu,mobil kľúče že ideme.Prejdeme pár metrov a on že už ho to nebaví chce ísť domov.Alebo dôjde k nám niekto na návštevu chvíľu sa pohraju a potom povie že kedy už pôjdu domov,on sa nudí a nevie s čím sa má hrať.Toto aj keď dôjde iné dieťa ku nám.Hraju sa a jedno chce jednu vec,môj druhu vec a tak sa pohádajú že čo sa majú hrať.Potom môj reve že on chce toto tak to sa budú hrať.Tak vysvetľujem že raz nech si vyberie jeden,raz druhý.Alebo sa pretekajú kto čo skôr spraví,príklad ideme von a druhé dieťa kričí ja som prvý.A môj reve že ja som chcel byť prvý.A už sa nechce hrať vonku lebo on nebol prvý.Toto má určite zo škôlky kto prvý lebo u nás doma takto nerobíme.Alebo začal sa vysmievať že keď druhé dieťa sa potkne alebo sa mu niečo nedarí tak povie tak ti treba tak ti treba.Toto tiež doma nikdy nehovoril.Urcite aj škôlka má naňho vplyv a možno aj preto je doma iný.Len nevieme čo s tým.
To všetko co opisujes v poslednom príspevku sú normálne detské veci, kt. sa dejú každému dieťaťu, patrí to k tomu
Nič s tým nespravíš, len žiť ako doteraz, zvykne si, že doma mate iné pravidlá, v škôlke iné. Vysvetľovať v kľude, pekne, ze deťom sa netreba vysmievať, všetci sú kamaráti, teraz je prvý on, zajtra bude prvý on. Keď nechce odrážadlo, to ešte nie je zlý, aj moji to robia, že po 10 minútach mam ja ovešané ruky. A tiež sa hádajú medzi sebou. Pre mňa to nie je zle dieťa, len nevie co by robilo a nič ho nebaví. Zle dieťa je vtedy, keď sa za každú volovinu hodí o zem, bije každého, pľuje, alebo rozbíja hračky. Všetko ostatné sa dá zvládnuť, len treba sa obrniť a možno si ani ne všímať každý jeho pohyb.
Keď sa nechce s nikým hrať, nech sa hrá sám, keď nechce odrážadlo, odnesiem domov, ale už neberie nič iné, nechce jest, nech sa nápoje a ide sa hrať, spať...
U mňa jedine, co musia, je sprchovat sa, umývať zuby. Ostatne niekedy prosím, niekedy neriešim.
Tak ešte raz, to čo píšeš, je NORMÁLNE správanie 4 ročného dieťaťa. Nie je nijako divný ani nemá, nedajboh, nejakú diagnózu, tak sa správa normálne 4ročné decko. Áno, aj mňa to zaskočilo pri prvom dieťati, ale nespravíš s tým nič. Prečítaj si nejakú literatúru k tomuto obdobiu. Rodičovstvo nie sú len bábatká, dúhy a jednorožce … je to neustála práca na tebe ako rodičovi. Hej, je to ťažké a nikto ti to dopredu nepovie. Ber to ako fakt. Máš úplne OK normálne sa správajúce dieťa.

Únava, frustracia, niečo blbé v skolke? Daj mu pokoj... dovoľ mu sa pár dní flákať bez cielenej činnosti, pýtaj sa ho, či sa nechce pridať k tebe keď varis a pokecat a vytiahni z neho,co ho trápi.. deti to často do seba zazieraju, lebo tým nechcú zaťažovať rodicov a potom vybuchnú pri takýchto každodenných blbostiach... stačí,keď mu niekto v skolke vraví,že robí niečo zle,škaredo alebo niečo nevie a je vymaľované.. nedôveruje si a je frustrovaný.. proste rozhovor a postupne, čím menej otázok budeš dávať - proste bud ticho a nechaj rozprávať jeho - tým viac sa dozvieš...