Prečo niektoré maminy nedali deti do škôlky?
Ahojte su tu maminy ktore maju deti vo veku 2-3 roky a nedali ich do skolky lebo maju doma babatko?
My sme sa doma zhodli ze syn ma este cas, 3 roky ma az v aprili. Chcela som si s nim uzit este tento cas lebo uz ho nikdy takto doma mat nebudem. A zaroven som este nechcela aby domov tahal vsetky choroby kym ma rste surodenca moc maleho. Radsej si to s nimi preskacem o rok.
A zaroven aby sa necitil syn nejaky odstrceny. A este mi vyhovuje takato nasa domaca pohoda ze sa nemusim rano nahanat do skolky ze si ideme von kedy chceme a nemusim sledovat cas.
Iba dve veci ma mrzia ze neni syn v ziadnom kolektive ze je velmi spolocensky ale malokedy na sidlisku stretavame deti v jeho veku s ktorymi by sa zahral ani nikoho takeho nemame s kym by sme sa pravidelne stretavali a bojim sa ze sa mu nebudem vediet venovat ze vsetky deti v jeho veku budu napredovat a on pri mne doma bude stagnovat a len tak precka ten cely rok.
Su tu mamy ktore maju alebo mali podobne pocity v takejto situacii?
Dcera mi chodila do skolky od 2 rokov, V podstate bola v skolke 2-3 dni a aspon 2 tyzdne doma. Kazdopadne syn sa narodil ked mala 3 roky v skolke bola mozno o 1-2 dni dlhsie, ale zas choroby. Bolo to otrasne obdobie, ale zvladli sme to a kym ine mamicky fnukali ze maju dieta piatykrat uz doma a este je len zaciatok oktobra, moj syn bol doma prvykrat. Cize odskakal si to s dcerou a nastup do skolky bol ovela lepsi. S odstupom casu tvrdim ze by som to riesila rovnako.
@anonym_autor ak si presvedčená, že mu je dobre doma, tak ho nechaj doma.
Ja som dieťa dala do škôlky, aj keď som mala doma mladšie, už len preto, aby bol medzi deťmi, aby si odvykol odo mňa, nedokázala som sa pohnúť bez neho, nechcela som sa ho zbaviť, ale práve naopak, chcela som, aby sa naučil, že existuje svet aj z inými ľuďmi, že môže mať veľa kamarátov, spozná nové hry, nové chute...aj aký taky režim bude mať.
Veľmi rad chodí do škôlky a už aj jeho mladší súrodenec. Neľutujem.
ani jedna moznost nie je spravna a zaroven obe su spravne
jedina chyba, ktoru robis je, ze si robis zbytocne vycitky a pocity viny
rozhodla si sa spravne, rovnako by si sa rozhodla spravne, keby si ho dala do skolky
prestan mysliet na blbosti a uzivaj si to, co si uzivas
@anonym_autor ak máš pocit že mu deti a aktivity chýbajú tak si nájdite v okoli nejaké doobedne cvičenia/skupinovky pre deti jeho veku. Aj my sme chodili keď bol syn maličký a prospievalo mu to. Určite tam môžeš mať aj bábätko pri sebe. Uz len podotknem že z týchto skupinoviek si nikdy žiadnu chorobu neodniesol (chodil tak od pol roka do dvoch rokov, potom sa mu prestalo páčiť), choroby prišli naozaj až so škôlkou
nechala by som ho, presne ako pisu vyssie, ak to povazujes za spravne, nikto ti do toho nemoze kecat. doma mu s tebou zle nebude a takisto mu nebolo zle ani v skolke.
My sme nedali a to mal syn v auguste 3. Asi najdôležitejší dôvod je ten, že nemá rád kolektívy detí, keď prídu deti na ihrisko, odchádza. Už vidím trochu zmenu za posledné týždne, vie prehodiť pár (doslova) slov s jedným, dvomi deťmi. Chodíme na krúžky, aktivít má veľa, má opatrovateľku, ktorá sa mu venuje. Medzi ďalšie dôvody patria choroby, onedlho príchod súrodenca a tiež sa mi páči bublina, v akej si žijeme, bez robotov, imaginárnych zbraní, bitiek a škaredých slov, ktoré si deti nosia z kolektívu 😀
Vyskumy ukazuju, ze rozdiely medzi detmi, ktore do skolky chodili a ktore nie, sa vyrovnaju o par rokov neskor. Tvoje dieta bude mat aspon dlhsie domacu pohodu a istotu a ziaden stres z odlucenia. Rob ako citis, nemaj ziadne vycitky. O par mesiacov bude babo vacsie a zacnete castejsie chodit medzi deti. Drz sa
My mame doma 3 deti vzdy po troch rokoch. Cize ked sa malo druhe a tretie narodit, vzdy siel niekto do skolky.. a aj som dala, nenechavala som doma kvoli babatku.. ale za mna je tu velke ALE. Je to individualne a ja by som sa rozjodovala podla toho ake je dieta a poznate si ho jedine vy.. dieta, o ktorom viem ze je nezrele este na skolku, ze by tu adaptaciu a odlucenie zvladalo tazko, ten rok by som pockala. Ja mam druhu a tretiu dceru take ze sa uz triasli aby mohli ist do skolky. Neboli ani zavahania po tom prvom tyzdni. Tesili sa tam vzdy. A taketo deti maju potencial sa lepsie rozvijat v kolektive a vie ich to pekne posunut. Takze sa rozhodujte na zaklade tohto,aspon teda je to moj nazor
Nečítala som odpovede tak mozno ti nepoviem nič nove. Ale dieta sa v škôlke vobec neučí toľko aby nieco zameškalo ked tam pojde o rok.
My máme rozdiel 2roky medzi detmi, starsi siel az ked mal 4 roky do škôlky.
Doma som sa mu venovala, s oboma som chodila do múzeí, galerii, detske výstavy, čítanie kniziek v knižnici kde bol k tomu aj program ze deti nieco vyrábali atd, na rôzne divadielka a iné akcie.
Veľa sme chodili do lesa a prírody a skúmali svet, chodili sme po meste, vlakom, kade tade a naučil sa oveľa viac ako v skolke.
Treba sa mu venovať a dbať aj na socializiaciu, ci uz hernicky, kamošky s detmi, rôzne podujatia pre deti ci skupinky deti ktore sa stretávajú pravidelne.
Moj sa naučil veľmi vela a ohromne sme si všetci užili cas spolu, maju s bratom krásny vzťah a vela spoločných zážitkov.
V skolke sa hrozne nudí a sťažuje sa každý den ze sa malo učia a to je uz predskolak, doma sa naučil a posunul oveľa oveľa viac.
3 roky ma az v aprilli, ta tema sa ta tento rok prakticky ani netyka... na skolku je maly, na jasle ak nejdes do prace zbytocna investicia... nevidim dovod to uz teraz v hlave riesit. Dvojrocnemu dietatu staci ak sa mu mama normalne venuje... nepotrebuje nutne "kolektiv"...
Dakujem vam za nazory trochu mi to pomohlo si zas upratat hlavu. Lebo su dni a su DNI a niekedy citim ze sa nestiham venovat tak ako by som chcela a niekedy sa zas citim ze super vsetko zorganizovane a deti spokojne.
Moja išla ako 3,5 ročná a nemali sme doma žiadneho mladšieho súrodenca. Prvý rok aj tak bola viac menej doma stále chorá, potom prišla korona, takže si škôlku fakt moc neužila
3 roky ma az v aprilli, ta tema sa ta tento rok prakticky ani netyka... na skolku je maly, na jasle ak nejdes do prace zbytocna investicia... nevidim dovod to uz teraz v hlave riesit. Dvojrocnemu dietatu staci ak sa mu mama normalne venuje... nepotrebuje nutne "kolektiv"...
@anjelicek26 súhlas
Podľa mňa je 2 ročné dieťa na škôlku malé...ak to nieje ,, nutné,,že matka musí do práce ..to je už o inom
No mám v okolí aj také,, mamičky,,čo dajú aj 2 ročné len preto aby mali doma ,,pokoj,,pritom do práce nejdú..len sa potrebujú zbaviť dieťaťa
@anonym_autor a potom sa už odstrceny cítiť nebude? Ako prepáč, ale toto sú také keci ze az🤦♀️
Pokial je spoločenský a pripravený na skolku, nie je dôvod ho tam nedať. A nikde nie je napísané, že ti menšia musí ochorieť. Každé dieťa má totižto inú imunitu. Moja od staršej nedostala ale ze absolútne nič. Ani také "lahodky" ako 6 choroba a pod.
Inak som zvedava, ako sa mi budeš stíhať venovať popri bábätku. Nad tým si rozmýšľala?
@anonym_autor a potom sa už odstrceny cítiť nebude? Ako prepáč, ale toto sú také keci ze az🤦♀️
Pokial je spoločenský a pripravený na skolku, nie je dôvod ho tam nedať. A nikde nie je napísané, že ti menšia musí ochorieť. Každé dieťa má totižto inú imunitu. Moja od staršej nedostala ale ze absolútne nič. Ani také "lahodky" ako 6 choroba a pod.
Inak som zvedava, ako sa mi budeš stíhať venovať popri bábätku. Nad tým si rozmýšľala?
@lienka.7 a keby si skor poradila ako sa venovat starsiemu popri babatku? To ale asi nevies s tvojimi chorymi nazormi na male deti
@anonym_autor Nechaj doma, o nic nepride, krasne sa to da zvlandut. Nas siel az ako 4,5 rocny, skor sa nedostal, za mna krasne chvile.
@lienka.7 mozno prve dva mesiace su zahul, potom sa to krasne da zorganizovat.
@anonym_autor nechaj ho doma a UZIIIIIVAJ SI. ❤️
@anonym_autor nechaj doma .naozaj nepotrebuješ chorobu doma .
Skoro skús dáke materske centrum atď kde sa stretávajú deti z mamičkami.budes aj ty medzi matkami a dieťa medzi deťmi .
Fakt si to doma užívaj nemáš prečo byť smutná ani nič aj tak by bol viac doma ako v tej škôlke
Ja som to tak spravila, najstarsi mal tri ked sa narodil jeho brat a nesiel, ani potom az ako 5rocny... A teraz ked to porovnam je samostatny vyrovnany... Len ti ludia. Preco nie je v skolke a prwxo toto a tamto...
Určite sú. Mala som všetkých 5 deti doma. ;D Ideme skúsiť školu ale len skúsiť. ;)
@lienka.7 a ty si rozmyslala nad tym ze zena zenu moze aj podporit a nie ju hned takto zhadzovat? Ine je 2,5 rocne vs 3,5 rocne dieta a inak vnima ked sa mu narodi surodenec a ide do skolky ako ked s nim bude rok doma a zrazu bude mat vacsi zaujem mat aj svojich kamaratov.
A ako sa budem stihat venovat?tak ako sa stihaju venovat v skolke 20 detom tak sa ja budem stihat venovat 2.
Moja nastúpila prvý krát do škôlky teraz ako 4 ročná na doobedie, minulý rok bola doma.
Nástup zvládla úplne vpohode, zhodnotila ale že ju to tam vôbec nebaví. Chcem ešte chvíľu počkať a potom sa rozhodneme či ju predsa len nenecháme ešte rok doma. Kamarátov má veľa, prihlásili sme ju na krúžky, tam chodí rada.
Ak máš možnosť kľudne si ho nechaj doma, užite si spoločný čas. Do školy/škôlky sa nechodí ešte dosť, nič mu neutečie. Skúste materské centrá, vnútorné ihriská, krúžky tam si kamarátov nájde určite.
Inak moja sestra nechodila vôbec do škôlky (bola jeden z posledných ročníkov čo nemali prípravku povinnú) a nikdy v škole nezaostávala 😃 keď šla do školy tak vedela základy čítania aj písania, za celé štúdium jediná dvojka na vysvedčení. To na margo toho že minule niekto písal, že také deti sú pozadu s učivom v škole
@lienka.7 a ty si rozmyslala nad tym ze zena zenu moze aj podporit a nie ju hned takto zhadzovat? Ine je 2,5 rocne vs 3,5 rocne dieta a inak vnima ked sa mu narodi surodenec a ide do skolky ako ked s nim bude rok doma a zrazu bude mat vacsi zaujem mat aj svojich kamaratov.
A ako sa budem stihat venovat?tak ako sa stihaju venovat v skolke 20 detom tak sa ja budem stihat venovat 2.
@anonym_autor no potom tu napíš ako sa stíhaš venovať malému bábätku a väčšiemu dieťaťu zároveň. Keď jedno chce kresliť a druhe spať. A este keď ti každé budú inak spávať a pod. V skolke sú deti podobného veku, nie 2 týždňové batoľa a 2 ročný. To len tak na okraj.
@lienka.7 a keby si skor poradila ako sa venovat starsiemu popri babatku? To ale asi nevies s tvojimi chorymi nazormi na male deti
@siska53 vidíme, ako to tu majú "zorganizovane" iné, vsak? Ale autorka možno bude výnimka.
@hederamonstera tvoje chore názory a až nezdravý ochranársky komplex je tu známy veľmi dobre. Ty keby si mohla si doma s deckom aj do 18tky.
@anonym_autor ja som dala dcéru do škôlky, keď syn bol bábätko. Už by som to nikdy neurobila. Všetci boli chorí. A keď syn šiel potom do škôlky tak bol rovnako chorý. Vôbec mu to nepomohlo, že bol od bábätka vystavovaný chorobám.
@anonym_autor no potom tu napíš ako sa stíhaš venovať malému bábätku a väčšiemu dieťaťu zároveň. Keď jedno chce kresliť a druhe spať. A este keď ti každé budú inak spávať a pod. V skolke sú deti podobného veku, nie 2 týždňové batoľa a 2 ročný. To len tak na okraj.
@lienka.7 uz pol roka to zvladam s prehladom..starsie dieta uz dlhsie zaspava same, same sa vie obliect aj vyzliect..najest..je odplienkovane. Mladsie zatial pol roka bezproblemovy spanok. Su aj deti ktore su proste pokojnejsie a dobre spia…
A este doplnim..fungujeme v pohode bez telky. Myslim ze zorganizovane to mame ze su deti spokojne, ciste, nakrmene aj vyvetrane vonku.
@anonym_autor môj bude mať tiež 3 roky v apríli a do škôlky (v BA) ani nehrozilo, že by ho vzali, takže som ani nemusela mať dilemu :D na kolektív máme ihrisko, bratrancov a krúžok, plus ho rozvíjam ja. Zatiaľ je oproti rovesníkom popredu - pre deti do 3 rokov škôlka nemá aj tak nejaký extra význam, čo sa týka rozvoja či socializácie, takže ja som len rada, že ešte môžeme byť spolu doma. Trochu mi už chýba práca, ale to vydržím :D

Myslím, že keby máš každe 2 týždne choré obe deti ta prejdu obavy, že syn nema momentálne kamošov.
Mala chodila od 3r, pomohlo jej to, miluje školku ale keby mam doma babatko určite nato netlačím. Tie choroby skolili mna aj muža, takže za mna nechať doma.