icon

Prečo sa matky búria proti povinnej škôlke?

2. máj 2025

Prosim nehejtujte ma ale preco sa tak matky buria voci tomuto zakonu co mozno bude /mozno nebude? Podpisuju online peticie? Horlivo komentuju a nadavaju na Druckera? Ja v tom aby dieta slo do skolky nic zle nevidim
Urcite budu jasne urcene vynimky

balerina2025
2. máj 2025
@earlgrey

@zobaka No vieš, tí, ktorí tým neprechádzajú, nepochopia nikdy...takže je úplne zbytočné sa nad názormi, ako matka, ktorá je doma okráda daňovníkov, pozastavovať...

@earlgrey stale ta to drzi ma to mrzi. myslim ze viacere z nas sme sa jasne vyjadrili, ze ked zena ma na to narok, prosim. pisala som aj o speci integracii...

preco si stale pomylena? preco?

mmoni89
2. máj 2025

Prečo by mal niekto druhý o tom rozhodovať ci chcem alebo nechcem dat trojročné dieťa do škôlky?moje 2 z 3 deti v troch rokoch určite neboli so školy pripravené, prostredny trpel celú predskolsku

bosorkabb
2. máj 2025

Taký cirkus sa spustil a pritom to avizovali už dlho. Veď aj v pláne obnovy je veľká časť o financiách na budovanie MŠ.
Rodí sa menej detí čo znamená že miest bude dostatok, času je ešte dosť.
A vždy bude možnosť nechať dieťa doma na individuálnom vzdelávaní.
Štát proste nemá dostatok peňazí na dlhé RP.
Je otázkou času kedy to znížia. A je úplne jedno kto bude vo vláde.
A na záver. Je to hlavne pre rómsku komunitu, takto ich chcú donútiť aby dávali svoje deti čo najskôr do MŠ. Lenže zákon sa nedá prijať na základe etnika. Musí platiť pre všetkých.

earlgrey
2. máj 2025
@balerina2025

@earlgrey stale ta to drzi ma to mrzi. myslim ze viacere z nas sme sa jasne vyjadrili, ze ked zena ma na to narok, prosim. pisala som aj o speci integracii...

preco si stale pomylena? preco?

@balerina2025 Nie som pomýlená 🤣 ale je to každého rozhodnutie...nechápem, čo niektoré z vás tu rozčuluje, či ženy sedia doma na riti alebo nie...ty im platíš bývanie? stravu? ošatenie? nie...prispievaš na ZP...a čo? rómom dávaš oveľa viac, ver mi 😉

autor
2. máj 2025
@bosorkabb

Taký cirkus sa spustil a pritom to avizovali už dlho. Veď aj v pláne obnovy je veľká časť o financiách na budovanie MŠ.
A na záver. Je to hlavne pre rómsku komunitu, takto ich chcú donútiť aby dávali svoje deti čo najskôr do MŠ. Lenže zákon sa nedá prijať na základe etnika. Musí platiť pre všetkých.

@bosorkabb tak suhlasim

qrstxyz
2. máj 2025

Nečítala som všetky príspevky, ale tie čo tu na mňa reagujete, že deti sa aj v škôlke dačo naučia. Áno, máte pravdu, ale je to aj z toho dôvodu, že ste asi mali šťastie na dobré učiteľky. Navyše veci ako pomenovanie farieb, zvieratiek, básničky a pesničky sa dieťa môže kľudne naučiť aj doma pri svojej mame. Týmto návrhom zákona ide len o jedno- spraviť z detí poslušných občanov a otrokov systému. Čím skôr proste odizolovať dieťa od matky, čo inak samozrejme, môže mať aj negatívny dopad na psychické zdravie daného dieťaťa. Takže pevne verím, že to neprejde, dieťa v prvých rokoch proste patrí k svojej rodine. A socializovať sa dá aj mimo škôlky. Argument, že v iných krajinách je materská šesť týždňov a potom pekne do robotky je tiež totálne na hlavu. Podaktoré diskutujúce tu matky na rodičáku vykresľujú ako parazitov, pritom štátu sa to vráti, ak deti vyrastú. Skôr by vás mali trápiť naši opálení spoluobčania, ktorí si deti robia len ako zdroj obživy a samozrejme, tie v budúcnosti pravdepodobne tiež nebudú zrovna prínosné pre spoločnosť.

qrstxyz
2. máj 2025
@bosorkabb

@bosorkabb štát nemá peniaze na rodičáky? Ako to? Veď máme zvýšenú DPH a transakčnú daň. Kde miznú tie peniaze? 🧐

balerina2025
2. máj 2025
@qrstxyz

@bosorkabb štát nemá peniaze na rodičáky? Ako to? Veď máme zvýšenú DPH a transakčnú daň. Kde miznú tie peniaze? 🧐

@qrstxyz na to bohapuste rozdavanie niekomu, kto predtym mozno ani nepracoval ci makal za minimalku? a este si viacero na zaklade dohody s dakym umelo predlzia vyplacanie?

este raz, nepisem o zenach co na to naozaj maju narok !

nie o tych co odrlbavaju

mili2016
2. máj 2025
@qrstxyz

Nečítala som všetky príspevky, ale tie čo tu na mňa reagujete, že deti sa aj v škôlke dačo naučia. Áno, máte pravdu, ale je to aj z toho dôvodu, že ste asi mali šťastie na dobré učiteľky. Navyše veci ako pomenovanie farieb, zvieratiek, básničky a pesničky sa dieťa môže kľudne naučiť aj doma pri svojej mame. Týmto návrhom zákona ide len o jedno- spraviť z detí poslušných občanov a otrokov systému. Čím skôr proste odizolovať dieťa od matky, čo inak samozrejme, môže mať aj negatívny dopad na psychické zdravie daného dieťaťa. Takže pevne verím, že to neprejde, dieťa v prvých rokoch proste patrí k svojej rodine. A socializovať sa dá aj mimo škôlky. Argument, že v iných krajinách je materská šesť týždňov a potom pekne do robotky je tiež totálne na hlavu. Podaktoré diskutujúce tu matky na rodičáku vykresľujú ako parazitov, pritom štátu sa to vráti, ak deti vyrastú. Skôr by vás mali trápiť naši opálení spoluobčania, ktorí si deti robia len ako zdroj obživy a samozrejme, tie v budúcnosti pravdepodobne tiež nebudú zrovna prínosné pre spoločnosť.

@qrstxyz úplne súhlasím s tvojim názorom, škoda že nie všetky matky to chápu ako ty.

lilope
2. máj 2025
@qrstxyz

@qrstxyz farby, zvieratká, básničky a pesničky. Prepáč, naozaj netušíš čo obnáša vzdelávanie v MŠ. Tieto elementárne príklady čo si uviedla, sú kvapka v mori z toho, čo sa vo výchovno-vzdelávacom systéme v MŠ aplikuje. Je toho tak tisíckrát viac. A áno, súhlasím, že tieto najjednoduchšie základy, ktoré si uviedla, sa má možnosť dieťa naučiť už doma. Rovnako má ovládať xy iných vecí ešte pred prijatím už od najnižšieho ročníka a čuduj sa svete, mnoho detí to neovláda. To ich majú naučiť matky a práve tie, ktoré hovoria, že deti sa v MŠ nič neučia, sú tie, ktoré ani netušia, čo také dieťa v určitom veku má ovládať.
K ostatnému sa nevyjadrujem, otrok systému je každý z nás či sa ti to páči alebo nie. Aj ty, pretože v tom systéme žiješ a kooperuješ s ním.

balerina2025
2. máj 2025
@lilope

@qrstxyz farby, zvieratká, básničky a pesničky. Prepáč, naozaj netušíš čo obnáša vzdelávanie v MŠ. Tieto elementárne príklady čo si uviedla, sú kvapka v mori z toho, čo sa vo výchovno-vzdelávacom systéme v MŠ aplikuje. Je toho tak tisíckrát viac. A áno, súhlasím, že tieto najjednoduchšie základy, ktoré si uviedla, sa má možnosť dieťa naučiť už doma. Rovnako má ovládať xy iných vecí ešte pred prijatím už od najnižšieho ročníka a čuduj sa svete, mnoho detí to neovláda. To ich majú naučiť matky a práve tie, ktoré hovoria, že deti sa v MŠ nič neučia, sú tie, ktoré ani netušia, čo také dieťa v určitom veku má ovládať.
K ostatnému sa nevyjadrujem, otrok systému je každý z nás či sa ti to páči alebo nie. Aj ty, pretože v tom systéme žiješ a kooperuješ s ním.

@lilope toto moja vedela uz pred nastupom, lebo som sa jej venovala. ale vela materi si mysli ze dieta na dvor a zmudrie od Boha asi, nech mi prepaci.
vylozit nozky, dat kavicku a ideme.
mne chceli dieta dat skor do skoly, aj ked zle vychadzali roky, bola som na vysetreniach, a povedali ze ona je zrela na 7,5roka a teraz mi ucitelka vravi ze ona mala byt davno v druhom rocniku.ale akoze my sme mali moznost ju nechat o rok dlhsie v skolke. ale v skole sa mi neskutocne nudi.

ono som to predtým nevedela nevidela a hodne mala zlu adaptaciu ale vsetkym chcem napisat, ze deti dokazu zazraky a robit neskutocne pokroky v priebehu par mesiacov.

darmo vedela pocitat pisat ci farby ked proste bola na mna naviazana. ved my sme sa len 3 mesiace adaptuvavali.
je tam strašne vela faktorov.

ja nepisem ze suhlasim stym ze skolka ma byt povinna od 3 rokov, ale ked uz to idu schvalit nech urobia speci striedu pre nezrelsie deti...pre naviazane deti....

ale tie deti mozu naozaj urobit dva kroky pocas vyucby v skolke namiesto jednoho doma.

proste sama som to uvidela na dietati ako velmi napredovala zrazu z nicoho nic.
my nevieme co bude do buducna a deti su riadna spongia.

treba im verit.

niekedy nas viac prekonas nas strach o ne, co je pekne a materinske, nez co je realita.

balerina2025
2. máj 2025

pardon za preklepy pisem z mobilu

bosorkabb
2. máj 2025
@qrstxyz

@qrstxyz nikdy nemal. A nemá teraz ani v budúcnosti. Vždy išlo všetko na dlh.

balerina2025
2. máj 2025
@bosorkabb

@qrstxyz nikdy nemal. A nemá teraz ani v budúcnosti. Vždy išlo všetko na dlh.

@bosorkabb preto sa cudujem ze tym bezduchym tehotenskym prispevkom si mysleli ze zvysia porodnost.....neriesia maximalne podpory a ine navysovanie maximalne materske napriklad.

potom idu ludi do dacoho nutit.

jedni okradaju a druhi tiez.

gypsomilka
2. máj 2025
@balerina2025

@earlgrey ano uz som spominala zeby mali byt mozno triedy pre podporu takychto deti. len to by museli oni tiez troska uvazovat a mat dostatok aj uciteliek na toto.
zeby neboili hned 8 hodin v skolke ale menej, vola sa to postupna adaptacia. na par hodin....ja nepisem ze vsetky matky su lenive hnidy, pisem o zenach co to vyslovene zneuzivaju....takze na co si sa ozvala ty, ktora si to mala opodstatnene? nechapem.

@ciernysokol tak podme potom riesit vysku rodicaku na zaklade prijmu, na zaklade toho co tie zeny realne odviedli do kasy predtym nez boli tehotne, podme si posvietit potom na vela veci. a zobrat zenam tehotenske. raz ked dieta chcem mat, mam mat na to zabezpecene aj FI prostriedky. kazda druha sa potom hazde od 1 tyzdna na PN az do porodu vsak co, tehotenske to casom pokryje..zas nepisem o zenach co vazne musia byt na PN pocas tehotenstva

Preco by mal od detoch rozhodovat stat,kedy pojdu do skolky? Lebo mi daju na dieta 60€? Nech si nechaju 60€ a idu kade lahsie. Lebo mi davali rodicovsky? Mala som odrobene dost vela rokov ,kym som sla na materske.Sice mam deti od 3r v skolke ale kazdy rodic vie ,ci moze dieta uz do skolky alebo bude este doma. Ked dieta neni pripravene,tak zostava doma. Naco ich tam nasilu tlacit?
@balerina2025 to ze som dobrovolne nezamestnana ako zneuzivam stat? Platim si sama zdravotku,niesom na urade prace,a vsetky naklady byvanie,strava skola,skolky si platim sama. Nie stat. Cize ake zneuzivanie

mamamasama
2. máj 2025
@lilope

@lilope A ty doma nenaučíš dieťa hygienickým návykom, kresliť, strihať, jemnej, hrubej motorike, úcte voči iným ľuďom, prvú pomoc? Ak teda upúšťame od farieb, tvarov, písmen, čísel a básničiek. Lebo dieťa sa to naučí aj bez škôlky. Nerob tu zo škôlky inštitút vedy. Dieťa bez škôlky môže byť viac rozvíjané a socializované, ako dieťa v škôlke.

lilope
2. máj 2025
@balerina2025

@lilope toto moja vedela uz pred nastupom, lebo som sa jej venovala. ale vela materi si mysli ze dieta na dvor a zmudrie od Boha asi, nech mi prepaci.
vylozit nozky, dat kavicku a ideme.
mne chceli dieta dat skor do skoly, aj ked zle vychadzali roky, bola som na vysetreniach, a povedali ze ona je zrela na 7,5roka a teraz mi ucitelka vravi ze ona mala byt davno v druhom rocniku.ale akoze my sme mali moznost ju nechat o rok dlhsie v skolke. ale v skole sa mi neskutocne nudi.

ono som to predtým nevedela nevidela a hodne mala zlu adaptaciu ale vsetkym chcem napisat, ze deti dokazu zazraky a robit neskutocne pokroky v priebehu par mesiacov.

darmo vedela pocitat pisat ci farby ked proste bola na mna naviazana. ved my sme sa len 3 mesiace adaptuvavali.
je tam strašne vela faktorov.

ja nepisem ze suhlasim stym ze skolka ma byt povinna od 3 rokov, ale ked uz to idu schvalit nech urobia speci striedu pre nezrelsie deti...pre naviazane deti....

ale tie deti mozu naozaj urobit dva kroky pocas vyucby v skolke namiesto jednoho doma.

proste sama som to uvidela na dietati ako velmi napredovala zrazu z nicoho nic.
my nevieme co bude do buducna a deti su riadna spongia.

treba im verit.

niekedy nas viac prekonas nas strach o ne, co je pekne a materinske, nez co je realita.

@balerina2025 každé dieťa je iné, a áno, niektoré ťažko znášajú odlúčenie. Ale spája ich potreba po poznaní a socializácii, ktorá im nemôže uškodiť. Ak je dieťa extrémne nekontaktné, tak treba hľadať príčinu a problém. Hovorím predovšetkým o deťoch bez ťažkých diagnóz, nie o extrémnych prípadoch, ktoré si niektorí radi berú za príklad a prezentujú to ako normu pre dokázanie svojej pravdy.
Osobne nemám žiadny zásadný postoj k otázke povinnej dochádzky od 3 rokov. Svoje dieťa plánujem dať do škôlky či by bola dochádzka povinná alebo nie a aj napriek tomu, že budem v tom čase na materskej. Doma môžem dieťa naučiť mnoho vecí, ale nikdy jej nedám to, čo ponúka MŠ. Je potrebné dávať dieťaťu ako od seba, tak aj od škôlky, aby sa navzájom dopĺňali. Rodič nie je natoľko erudovaný, aby vedel nahradiť proces, ktorý sa tam aplikuje aj keby to bola zrovna kvalitná učiteľka MŠ. Pretože jednak nenahradí kolektív žiadnym iným krúžkom a stretávkami s inými doškolákmi ako to tu bolo prezentované a za ďalšie, prístup inek učiteľky je iný, možno lepší, inovatívnejší, kreatívnejší, nie je to matka, je to iná dospelá osoba slúžiaca dieťaťu ako vzor, ku ktorej vzhliada. Plus ďalších milión faktorov, ktoré dieťa ovplyvňuje a o ktorých laik ani len netuší. Nepáči sa mi predstava výchovy v bubline. Možno môže dať za určitých extrémne priaznivých okolností s extra dobrou kvalitou vzdelávania svojho dieťaťa aj kvalitnejšie vedomosti, ale to nie je zďaleka všetko, čo to dieťa pre život potrebuje, ani zďaleka.

balerina2025
2. máj 2025
@gypsomilka

Preco by mal od detoch rozhodovat stat,kedy pojdu do skolky? Lebo mi daju na dieta 60€? Nech si nechaju 60€ a idu kade lahsie. Lebo mi davali rodicovsky? Mala som odrobene dost vela rokov ,kym som sla na materske.Sice mam deti od 3r v skolke ale kazdy rodic vie ,ci moze dieta uz do skolky alebo bude este doma. Ked dieta neni pripravene,tak zostava doma. Naco ich tam nasilu tlacit?
@balerina2025 to ze som dobrovolne nezamestnana ako zneuzivam stat? Platim si sama zdravotku,niesom na urade prace,a vsetky naklady byvanie,strava skola,skolky si platim sama. Nie stat. Cize ake zneuzivanie

@gypsomilka boze moj,

ty mas este dake zmyslanie ze? verim ze ano.
pisala som o tebe a o tvohom postupe ako zijes?

kopec zien su prihlasene na predlzene rodicaky ci ako osoby starajuce sa o dieta do 6 rokov. kde im plati stat ZP a vlastne si umelo navysuju cisla do dochodku. a mnohe co su na predlzenom rodicaku si to proste vybavili , nie som blba a viem ako to chodi, a uz naozaj posledny x pisem o tom,ze nech predlzeny rodicak dostanu zeny, co naozaj maju na to narok...

pisem o tvojom pripade dakde? prosim prosim pouc ma. ci si mala cbhut do mna len kopnut? kop kop kop, idem s davom.

a nech su tie zeny doma kolko chcu, kazdy nech si zije podla svojho presvedcenia.

lilope
2. máj 2025
@mamamasama

@lilope A ty doma nenaučíš dieťa hygienickým návykom, kresliť, strihať, jemnej, hrubej motorike, úcte voči iným ľuďom, prvú pomoc? Ak teda upúšťame od farieb, tvarov, písmen, čísel a básničiek. Lebo dieťa sa to naučí aj bez škôlky. Nerob tu zo škôlky inštitút vedy. Dieťa bez škôlky môže byť viac rozvíjané a socializované, ako dieťa v škôlke.

@mamamasama áno, je to celá veda, predstav si. Nenaučíš ho všetko to, čo potrebuje. Opäť si spomenula len okrajové časti výučby v MŠ. 🙄 Otvor si Štátny vzdelávací program, pozri sa aký je rozsiahly, potom si otvor výkonové štandardy kde je uvedené čo má dieťa na akej úrovni ovládať a môžeme ďalej diskutovať.

balerina2025
2. máj 2025
@lilope

@balerina2025 každé dieťa je iné, a áno, niektoré ťažko znášajú odlúčenie. Ale spája ich potreba po poznaní a socializácii, ktorá im nemôže uškodiť. Ak je dieťa extrémne nekontaktné, tak treba hľadať príčinu a problém. Hovorím predovšetkým o deťoch bez ťažkých diagnóz, nie o extrémnych prípadoch, ktoré si niektorí radi berú za príklad a prezentujú to ako normu pre dokázanie svojej pravdy.
Osobne nemám žiadny zásadný postoj k otázke povinnej dochádzky od 3 rokov. Svoje dieťa plánujem dať do škôlky či by bola dochádzka povinná alebo nie a aj napriek tomu, že budem v tom čase na materskej. Doma môžem dieťa naučiť mnoho vecí, ale nikdy jej nedám to, čo ponúka MŠ. Je potrebné dávať dieťaťu ako od seba, tak aj od škôlky, aby sa navzájom dopĺňali. Rodič nie je natoľko erudovaný, aby vedel nahradiť proces, ktorý sa tam aplikuje aj keby to bola zrovna kvalitná učiteľka MŠ. Pretože jednak nenahradí kolektív žiadnym iným krúžkom a stretávkami s inými doškolákmi ako to tu bolo prezentované a za ďalšie, prístup inek učiteľky je iný, možno lepší, inovatívnejší, kreatívnejší, nie je to matka, je to iná dospelá osoba slúžiaca dieťaťu ako vzor, ku ktorej vzhliada. Plus ďalších milión faktorov, ktoré dieťa ovplyvňuje a o ktorých laik ani len netuší. Nepáči sa mi predstava výchovy v bubline. Možno môže dať za určitých extrémne priaznivých okolností s extra dobrou kvalitou vzdelávania svojho dieťaťa aj kvalitnejšie vedomosti, ale to nie je zďaleka všetko, čo to dieťa pre život potrebuje, ani zďaleka.

@lilope pozri, podla mna to aj tak neprejde.

luxus10
2. máj 2025

ja si myslim, ze stat by mal vyjst zenam starajucim sa o skolopovinne dieta v ustrety , a to takym sposobom, ze by mohli pracovat-mali by mat taku moznost, pokial o to poziadaju zamestnavatela, od 8.00 do 14.00, doma ich caka dalsia sichta, ak nie 2, nic by sa nestalo...potom by sa upratali aj dalsie veci, ktore s tym suvisia...

skor sa stretavam s opakom, niektore zeny by deti odvrhli od seba uz v 1,5 r.....lebo sa im o deti cez den starat nechce...

lilope
2. máj 2025
@balerina2025

@lilope pozri, podla mna to aj tak neprejde.

@balerina2025 ja si to tiež myslím. Zase raz sa tu rieši vec, ktorá je pre túto chvíľu irelevantná. Ale tak priťahuje pozornosť.

luxus10
2. máj 2025

a su mamicky na md,rd, ktore na rodicku dalsieho dietata na 1 stupni zs ziadaju ucitelku, aby si deti v druzine robili domace ulohy, lebo ona ked chodi o 17-tej pre dieta, uz je nasledne unavene-cuduj sa svete...

enya00
2. máj 2025

Boze az cumim, kolkym mamam tu vadi zena na rodicaku 🤦‍♀️ nuz, nie kazda musi utekat po pol roku do roboty, lebo nemaju z coho zit, alebo sa jej nechce starat o decko, lebo vidi len robotu …robim uz od skoly a ano, mala som retazovy porod a starsieho som dala do skoly, aj ked som bola s mladsou doma a nastupila som do roboty,ked mala 2r a do skolky isla, ked mala 2,5 …vdaka bohu za moju svokru, lebo pri tej chorobnosti, by som v robote bola asi tyzden za mesiac, jazdit po nu 60km tam, 60 naspat aj 2-3x do tyzdna, fakt zabava 🤦‍♀️ a tu nejaka chudinka z konika bude urazat zeny, teda aj mna, lebo som si dovolila vyuzit byt 5 rokov doma …strasna som vyciciavacka..predlzene rodicaky by som zrusila hned, najma ked to dostanu take, co maju dieta zdrave a zena, co ma ozaj chore dieta, ma co robit, aby s nim mohla byt doma ..a aj tehotensky urcite, ale urazat tu zeny, lebo chcu byt doma s dietatom tie 3 roky, vazne? Ved budeme robit az do dochodku

lucia147852
2. máj 2025
@lilope

@lilope pouc ma, čo také naučí MS dieťa, čo by sa nevedelo naučiť inak 😅😅

balerina2025
2. máj 2025
@lilope

@balerina2025 ja si to tiež myslím. Zase raz sa tu rieši vec, ktorá je pre túto chvíľu irelevantná. Ale tak priťahuje pozornosť.

@lilope podla mna toto zapadne prachom a my sa tu zbytocne hadame.

balerina2025
2. máj 2025
@luxus10

ja si myslim, ze stat by mal vyjst zenam starajucim sa o skolopovinne dieta v ustrety , a to takym sposobom, ze by mohli pracovat-mali by mat taku moznost, pokial o to poziadaju zamestnavatela, od 8.00 do 14.00, doma ich caka dalsia sichta, ak nie 2, nic by sa nestalo...potom by sa upratali aj dalsie veci, ktore s tym suvisia...

skor sa stretavam s opakom, niektore zeny by deti odvrhli od seba uz v 1,5 r.....lebo sa im o deti cez den starat nechce...

@luxus10 a kde mas istotu ze kazda co je do 3 rokov doma,s a tomu dietatu aj venuje? plus minus autobus

qrstxyz
2. máj 2025
@lilope

@lilope jasné, tváriš sa akoby obyčajná škôlka bola na úrovni SAVky 😂 určite by toho dieťa malo ovládať aj viac než farby a pesničky, tie som uviedla ako príklady. Lenže všetky tieto zručnosti respektíve vedomosti môže dieťa pochytiť aj doma. Áno, existujú aj deti z deprivovaného prostredia, ktorým potom chýbajú základy, neovládajú veci typu umyť si ruky po záchode, lenže treba si uvedomiť, že aj takéto decká nie sú v škôlke celý deň a keď sa vrátia domov a tam budú tráviť čas s rodinou, ktorá je samotná zaostalá a rodičia o deti nedbajú, tak ani škôlka z nich zázračne géniov nevykúzli. Bohužiaľ tak to je. Naopak dieťa, ktoré má pozorných rodičov, sa môže plnohodnotne rozvíjať aj doma a škôlka ho v tom môže dokonca zabrzdiť.

adreena
2. máj 2025

Čistá diktatúra. Dosiahnuť, aby sa rodilo menej detí, potom tie deti čo najskôr inštitucionalizovať, a čo najviac indoktrinovať. Pokiaľ im ide o to, aby sa Rómovia naučili používať mydlo, nech na to idú cielene a nie plošne, je to potlačenie slobodnej voľby občanov.

luxus10
2. máj 2025
@balerina2025

@luxus10 a kde mas istotu ze kazda co je do 3 rokov doma,s a tomu dietatu aj venuje? plus minus autobus

@balerina2025 a kde mas istotu, ze v skolke sa im naozaj venuju, a len po nich nebliakaju? kolko deti neprejde cez test skolskej zrelosti, a chodia plne do skolky...

blbiny....