icon

Prečo sú choré deti v škôlke tolerované?

lilizzachy
1. dec 2024

Prečo sa stalo normou, že do škôlky chodia choré, a nie zdravé deti? Prečo to učiteľky toleruju? Prečo učiteľka povie počas spánku: Buďte tíško, Janka je chora a spi. prečo nedvihne telefon a nezavolá rodičov aby prišli po dieťa? Je možné sa niekde sťažovať, napr. na hygiene alebo RUZV? Su predsa zodpovední za vykonanie ranného filtra, ale očividne to nedodržiavajú ak tam vedome nechávajú chore deti. V kuse sa totiž točíme v kolotoči chorôb, a uz mam na to nervy, v škôlke mi dcéra vydrzi max 5 dni a dookola je chora, uz mi je jej ľúto. Kľudne nech sa vyjadria aj učiteľky ak tu nejake su, preco je tak vo veľkom tolerovane chore dieta v kolektíve. Ma 4,5 roka. Plánujem to s učiteľkami riešiť a aj a riaditeľkou lebo toto nie je podla mna normalne mat tam chore deti a neriešiť to. Jedna sa o štátnu skôlku. A co počúvam je to tak vo veľa škôlkach.

anketkarka
1. dec 2024

@klip0 bol a virózu mali aj iné deti, takže to bolo zbytočné. Aj sama učiteľka poznamenala. Ale chápem, že ona to odhadnúť nemôže dopredu, keď dieťa pred zvracaním pôsobí ako mŕtvolka.

lienka.7
1. dec 2024

@modrykolibrik zavolajú sociálku a budú ta volať do roboty oficiálne.
Inak to mas skvelú šéfku ti poviem 👌👎

lunastruna
1. dec 2024

Buďte tíško, Janka je chora a spi???
To je čo za učiteľka preboha😠
Sama učím v MŠ a v momente by som volala rodiča nech si po choré dieťa príde.

earlgrey
1. dec 2024

@modrykolibrik Tak nám bolo povedané na rodičovskom združení...

modrykolibrik
1. dec 2024

@lienka.7 no ved prave.. a ked mas skolku skoro 40km od bydliska to neni sranda sa tam tak rychlo dostat

13uzivatelka11
1. dec 2024

Ved keď vieš, ze tam chodia soplave deti, tak pokiaľ má tvoje dieťa len soplik a cíti sa dobre, nemusíš byť s ním doma dva týždne aj ty.. Ja som to tiež minulý rok vzdala, každú chvíľu som prvého pol roka doma s malým pri prvom sopliku a keď som videla tie soplave deti aj tak, tak keď malému prešli tie najhoršie sople, tak som ho dala do školky, samozrejme pokiaľ nemal zvýšenú teplotu.. To by som si nedovolila ani keď mal niečo len nad 37. Aj učiteľky vedia rozoznať kedy je dieťa v pohode a kedy ešte nie, lebo ani taký kašeľ sam o sebe nemusí byť už nákazlivy... Minulý rok mal nonstop sople.. Teraz chodí druhy rok do škôlky a tento týždeň bol prvýkrát doma, fakt sa to nedá porovnať s prvým rokom...
Tak tie bacily a vírusy sa aj tak väčšinou ešte roznesu pred vypuknutím choroby..

lucilaines
1. dec 2024

Definuj chore dieta. To je ten problem, ze kazdy ma tu definiciu niekde inde. Kazdy jeden rodic, kazda jedna ucitelka. Za mna napriklad dieta so soplom nie je chore. Nema teplotu, neciti sa zle, nie je malatne, len ma sopel. Vracanie, teplota, ak sa dieta same citi zle, co aj ja ako rodic vidim, tak to je bez debaty. Ale keby som mala nechavat deti so soplom doma, tak su doma stale. Vobec nepozeram skaredo ani na ine deti so soplom v skolke. Chvilu ma sopel jeden, potom druhy, pritom sa normalne hraju a funguju. Same ucitelky mi povedali, ze teraz tam kaslu a soplia vsetci. Dobre, tak nech kaslu a soplia vsetci, aj ja chodim so soplom do prace a nic mi nie je. Opakujem, nehovorim teraz o chorobe s horuckou, zapalom dutin, dusivym kaslom a podobne. A na druhej strane, dieta je infekcne uz pred vypuknutim akychkolvek priznakov. Cize darmo bude dieta so soplikom doma, ked uz predtym nakazilo svojich slopouziakov, ktori su zatial v skolke a siria to dokola dalej. Moj unpopular opinion, podla mna sa niekedy tieto skolkarske choroby prilis prezivaju. Dieta ma sopel, no tak ma. Za tyzden mat nebude. Za dalsi bude zase. Bud budem kazdy druhy tyzden s nim doma, chytat husiu kozu vzdy ked budem pocut druhe dieta potiahnut nosom alebo vysmrkam preplachnem nos a idem dalej. Moje deti ale chodia do bilingvalnej skolky, ktoru navstevuje vela cudzincov a ti nejake sople vobec neriesia, takze ta latka je tam nastavena takto.

mayami
1. dec 2024

@lilizzachy nečítala som komenty, ale poviem svoju skúsenosť a tým aj môj názor: moje dieťa chodilo do škôlky, kde učiteľka posielala s každým soplom domov, alebo teda aspoň dávala najavo, že tam dieťa s tým soplom nepatrí. Moje bolo choré tak isto ako aj tvoje, dva týždne doma, 3-5 dní v škôlke, potom znova a takto aj 3-4x len od septembra do decembra. Bola som na predĺženom rodičáku, ale neviem si predstaviť, že chodím do práce a mám dieťa aj tri týždne z mesiaca doma, a to teda opakovane. Posledný rok v škôlke sa to upravilo. Keby chodím do práce, tiež to dieťa s obyčajnými soplami alebo kašľom do škôlky dám, lebo je rozdiel nejaké dozvuky kašľa a sopla a je rozdiel choroba v plnom prúde. Som rada, že si tie choroby odbila v škôlke a nie v škole, teraz má už imunitu oveľa odolnejšiu. Dieťa si tým prejde tak či tak, či budú v škôlke separovať každé kýchnutie alebo nie. Neviem, ktorý zamestnávateľ by toleroval matke byť doma so škôlkarom tak ako si to škôlka vyžaduje.

marianarem
1. dec 2024

@lilizzachy Podla mna ta chorobnost nie je chorymi detmi v skolke. Nasa skolka filter robi, chore deti neberu, ani s malym soplikom a kaslikom, ked sa objavi teplota, tak hned volaju. Ucitelky raz dost neprijemne ochoreli od deti a odvtedy si davaju pozor aj kvoli sebe.
No a moje dieta je chore tak ako tvoje. Odkedy ten filter zaviedli, tak jeho chorobnost vobec neklesla. Vzdy su tam asi nejake deti v inkubacnej dobe a bezpriznakovi prenasaci. Naozaj sme chori uplne rovnako, co mi samej nejde do hlavy.

ktobytobolpovedal
1. dec 2024

Toto je taky nekonecny boj, co nema vitaza 🤷‍♀️
Pri prvom som bola ako ty. Dnes uz neriesim… beriem to ako to je….a teda nezdviha ma zo stolicky pri kazdom sopliku a kychnuti ako predtym… vzdy budu chore deti v zariadeniach, bohuzial (tak ako v kutikoch, na ihriskach, v mhd…)… postupne si decka na tie bacile vybuduju imunitu a bude lepsie. Prve dva roky su proste vacsinou masaker (cest vynimkam)…

yanni
1. dec 2024

@lucilaines presne tak. Žijeme v zahraničí. Sopel a ľahký kašeľ sa neklasifikuje ako choroba. Aj pokyny z hygieny sú, teplota, malátnosť, očividne sa dieťa necíti dobre, grcacska, sr…, známe infekčné choroby atd… vtedy je dieťa/dospely chorý a má ostať doma. Toto c sa tu každoročne a celoročne vypisuje, je taká Československa špecialita. Školákmi na prešlo 5 deti (všetky sú už školáci) a chorí takto nebývali. A to posledné 3 deti ani očkované nie sú.

svetlonos
1. dec 2024

@lilizzachy
zle nastavený systém. Rodicia bez práce na ocr ľahko stratia prácu a pokial sa nemýlim ani nedostanú riadnu výplatu (tu ma kľudne opravte).
Pokial sa k tomu jedna o matku/otca samozovititelov, už úplne zla varianta.
Keby toto bolo podchytene v systéme, rodicia doma na ocr ostávajú.
Týmto absolutne nechcem vyjadriť súhlas s chorými deťmi v školách ci škôlkach!
Ja som u nás poprosila vychovavatelku v škôlke aby vzdy povedala, ak by tam mali takto chore dieta, ze maleho beriem domov vtedy (momentálne mozem).
Ona sama mi povedala, ze na to dávajú pozor, lebo mala dovolenku a z toho bola 4 dní chora. Pokial im tam príde chora dieta, nevezme ho. Kasle a sokle- záleží samozrejme ake - (ne)riesia tiez. Náš aj po atb kolkokrat kasle ešte aj 2 tyzdne. A tak aj iné deti. Ja vždy poviem, co mu je takto a keby mu je zle ci hocičo, nech volajú. A tak aj robia
Ráno maly celkom v pohode a o jednej mi už volali, ze je uplakany a ma teplotu nech prídem. Prišlo to nečakane. Ale žiadne také, ze by čakali kým pre neho prídem ako vždy.
Záleží to fakt od systému aj vedenia skolky.
Ty sa autorka môžeš sťažovať aj na lampami a budeš mat smolu zrejme. Pozri ďalších xy diskusii tu podobných.
Jedna ucitelka v skolke dokonca dostala zdrba od riaditeľky, keď posielala chore deti domov! A presne v takom systéme sa rozumnom ti nedovoláš, zial.

mogaa
1. dec 2024

@lilizzachy čo je to choré dieťa? je to presne ako u dospelých, každý na baktériu, vírus reagujeme iáak....zober si covid tam to bolo krásne vidieť, jedna domácnosť 3chorí ľudia - jednému nebolo nič, jeden iba kašlal či bolelo ho hrdlo a ten tretí ten bum ťažký priebeh a bolo mu asi všetko - horúčky, kašel, slabosť....u detí sú bežné 1-2dňové teploty kedy dieťaťu na pohľad nič nie je, len má teplotu, ak nezmeriaš ani nezbadáš, už vtedy telo bojuje s niečím...rovnako priebeh , ráno dieťaťu nič nie je a o desiatej je už viditeľne choré, nie každý rodič môže hned utekať pre dieťa ak aj učiteľky zavolajú....

tana85
1. dec 2024

to len pretrpiet, nic nezmozes. syn presiel 4 skolkami a vsade to bolo rovnake. nesuhlasim s tym, ze sopel je ok. severske krajiny nech si robia ako chcu, my nie sme severska krajina a bezohladni rodicia je kapitola sama o sebe. v skole sa spravaju rovnako, ale detom sa imunita posilni, ale moraxela nas sprevadzala celu skolku lebo niektozeleny sopel neberie za chorobu. nemat moznost pracovat z domu, tak som davno nezamestnana lebotolke ocr by nikde netolerovali. smrkanie pred branou skolky som videla tolkokrat…2x sme sa uz prezuti otacali domov lebo v satni dieta kasel ako tuberak, rodic ho rychlo v kute vysmrkal, co bolo pocut, ze je nechutne soplave, a sup do triedy.

sante81
1. dec 2024

@lilizzachy decká su už na 2.stupni, ale napr naša MUDr ktorá bude mať 80 rokov a teda roky praxe za sebou, mi dieťa s kašlom a s priesvitnym soplom normálne pustila do školy / školky, dala ešte aj papier že je zdravé.
Argument vonku je hmla, vonku fúka, a boli sme povypravany, a ja som aj napriek tomu dieťa nechala doma

simsalabim
1. dec 2024

Mam pocit, ze u nas na Slovensku je latka choroby nastavena velmi, velmi nizko. V zahranici je o dost vyssie a niekedy az privysoko z mojho pohladu. Toto nam dali v Anglicku - evidentne takych 37.8 je OK - a do skoly sa nahana aj dieta s kiahnami...

lilizzachy
autor
1. dec 2024

Tak ja neviem preco sa kazdy obhajuje s tym ze ved ma len sopel.... Staci si zapnut instagram a je tam xy prispevkov od pediatrov ze prave ciry pociatocny sopel je najviac infekcny, to ze je to az zlty alebo zeleny sopel vobec nie je pravda. A samozrejme deti po chorobe neriesim taketo dokasliavanie... Ale tak isto ma vytaca (mame skupinu na messingeri) ze matka v pondelok napise ze dieta nepride lebo je chore a odhlasi ho do stredy...vo stvrtok ho prinesie s kludnym svedomim podpise papier o bezinfekcnosti (neviem na co to vobec je dobre ked evidentne tam rodicia napisu co chcu ) tak neviem ale mne dieta za 3 dni este zazracne nevyzdravelo...a kludne ho da do skolky nech nakazi vsetkych...proste ta bezohladnost ma vytaca....a je to nekonecny kolotoc takto...a ucitelka to dieta v pohode zoberie do skolky aj ked vie ze bolo v pondelok chore u lekára

13uzivatelka11
1. dec 2024

@tana85 ale sama si to teraz napísala.. Kebyže nerobis z domu, tak pri toľkej ocr si bez prace, ale väčšina z tých soplavych deti ma zrejme rodičov, ktorí z domu nerobia, preto dajú dieťa, ktoré sa cíti dobre aj so soplikom do škôlky, lebo by tiež ostali asi bez prace.. A precitaj si komentáre vyššie, aj tí čo učiteľky nepustaju deti so soplom do škôlky, sú chori rovnako, lebo o tom je inkubacna doba

lilizzachy
autor
1. dec 2024

@simsalabim ano ale mozu detom aj podat lieky proti teplote? Mne kamoska hovorila ze ano...u nas toto nefunguje.... A zlostim sa hlavne preto ze mala mi skoro vzdy skonci na atb.. naposledy mala vysoke crpcko takze nebudu to len nejake sopliky a dokasliavanie po chorobe co tam koluju

lucilaines
1. dec 2024

@lilizzachy no ale dieta s priesvitnym soplom ak je infekcne, nakazi tvoje dieta cim? Zas len soplom. A ak vo vasej skolke deti so soplom toleruju v takej miere, ze ta to stve, tak budu kludne tolerovat aj to tvoje. Okrem toho dieta bolo infekcne uz aj dobre dva dni predtym, takze ak malo tvoje dieta od neho ochoriet, uz chore je. Tak isto ak posle mama dieta do skolky po troch dnoch, je to asi preto, ze uz sa citi dobre, ona musi ist do prace a objektivne to dieta bolo ovela infekcnejsie este pred akymkolvek priznakom nez teraz po troch dnoch doma.

lilizzachy
autor
1. dec 2024

@lucilaines v tom sopli moze byt moraxela a ine smakocinky...jedno dieta to prechodi v pohode, ine skonci na antibiotikach....este by ma zaujimalo preco my nasa generacia ame takto chory nebyvali....moja mama nepozna toto mat v kuse doma chore dieta

zuzanockamt
1. dec 2024

@lilizzachy Ale bývali sme aj my chorí. Moja mama mala veľké problémy kvôli očr v práci.

13uzivatelka11
1. dec 2024

@lilizzachy naše deti sú preto oveľa viac choré, lebo dnes mamičky od narodenia prvé roky všetko dieťaťu dezinfikuju, nedajbože by umyli cumlík co spadne na zem iba obyčajnou vodou, obliekajú ich až príliš keď sa trocha ochladí, a je ovela viac dostupného nezdravého jedla. Toľko sladkosti co mame my doma tiež, to som v detstve mohla snívať ja o tom..

cafelatte
1. dec 2024

Trosku si odporujes na jednej strane píšeš ze choré deti neposielaju zamerne domov a na druhej strane, že lepšie im je starať sa o 10 ako o 20.
Mohla by si skúsiť imunológa, lebo dieťa 4 a pol ročne aby vydržalo max 5 dní, to bude vážne narušená imunita.
U nás deti 3 ročne, majú takmer 100% dochádzku, dvojročné 75% dochádzku..ale kapacita na 1 triedu je 15 deti a deti sa nezmiesa ani ráno ani poobede.

simsalabim
1. dec 2024

@lilizzachy neviem, ci mozu podat lieky... no za mna proste treba toto obdobie detskych chorob akceptovat. V kolektive deti chorlaveju, niektore viac, ine menej. Chapem frustraciu mamin, ktorym deti vzdy riadne ochoreju a chapem aj frustraciu mamin, ktore si nemozu dovolit ostat doma so soplikom.... ani dospeli doma neostavaju so soplikom. Ja viem, ze ten sopel moze byt infekcny. Bohuzial, nasa spolocnost nie je nastavena na to, ako ma rodina fungovat s detmi vseobecne, nie to este s chorymi. Moja mama za sociku mala problem v praci s tym, ze sme boli chori - a to sa o tej dobe hovori, ako prosocialnej. Mna ako najstarsiu bola nutena vybrat z jasli a platit pani "pestunku" - postupne sa starala aj on mojich mladsich surodencov a aj pocas skolky. Tiez sa hnevala na deti, ktore "roznasali" choroby - no v konecnom dosledku sa mohla hnevat na nasu imunitu. Ine deti neochoreli...

lucilaines
1. dec 2024

@lilizzachy no lenze presne to je problem. Moraxella napriklad nemusi byt liecena antibiotikami. Antibiotika by sa mali davat len na zavazne pripady, kedy uz je zapal ucha a podobne. Obycajna mierna infekcia moraxelly so soplom je nieco, s cim si telo poradi same. Nemam to zo svojej hlavy, mam pediatra co k tomu takto pristupuje a vysvetloval mi to takto. Ako som spominala, moje deti chodia do skolky, kde ista miera sopla a kaslu je tolerovana uplne v pohode. Myslim, ze ta miera je dost vysoka z toho, co tu citam. Ci mali moje deti moraxellu, nemam tusenia. Antibiotika sme nemali ani neviem kedy naposledy, urcite vyse roka. A dostaneme ich predpisane od pediatra len vtedy, ked uz choroba trva dlho, su teploty, zapal ucha alebo nieco podobne. Konkretne na moraxellu mi povedal, ze vela pediarov spravi vyter, vidi moraxellu a hned automaticky prwdpisuje antibiotika. Potom su deti ako mozno aj tvoje, ze maju antibiotika kazdu chvilu a vlastne by ani nemuseli. A zaroven nemaju moznost si tu imunitu poriadne vybudovat, lebo sa im dokola pomaha antibiotikami. A to aby bolo jasne, nie som ziadna bio zena, antibiotika a ockovanie povazujem za genialny vynalez. Mojedeti maju vsetky povinne aj nepovinne ockovania a na antibiotika budem stat prva v rade ak to bude potrebne a choroba nema standardny priwbwh.

maryetta
1. dec 2024

@tana85 presne tak. Moja dcera zbierala v skolke vsetko rad radom. Tym ze som bol doma s mensim tak bola casto doma. Moraxela to vyhrala. Kedy bola doma mesiac. Lieceni. Potom dr spravila vyter a mini zoo vsade. Dr ze zbytocne jej budu atb ked sa vrati do kolektivu ma to zas. Staci jeden jediny-ich bolo v triede 22. Kym nedostala zapal stredneho ucha. Uz to mala fakt vsade.
Neznasam ked mi povedali. Ved ju nechajte doma. Sak nechodite do prace. Nie nechodim ale zato mam mat vkuse chore dieta?! A spolu s nim aj to mensie?
Teraz mam doma ten isty kolotoc ☹ uz je aj zbytocne sa rozculovat.

mayami
1. dec 2024

@lilizzachy tak to jedno dieťa s tou moraxelou v sopli bude chodiť do škôlky a to druhé bude doma keď bude mať horší priebeh. Či má to, čo mu dokopy nič nie je, len trocha zasoplí byť doma do posledného smrku, aby náhodou nenakazilo druhé, ktoré to môže zvládnuť ešte lepšie, ale môže zostať aj doma s horúčkou? Vírusy a baktérie tu vždy boli aj budú. Treba to brať pozitívne, že je to len škôlka, lebo vymeškávať zo školy je už iné kafé

lilizzachy
autor
1. dec 2024

@cafelatte na imunologa cakam od augusta dali nam termin na februar

lilizzachy
autor
1. dec 2024

@lilizzachy nasla som uzasnu odpoved na svoju otazku. Dakujem zienky za diskusiu uz mi je lepsie ked som sa z toho vypisala 😂 neostava mi nic ine len sa s tym zmierit a prezit zimu.