Predškolák nevie napočítať do 10. Je to normálne?

15. mar 2024

Je normálne že predškolák nevie napočítať do 10? Dnes sme boli po dlhej dobe pozrieť synovca a príde mi divný. Nevideli sme sa dlhšiu dobu, lebo furt bol u nas niekto chorý, keď nie chorý tak nebol čas a nejak sa to natiahlo na pol roka. To, že nevie napočítať do 10 je jedna vec ( na to by sme ani neprišli, keby jeho mama nezačne, že načo ich take veci v škôlke učia, že na to má byť škola a berú mu detstvo) ale ma zlu slovnú zásobu, nevie povedať súvislú vetu a nonstop sa hrá hry na tablete, nič iné nerobi. Doniesli sme mu take blbosti -pexeso, stavebnicu. To pexeso bolo zvieratkové a to ma dostalo asi najviac, on polovicu tých zvierat vôbec nepoznal. Neboli tam neviem aké živočíchy. Ale nevedieť spoznať žirafu a kačicu mi príde už dosť cez. Ja nechcem porovnávať s mojim dieťaťom, čo kedy ono zvládalo, ale mám o to dieťa fakt starosť. Rodičia čumia len do telefónu, tak niet divu, že chlapec robí to iste. Nechcem sa nikomu starať do výchovy, ale ťažko sa mi na to pozerá. Prosim vás je to normálne u 5 ročáka a ja len preháňam, alebo su moje obavy oprávnene?

anavixy
15. mar 2024

Precitaj si to co si napisala a zaver je jasny. Nie je to normalne, dieta (teda jeho vychovu, rozvijanie) by som nazvala az zanedbanym a je to cele velmi smutne.

autor
15. mar 2024

@anavixy až mi je do plaču, chlapec je sprepáčením úplne neschopný a pri tom by mohol byť kľudne šikovne dieťa.

nika11103
16. mar 2024

A za mna neni v poriadku , aby si sa o dieťati vyjadrovala že je “divný” alebo “úplne neschopný” . Veď ste sa dlho nevideli možno ste preňho cudzí a aj vyjadrovanie sa o rodičoch že “furt cumia do telefonu”. Ako mne toto príde ako fakt divný 😉 príspevok ešte s nenápadnou poznámkou čo kedy tvoje dieťa zvládlo. Ty máš s nimi iný problém . Toto len hľadáš čo im vytknúť. Možno pozná všetky zvieratká a vie napočítať aj do 150, ale pred v podstate preňho možno cudzími ľudmi sa mu nechce, neni cvičená opicka. Tak keď máš nejaký iný problém s nimi, skus to riešiť a neohovárat po anonymoch ich syna na nete.

andreatytler
16. mar 2024

Tu kde zijem sa deti ucia pisat citat a pocitat od 4 rokov a podla mna je to priskoro, ale robia to vsetko hravou formou, takze ani nevedia ze sa ucia a chcu sa ucit. Napriek tomu si myslim ze je fajn ak sa dieta iba hra a ucit sa zacne az v skole ked ma 6 rokov. Pocitanie do 10 a to ze nepozna zvierata by ma prekvapilo ale nie je to nieco co by som mala potrebu riesit. To velmi rychlo dozenie. To ze cele dni hra hry na tablete urcite spravne nie je, ale co s tym urobis? Mas velmi negativny nazor na jeho rodicov a pochybujem ze budes schopna im prehovorit do duse tak aby sa nad tym zamysleli a zmenili to.

klementinka58
16. mar 2024

mam podobne dietatko a ma narusenu komunikacnu schopnost vyvinovu recovu dyspraxiu, on vie napocitat aj pozna zvieratka ale nevie to povedat. Takze na tvojom mieste neriesim dieta po koniku a podporim rodicov, mozno ma dg a nechcu o tom hovorit, nakolko je velmi tazke to prijat ze dieta je "ine"

dadka1997
16. mar 2024

Nemaš obavy opravnene, ale ocividne ma zanedbanú výchovu, sak naco ked sa to budú učiť v škole 🫣

martinka13
16. mar 2024

Rodičia zanedbali výchovu. Po nástupe dieťaťa do skoly ich čakajú náročné časy.

zuzulka558
16. mar 2024

Nepreháňas, naša ma 3 a všetko sa uci od staršej, písmenká pozná, do 10 vie aj zvieratká pozná viac ako by mala, no ale ja tak s nou komunikujem nepoviem vtáčik ale hneď aký je,, no nečumime do mobilov venujeme sa,,, ak ma diagnózu je to iné nebudem posudzovať

klementinka58
16. mar 2024

este doplnim, ze ja som sa tiez napocuvala od okolia, ze sa mojmu malo venujem, ze mu davam tablet, ze s nim treba takto a hentak a to kazdu navstevu az kym som na plne usta nepovedala, ze dieta ma NKS vyvinovu recovu dyspraxiu a rozpravat normalne bude mozno ako 10 rocny, ak vobec. Tak vsetci stichli a este som poznamenala, ci si to nevsimli za ten cas co chodime po navstevach 🙂. Odvtedy mam pokoj, tiez sa javil na prvy pohlad ako zanedbany co samozrejme nebola pravda, takze ak by o mne niekto napisal temu na konik sa ani necudujem 🙂 Nastastie v nasej rodine som na koniku len ja. Potom este tie reci a chodis na logopediu? 🙂 No jasne, ze chodime raz tyzdenne ale ani logopedia s nim zazraky nedokaze. Takze mna uz tieto reci tak irituju.
Tam moze byt xy diagnoz u dietata, len o tom rodicia nehovoria, ja to tiez mojmu okoliu ani pribuznym nevravim.

zuzulka558
16. mar 2024

@klementinka58 my sme mali niečo podobné ale z ekzémom no ja som drzá povaha,, keď sa čudovali a pozerali mi na malú neviem jak len som poznamenala lepru nemá nenakazi vás skôr sa bojím ze vy nakazite ju z rečami alebo niečom iným

klementinka58
16. mar 2024

@zuzulka558 ano to uplne chapem, moj ma 6,5 roka a presne ako autorka reaguje reagovalo okolie. Za tie roky uz som bola tak alergicka ked ludia z okolia tvrdilo aky je zaostaly, pritom ako predskolak vsetko vie, len to nevie povedat. A tie reci o logopedii, ze treba s nim trenovat, ze trenujeme malo, ze mu davam tablet ( ano davam lebo emocne je nezrely a nevydrzi cakat u lekara hodinu len tak a aj doma ked je zo skolky potrebuje oddych klud a na tablete rad hra logicke hry). Ma to ako psychohygienu. Teraz vybavujeme skolu pre deti s NKS a to ani sirsej rodine nespominam, nakolko je to internatna skola a neviem ci ho zoberu, lebo rec sa mu trosku zlepsila, uz dokonca aj sklonuje obcas vo vete. takze ideme znova po vysetreniach a uvidime co mi odporucia odbornici.
Rodicia mozno dotycneho dietata vedia ze ma diagnozu len to nehovoria autorke. A ta zrejme sa v tom az tak nevyzna ked hned takyto prispevok.

qwert87
16. mar 2024

@klementinka58 kolko ma tvoj syn? Moj bude mat 6, tiez mame tuto diagnozu. Zacal rozpravat az ako 3,5 ale neobratne, nikto mu nerozumel len ja. Venovala som sa mu neskutocne, vsetko viac menej dobehol, aj ked rec nie je 100% (ako si napisala moze to trvat aj do 10 rokov). Aj tak som od rodiny pocuvala a pocuvam ako to ma z toho ze sa mu nevenujem, isto mu davam len telefon do ruky a pod. Podla logopedky, ktora mu robila testy sk.zrelosti po recovej stranke vysiel nadpriemerny. Len si nevie niekedy v rychlosti spomenut na spravne slovicka alebo spravne vyjadrit vo vete. Vie napocitat do 100, pocita +- do 10, abecedu vie vypisat spamati od 3 rokov. Zacina citat jednoduche slova. Krasne kresli. No aj tak som podla rodiny neschopna matka,ktora ho nenaucila rozpravat a vseobecnemu prehladu, lebo napr. minule si zo stresu pomylil kacku s husou. Nikdy nevyhovies, cudzie deti sa vychovavaju predsa najlepsie

klementinka58
16. mar 2024

@qwert87 no to poznam a to ja som aj specialny pedagog, no ked sa jedna o moje dieta tak moja profesionalita ide bokom a niekedy sa tiez neviem rozhodnut. Moj je septembrovy ma 6,5 roka, nam odporucali odklad skolskej dochadzky no ked zoberiem do uvahy moju profesiu mne pride zbytocne ho nechavat dalsi rok v skolke a do skoly mi ho nevezmu nakolko depistaz odporucala odklad kvoli reci. Ked robia skolsku zrelost automaticky ak zle rozprava odporucaju odklad. Takze som po dlhom uvazovani kedze do skoly by siel ako 8 rocny takmer, zvazovala pripravny rocnik v skole pre deti s NKS, tam by mu vedeli pomoct. V stredu ideme na testy do ich poradne, no ako som pisala vyssie uz asi tyzden zacal skolnovat, takze neviem ci ho prijmu, lebo zaujem je obrovsky o pripravny rocnik a beru podla zavaznosti diagnozy. Ale aspon som to vyskusala. Je to vsak internatna skola, deti chodia domov na vikend a musel by prerusit tanecnu ( to je jeho zivot) tak vsetko ma svoje pre a proti. Uvidime necham to uz na osud. Ano okolie, ktore sa nevyzna v dg tak hned zaskatulkuje, ze zaostaly a vina matky a koniec. Mna by nastvalo kebyze o mojom dietati napise takyto prispevok.

diewcatqoo
16. mar 2024

My sme toto tiez riesili u synovca. Synovec nepoznal poriadne farby, zvierata, nevedel naratat do 10, nepoznal pismena... a nie, nema ziadnu diagnozu, pretoze s nim boli na popud okolia na roznych vysetreniach a zistilo sa, ze je ok.
Tiez sme mu nosili pexeso (hned otazka od rodicov, preco sme nosili, kto to s nim bude hrat), knihy (ze mozeme s nim citat my, oni knihy necitaju a nebudu).. ked sme boli u nich na navsteve, ja som sa mu venovala a ucila ho ho hravou formou pismenka. Z najblizsej rodiny na neho kazdy v tomto smere kaslal. Ze predskolak sa ma predsa len hrat a nie ucit sa taketo veci.
Uz je starsi a je priemerny ziak. Skola ho bavi, ale neviem, ci sa s nim pripravuju doma - skor nie. Co je skoda, lebo si myslim o nom, ze ak by mal nejake zazemie doma, patril by k tym sikovnejsim v triede.

letfenixa
16. mar 2024

@nika11103 veľmi presné, môj syn sa pred nikým nepredvadza, v škôlke a škole funguje normálne, ale inak pred cudzími nerozpráva.

lia2022
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
merrysa
16. mar 2024

V prvom rade teba do toho absolutne nič nie je. Je to ich vec. Napríklad ja som totálne alergická na toto novodobé chvastanie sa mamičiek typu že ich dvojročné deti vedia už do 100 a blabla..len aby sa predvádzali na nete alebo pred inými mamičkami. Oboje je extrém. Každopádne zi a nechaj žiť. Inak, po prečítaní názvu témy som nepredpokladala, že sa.jedna o dieťa autorky ale o cudzie a cudujsasvete, nemylila som sa 🤷

qwert87
16. mar 2024

@klementinka58 nas je augustovy, ale do skoly ho ideme dat. Logopedka povedala ze podla testov moze ist. On je logikou na tom velmi dobre, v 5 rokoch postavi lego technik pre 9 rocneho bez nasej pomoci. Nikto ho ani tie pismena ci abecedu neucil, len on ma velmi dobru pamat, ked sa ucime logopediu, presne vie na ktorej strane kde co je. A takto nasaval informacie odmalicka. Sa pamatam, ako som skoro odpadla, ked nemal ani 3 roky a prisiel z izby s napisanym papierom, kde mal vypisanu spamati abecedu od A po Z. A povedat v tom case vedel mozno 20 slov. Nikto ho to neucil, neskor mi doslo ze sa to naucil z drevenych puzzli ktore rad odmalicka skladal a tam bola cela pismenkova abeceda. V skolke ho chvalia, ze pri pracovnych listoch je vzdy prvy. Rad pracuje, skolka ho uz nudi. Tal si tiez neviem predstavit nechat ho tam este rok. Ked aj logopedka povedala ze do skoly ist moze, rec sa mu postupne este vycistí. 11.4 nas caka zapis, tak som zvedava ako sa tam prejavi

klementinka58
16. mar 2024

@qwert87 no zrejme Vas lepsie rozprava ako moj, moj tiez ovlada vsetko ako predskolak, len ta rec. Dokonca ho zaujima vesmir, pozna aj fakty o planetach, pamat tiez velmi dobra, len ta rec. Rozumiem mu ja a manzel inak dost ludi nie

svetlonos
16. mar 2024

@lia2022
genetika robi veľa ako aj prostredie, v ktorom vyrasta 🙂. Kamaratkin maly toto robil uz v dvoch rokoch. Teraz bude mat 4 a nad jeho vyjadrovacimi schopnostami dospeli len žasnu. V dobrom slovasmysle.

slavomira236
16. mar 2024

Moja teraz pisem najmladsia pocitala ako 2,5 rocna deti ucitelke v skolke ked isli z prechadzky. Takze uz vedela viac ako do 10 a poznala v 2,5 rokoch vsetky pismenka abecedy velke. Zvieratka a zvuky v 2rokoch

svetlonos
16. mar 2024

A ty chces co konkretne urobit autorka? Aj za predpokladu, ze mema ziadnu dg a rodicia maju iny pristup k vychove a ine priority ako ty, co by si chcela riesit?
Nie je to tvoje dieta, neporovnavaj, neries, nikto ta o to neprosil. Nevyziadane rady su na dve veci. Preco mas potrebu staratvsa do vychovy cudzich deti? Pokial je niekto rezistentny tak nemas sancu. Mnohi rodicia su akoby slepi a nechcu vidiet, ze dieta v niecom nie je na urovni na akej by malo byt.
Kamaratka sa napr. hrozne rozculovala na syna 3rocneho. Povedala mu aby zdvihol nieco a on nic. Az po pol roku jej mama na navsteve povedala, ze on to mozno nevidi. Aj recovo to bolo vseliake, ale priklanali to dvojjazycnosti. Dietatu zistili, ze potrebuje okuliare. Co sa tyka reci a urcitych naslednych problemov s ucenim, prisli postupne na par dg

zuzulka558
16. mar 2024

@klementinka58 tak nevie ci ma diagnózu,, ale ak nemá diagnózu a je také dieťa a rodicia na mobiloch je to smutné,, ja sa s tým stretávam u Dr, dieta skolkar ešte len sadne a matka mu dáva mobil a hra sa aj hodinu keď čakáme u špecialistu

svetlonos
16. mar 2024

@svetlonos
kedze s nimi pracovali, chlapec ma teraz 14 a je v pohode.
@autorka, to ako si to napisala vsak vyznieva tak nadradene.
Pokial oni nezacnu samy o chlapcovi, neries. Bud to rodicia nechcu vidiet alebo ti nepovedia ak ma dg.
Ty realne nemas ziadnu moznost zasiahnut. Neries.

klementinka58
16. mar 2024

@zuzulka558 no vidis a ja keby som nedala mobil alebo tablet tak tam vresti a podobne mamicky by potom riesili ze je nevychovany.
dieta, ktore opisuje autorka neviem ci ma dg ci len je "zanedbane". Jedna z moznosti je ze moze mat aj dg. Treba nas mamicky co davaju detom tablety v cakarni ukamenovat, aby sme nahodou nepoburili mamicky co su na to alergicke 🙂 Ved tebe moze byt jedno ci dam dietatu tablet a vydrzi cakat alebo mu nedam a bude vrestat. Lebo ak ma dieta NKS tak proste neda to cakanie. Vydrzi mozno 20 min, potom mu bude dlho. Kedze tam je oslabena aj emotivna stranka.

mamamasama
16. mar 2024

Život sa podľa teba odvíja od tabuliek? Neboj. Naučí sa všetko a možno predbehne aj tvojho syna. Staraj sa o seba

zuzulka558
16. mar 2024

@klementinka58 ja neodsudzujem len píšem s čím sa stretávam,, v ZŠ už učiteľka v triede zakázala na moje naliehanie lebo 10 ročný aby natáčali videa a ze dá to na insta to je choré, keby dom tam našla moju lebo sa mi sťažovala ze nechce byť na internete ruky vy dom dolamala keby je na nete

klementinka58
16. mar 2024

@zuzulka558 ja pisem o predskolakoch nie skolakoch a to je rozdiel. Mobily na niektorych skolach su uplne zakazane.

dskjhfdlkdjhl
16. mar 2024

Autorka-nemas tak uplne sancu ovplyvnit jeho vychovu, mozes si dieta zobrat na prazdniny a venovat sa mu inak ako jeho rodicia a to je tak vsetko. Bohuzial, teraz v mnohych rodinach maju komplet vsetci ruky zrastene s mobilom a podla toho to aj vyzera. Venuj sa svojmu dietatu a vzdy, ked budes v kontakte so synovcom, tak sa venuj aj jemu.

venusa85
16. mar 2024

Odzrkadlí sa to,keď budú písať testy do školy.