Prerušenie škôlky

18. máj 2023

Ahojte. Čakáme bábätko a syn bude predškolák keď sa narodí. Chcem ho nechať dva týždne pred pôrodom a potom celé šestonedelie doma s nami. Riešili ste to niekto? Mám to riešiť s dr alebo so škôlkou, a požiadať zatiaľ individuálne vzdelávanie alebo ako to je, keď je v povinnej školskej dochádzke?
Určite ho nechcem dávať do škôlky, keďže je samozrjeme aj teraz stále chorý, od neho mladšia sestra to vždy chytí, a keď mi to chytí aj novorodenec tak ďakujem pekne. Ďakujem za priame odpovede.

sajmonka_1216
18. máj 2023

individuálne vzdelávanie?? neviem ako to myslíš
budeš musieť mať ospravedlnku.. je to dosť dlhá dobá, takže to ako rodič nemôžeš ospravedlniť na taký čas
dá sa požiadať o prerušenie dochádzky dieťaťa do M%S, ale musí ho potvrdiť lekár

marcellka32
18. máj 2023

Dala by som do škôlky, aspoň aj ty oddýchneš a budeš mať čas na bábo, syn potrebuje už kolektív a od 15.00 hodiny máte veľa času byť spolu do večera

autor
18. máj 2023

Ďakujem za názor, ale ja sa tu pýtam, či to niekto riešil a ako. Ja si svojho syna poznám a viem, že mu je lepšie doma ako v škôlke, ťažko znáša zmeny aj príchod súrodenca nesie ťažko hoci ho na to poriadne pripravujeme. Chceme, a sme rozhodnutí, že s nami ostane doma do konca šestonedelia.

slavka1988
18. máj 2023

Tak keď už tak chcete nechať dieťa doma a myslite si že to budete zvládať nie len starať sa o bábätko ale aj vzdelávať ho pretože v škôlke sa celkom veľa toho deti naučia tak zavolajte obvodnej že je nachladnuty a ona Vám určite ospravedlnenku do škôlky dá a nerobí sa z toho take hallo ako keď je to v škole .

januska12323
18. máj 2023

Na dva mesiace nestačí ospravedlnenka, to je veľmi dlhá doba. Individuálne vzdelávanie a naozaj ho aj robiť alebo na pol dňa do škôlky a po obede domov.

matkahelka
18. máj 2023

uplne v pohode. ja mam skolacku a po porode som ju nechala doma mesiac. normalne som napisala triednej ucitelke a riaditelke mail, ze rodim a nepotrebujem, aby mi dcera doniesla zo skoly na cerstve babatko nejaku pliagu. triedna s tym problem nemala, dcera je jednotkarka, riaditelka to tiez pochopila, odpisala mi, nech si poriesim ospravedlnenku od pediatricky. pediatricka to tiez pochopila. v mojom okoli to - dovolim si tvrdit - je uplne bezny standard, ak sa do rodiny narodi babo a starsie deti chodia do kolektivu.

autor
18. máj 2023

@matkahelka ďakujem veľmi pekne za milú odpoveď, tak verím tomu že ani u nás to nebude problém a pekne to takto poriešime 🙂 pekný deň prajem 🍀

elia9
18. máj 2023

Môj predškolák bol v škôlke bohužiaľ len pár dní, kvôli veľmi častej chorobnosti. Stačí len ospravedlnenka od doktora, určite ti ju dajú 😉 My máme doma pracovné zošity a úlohy si robíme doma spolu. Určite sa s pani učiteľkou nejako dohodnete.
Tiež by som dieťa nedala do škôlky, keby mám doma novorodenca, ale to pochopí naozaj len ten, ktorý má extrémne často choré dieťa a končí zakaždým v nemocnici..

akvi
18. máj 2023

Maš dve možnosti - bud ti ho bez problemov ospravedlnia, alebo ak nie, poziadas o individualne vzdelavanie. Staci ziadost. Skolke sa to oznamuje, nic viac. Ak vam budu chciet robit problem, budu ho chciet preskusavat, ale myslim si, ze skor to pochopia, ked im to vystvelis, ze ake mas dovody a ako to chces spravit, ze by sa jednalo len o nejaky ten mesiac. Inak ja fakt nechapem, ako to niektore riaditelky v skolke hrotia. Ja som decko nechala kludne mesiac doma, ked to situacia vyzadovala, nikto nic neriesil, proste oznam a hotovo.. Ale tak mali sme nastastie normalnu riaditelku..

sajmonka_1216
18. máj 2023

@akvi teraz to už nejde len tak, kedže posledný rok MŠ je povinný a rodič môže ospravedlniť len 5 dní... čiže na obdobie cca 2 mesiacov to nestačí.. a potrebuje pečiatku od lekára.. nie je to výmysel riaditeľky ale normálne vyhlášky a zákony... takisto to preskúšavanie je ich povinnosť

ivula0807
18. máj 2023

Tu sa pripnem ak môžem lebo ja mám síce do pôrodu ešte pomerne ďaleko ale dcéra má tiež 5 rokov a druhé sa narodí prelom október / november. Dcéra býva vkuse zo škôlky chorá, všetko chytíme od nej a tiež by som ju chcela nechať aspoň na to obdobie šestonedelia nechať doma, naozaj netuzim po tom aby nakazila niečím po pôrode mňa a čerstvého novorodenca. Lenže tiež bude už v Tom čase predškolská čiže povinná dochádzka a presné dnes som uvažovala nad tým ako to urobiť lebo veľmi nerada by som to riskovala 🤔

akvi
18. máj 2023

@sajmonka_1216 robila som s domoskolakmi v škole. Povinnosť je jedna vec a zdravý rozum druha vec. Ja teda sa radšej riadim tým zdravým rozumom a ver, že aj skúšky, aj ospravedlnenky a vlastne všetko sa vždy dá vyriešiť. Netreba z toho byť priposraty. Alebo skôr príliš dôležité sú niektoré sudruzky. 🙄

mooonika1975
18. máj 2023

@marcellka32 dieťa potrebuje kolektiv, to už je taká sprostosť ako vráta. Ešte že autorka je normálna, a chce svoje dieťa doma.

mooonika1975
18. máj 2023

@akvi presne, tiež to berieme tak, že chodia stále a sem tam dlhšie nepridu, tak ospravedlni rodič, potom lekár. Predsa sa nejedná o také deti, ktoré nechodia celý rok.

akvi
18. máj 2023

@mooonika1975 tak zase, asi nám je všetkým jasné, kôli komu sa zaviedla povinná predškolská trieda. 95% rodičov aj pred touto povinnosťou deti do škôlky dávalo, keď už kôli ničomu inému, tak kôli tomu, že väčšina normálnych ľudí musí chodiť do práce. Zrazu sa z toho robí nenormalna veda a tvárime sa, že je to niečo strašné, ak dieťa vymeska mesiac. Nie, nič strašné sa nestane, nakoľko všetkým normálnym rodičom na deťoch záleží a doma sa im v drvivej väčšine dokážu venovať primerane a aj lepšie, ako v škôlke. Ale niektoré sudruzky baví tá moc nad ľuďmi, tak sa snažia pod rúškom povinnosti hrať dôležité.

autor
18. máj 2023

@akvi do bodky suhlasim 👍

mooonika1975
18. máj 2023

@akvi no v prvom rade, nie kôl ale kvôli, a v druhom rade, toto nie je súdružkin výmysel, pre tých, čo sú seknuté v socializme , ale vymyslel štát. Ak si niekto mysli, že robota navyše, na 40tich stranách, ktoré nám vysvetľujú ako preskúšať deti v škôlke, ako riešiť tuto situáciu , je pre súdružku ako zábavka a byť nadradený rodičovi , tak sa mýli.

akvi
18. máj 2023

@mooonika1975 si si to vzala akosi osobne. Píšem o premotivovanych riaditelkach, ktoré z titulu toho, že dostali do ruky moc, tak komplikujú rodičom život. Normálne riaditeľky to poňali úplne normálne a ak rodič potrebuje mať dieťa doma, tak mu nekomplikuju život. Tak, ako to bolo dlhé roky pred zavedením povinnosti. To isté sme robili aj v škole, nevidím jediný dôvod komplikovať niekomu život len preto, že nejaký zákon sa tu príjme kôli nejakej minorite, ktorá zanedbáva deti.

mooonika1975
18. máj 2023

@akvi ide o to, že to berieš inak, ako to je . My našťastie také deti nemáme, ale už sme mali k tomu poradu a bolo to že grrrrrc. Ak dieťa je normálne zapisané, a pride , tak to beriem tak, ak vymešká mesiac, že je to ok, nič nebudeme riešiť. To predsa robi každý riaditeľ, nebude si robiť problemy. Lebo to sú problémy a práca navyše. Zbytočná.

akvi
18. máj 2023

@mooonika1975 no práveže by si sa čudovala, čo sú niektoré kolegyne schopné. Bohužiaľ mám vo svojom okolí dosť takých prípadov. A samozrejme viem aj o tých úplne normálnych riaditelkach. Problém je, že dnes si človek štátnu škôlku nevyberá a tak musí len dúfať, že mu pridelua tú normálnu. V každom meste sa už vie, kde to ako chodí, len ako vravím, vybrať sa nedá, u nás dokonca škôlky prideľuje mesto, neviem, ako je to inde, ale u nás nie je veľmi šanca dostať sa inde, ako do spádovej.

fiafia
18. máj 2023

No my sme mali síce iný dôvod na prerušenie ale dávali sme písomnú žiadosť riaditeľke a v našom prípade aj potvrdenie pediatra. Nechodila do škôlky dva mesiace. Treba sa spýtať na postup v škôlke, určite nebudete prvý takýto prípad...

autor
18. máj 2023

@fiafia ďakujem ♥️

slavomira236
18. máj 2023

Moze sa vzdelavat doma no to sa ziada dopredu...

nevenka
18. máj 2023

Nase tretie dieta sa narodilo v 12/2020, takze situacia ina, ako dnes, ale dcerku som nechala doma, syn mal online vyucovanie, neskor chodil s respikom do skoly. Vypytali sme si pracovne zosity a robili sme s dcerkou doma. Potom ju nevzali do skoly, narodena je 1.9 , lebo nesplnila testy na predcasne zaskolenie 🙃, tak opakovala predskolsky rocnik. No a posledny polrok sa nudila v skolke uz strasne.
Ja by som skusila oficialne poziadat o prerusenie dochadzky, u nas to slo, co si pamatam, a tym padom sa ani neplatili poplatky za dany mesiac. Ale nikdy sme to neriesili takto oficialne, lebo pocas covidu boli ine pravidla. Ja som rada, ze som deti mala doma, aspon sme sa vyhli chorobam a hlavne covidu, sesterka este s malou 11 mesacnou zazila deltu, manzel jej skoro umrel. My sme potom schytali uz omikron, to uz bolo zvladnutelne. Teraz mame stvrte dieta a veru zo skoly mi ti starsi nosia kadeco, aj teraz sme chori, stale trpnem, aby mala neochorela, ma 4,5 mesiaca.
@autorka takze ja Ta uplne chapem a skusila by som sa poradit a porozpravat s riaditelkou. Urcite to doma zvladnete a snad sa vyhnete chorobam 🙏

luccija
18. máj 2023

Spýtaj sa riaditeľky aký je postup.My sme mali deti v predškolskej, ktoré s rodičmi mesiac cestovali a nikto nič neriešil.Priniesli potvrdenie od pediatricky ozdravný pobyt a vybavené.Polovica predškolákov vymeska ten rok pre choroby niekoľko mesiacov

sajmonka_1216
19. máj 2023

@akvi no ja so tiež učiteľka v MŠ a teda nedovolím si obhajovať nesplnenie povinnosti zdravým rozumom..
mne je jedno ako sa rodič rozhodne... či nebude daávať dieťa do MŠ 3 mesiace alebo pol roka.. potrebujem to mať vykryté a ospravedlnené... ak sa neozýva, nedá vedieť čo sa deje, musíme to hlásiť na mesto sociálnej pracovníčke...
a úplne čisto teoreticky.. ak by sa niečo stalo... že to dieťa nechodí a nikto nedá vedieť... a pritom malo chodiť do MŠ a na niečo by sa prišlo.. (napr. že bolo doma týrané alebo niečo.. ) čo by sa riešilo ako prvé?? to v škole nikomu nechýbal? kde bola učiteľka?? nevšimla si to? prečo to nenahlásila? mali sme taký prípad..ale nebolo to týranie ale zanedbanie starostlivosti a nie, nebolo to v žiadnej komunite..
ak rodič normálne nahlási, že bude doma kvôli bábätku a ospravedlnenku donesie, nemám žiaden problém

akvi
19. máj 2023

@sajmonka_1216 prekrucas, čo píšem. Nebavíme sa o tom, ak nejaký rodič nedá vedieť a dieťa chýba týždne. Bavíme sa i tom, že za mnou ak by prišiel rodič a povedal, že nechá dieťa mesiac doma z dôvodu xy, tak ja nemám potrebu obhanat ho. Normálne ospravedlním a bodka.

ajka0207
19. máj 2023

@januska12323 a môže mať individuálne vzdelávanie len na dva mesiace?

sajmonka_1216
19. máj 2023

@akvi áno ved samozrejme ak dá vedieť tak áno... ale samozrejme to musí mať doložené a je mi jedno ako.. či rodič alebo lekár.. väčšinou sa to aj tak dokladuje až vtedy, keď dieťa nastúpi do MŠ

akvi
19. máj 2023

@ajka0207 teoreticky áno.