Predškolák s barlami

nikelca
13. okt 2023

Ahojte neriešili ste niekto povinnú školskú dochádzku s tým že do škôlky má chodiť len po obede lebo má barle? Chodiť vie všade sám len pre odlahcovanie ich má používať. Pani riaditeľka spomínala že na základe paragrafu mi dá potvrdenie že nemôže chodiť do škôlky na viac ako 4h (poobede)alebo má ísť na individuálne vzdelavanie. ale čo s tým ďalej? Mám mu vybaviť asistenta? Mám to zaniesť niekde na upsvar? Nemáte skúsenost?

pralinka25
13. okt 2023

prepac neviem poradit len ma zaujalo ze preco poobede. ved vsetky vychovy su doobeda vacsinou. to moc nedava zmysel. vysvetlila ti to poobedie?

nikelca
autor
13. okt 2023

Lebo doobeda chodia von. (On chodí veľa, rád a rýchlo len na to pouziva nemecké barle). Učiteľka vraví že ho nezvládne zobrať na prechádzku alebo na dvor. Čiže kým ostatní pracujú je doma a príde naobeduje sa spí a potom keď ostatní majú hru on robí pracovné listy, ktoré mali doobeda. Keď deti gratuluju k sviatku nájde si len sladkosť v skrinke. Lebo veď presne všetko dôležité sa deje doobeda. Prvý týždeň chodil na doobedie a jediný problém bol že ide po schodoch pomaly a ostatné deti zatiaľ učiteľke ušli (tak to nazvala riaditeľka) on po schodoch vie ísť aj rýchlo ale učiteľka pustila prve deti a s ním išla samostatne napriek tomu že tie schody vie prejsť sám. 😐

pralinka25
13. okt 2023

inu skolku ste neskusali? takto si tam ani kamaratov moc nenajde. pride mi to ze bude mat stale taky pocit vylucenia ☹
kde je vola tam je cesta. myslim ze neprekonatelna prekazka to nie je a dalo by sa ho zaclenit normalnejsie. ale asi nie v hentej skolke.

mogaa
13. okt 2023

@nikelca asistenta mu isto nedajú...tam sú ťažšie poruchy ako DMO, ledva tam vedia zohnať asistenta ani to nie všade...ako dlho bude mať synček barle? treba si premyslieť či nedať račej odklad....poobede škôlka nemá veľmi význam, aktivity bývajú od 8-10:00a poobede sú vonku rovnako ako doobeda...

januska12323
13. okt 2023

Jednoznačne doobeda, keď idú von sú na deti dve učiteľky tak jedna bude viac dávať pozor na neho je tam toho. A vybav asistenta ak sa dá. Poobede keď príde tak to akoby ani nebol. Ak deti učiteľke ušli je to jej chyba nemala ich pustiť.

kacena4
13. okt 2023

za mna trvat na doobedi, je to povinna predprimarna. ak mu nebrani nic vazne nie je dôvod oslobodit. sak o chvilu ide do skoly... ak si doma dohodni sa ze budes na prechadzku chodit pomahat. ucitelky si s nim musia vediet poradit ak je samostatny. trvaj na spytani pravidiel. detom sa robi ivp teda je brane ako dieya so svvp. a kym pojdete do skoly (tam to bude narocnejsie, lebo sa bude preoravovat po budove s taskou) vybavte si spravy z cpp a na zapis zanes rovno s odporucanim na asistenta aby sa skola na vas "pripravila" drzim palceky este ma napadlo ak mate rozhodnutie zo skolky o prijati stoj si za doobedim predpokladam ze v ňom nie je len poobedna dochadzka

ullala
13. okt 2023

To je divne, ved vyucba prebieha doobeda. To sa tam ma prist len vyspat?

koniarova
13. okt 2023

Nenapísala si,aký problém má. Pre učiteľky predpokladám,je to veľmi náročné venovať sa tvojmu synovi a ustrážiť iné deti. Ty s ním nemôžeš byť doobeda v škôlke?

13valusik13
13. okt 2023

buď mu dáte žiadosť na individuálne, alebo počas obdobia keď má barle nech mu dá lekárka ospravedlnenku. Veď ste s ním doma(ak som to dobre pochopila). Vy ho viete ospravedlniť na 5 dní, po 5 dňoch potrebuje papier od lekára

mooonika1975
13. okt 2023

Určite ostaňte na to poobednom, aspoň nejaké pracovné listy s nim spravia a trošku sa zapoji do diania škôlky. A možno neskôr, keď budeš trošku tlačiť, tak jemne a prijemne, tak sa odhodlajú aj na doobedie, možno dva dni v týždni, na výmenu za poobedie. Ono sa vždy dá dohodnúť, len v septembri je toho vždy veľa, tak nie je ani toľko trpezlivosti s niekym , čo potrebuje viac starostlivosti. Ono sa to ale potom utrasie , takže skús potom neskôr, možno na konci oktobra, že či by sa nemohol zapojiť.
Rátam, že to mám natrvalo tie barle , či ? Ak ide o prechodné obdobie, trebars o 3 mesiace, tak tam nerieš určite individuálne, to je blbosť. Mala som deti doma dva mesiace a bolo to ok. Nikto to nekontroloval. To by mohol byť aj doma, to by sa mne ho nechcelo nosiť do mš kvôli pracovným listom, a nachytať choroby, to by som sa mu venovala doma.

nikelca
autor
13. okt 2023

Ja chcem aby bol skolke, kamarátov tam má od 3 rokov. barle neviem koľko mať bude ale on vie chodiť aj bez nich ale má si šetriť nohu. Je úplne samostatný, vie ísť na wc najesť sa umyť sa zvládne aj dlhú prechádzku, máme za sebou nie jeden beh na autobus (ale má barle). V triede barle odloží a hra sa, na ihrisku ich odloží a hra sa. Vie ísť sám na šmýkalku, so sestrou sa naháňa. Ja pracujem z domu za počítačom čiže počas dňa sa mu neviem venovať musí sa doobedie zahrať sám. Asistent by mu nemal ako pomôcť lebo všetko robí sám. Podľa mňa aj podľa doktorky nie je prekážka aby chodil normálne plnohodnotne do škôlky. Týždeň chodil doobeda teraz týždeň poobede je tam spokojný. Barle pre neho nie sú problém ale pre pani učiteľky. Aj doobedie aj poobede on zvládol bez problémov. Čakám od riaditeľky na vyjadrenie prečo tam nemôže byť celý deň ale podľa mňa tam patrí nech nemá len listy ale hru a spoločnosť. Ak ho nechám doma mám si brať dovolenku alebo na základe čoho mám postupovať? Mám dať výpoveď? Lebo ma barle? Nerozumiem ako máme postupovať, fungovať... Tieto dva týždne keď ho mám doma cez prácu ja mu ledva stihnem dať raňajky a utrieť zadok keď je na veľkej inak o ňom neviem lebo sa zažije pri telke alebo s hračkami.

zuzkavladko
14. okt 2023

@nikelca moj syn je uz vyse dvoch rokov o barliach, Morbus Perthes, a prave ked bol predskolak mu to diagnostikovali. Aj u nas v skolke s tym mali najprv problem, napriek tomu, ze bol uplne samostatny, ale tvrdohlavo som si sla za svojim, ze on do tej skolky proste MUSI chodit. Nakoniec mi riaditelka skolky pomohla vybavit "asistentku". Vdaka synovej diagnoze dostali ako skolka peniaze na dalsieho cloveka 😆Realne mu nepomahala, ale mali dalsie dve ruky k detom v skolke. No a ked nastupil do skoly som mu tiez vybavila asistentku, lebo to uz bol po operacii bedrovehho klbu a musel davat velky pozor na nozku. Len mu pomahala s taskou v ramci presunov po skole a v jedalni nosila obed od okienka k stolu. Postupne tieto dve pomocne funkcie prebrali jeho spoluziaci 🤗 Teraz je druhak, nozka sa pomaly lieci, stale musi pouzivat barle, ale uz si na to vsetci zvykli a nikto uz nic neriesi. Trvaj na tom, ze syn musi chodit do skolky. Ak nie do tejto, skus inu, ale nedaj sa.

zuzkavladko
14. okt 2023

Btw aku ma syn diagnozu, ak smiem vediet? Nie je to tiez Perthes ako u nas?

nikelca
autor
14. okt 2023

@zuzkavladko asi nie, boli sme v kúpeľoch kde malo túto diagnózu viac detí a nás sa na ňu pýtali ale ani v jednej správe nie je. Syn ma po salmoneloze operované bedro, nemal ale ani sadru nič mal to hneď rozhýbať a rehabilitovať. Dovolené má všetko okrem toho že má nohu odlahcovat pri chôdzi. Barle mal mať pôvodne na 3 mesiace čo už je len posledný týždeň potom kontrola, práve skúsenosti z kúpeľov kde deti mali barle aj 5 rokov má zneistil. Na základe čoho ste vybavili asistentku? Iba že má barle alebo z dlhodobého hľadiska že ich bude mať. Dakujem

mooonika1975
14. okt 2023

@nikelca tie učiteľky majú problém hlavne s tým, že ak sa mu niečo stane, nesú zodpovednosť ony. Lebo ho mali na starosti. Ak je to dlhodobejšie, treba skúsiť pritlačiť na riaditelku, že máte záujem a ešte, treba vyjadrenie od lekára , že to nie je problém, čo sa týka začlenenia do ms, že môže navštevovať. Ak má potvrdenie, pôjde to ľahšie. Skôr to bol prvotmy sok, že ako budú fungovať. Určite sa s pani riaditeľkou dohodni. Ak mu teda prospieva nyt v pohybe a dokáže si odkontrolovať, kedy vziať barly , kedy nie. Mala som dieťatko, ktoré bolo po operácii pruhu a nesmel behať. No teda , on si to neustrážil absolútne, ja som musela dávať pozor, tiež mi to vypadlo veľa krat a to ani nehivirim o iných ucitelkach, keď zastupovali. Len na margo toho, že aby aj jemu prispievalo , čo sa týka hojenia, byt v pohybe. Lebo v škôlke si ja za celu zmenu nesadnem. Spravím normu krokov len za doobedie. 😛

zuzkavladko
15. okt 2023

@nikelca v skolke riaditelka trvala na asistentke kvoli zdravotnemu hendikepu. Syn musel v CCCaP absolvovat psychologicky test (?!?!?), u pediatricky sme vybavovali spravu, ze potrebuje asistenciu v predskolskej priprave kvoli zdravotnym problemom (aj ked ju fakt nepotreboval), no a to sme odovzdali riaditelke a na zaklade toho ona poziadala o asistentku.

zuzkavladko
15. okt 2023

Ale teda fakt dlho riaditelka trvala na tom, aby sa vzdelaval doma 🙈 syn ale potreboval kolektiv. Vratili sme sa zo zahranicia, kde sa aj narodil, a jeho slovencina vazne pokryvkavala a fakt potreboval byt v detskom slovenskom kolektive, tak riaditelkin odmietavy pristup sme riesili aj u starostky. Myslim, ze aj to zavazilo.

eengee
16. feb 2024

@zuzkavladko Dobry vecer, (alebo ahoj). Ospravedlnujem sa, ak rusim, ale my momentalne mame Perthesa (vieme to necely polrok). Vadilo by, keby som mala nejake otazky? Dakujem za odpoved.

zuzkavladko
19. feb 2024

@eengee Samozrejme rada odpoviem, tiez som mala milion otazok, ked sme sa o diagnoze dozvedeli 😉

eengee
19. feb 2024

@zuzkavladko tak ta trocha zasypem otazkami ak mozem 🙃
Kedy ste sa s tym liecili, kolko mal maly/mala (?) Rockov, ako dlho trvala liecba, bola operacia?? Ake su nasledky? A u koho ste boli, kto bol ortoped?