icon

Pripravenosť trojročného dieťaťa na škôlku

3. júl 2025

Ahojte.
Mám onedlho 3 ročneho synčeka ktorý nastupuje v septembri do školky.
Má trocha oneskorenie v PMV ale nič dramatické. Rozpráva trocha slabšie ešte. Nevie sa sám obliekať-vyzliekat. Problém je že ani nemá záujem sa to naučiť. Trápime sa s tým denno denne. Pri tvorivých činnostiach neobsedí, nevie ani správne uchopiť ceruzku. Len čmára. Inak odplienkovany je už dlho. Je spoločenský. Myslím, že škôlka by mu veľmi prospela, ale nie som si istá či zvládne adaptáciu ak nie je úplne samostatný. Či mi ho kvôli tomu nevylučia zo škôlky že sa napríklad nevie sám obliecť. Samozrejme do septembra to budeme nacvičovať naďalej. Hádam budú nejaké pokroky.
Neviem či mám počkať radšej ešte rok kým dozreje alebo to skúsiť.
Ako na tom boli vaše deti pri nástupe ? Boli už úplne samostatne čo sa týka obliekania, obuvania ?
Ďakujem za každu odpoveď 🙂

pe_mi
3. júl 2025

Ahoj,kľud
Moje deti nevedeli veľa veci, síce som vypočula pripomienky od pani učiteliek, ale všetko spolu dobehli.spoluziaci ich potiahli, obzerali od nich a naučili sa.
V ničom som deti nenacvičovala doma.
Všetko sa naučili za pochodu

janababana
3. júl 2025

Aby si nebola prekvapena aky samostatny v tej skolke bude ☺️ adaptacia je prave o tom, aby si dieta zvyklo - zakladom je pytat sa na wc, nepit z kojeneckej flasky, vediet jest lyzicou a pit z pohara, v skratke. Ak adapt proces nezvladne, mozu ho predlzit alebo sa dohodnu na dalsom postupe s tebou.

thirstymonk
3. júl 2025

Svojho nerozpravača som po prvom dni v školke nespoznal... tak ti poviem... dceru sme dali ešte s plienkou... za týždeň už ju nemala.
Dont worry, be happy

marianarem
3. júl 2025

Ale kde, nebol samostatny...Obliekanie napriklad bolo na najspodnejsich prieckach jeho zaujmov. Snazila som sa co najviac ho pripravit, ale proste nebol samostatny. Tricko si napriklad nevedel sam obliect, lebo akonahle vopchal hlavu dnu, tak stratil orientaciu, zlakol sa a nevedel proste, co ma dalej robit. Gate mu isli, obut sa tiez vedel. S bundami bojuje pomaly este doteraz. Ale postupne sa vsetko naucil. V tej skolke ich aj viac nechaju, nech skusaju, kedze nie je sanca, aby tak vsetkych obliekali.

basulaak
3. júl 2025

Ak je spolocensky vobec by som sa nebala. Vsetko dozenie a odpozera od inych deti. Ja mam doma ukonceneho prvacika a bola to jazda - kadeco som si vypocula, kadeco vyviedol v skolke ale na vylucenie su ine dovody…zavazne. Nie toto co spominas. Je to este male dieta, zvladnete to 🙂

jaskolka
4. júl 2025

Práve na toto je najlepšia škôlka. Tam funguje "davová psychóza"deti sa sledujú a učia navzájom. U nás,keď sme mali také stretnutie pred nástupom nových detí, zástupkyňa za škôlku povedala,že stačí,aby dieťa bolo bez plienky a vedelo chytiť lyžicu a svoje oblečenie do rúk 😀A že všetko ostatné sa naučia,a dokonca školského roka budú úplne samostatní. Tak aj bolo,nie je tam dieťa,aké by museli vylúčiť,že "nezvládlo"adaptáciu
Jedine,čo chceli,aby sme deťom na začiatku dávali oblečenie čo najvolnejsie,bez zbytočných gombíkov,len na zips alebo suchý zips,žiadne šnúrky ,v zime radšej kuklu čo tunel,namiesto šalu a podobne.

lienka.7
4. júl 2025

@autorka adaptáciu musíš zvládnuť najmä ty. Keď tomu tak bude, zvládne to aj syn, neboj. Odpilenkovany a sam jest a piť z pohára uplne stačí. Ostatne sa douci priamo v skolke, tam ho potiahnu aj ine deti. Neboj 😉 držím palce ✊🍀

valeriakadarova
4. júl 2025

Dcéra šla do škôlky ako dvojročná, neobliekala sa sama ani nejedla sama a ani nerozprávala, v škôlke jej vo všetkom pomohli, teraz sa jej ústa nezatvoria, oblieka aj vyzlieka sa sama, proste tam robila všetko tak ako ostatné detičky🙂

kikusenka1
4. júl 2025

Ani moje dieťa sa v troch rokoch nevedelo samo obliecť respektíve nechcelo. Chodí do škôlky rok a všetko dobehol pretože videl ze sa obliekajú aj iné deti samy. Reč dobehne. Hlavne sa nestresuj.