Problém s odložením nástupu do škôlky
Ahojte, som z tých šťastných, ktorej malého zobrali do škôlky ešte keď nemá 3 roky. Manžel s ním je zatiaľ na materskej (nie rodicaku). A tu nastal problém, my sme ho chceli prihlásiť až od januára ako manželovi konci materská, ale bola som za pani riaditeľkou a teda v tej eufórii, že nemusí do súkromnej (a mojej hlúposti 🙈) mi vraví, že Sak ho prihlási od septembra, nech sa dôjde ukázať prvy týždeň aspoň na pol dňa …. (kvôli financiám brali aj menšie deti, asi ako všade). Lenže ak ho ona takto zahlásila , tak nám vezmú materskú a sme bez príjmu 😭 máte niekto podobnú skúsenosť , zmeniť ten nástup takto na poslednú chvíľu ? Riaditeľka isto nebude nadšena viem, ale všetko sa zbehlo tak rýchlo behom posledných pár dni 🙈
Čo tak ísť do roboty?
Materská (resp. rodičovská/materské dávky pre otca) – ak dieťa nastúpi do MŠ „na plno“, tak Sociálna poisťovňa to berie ako ukončenie nároku na materské (lebo už sa má dieťa „riadne“ vzdelávať v MŠ). Ak je dieťa prijaté, ale nenastúpi (alebo chodí len adaptačne 1–2 dni, nie pravidelne), väčšinou sa to za nástup nepovažuje.
Rozhodujúce je, čo škôlka nahlási – MŠ posiela obci/samospráve údaje o deťoch, ktoré reálne začali chodiť. Ak sa s riaditeľkou dohodnete, že malý nastúpi až od januára, vie to takto upraviť a oficiálne to zahlásiť až vtedy.
Tvoj krok teraz: určite čo najskôr slušne zájsť za pani riaditeľkou, vysvetliť, že vám tým zanikne príjem, a že dieťa je ešte malé a chcete, aby nastúpil až od januára. Vo väčšine prípadov riaditeľky chápu a buď posunú nástup, alebo dieťa evidujú, ale akože nenastúpilo (kým reálne nezačne chodiť).
Praktická skúsenosť mamičiek: veľa detí je síce „zapísaných od septembra“, ale fyzicky nastupujú až neskôr (napr. kvôli súrodencom, práci rodičov, zdravotným dôvodom). Väčšinou s tým nebýva problém, pokiaľ sa riaditeľke vopred povie.
@ovaaa ďakujem za odpoved, áno my ani nechceme aby chodil teraz, mne to úplne vyfucalo z hlavy lebo som sa potešila že ho nakoniec vezmú…. Určite to ideme hneď zajtra riešiť, práve ona tlačila aby sme ho doniesli ukázať a že Sak môže byt od septembra a viackrát spomínala dotácie na počty deti….
Čítala som na sociálnej poisťovni , ale asi už neberú do úvahy ani tie adaptácne hodiny , jedine žeby tam bol rodič s tým dieťaťom v škôlke a to im asi toez nebude vyhovovať čo chápem ….

Materská (resp. rodičovská/materské dávky pre otca) – ak dieťa nastúpi do MŠ „na plno“, tak Sociálna poisťovňa to berie ako ukončenie nároku na materské (lebo už sa má dieťa „riadne“ vzdelávať v MŠ). Ak je dieťa prijaté, ale nenastúpi (alebo chodí len adaptačne 1–2 dni, nie pravidelne), väčšinou sa to za nástup nepovažuje.
Rozhodujúce je, čo škôlka nahlási – MŠ posiela obci/samospráve údaje o deťoch, ktoré reálne začali chodiť. Ak sa s riaditeľkou dohodnete, že malý nastúpi až od januára, vie to takto upraviť a oficiálne to zahlásiť až vtedy.
Tvoj krok teraz: určite čo najskôr slušne zájsť za pani riaditeľkou, vysvetliť, že vám tým zanikne príjem, a že dieťa je ešte malé a chcete, aby nastúpil až od januára. Vo väčšine prípadov riaditeľky chápu a buď posunú nástup, alebo dieťa evidujú, ale akože nenastúpilo (kým reálne nezačne chodiť).
Praktická skúsenosť mamičiek: veľa detí je síce „zapísaných od septembra“, ale fyzicky nastupujú až neskôr (napr. kvôli súrodencom, práci rodičov, zdravotným dôvodom). Väčšinou s tým nebýva problém, pokiaľ sa riaditeľke vopred povie.