icon

Problém v škôlke

24. okt 2023

S dcerou zacali problemy v skolke.5rokov ma.
Nie som nejaka extra prisna mama, ale mam svoje pravidla(s otcom sme od seba)

Nerobi problemy ked treba zuby umyt, ist spat, ist domov s ihriska.ma dva kruzky kde problemy s autoritou nema.
Ale ma ju v skolke. Neni sama- ona a jej kamoska. Ked je bez kamosky je to ako tak ok.
Ked su spolu des- dnes volala skolka ze napluli ucitelke do tvare!!! Ja som nebola slova schopna.

Problemy zacali asi pred 3mes ale teraz sa to stupnuje.

Ja vidim problem na strane skolky , ja viem byt sebakriticka ,doma problem nevidim.ci vylety,kupanie ,jazda na bicykli ona je uplne bez problemov.
V skolke sa sustredi ked maluje neni hyperaktivna alebo co ale ta autorita chyba. Riaditelka vravela ze to zacina v skole ca v 10tich rokoch ale nie uz v skolke takyto pripad vraj este nemali

Pochopi to dieta ked jej dam zakaz tv zaco to je ?

Ako s nou komunikovat prosim 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
Cely vikend som s nou rozpravala o tom , vie co ma robit a aj tak to nerobi

autor
24. okt 2023

@lukbe ano doma sa hrame co ona chce a ako dlho chce ale pomoze aj varit napr,izbu si sama od seba uprace…. Ja som v praci ona skolka sme 4h spolu sa hrame ,tv ,uvarit…..

lukbe
24. okt 2023

Ale nechápeme sa,ved stále sa nehrate,iné som sa pýtala. Co sa stane,ak ty potrebuješ zmeniť činnosť,pravidla,režim?

autor
24. okt 2023

@lukbe nema problem s tym … vobec

lukbe
24. okt 2023

Tak potom netuším,prečo reagovala na zmenu programu tak ako reagovala🤔.

akje
24. okt 2023

@autorka ahoj.
Ak ta to upokoji, moja dcera je tiez vychovavana dobre, tiez vie, co sa patri, ale ked bola ako 3 rocna s bratrancom, jednoducho plula (sice iba na zem, ale point je rovnaky- pri nom vyvadzala). On je starsi, ona k nemu vzhliada. Tu jej kamaratku si nijak nepopisala. Ja by som videla tu "chybu" v ich priatelstve.
Treba sa len s dcerkou porozpravat, ze to, co urobila sa jednoducho nerobi a ze ak pluje kamoska, ona plut nema, lebo je to neakceptovatelne. Ona je este malinka, ved je skolkarka. Stale sa uci, ze co je spravne a co nie. Je mozne, ze dievcata to beru ako zabavu a nechapu, ze toto je cez ciaru...

jana_eyre_2
24. okt 2023

@fauko čiže všetko sa to hodí na kamarátku ktorú tu nikto nepozna, len preto že jej mamina tu nie je v diskusii? Sila.. 😒

autor
24. okt 2023

@lukbe ani ja ,zato som ja mimo,aj kruzky,tam je vsetko na jednotku a v skolke neni.
Rozmyslam odvtedy krizom krazom a nespaja sa mi to. Ked je u kamosky bezomna je na 1 tku.
Od 2 spava u krstnej ,trochu divoko maju ale ziadne extra staznosti a to by mi krstna povedala…. V hlave mam zmatok, z jednej strany je to male empaticke podla mna poslusne dieta,super socializovane , z druhej strany pochybujem o sebe samej a myslim si ze daco som spackala …. Neviem sama uprimne a zere ma to

zuzanapjat
24. okt 2023

Nechce sa mi veriť že 5 rokov tvoje dieťa presadzovalo vo všetkom čo budete robiť a ako dlho, že sa jej vo všetkom 5 rokov podriaďuješ. To si doteraz bola vonku dovtedy kým dieťa chcelo? Spať chodí kedy ona chce? Alebo sa s ňou hráš celé hodiny tak dlho ako si želá, hoc máš iné povinnosti? Tak veď sama vidíš, že všade je bezproblémová a dcéru si poznáš... práve preto ti to nesedí. Podľa toho, čo píšeš pristupuješ k výchove správne. Tak sa ako matka nenechaj vykolísať, že nepoznáš vlastné dieťa...

autor
24. okt 2023

@akje Dakujem za mile slova
@jana_eyre_2 poznaju sa od 2r. Su naj kamosky.na jeden kruzok aj spolu rok chodili. Je taka energieticka ako moja ,chemia u nich pasuje. Po kruzku ona moju stale povzbudzovala j hre a blbostiam az kym si moja na dlazdiciach hlavu nenarazila. Potom moja prestala s tym. Na ihrisku ju vyzyvala sa vyzliect,moja to chcela urobit😂 ale moja je tiez sidlo , a ked kamoska neni v skolke , moja je lepsia ale nie na 100% cize moje tiez nie je sväta to nemam problem priznat.

autor
24. okt 2023

@zuzanapjat dakujem.
Nie Praveze ,domov chodime ked ja uznam za vhodne,jest je kedy ma ona hlad , spat o 20:30 vynimka vikend.protesty nie su zati nikdy.
Povinnosti najprv potom zabava. A ona to vie

kikusha2212
24. okt 2023

Ja by som sa na tvojom mieste opytala este dcery na tu kamaratku. Ako sa sprava ona v skolke. Ty ju dobre poznas? Vies ako sa sprava doma? Akych ma surodencov? Môže kopirovat spravanie niekoho z okolia. A pred tvojou dcerou chce byt frajerka a kedze tvoja dcera nechce zaostavat môže sa dat lahko zmanipulovat kamaratkou aby sa jej zapacila. Mala by si pozvat ju aj jej mamu na kavu a povsimat si, ako sa spravaju oni k sebe navzajom a aka je tvoja dcera v jej pritomnosti. A hlavne dcere vysvetli, ze by sa Mala spravat tak ako ju to ucis ty.

autor
24. okt 2023

@kikusha2212 Dakujem krasne za radu…
😊

macekovam
24. okt 2023

ty nerobis zle nic doma.. ale v skolke sa nikto nebude venovat stale iba jej. asi jej chyba pozornost.. ja byt riaditelkou ak by sa to opakovakolo by som ju vylucila zo skolky... fuj

shaola
25. okt 2023

nehovorím, že je to tvoj prípad, ale rodičia často zatvárajú pred správaním svojho dieťaťa oči. Nestalo sa raz, že som mala v triede dieťa, ktoré sa nevedelo správať v skupine, deťom ubližovalo, bralo im hračky, bilo ich či kúsalo. Rodič v šoku, že doma im to nerobí, nikdy sa s tým u dieťaťa vraj nestretli. A potom som videla v šatni, že keď nebolo po jeho, tĺklo matku ruksakom, buchnátovalo do brucha, trieskalo sa o zem.

vôbec to nemusí byť tvoj prípad, ale treba sa naozaj pozrieť na situáciu triezvo. Ak sa to stalo len raz, porozprávaj sa s dcérkou, vysvetli, aké následky môže mať takéto správanie, aká bude tvoja reakcia na to, ak sa to bude opakovať. Nie vždy môžeme robiť to, čo chceme. Učiteľke by sa mala dcéra (nie ty, ale dcéra) ospravedlniť, nakresliť jej pekný obrázok alebo niečo podobné. Inak by som to nehrotila, ani s prestupmi inak ani s trestami.
A tie krúžky - vieš, tam problém mať nemusí, ale ak je toho na ňu veľa, nebude to kompenzovať na krúžku, ale mimo neho - možno aj v tej škôlke. Lebo na predškolské dieťa sú dva krúžky veľa. Potrebuje mať dostatok času na voľnú hru. Pevný režim, dané povinnosti a dostatok času na hru. A občas by som naschvál hru s ňou prerušila štýlom - už sa môžem s tebou hrať len 5 minút. Potrebujem spraviť to a to.. alebo z času na čas povedať - nejdem si s tebou skladať puzzle, teraz na to nemám náladu. Môžme si ísť kresliť, alebo si puzzle skladaj sama.
Dieťa sa musí naučiť, že aj dospelí (či matka, či učiteľka) sú ľudia, ktorí majú svoje potreby a emócie.

akje
25. okt 2023

@shaola si dobra pani ucitelka 😊

autor
25. okt 2023

@shaola ahoj, velmi pekne dakujem za super prispevok😊 si zlata.
Moja neni bitkarka ani nic 🙏🏻 prave naopak. Mavame raz rocne sukromny pohovor , s riadetlkou a vychovavatelmi , ona je empaticka,obsedi a nechcela som to tu pisat , je nadpriemerna. Vela x ju davaju k starsim predskolakom (moja je decembrovka takze este nema celkom 5) , takze z tejto strany je vsetko ok.
Dnes som sa rozpravala s ucitelkoou , vyhodit nikoho nechcu ,prave naopak, chcu riesit.dame coskoro zase stretko, a vravela ze moja proste potrebuje ulohy ale to sa neda stale.
Ze tie dve jezibaby spolu konflikty nemaju ale ked sa spoja su „proti vsetkym“ 🙄

Kruzky - jeden jej robi zabavu ,ma tam kamosov zo skolky, na druhom je sama . To je sport. Nema tam nikoho , aj som rozmyslala ze prvy dam prec , sport jej necham velmi sa tam tesi , ma energie vela musi ju vybit a paci sa mi ze je tam nema kamosov .

Vdaka za tipy co sa tyka prerusenie hier , urcite to tak budem robit.

Este raz ti dakujem

vikusjk
25. okt 2023

@zuzanka.zuzu pozri sa mne je uprimne jedno, ci ty tomu veris, alebo nie. Dcera je siestacka a toto mali na prvom stupni, tusim v druhom rocniku. Chalani sa nezmestili do koze a ich otcovia na rodicku s tym suhlasili. Urcite ich neotlkala, nezvelicuj. Mozno ty si to nevies predstavit, ja osobne by som nesuhlasila, aby mojej dcere dala po zadku, pretoze ju tiez fyzicky netrestame, ale toto tak bolo. Tykalo sa to dvoch chalanov a obaja mali zhodou okolnosti na rodicku otcov a obaja jej povedali, ze jasne, ked sa nezmestia do koze a nechcu pocuvat, nech im capne. To je vsetko, opisala som situaciu, ktora bola, pretoze tieto premudrele tvrdenia, akoze to neexistuje, su prisilne, kedze nikdy nevies, co sa v skutocnosti kde deje. A to este poviem, ze to nie je ziadna zasita dedinka, ale Bratislava. Takze len pre predstavu.

zuzanka.zuzu
25. okt 2023

@vikusjk to že oteckovia povedali nič neznamená lebo by pribehli mamičky aj s TV kamerami a pani učiteľka by mala hodinovú výpoveď 😉 ďalej - z celého rodička sa zrazu stali dvaja otcovia 😀 takže zveličuješ tu akurát tak ty..... no ale hlavne poznám martina kuruca a toto neexistuje aby sa udialo v akejkoľvek škole vo vrakuni (píšeš si vrakuňa). takže prosííím ťa 🙄 to že "otcovia povedali" nič absolútne nič neznamená ako tu podsúvaš ako ultimátne riešenie 🙈

kulumulu123
25. okt 2023

Vies co rob ako chces je to tvoje dieta tak si porad lebo vsetko ci ti tu radia vsetko je podla teba zle tsk co chces vlastne pocut?? Vela stastia 👍

vikusjk
25. okt 2023

@zuzanka.zuzu ty si kompletne mimo dievca. No comment at all.

simona92101
25. okt 2023

Dobre tu pisu ze ich treba rozdelit,len neviem ci ma skolka na to kapacitu preradit do inej triedy.u nas v skolke mame podobny problem,ale 2 chlapcov.ked su spolu,tak ako 2 satani a tahaju aj ostatne deti.akonahle jeden chyba,uz ten vietor v plachtach nieje,a jeden taku silu nema.ked chybaju obaja,maju tam raj na zemi.rozdelit ani vylucit ich zial nemozu,lebo ju predskolaci 🤷‍♀️

zuzanka.zuzu
25. okt 2023

@vikusjk takže celé vymyslené? ani troška z toho že učiteľka fackala žiakov nebola pravda? to mi je prekvapenie 🙂

vikusjk
25. okt 2023

@zuzanka.zuzu vies, preco si mimo? Lebo za prve, nikdy som nenapisala, ze ich fackala. Citaj s porozumenim. Za dalsie, tlacholy o tom, akoze cele rodicko bolo len o dvoch oteckoch? To som kedy kde uviedla? Znova - citaj s porozumenim. Za tretie, poznam starostu tiez a viem, ze nechodi po skolach a nevie, co sa tam kazdy den deje a pokial nie je na skole mega problem, tak za nim nikto s tym nepride. Ani riaditelia skol nie vzdy vedia, co sa tam deje, pretoze nemozu byt pritomni v kazdej triede na kazdej hodine.
Za dalsie, nikomu to predsa nepredsuvam ako nejake ultimatne riesenie, to si si znova ty vo svojej hlavicke zle vysvetlila. Jednoducho ak niekto napise, ze neexistuje, ze ucitelka niekoho udrie, tak to nie je pravda, lebo hold existuje a ci uz tomu ty uveris, alebo neuveris, je mi kompletne u riti. A hlavne, autorka riesila iny problem a ty tu robis z komara somara a riesis, co vlastne nemas preco riesit, neviem, co si tym dokazujes Tymto s tebou koncim, lebo to je len strata casu vysvetlovat nieco niekomu, kto to ani nechape a ani nechce pochopit. Dovi dopo

yanni
25. okt 2023

@akje tak ale porovnavat trojrocne a 5rocne dieta? To su svety vo vyvine, v spravani, v chapani. 5 rocna predskolacka by uz mala vedie, co sa smie a co nie. Ja by tom si toto nenechala ani od vlastneho dietata a nie to este od cudzieho. Treba si zavolat obe decka, co sa nevedia spratat do koze, a ich rodicov do skolky na kobercek a porozpravat sa.

akje
25. okt 2023

@yanni 3 ci 5. Su to stale deti. Predpokladam, ze nikto nesedi s ucebnicou na kolenach a neukazuje detom na obrazkoch, co vsetko je zakazane.. Je to stale male dieta.. uci sa.. treba mu to vysvetlit a netolerovat.. nie je to dospely, ani pubertiak, aby sa vyhadzovali kvoli tomu zo skolky...

yanni
25. okt 2023

@akje Ano, su to deti. Aj 10-15 rocne su este deti. A<<aaael to 5 rocne je uplne niekde inde ako to trojrocne. To musis uznat. Ak mas starsie dieti, tak dobre vies, na akej rozumovej urovni bolo tvoje dieta v piatich a na akej v troch tokoch. Mam presne rovnako staru dceru ako autorka (koncom decemra bude mat 5 rokov). Chodi do sukromnej skolky (ine ani nepozna), je v predskolskom programe. Skolka ja mala 30 deti jedna skupina, vsetci cely cas spolu. On sama vie uz ohodnotit, ze ti mali novi este nevedia toto a hento, robia toto a hento co sa nema atd. Cize uz by pomyly a isto malo to takmer 5 rocne dieta vediet rozoznat, co je spravne a co nie. Ja by som je doma pri hre naplula do tvare a potom sa jej opytala ako sa citi. JAsne, ze doma je ako med. Matka je s nou sama, robi vsetko pre to dieta, nik sa im tam nemiesa, pravdepodobobne je po prichode z prace a skoly vsetko prisposobene dietatu. Dieta sa nikomu nemusi prisposobovat, cakat, mamicka je tam a s deckom sa hrajka. Co sa s nou hrajka? Zivot vo väcsej skupine v ludmi rozneho veku je uplne o niecom inom ako doma o dvoch a hlavne, ked je to matka a dieta.

nikaeli
25. okt 2023

pri akej situácii sa to stalo?
pľula iba tvoja dcéra alebo aj tá kamoška?

mňa zaujíma ako veľmi kritická si bola, keď si vyhodnotila, že pochybila škôlka..

autor
25. okt 2023

@nikaeli hrali sa s vodou a kyblikmi chceli sa dalej hrat ,ucitelka nedovolila.obe to spravili -zas nie doslova nejakym chrachlom hej?
To ze skolka pochybila nemyslim to do slova ale oni Maju respectujucu vychovu a mozno tymto 2 jezibabam treba trosku viac prisnosti.
Dnes bola ako anjel
Neviem ci si citala co som predtym pisala budeme mat rozhovor a chcu to riesit pomoct nam. Nevyhodia ich ani nic podobne

nikaeli
25. okt 2023

Pýtam sa ťa to ako špeciálny pedagóg pracujúci v MŠ 😉 chcela som ti pomôcť. Napr. aké povinnosti má doma a ako reaguje na tvoje požiadavky, pokyny. Alebo naopak, ako reaguje na tvoje 'nie'. Predpokladala som, že to nevhodné správanie bolo reakciou na nejaký pokyn alebo zákaz. Nevidím dôvod dieťa kvôli tomu vyhodiť..

jana_eyre_2
25. okt 2023

@akje rozdiel medzi 3r a 5r je obrovský a 5r dieťa si už má plne uvedomovať čo druhému ubližuje.. a ako som už písala je úplne jedno či ide o učiteľku alebo spolužiaka, proste v tom veku deti zväčša vedia kde sú hranice v chovani sa k ostatným.. a keď nie, niekde bude chyba a nebude to v autoritativnosti ostatných..