icon

Problém v škôlke. Ako by ste reagovali na mojom mieste?

viktoria12
7. dec 2012

Ahojte kočky potrebujem vašu radu , ako by ste reagovali vy . mam problem moja dcera ma 4 roky minuly rok nastupila do skolky , mali sme velke problemy s jej učitelkou podla tej ucitelky je moje dieta chore na hlavu , dokonca mala musela k voli ucitelke chodit uz iba doobedu dokonca boli sme aj u psychologicky že moja dcera je v poriadku , podla tej ucitelky bola najhorsia na skolke , ide o to ze moja dcera už ma tento rok inu pani ucitelku , a nemame ani jednu staznost na nu nemaju s nou ziaden problem , dnes som sla do skolky po dceru a bola v jendej triede lebo bolo malo deti a bola tam ta pani ucitelka ktoru moju dceru asi nemusi , prisla moja dcera do satne ako kačka hovorim jej co sa stalo a ona sa skoro rozplakala lebo mala zle utretu ritku a mala to vsade na gatkach a na chrbte , volala pani ucitelku aby jej prisla pomoct utriet ritku a ona to odmietla , moja dcera sa mala poutierat sama , a že jej aj ta ucitelka ked sla z wc potahala vlasi mala odmieta ist do skolky ked bude v pondelok zastupovat ta ucitelka .sla som za tou ucitelkou a pytala som sa jej co sa stalo a preco nepomohla mojej dcere utriet ritku a ona na to ze sa mozem hambit ze mala si nevie sama utriet ritu a ze ona sa mojej dcere nautierala zadku dost minuleho roku,som neskutocne vytočena , budem to riesit chcem dat staznost na tu ucitelku ale riaditelka skolky ma tu ucitelku velmi rada aj minuleho roku sa zastala ucitelky a nie mojej malej, pritom moja dcera nema zoadne problemy teraz z ucitelkami coma aj dnes som im volala a nemaju na nu staznosti ze je uplne bezproblemove dieta, tak sa pytam kde je problem ???????????????? v mojej dcere ???????? alebo je ta ucitelka zaujata voci mojej malej,????????? prečo moja dcera tento rok nema ani jednu staznost ????????? asi to bude tym ze ma inu ucitelku ako mala pred rokom ???????? ako by ste postupovali vy? kde sa da okrem riaditelky stazovat a ucitelku???????? nechcem aby mala moja dcera nejaku traumu .nechapem spravanie tej ucitelky .,

Strana
z3
bodka13
12. dec 2012

@mamavera má to napísané v náplni práce 😕 ....lebo moje známe nie 😉

kvetinka4
12. dec 2012

@viktoria12 moj syn si sam este neutrie ritku-v januari bude mat styri-raz to sice skusal ale cele ruky od .... tak som mu povedala ze az bude chodit do skolky. deti si v tomto veku nevymyslaju-ucitelky kedze studovali psychologiu to dobre vedia. stazuj sa a narob im tam kriku,lebo nepatri tam ta ucitelka a zrejme aj riaditelka. drzim palce- neviem ci uspejes ale asi je fakt cas na zmenu skolky alebo nejako dozriet na to aby ked bude zastupovanie, tak si o tom vedela.

mamavera
12. dec 2012

@bodka13 nerozumiem ti celkom. Ja som tiež učiteľka v materskej škole, chápem, že utieranie sopľov a zadkov nie je zrovna pútavá činnosť, rozhodne je viac in sedieť v kancli a ťukať do PC. Ale zase tá účtovníčka nezažíva tie úžasné chvíle, ktoré zažívame my - dieťa sa na nás zavesí a vystíska nás a z človeka spadnú všetky jeho problémy. Každé povolanie má svoje klady aj zápory, nikto tej učiteľke nedržal dýku za chrbtom, keď išla do materskej školy pracovať. Je mi viac sympatický postoj mojej známej, vyštudovala a po pár mesiacoch skonštatovala, že jej tie deti idú na nervy a odišla robiť niečo iné.

bodka13
12. dec 2012

@mamavera písala som,že to nie je jej povinnosť =nemá to v náplni práce ...je to všetko o ľudskosti a tom,aký vzťah má k deťom = teda či ich berie ako deti alebo kusy 😉 ...je to zrozumiteľnejšie 😕 ....ja osobne som sa našťastie pri mojich chalanoch stretla s tými ľudskými učiteľkami,ktoré nemali problém dieťa nakŕmiť lyžičkou,hoci pri nástupe do škôlky malo byť dieťa samostatné 🙂 ...máme v rodine učiteľky,viem o čom je táto práca a preto sa mi nepáčia útoky na učiteľky "tá krava tam nemá čo hľadať; treba ju odtiaľ vyhodiť,..." a podobné,tých je aj v tejto diskusii veľmi veľa 😒 ...každá mamina by si mala predstaviť,ako by to zvládala ona - však sa stačí popozerať tu v diskusiách, aké sme/sú niektoré bezmocné pri výchove vlastného dieťaťa a to ich nemáme doma naraz 20
...iný postoj treba zaujať k vyjadrovaniu spomínanej p.učiteľky - také slová jej určite do úst nepatria,ale aj to treba riešiť v kľude a nie vyhrážaním sa a nadávaním

mamavera
12. dec 2012

@bodka13 prepáč, už som v obraze 😎 , samozrejme, že nemám napísané v náplni práce tieto veci, ja som ani nenapísala, že to má v náplni práce, ale že to je súčasť jej práce. Ja som tiež alergická ne vety, ktoré si uviedla, poväčšine od mamičiek, ktoré si nedokážu poradiť ani s tým svojím, ale ja im väčšinou navrhnem stráviť deň dva so mnou, aby pochopili. Veľmi sa mi to osvedčilo 😎 😎 😎 . Napriek tomu, čo tu píšem, napriek tým biednym platom, ktoré učiteľky dostávajú a ktoré ich dávajú na úroveň smetiarov, som presvedčená o tom, že učiteľka v škôlke sa má správať k dieťaťu ako by bolo jej vlastné. Nie je to vždy jednoduché, ale vráti sa jej to mnohonásobne. Ak učiteľka konala tak, ako konala, naozaj sa minula povolaním.

kacena4
12. dec 2012

teda maminy citala som vas tu a neda mi napisat, ako ste vacsinou negativisticky naladene voci ucitelkam (vseobecne) ak sa nespravaju k vasmu dietatu podla vasich predstav. skuste si uvedomit, ze ucitelka ma v triede 20 deti a ked sa jej jedno rozhodne ist na velku tak to niekedy nevladze ustriehnut a utriet mu ritku, alebo utriet soplik skor ako si ho utrie do rukavu... a co ked odisla z triedy bez toho aby to oznamila ucitelke a ta ju musela hladat a tak v "zachvate" strachu ju posticovala za vlasy, ze to sa nerobi... ano nemala to robit... rodicom vadia rozne banality, ktore by doma prehliadli, tiez sa vam obcas stane ze neutriete poriadne dietatu zadok, capnete mu.... a nezabudnite ze ucitelka moze mat aj zly den, alebo aj dieta a ucitelka si to musi "odtrpiet"
rodic rano odnesie dieta do skolky este za tmy a za tmy si pon ide, vacsinu dna travi s ucitelkou tak preco jej este viac strpcit zivot vyhrazkami, staznostami, aj tak svoje dieta date do skolky. a co skola aj tam sa budete vyhradzat ucitelom, ked vam nebudu vyhovovat - az na ministerstvo...
ucitelia su rozni, aj rodicia a hlavne deti - skusme zit v tolerancii medzi sebou a nie v nevrazivosti a hlavne ucime to svoje deti a viac sa im venujme... 😉 😉

balimka
12. dec 2012

@kacena4 precitala som si uvodny prispevok. Ta ucitelka je chora a zasadla si na to konkretne dieta. Ucitelkam sa to stava pomerne casto, aspon podla skusenosti ktore mam z rodiny.
Rodicia nedavaju povacsine deti do skolky preto, aby sa ich na cely den zbavili a v robote sa s kavickou vytesovali aky maju pokoj kym sa chuderky ucitelky za maly plat trapia s ich nezvladnutelnymi priserami.
Davaju ich tam preto, lebo tato spolocnost je nastavena tak, ze ak zena nepojde do roboty, tak rodina bude hladovat alebo tak aj nie tak ta zena po navrate do roboty neskor moze zacinat na urovni brigadnika.
Takze musia dat svoje deti do zariadenia zriadeneho v lepsom pripade statom, v horsom pripade daju vacsinu platu na viac ci menej pochybne sukromne zariadenie a mozu dufat ze si poobede vyzdvihnu zive a zdrave dieta bez psychickej ujmy. Na zakladnych a strednych skolach to nie je o moc lepsie. Tento stat na vacsinu veci uz kasle, tak kto iny nez samotni rodicia si ustriehnu kvalitu uciteliek? Zial, mnohym neostava nic ine nez striedat zariadenia a zamedzit tak vacsim ujmam na svojich detoch ...

kacena4
12. dec 2012

@balimka myslim, ze striedanim zariadeni dietatu viac ublizime ako pomozeme a utvrdime ich v tom, ze vzdy sa da odist ked sa ti nieco nepaci, neucime ich tym tolerancie, trpezlivosti, laske voci bliznym a co z nich vychovame take bude dalsie generacie. staci sa pozriet do sprav ako sa spravaju k sebe skolaci, co si sposobuju navzajom a co z nich vyrastie? ked si ich rodicia nevychovavaju skola a skolka tu nie je na to. dnes je tazka doba to je pravda, pracovat treba lebo treba platit aj najomne, stravu... ale deti su nase tak sa o ne starajme co najviac, kolko mamin da dieta do skolky len aby mohlo ostat doma s rocnym dietatom????? hoci cas je vzacny a ked ho nestravime s detmi ked su male, velke nas uz nebudu chciet/potrebovat a co ma robit ucitelka s 20 3-rocnymi detmi??? ma s nimi pracovat nie krmit ich, prezliekat, niektore aj prebalovat... a z tych 20-tich min. 5 ma doma rodicov 😠 ktory by sa im mohli na 100% venovat a ucitlka by mala viac casu na tie nase deti, ktore menaju tu moznost mat doma rodica, lebo musi pracovat 😔 😔

eunomia
12. dec 2012

@kacena4 deti jej neubudne,aj ked by tych 5 zostalo doma

balimka
12. dec 2012

@kacena4 naucit dieta k laske, tolerancii a trpezlivosti k ucitelke, ktora ostatne deti povzbudzuje k tomu, aby sa vysmievali dietatu ktore v ten den vybrala ako obet? K ucitelke, ktora z deti postavi do radu a kadze z nich ma obet buchnut a povedat ze je hnile vajce? A dalsie, osobnejsie ponizenia. Bolo to uz davnejsie, na jednej z BA zakladnych skol, ta ucitelka tam este zrejme posobi. Aj vdaka alibizmu a zhovievavosti ostatnych rodicov. Co ine ako zmenu zariadenia by si v takej situacii odporucala? To dieta je teraz uz dospele, este par krat v skolskom systeme narazilo na doslova kretenov a dodnes nesie nasledky a bojuje s nimi, nastastie je z neho napriek tomu uspesny clovek.

Ja som skoly menit nemusela vdaka tomu ze som bola mile tiche dievcatko. Ale akonahle niekto vytrca z radu a este ma aj smolu ze je chlapec a narazi na zakomplexovanu chuderku tak mu to da pocitit a vyleje si na nom vsetku nahromadenu zlc.

Urcite nie su v poriadku ani mnohe rozmaznane deti a ich snobski namysleni rodicia, ale teda v skolach sa to tiez hemzi vselicim.

To ze ked ma niekto doma dalsie dieta, tak suhlasim ze skolku by nemal dostat, resp. by si ju mal zaplatit.

viktoria12
autor
17. dec 2012

Ahojte takze takto sme dopadli, dala som staznost a pani ucitelka sa nam musela ospravdlnit priznala svoju chybu a dostala aj zrazku zo mzdy , a musela slubit že sa mojej dcere da pokoj a nepojde za nou aj riaditelka sa ospravdlnovala som zvedava ako by to bolo keby sa do toho nezamiesala moja kamoska ktora pracuje na dobrom pracovnom mieste stacil jeden telefonat a uz to bolo.

filomena
19. dec 2012

@balimka @kacena4 neda mi nezareagovat na vas nazor, ze dieta by nemalo dostat miesto v skolke,ak ma doma rodica. Ja mam dieta z osobnych dovodov v sukromnej skolke, pricom s druhym dietatom som na rodicovskej dovolenke. Ale z akeho titulu by nemalo moje starsie dieta dostat miesto v statnej skolke? Zda sa mi to nespravodlive, voci dietatu aj voci jeho rodicom. Ja som pred tym ako som mala deti pracovala a prispievala do statneho rozpoctu, z ktoreho su statne skolky financovane. Manzel je zamestnany, plati odvody a dane. Dieta od isteho veku potrebuje kolektiv seberovnych deti k svojmu psychickemu rozvoju, ci uz je jeho matka doma so surodencom alebo v praci. Sorry baby, ale taketo nazory ma vedia dvihnut zo stolicky, nic v zlom........ 😉

bodka13
20. dec 2012

@viktoria12 videla si jej výplatnú pásku 😕 😉 ....som rada,že sa to vyriešilo no nepáči sa mi zneužívanie "dobrých pracovných miest" férovejšie by bolo keby si to bola riešila ty sama 😉 🙂

@filomena ...nemalo by to tak byť,ale je to "bežný nepísaný" postup - prednosť pri umiestnení do škôlky má dieťa,ktoré má zamestnaných oboch rodičov...dieťa,ktoré má jedného rodiča nezamestnaného alebo na materskej väčšinou neprijmú alebo max. môže chodiť na 1/2 dňa
...no a priznajme si,že keby ste obaja robili a do škôlky nezoberú tvoje dieťa ale dieťa,ktoré má mamu na materskej nevytočilo by ťa to? mňa teda hej a riadne 😉

majka794
19. jan 2013

@viktoria12 ahoj,chcela by som sa ta opytat,z ktorou ucitelkou ma tvoja dcerka problemy,lebo moja dcera tam tiez chodi a som uplne zhrozena,ako sa sprava k tvojej dcerke.Je to strasne neprofesionalne a mam dost,co si tu pisala.

lenusiatko
24. jan 2013

@viktoria12
Som poburena a neskutocne nahnevana. Ta ucitelka + riaditelka tam nema co robit ani den naviac. Necitala som predchadzajuce prispevky, stazuj sa u zriadovatela skolky, obec, skolsky urad, mesto, atd. Malu by som tam nedala ani den naviac. Neskutocne ma vytacaju tie postkomunisticke kravy, ktore samy patria do ustavov. Riesila som uz aj ja nieco podobne. Ucitelka sa mi kazdy den stazovala na moju dceru, jednoducho ju nezvladala a moja dcera s IQ 130 s nou velmi sikovne manipulovala a dohanala ju az k slzam. Nakoniec ju preradili k starsim a mila pani ucitelka (krava) ma v triede panacikov, ktori ju posluchaju a diriguje podla svojich nalad...

gabaiii
24. jan 2013

@viktoria12 ,....no keby sa toto stalo mojej dcere,..tak sa pohadam s tou učitelkou,..že až,....a preložim malu do inej skolky,...ale možno sa to nedaá,vo vasom prípade,a vsade maju plny stav,...moja dcerka,je prváčka,,..utre sa sama,no niekedy,ma zavola,..ak ma pocit,..aby si nepošpinila,. ruku,...tak ju utriem,.....a v skolke,...viem,že deti v prípravke,..si uz maju utierat zadok sami,.........že oni im pomozu,ak treba,...no mali by to vediet uz sami.Niektore deti radsej ani v skolke nejdú na velku potrebu,..ale ,až doma.A iné mamičky s tou "super" učitelkou nemaju problém????? Ako sa chová k inym detom?? Obchádzajte tu učitelku z daleka,...a ak bude zas zastupovat,..nechajte dcerku radsej doma.A ta učiteka terajšia,jej ste to povedali?ako sa tamta spravala k vasej malej??no neviem..... 😒

tehua
24. jan 2013

pedagogicky pracovnik nesmie v ziadnom pripade fyzicky napadnut dieta, maximalne v sebaobrane, co sa ale tvojho dietata netyka. za pomoc detom s hygienou je platena. je neludske nechat dieta spinave, ak nezvladlo hygenu samo. v tom pripade sa o tom treba porpzpravat s rodicmi, ktori potom zvazia, v ktorej oblasti sa treba dietatu viac venovat. urcite sa to nemoze riesit tak, ze dieta jednoducho necha spinave a este ho aj fyzicky potresta. podla mna je to na rozhovor s riaditelkou, alebo prelozenie do inej skolky.

miriam11
24. jan 2013

@viktoria12 ked som si precitala prispevok, odvtedy mi je neskutocne luto Tvojej malej. Ved to je nepredstavitelne, aby sa takto ucitelka chovala a dieta malo stresy z toho, ze ma ist do skolky a bude tam ta "obluda". Tesi ma, ze sa vec poriesila a dufaj, ze to ozaj bude tak, ako ste sa dohodli. Ja si napr. doteraz pamatam (to tomu bude cez 30 rokov) ako nas bila nasa riaditelka v skolke. Vedela kvakat, cupat za vlasy, zovretou pastou vtlacat tu ruku do hlavy... to uplne fakt. Nepamatam si vsak, ako sme to riesili, nasi si to nepamataju 😠

mina174
31. jan 2014

ahojte maminky, neviem či píšem do dobrej témy. Bývame v Rakúsku a tu najstarší aj chodí do škôlky. Zvykol si už komunikovať po nemecky, v škôlke, na návšteve, ale jeho materinská reč je slovenčina (keď mal dva a pol roka sme odišli z SK, slovensky už vedel). On slovenčinu použije na človeka, ktorý tiež hovorí slovensky. Ale našej susede strááášne prekáža, že s jej dcérou komunikujú v škôlke slovensky (ona je slovenka, muž je Rakúšan). Vybavila si u učiteliek, že im má prikazovať spolu rozprávať len po nemecky. Včera z malého "vypadlo" že je upozorňovaný aby oni spolu nerozprávali slovensky, a že on nebude ani nemecky hovoriť. Tak je toto normálne alebo som osprostela a nedirigujem 4-ročné dieťa akou rečou musí hovoriť? Mne sa stále rozum nad tým pozastavuje, aj keby som vedela hovoriť tromi jazykmi, so slovákom sa budem rozprávať predsa slovensky a jej malá po nemecky vie dobre, tak neviem o čo im ide, umelo vytvárať problémy. 😠

zuziqua1
23. nov 2018

Ja by som toto všetko, čo ste sem napísali, napísala do listu a poslala by som ho riaditeľke škôlky, lebo v rozhovore tvárou v tvár je istá miera diplomacie, nepovie sa to možno tak úprimne. Nech ona nad tým porozmýšľa a následne na to reaguje. Alebo by som to povedala aj psychológovi, ktorý určite vykonáva v danej škôlke pravidelné intervencie...

fafa20
4. okt 2021

Dobrý deň

Prosím vás čo si mám myslieť o Tom že doteraz sme komunikovali s triedny profesorom ako zákony zástupcovia a posledné dni ukazuje prečítané zpravy ale neodpisuje

tatinka
11. nov 2022

@viktoria12 ahoj,prosim ta,ako si podala staznost ,ako si pisala na skolstvo? A pomohlo to?za ako dlho sa vyjadrili,ako to prebiehalo..lebo tu citam,,ze ti asi pomhla kamoska....
Ja uz som zufala, riesim staznost na ucitelku ohladne sotenia mojho dietata zo schodov,samozrejme nie je viditelny dokaz ,takze riaditelstvo to uzavrelo ,ze nie je dostatok dokazov, na tuto ucitelku sa deti stazuju uz roky,zial rodicia drzia hubu...moje dieta z nej ma traumu,aj k psychologicke som s dietatom musela ist,aj posudok napisala, ale vedenie skolky drzi stranu ucitelke...

Strana
z3