Problémy učiteliek s obliekaním deti v škôlke
Ahojte,
Stretli ste sa niekto s tym,ze by ucitelky mali problem s obliekanim najmensich deti cez zimu v skolke?dcerka teraz nastupuje do skolky a zostala som nemilo prekvapena,ked mi ostatne mamicky povedali,ze zbytocne budem chystat dcere veci na von do skrinky(oteplovacky alebo nohavice do dazda)lebo ich do toho neoblecu🤷♀️🤬!v triede nemozu byt deti len v pancuchach,vraj je to nehygienicke,chlapci musia mat bud sortky alebo daco ine na pancuchach,dievcata sukienky alebo saty.a ked idu von,tak si sortky davaju dole a ucitelky az vtedy pochopia ze im treba daco dat navrch 😯vraj oni nemaju cas striehnut kto co mal na sebe ked prisiel.cize ked dam dceru do triedy v leginach alebo teplakoch bez pancuch,tak ich tak aj vychystaju von🤦♀️ teraz som na pochybach,co jej tam obliekat aby neochorela..je to dedinska skolka,maju tu cudne zastarale zvyky ktore su pre mna nepochopitelne..
Stretli ste sa s takym niecim?ako obliekate vase 3r deti do skolky?
Dakujem
Bohužiaľ, aj u nás to takto je. Moje deti sú verbálne a teda už aj povedia, že nemali oblečené softshellove nohavice, lebo učiteľka povedala ,,ved je teplo", von -2C, že nech nevymyslaju a nezdrzuju.
V našej škôlke je od začiatku roka vysoká chorobnosť, čiže majú v triede max 15 deti.
Tiež som to už riešila, no opakuje sa to.
Ak sa to zopakuje, budem opäť riešiť s učiteľkou ale tento krát už oznámim aj nadriadenej
uplne cudne! Ucitelky maju deti normalne obliect, oteplovaky a pod...riesila by som to s riaditelkou...zdravie dietata je na prvom mieste...
Treba sa normálne spýtať učiteľky, čo je pre nich najprijatelnejsie a ako si to predstavujú a nie hneď veriť jednej mamičke, ktorá ani nemusí hovoriť pravdu. Ono obliecť 20 trojročných deti v zime vonku nie je sranda.
Mne ináč trochu ak sa hovorí odpalilo dekel... Že spodare, tepláky a otepľovačky... A čo sme na Sibíre - 70 🤦♀️to som si predstavila nasho suseda, ktorý má ešte v máji tielko a pančuchy...a potom sa neni čo čudovať, že také decká len ich trocha ofukne sú choré, ale nie kôli učiteľke. Ale kôli ich imunite, lebo nezvládne sa ani trocha otužiť... A to kedysi mali učiteľky tak otuzovať decká, že ich mali umývať studenou vodou... Však by ste sa zbláznili...
Presne pre toto vozim detsko do dalsej dediny. U nas nie vsetky ucky obliekali. Ako vonku pod nulou a deti boli v leginach a tak. Hole krize,nezapravene 🥺.
V nasej skolke dievcata sukne na pancichy a chlapci kratasy. Davam leginy a na to si da von teplaky,alebo sofshell. Ked je pod nulou dam teplaky bez pancuch a oteplovacky. Na vrch tielko, tricko s dlhym rukavom, mikinu( tu v triedenema) Ucitelka pomaha obliect (ale poobede uz zastupuje niekedy ina ucitelka), tak sa mi stalo,ze nemal jednu vrstvu.
Dokola mu vysvetlujem, ze sa musi obliect.
Mam 2 deti. Ja to vidím takto. Co môžeme urobiť pre to my ako rodičia, aby bolo dieťa riadne oblečené:. Oteplovacky najlepšie bez trakov, zateplene nohavice širšie aby sa dali ľahko obliecť na legíny, rukavice palciaky, namiesto sálu tunel, bunda na ktorej sa nezadrhava zips a tiež učiť dieťa obliecť sa samé ako aj mu povedať ze nech si oblečie všetko čo má v skrinke ked pôjdu von.
Ak je problém v učiteľkach, postazujte sa viacerí rodičia, že sa vám deti zdôverilili, že im bola vonku zima a ze nemali oteplovacky. Pripadne skontrolujte deti na doobednajsej prechádzke. Viem ze niektoré mamky si takto deti odfotili na prechádzke z balkóna (škôlka boja oproti sídlisku) a potom sa sťažovali učiteľkam s fotografiou a zápalom močových ciest. Nemyslím si ze by učiteľky mali záujem aby deti pochoreli,pretoze vedia ze im ich mamy zasoplene donesú späť do škôlky 😉. Ak im nemá kto pomôcť je to dosť ťažké obliecť 20 deti do všetkých tých veci. Aj u nás pomaha prváčikom upratovačka aj kuchárka. Možno vaše učiteľky nevedia že deti nemusia obliekať samé a ze si môžu zavolať na pomoc ostatný personál škôlky 🤷♀️ Keď sa im rodicia ani deti nepostazuju, nevšimnu si spomedzi 20 deti a 20 minutovej (20 minút len obliekajú deti) prechádzke ktoré ma Oteplovacky a ktoré nie. Ešte sa mi nestalo ze by sa nejaká učiteľka urazila keď ju pekne poprosím aby dohliadla ci ma moje dieta všetko oblečené lebo býva často choré a je zimomrave. V komunikácii s pani učiteľkami je dôležité vyjadrenie pochopenia že to majú ťažké s toľkými detmi ako aj prosby aby deti skontrolovali.
Neskôr zas musíte riešiť že ostatné deti si dali len len jednu bundu a vaše dieta si preto tiež dalo len jednu, žiaľ tu tensiu... A preto zas ochorelo a potom pochopíte že jediná cesta je aby ste časom dieta naučili sa obliecť same a aby si oblieklo radšej 2 bundy ak je zimomrave aj keď vidí že jeho kamarátovi stačí jedna.
Syn nosil pancuchy s kratasmi, dcera ma vacsinou leginy. Ked ide von, natiahne na to zateplene nohavice. Urcite ucitelka neposle dieta v tenkych leginach na dvor. A ak ano, tak sa treba ozvat. A treba trenovat, aby sa dietatko zvladlo obliect samo. Jasne, ze nebude mat dieta dokolane zakasane tielko v nohaviciach, kedze ucitelka nema tolko casu obliekat ich. Moj syn je uz stvrtak na ZS, ale ako on chodi domov zo skoly. Gate na pol zrde, hole brucho a chrbat, rozopnuta bunda, taska mu pada z pliec...ale, co narobim 😀
Nie nestretla som sa s tým a myslím, že preháňaš a iba roznášaš neopodstatnené klebety. Ak ti nevyhovuje systém 28 deti na dve učiteľky v dedinskej škôlke, tak si zaplať 600-900€ za súkromnú, kde budeš mať na 6 detí 2 učiteľky (v našej škôlke to tak je). Ak si presvedčená, že dieťa ti neoblečú, tak ho nauč obliecť sa samé. V našej triedicke pani učiteľky deti obliekajú ale to len preto, že Junior trieda je od 1 do 3 rokov, no najstarší sú môj syn a jeden jeho spolužiak (2r4m). V strednej triedicke sú deti od 3 rokov a videla som ich obliekať sa samých. Skús sa vžiť do toho, že máš n starosti sama 14-15 detí a máš pol hodinu na prechádzku a plus ťa zvazuju osnovy, ktoré ti prikazujú, aké aktivity máš s deťmi robiť. A hodinu zabiješ len obliekaním detí. Atatner škôlky sú poddimenzované, deti sú tam natrieskané a učitelia chýbajú. Potom nemôžeš očakávať, že bude individuálny prístup ku každému. Nie je to reálne. Trojročné dieťa by už ale malo mať nacvičené samoobslužné činnosti. Topánky im určite pomôžu obuť, ale zvyšok by malo dieťa zvládať samé aspoň zbežne. Pani ucitelky ich zapravia, zapnú... Ale aspoň nahrubo dať na seba kusy oblečenia by mali zvládať. Je dôležité, aby rodič spolupracoval s učiteľmi. Ak je dieťa v štátnej škôlke, tak nie je pre nikoho pupok sveta, musí sa naučiť samé zariadiť. A na to potrebuje, aby ho k samostatnosti viedol rodič. A určite to nie sú žiadne bosorky, čo CHCÚ, aby deti boli choré. Deti sú choré preto, lebo vždy nejaký zodpovedný rodič pošle nakapate dieťa do škôlky a krásne si to medzi sebou poroznasaju. A keďže je ich veľa a učitelia nie sú schopní to úplne odsledovať a odchytiť, tak vždy prichádzať nákaza od iného. Nie som učiteľka a netrúfla by som si byť učiteľkou, ale rada by som videla všetky tieto pindajuce, premudrele mamičky, ako by to zvládali oni, keby mali na starosti 14-15 hláv. Matky tu bežne nezvládajú 1 dieťa
Daj jej overal.rano jej ho vyzlecies a ked pojdu von jej ho oblecu hadam ju neposlu von v tricku alebo svetriku to uz ich snad napadne ze bez bundy ju nemaju pustit .tym padom neriesis uz dalej nohavice a mas istotu ze bude v teplom.
Idealne nech ma dva nech na striedacku.na jar a jesen sa daju v pohode zohnat tensie softshelove overaly a zas bude v teple a nepremokne.
Chcela by som vidieť učiteľku co ide von s deťmi v teplotách - 5,ze ich nechá ísť v teplákoch 🙈 akože, trosku už moc, nemyslite?! Nie, nie som učiteľka...
Prečo by si mala vymýšľať a preháňať? Podľa mňa je to možné. Ľudia sú rôzni, tak isto aj učiteľky. Niektoré sú úžasné, vyslovene druhé maminy, niektoré bohužiaľ vyhorené. U nás tiež niekoľko krát sa stalo, že dcéra mala v skrinke oblečenie na vonku a na dvore bola neoblečená, len v legínach. Ale to bolo skôr z nepozornosti, nie úmyselne. Pani učiteľka na to nedohliadla, stáva sa, a moja žabka aj napriek tomu, že je úplne samostatná (teraz už má 6r) sa proste neobliekla. Ale jednoznačne treba to riešiť. U nás je 22 detí v triede, ráno jedna učiteľka, na obed dve, poobede jedna. A všetko stíhajú, musia. Tam sa nie je čo vyhovárať.
U nás v šatni, ktorú majú najmenšie detičky, majú na nástenke normálne taký nakreslený návod pred detičky, aby sa vedeli samé obliecť. Nakreslená čiapka, šál, otepľovaky,..... v poradí. Deti to motivuje k samostatnosti, dokonca aj hrali hru, kto sa prvý oblečie. Samozrejme pani učiteľka pomáha komu treba. Tak ja len, že ak si aspoň trocha kreatívna skús niečo vymyslieť. ;) učiteľky už sa tým síce nezmenia, ale snáď to príjmu ako pomoc, keď tak chúďatká nestíhajú.
Treba si ale uvedomiť aj že poobliekať 20 detí môže byť náročné a väčšinou to funguje tak že ozaj musia pomáhať aj upratovačky, kuchárky... - čo nie je náplň ich práce (u nás dokonca staršie deti pomáhali mladším) + zimné oblečenie a obuv sa oblieka ťažšie ako letné. Treba obliecť dieťa tak aby stačilo už len na to obliecť sustaky/oteplovaky, čím sa uľahčí práca s obliekaním.
@poopsie inak toto si všímam aj ja , aké chodia deti preobliekane..U nás v nížine v polke decembra ráno bývajú plusové teploty, v novembri ráno aj plus 10 a deti už čižmy ,zimná bunda, šál ,zimná čiapka , rukavice, mikina, tielko, tričko , pančuchy.. Ja sa tiež nedivím, že pri mínus 2 idú zamrznut a sú soplave..
@elizabet173 no a keď sa aj hýbu tak sa akurát dobre spotia a aj v triede ich prefukne.. No a tie prekurene priestory v škôlkach, to je tiež hrôza.. Moji sú našťastie otuzilci..
@elizabet173 no tá kde chodí teraz syn ( teda v časoch nekoronovych keď som mohla ísť dnu) , bolo také teplo, že po minúte v bunde doma sa tak nespotim ,ako tam.a.to mávam väčšinou pod bundou len tričko s krátkym rukávom.
@0silvia0 áno aj tu sú tie staré rebrove radiátory kde regulácia nieje možná..
Nechce sa mi verit,ze by ucitelky nedohliadli na to,ci su deti oblecene. Viem,ze sa stazuju na obliekanie deti a apeluju na to,by sa dieťa vedelo samo obliect,ale urcite by ho neposlali bez nohavic.
pracovala som v dedinskej skolke ako ucitelka...deti mi pomahala obliekat pani upratovacka a urcite islo kazde dieta vonku poriadne oblecene..kym sme ich vystrojili,navliekli do oteplovakov,aj sme sa spotili...
Odpoved je overal. Moje deti chodia v leginkach a ponozkach. No a maju overal. Oblecene raz dva, aj same si vedia uz poradit a nemoze sa stat, ze by nemali nic cez leginky. A mas vyriesene ;) a na jar a leto softshellovy overal. A pitom uz je tak teplo, ze neriesis
Dnes som to riešila, no poviem ti naša učiteľka nebola veľmi nadšená, pretože každá mamka prízvukovala obliecť, tak zrejme sa s tym stretli už pred prázdninai.
Ja mam mojich verbalnych, všetko povedia.
Áno, obliekli ich, no dnes mali ucitelka a kuchárky a upratovačky dosť ťažký deň, bo im nastúpilo všetkých 23 deti.
Verím, narobili sa. Majú môj klobúk.
No moji to zvládli bez pomoci, cvičím ich.
By som sa pri dvojickach narobila ako kon.
Skúste trénovať, vážne, daj jej čas, nenahlite sa, pomaly, s pochopením, odmena, že sa oblecie.
Inak v triede medzi 5r sú aj takí, čo to proste nedajú.
Predbehnúť ichtreba, učiteľky doladia, musia, mozu.
Moji sú skoro 5r, no musia to zvladat. Tam kompromis uz neprichádza v úvahu.
Naša nosí teplé legíny a na vrch softshellky s flísom, ktoré si v školke vyzlečie (my chodíme pešo ráno) a keď idú von si ich vytiahne a oblečie. Zo začiatku jej pomohla učiteľka, keď jej už nešli obliecť (snažila sa pokým sa dalo 🙂 ) a teraz už si ich vie celé aj sama. Máme z unuo, tie su dole rovno strihane, takže sa dobre obliekaju. Myslím, že keď naučíš malú, aby si tie nohavice zo skrinky vytiahla von, tak jej ich už pomožu obliecť, keď uvidia, že ich má, než keby malá čaká, že učiteľka jej ich bude v skrinke hľadať.
@marianeta prekurene škôlky nespomínaj ani. U nás v škôlke je brutal horúco a malá naučená byť nie v prekurenej miestnosti 😀 a ako tu niekto spomínal stačí minúta a človek je spoteny 🔥
U nás tiež v podstate dedinka škôlka...nechce sa tým učiteľkám....že pančušky nedávať...lebo oni sú potom aj v pancuskach aj teplákoch naraz,jak prídu vonnsa nezoblecu.alebo popletu...je tam horúco....nosí tepláky na to má overal čiže.to musia obliecť...väčšina detí má.overal alebo oteplovacky.....zo začiatku som prichystala termo spodky na to sofselove nohavice na von....ale on bol z toho popleteny,akurát nasnezilo....on bol len tak v spodkach vonku🤦 proste necinklo im....čiže sú v čistom dnu keď majú tepláky ako spodnú vrstvu.....

@lenka2710 ale jasne, že sa stane, že niekomu treba na WC, ale overal je najlepšia voľba, lebo nič sa nevytiahne, alebo nohavice na traky a bunda.Zima a obliekanie deti je najhoršie obdobie v škôlke prídu z vonku vyzujú sa poslapu v ponožkách mokré pokým sa nájdu papučky ja som mala pocit, že deti v škôlke sa celý čas len prezliekaju🙂keď nie spotené, tak mokré ako si zamocia rukávy pri umývaní rúk, alebo špinavé od obeda ..