icon

Prvý deň v škôlke - stres a slzy

31. aug 2025

Maminy, dcéra ma 3roky 4 mesiace. Zajtra nás čaká prvý deň v škôlke. Je na mna naviazaná keďže priatel pracuje v zahraničí. Odplienkovana je na 80%. Stane sa nehoda. Ak pri vstupe dostane úplný zachvat placu, čo mám robiť? Vaše deti išli do škôlky úplne bez problémov prvý deň? Ako ste to mali vy? Už teraz mi je zle 🤨

anonym_824ea8
1. sep 2025
@hederamonstera

@parvinka0001 v maji idem do prace, ked mladsi dovrsi 3 roky 🙂 a aby som nemusela dieta v placi 14.maja odhadzovat cudzim ludom do narucia, tak zaciname v septembri. Ja nemozem za to, ze ty si to tak nenaplanovala.
A preto to tu tak pisem, lebo mozno to uvidi nejaka mamicka, ktora ani nevedela, ze kazde jedno dieta ma pravo na postupnu adaptaciu a bude rada, ze sa o tejto moznosti dozvedela. Ja tu nechcem nikoho sudit ale myty sa musia nicit, hlavne tie, ktore mozu skodit.

@hederamonstera inak moje dieta ma 3 roky v novembri, ide dnes
Sukromna skolka, postupna adaptacia dnes ide na hodinu snad dve hodiny a beriem dieta domov , dufam ze v tom novembri uz budeme ok a bude ostavat dlhsie

anonym_3ccbad
1. sep 2025
@anonym_824ea8

Sukromna skolka, postupna adaptacia dnes ide na hodinu snad dve hodiny a beriem dieta domov , dufam ze v tom novembri uz budeme ok a bude ostavat dlhsie

@anonym_824ea8 A ako to mate vyriesene s poplatkami? Platis celu sumu okrem obeda a dieta tam je hodinu?

hederamonstera
Autor odpoveď zmazal
hederamonstera
1. sep 2025
@anonym_824ea8

@anonym_824ea8 drzim palce☺️☺️

hederamonstera
1. sep 2025
@aliaray1

@hederamonstera suhlasim a ano, system je nastaveny totalne zle.
Rodic by mal mat rodicak o pol roka dlhsie (aby prebehla adaptacia a kedze nie sme spotrebice, aby sme sa aj my zadaotovali a dali dokopy do prace po rodicaku) a adaptacny program by mal zahrnat v skolke aj rodica v triede.

Nie je to len o mojom pocite ale aj o skusenosti...nasa 3r a 4 mes uz chodi na plavecky, kde je sama s detmi v bazene s trenerkou a rodicia za sklom, vidime sa vzajomne. 1.krat prva trenerka nedovolila byt pri bazene a postupne odist, 2x som musela ist za nou a ukludnovat ju, viac tam ist nechcela. 2.krat sme ju presvedcili, bola tam ina trenerka a vsetko dovolila, odchadzala som pomaly po krokoch sa vzdalovala podla toho kedy som videla, ze mozem. Trvalo to len 20 min a dcerka bola mega spokojna, ziaden naznak nekludu, ba naopak cela stastna mi mavala za sklom, bozkavala a objimala deti na kurze v bazene, posluchala trenerku, skakala do bazena podla pokynov, vsetko top a odvtedy uz tyzden denne pocuvame ako tuzi ist na bazen znova.

Skolka? Dnes nastupuje a ja ani netusim aka trieda a ako sa vola ucitelka, nic nevieme. Komunikacia 0, len v utorok oznamenie na webe co si maju doniest a par admin.veci. cele zle. Aka komunikacia, taka adaptacia, taka dovera. No som zvedava, vyskusame a ked nie, neva, ostaneme doma..Ma 1r segru, budeme si spolu dalej bacovat a kokektiv riesit v materskych centrach, na kruzku a vonku.

@aliaray1 ako ste dopadli?🙂

anonym_3ccbad
1. sep 2025
@hederamonstera
Odpoveď bola zmazaná

@hederamonstera To nebola otazka pre teba

hederamonstera
1. sep 2025
@anonym_3ccbad

@hederamonstera To nebola otazka pre teba

@anonym_3ccbad no tak prepac, nevsimla som si

anonym_824ea8
1. sep 2025
@hederamonstera

@hederamonstera dakujem zvladli sme to v pohode do 11:00hod 🙂

anonym_824ea8
1. sep 2025
@anonym_3ccbad

@anonym_824ea8 A ako to mate vyriesene s poplatkami? Platis celu sumu okrem obeda a dieta tam je hodinu?

@anonym_3ccbad nakoniec sme to dnes zvladli do 11:00hod
Platim len desiatu, poldenna starostlivost, ked vydrzi hodinu vydrzi hodinu ked dve tak dve
Neriesim financie ale pozeram na dieta

anonym_3ccbad
1. sep 2025
@anonym_824ea8

@anonym_3ccbad nakoniec sme to dnes zvladli do 11:00hod
Platim len desiatu, poldenna starostlivost, ked vydrzi hodinu vydrzi hodinu ked dve tak dve
Neriesim financie ale pozeram na dieta

@anonym_824ea8 Tak jasne, tie riesi manzel

bucko555
1. sep 2025

Keď šla moja do škôlky tiež som mala.obavy , ráno sme prišli prezula sa dala mi pusu a išla takto to bolo celé tri roky v škôlke ....

aliaray1
Autor odpoveď zmazal
aliaray1
1. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_3ccbad no tak prepac, nevsimla som si

@hederamonstera a vy ako? Prebiehalo to dobre? Inak adaptacia ze 2 hod super vec a ukazalo sa, ze bolo super zacat skor tym plavanim kde sedi rodic za sklom. Vraj poplakala troska len ked sli papat do jedalne, inak dobre. Jaj no a ze nerobili nic, lebo sa hrali deti same s hrackami.

anonym_824ea8
1. sep 2025
@hederamonstera

anonym_824ea8
1. sep 2025
@anonym_3ccbad

@anonym_824ea8 Tak jasne, tie riesi manzel

@anonym_3ccbad nemam manzela, som jednorodic

dory11
1. sep 2025

@anonym_autor hlavne ťa prosím neurob to tak že utecies bez rozlúčky .normálne jej pomôž obuť papučky povedz jej že po ňu príde ( budú po obede po spánku po olovrante )povedz jej že ju máš rada že to zvládne že všetko bude dobré( a keby veľmi plakala lebo dlho žiadajú učiteľku nech ty volajú ze prídeš )a hlavne by som neodchádzala tak že by mi dieťa revalo a učiteľka mi ho brala revuce z ruk

hederamonstera
2. sep 2025
@aliaray1

@hederamonstera a vy ako? Prebiehalo to dobre? Inak adaptacia ze 2 hod super vec a ukazalo sa, ze bolo super zacat skor tym plavanim kde sedi rodic za sklom. Vraj poplakala troska len ked sli papat do jedalne, inak dobre. Jaj no a ze nerobili nic, lebo sa hrali deti same s hrackami.

@aliaray1 no u nas to zatial velmi nejde🙂 vcera bol len pol hodinku ale to preto lebo mladsi brat tam kvoli plienkam mohol byt len pol hodinu (sme sa nejako nepochopili s pani ucitelkami) a teda odnes chodi uz len 3rocny.
Dnes siel v pohode, cakala som este v satni, vsetko ok, tak som odisla, ze pridem na obed (tak sme boli so synom dohodnuti) a no, o chvilu mi volala p.ucitelka ze place. Tak sme opat doma🙂

aliaray1
2. sep 2025
@hederamonstera

@aliaray1 no u nas to zatial velmi nejde🙂 vcera bol len pol hodinku ale to preto lebo mladsi brat tam kvoli plienkam mohol byt len pol hodinu (sme sa nejako nepochopili s pani ucitelkami) a teda odnes chodi uz len 3rocny.
Dnes siel v pohode, cakala som este v satni, vsetko ok, tak som odisla, ze pridem na obed (tak sme boli so synom dohodnuti) a no, o chvilu mi volala p.ucitelka ze place. Tak sme opat doma🙂

@hederamonstera no a keby si ho nejako inak zamestnala? Mne sa napr.podarilo, ze ideme ukludnovat placuce deti, zabralo. Ukludnovala koho videla plakat az sama nemala kedy - to bol ciel. A slubila som jej, ze idem rychlo vybavit trening na bazen (nieco co ma rad?) a za 2 hodiny pridem a uz jej nebolo. Dnes zevraj neplakala, zato zas nejedla a "iba 1x si skrtla do gatiek)...🤭
Nepomohlo by cosi taketo? Ze musis prec vybavit nieco co ma velmi rad a hned dojdes?

anonym_3fcacf
2. sep 2025
@hederamonstera

@hederamonstera Takýmto štýlom sa k normálnej dochádzke dopracujete hádam až v predškolskej triede. Ak vôbec.

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_3fcacf

@hederamonstera Takýmto štýlom sa k normálnej dochádzke dopracujete hádam až v predškolskej triede. Ak vôbec.

@anonym_3fcacf to teba nemusi trapit🙂

hederamonstera
2. sep 2025
@aliaray1

@hederamonstera no a keby si ho nejako inak zamestnala? Mne sa napr.podarilo, ze ideme ukludnovat placuce deti, zabralo. Ukludnovala koho videla plakat az sama nemala kedy - to bol ciel. A slubila som jej, ze idem rychlo vybavit trening na bazen (nieco co ma rad?) a za 2 hodiny pridem a uz jej nebolo. Dnes zevraj neplakala, zato zas nejedla a "iba 1x si skrtla do gatiek)...🤭
Nepomohlo by cosi taketo? Ze musis prec vybavit nieco co ma velmi rad a hned dojdes?

@aliaray1 mozem skusit🙂 vdaka.

aliaray1
2. sep 2025
@hederamonstera

@aliaray1 mozem skusit🙂 vdaka.

@hederamonstera vyskusas, uvidis a moc moc drzim palce. Ani my nevidime zmysel deti traumatizovat...uz su vo veku, ze si pamataju myslim. Nasej moc pomohlo ci na bazene, ci v skolke (aj ked omylom), ze som chvilku ostala v triede, zaclenila som sa tam ako dieta a zoznamovala, ukazovala kde je zachod, kupelna atd, chovala som sa tam ako doma. No len nie vsade je to umoznene. Mozno sa skus opytat, ci mozes?

marsella_22
2. sep 2025

Ak by problém pretrvával a je tá možnosť, bolo by fajn ešte počkať. Moja staršia dcérka išla do škôlky ako 4-ročná, mladšia vyše 3,5-ročná. A bolo vidno ten rozdiel. Sĺz bolo minimum, veľmi sa tešili. Každý to má inak s odpútavaním sa od mamy.

hederamonstera
2. sep 2025
@aliaray1

@hederamonstera vyskusas, uvidis a moc moc drzim palce. Ani my nevidime zmysel deti traumatizovat...uz su vo veku, ze si pamataju myslim. Nasej moc pomohlo ci na bazene, ci v skolke (aj ked omylom), ze som chvilku ostala v triede, zaclenila som sa tam ako dieta a zoznamovala, ukazovala kde je zachod, kupelna atd, chovala som sa tam ako doma. No len nie vsade je to umoznene. Mozno sa skus opytat, ci mozes?

@aliaray1 ano, tiez v tom nevidim zmysel, ked to mozem takto riesit. A nemozem ist s nim do triedy, co chapem aj kvoli ostatnym detom, to som ani nevyzadovala. Ale cakam ho v satni, ale to tiez mozme len do tej pol 9, kym nezatvoria skolku. Ale som bola milo prekvapena, ze mi ucitelka informacne zavolala🙂

anonym_3ccbad
2. sep 2025
@hederamonstera

@aliaray1 ano, tiez v tom nevidim zmysel, ked to mozem takto riesit. A nemozem ist s nim do triedy, co chapem aj kvoli ostatnym detom, to som ani nevyzadovala. Ale cakam ho v satni, ale to tiez mozme len do tej pol 9, kym nezatvoria skolku. Ale som bola milo prekvapena, ze mi ucitelka informacne zavolala🙂

@hederamonstera Do triedy ta ani nepustia, takze vyzadovat to ani nemozes. Ale suhlasim s nazorom, ze takto sa k normalne dochadzke dopracujes tak za rok alebo aj nikdy a sposob ako to robis rozhodne nikomu neprospieva.

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_3ccbad

@hederamonstera Do triedy ta ani nepustia, takze vyzadovat to ani nemozes. Ale suhlasim s nazorom, ze takto sa k normalne dochadzke dopracujes tak za rok alebo aj nikdy a sposob ako to robis rozhodne nikomu neprospieva.

@anonym_3ccbad ale ja to preto takto robim, lebo ten rok to tak robit mozem, nechapem co ta to tak trapi a poburuje. A vyzadovat to mozem, je to zakotvene v prave o pritomnosti rodica pri dietati (ale ako som pisala, nevyzadujem to, tak mi to nemusis hovorit;)). A prospieva to mojmu synovi a nasmu vztahu;)

anonym_3fcacf
2. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_3ccbad ale ja to preto takto robim, lebo ten rok to tak robit mozem, nechapem co ta to tak trapi a poburuje. A vyzadovat to mozem, je to zakotvene v prave o pritomnosti rodica pri dietati (ale ako som pisala, nevyzadujem to, tak mi to nemusis hovorit;)). A prospieva to mojmu synovi a nasmu vztahu;)

@hederamonstera Nie, nemôžeš vyžadovať prítomnosť v triede počas VVP.

anonym_3ccbad
2. sep 2025
@hederamonstera

@hederamonstera Uz davno je zakazane chodit do tried, nasa skola aj skolka to ma vyslovene uvedene na dverach, mozu chodit rodicia len v najmensej triede do satne, inak ani tam. Cize aj v lavici sediet s detmi je ok v skole, lebo pravo rodica byt pri dietati? Toto nemozes mysliet vazne, tyka sa to prava rodica byt s dietatom pri hospitalizacii, nie v skole ci v skolke

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_3fcacf

@hederamonstera Nie, nemôžeš vyžadovať prítomnosť v triede počas VVP.

@anonym_3ccbad
@anonym_3fcacf pocas adaptacneho procesu ma rodic pravo byt spolu s dietatom, pokial s tym suhlasi riaditel skolky. Takze mam pravo to vyzadovat, ale za konkretnych podmienok

anonym_3ccbad
2. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_3ccbad
@anonym_3fcacf pocas adaptacneho procesu ma rodic pravo byt spolu s dietatom, pokial s tym suhlasi riaditel skolky. Takze mam pravo to vyzadovat, ale za konkretnych podmienok

@hederamonstera A to je stanovene, ze rodic moze liezt detom do triedy pocas adaptacneho procesu, ktory vo Vasom pripade trva rok? Ako rodic by som zasadne bola proti