icon

Ranné rituály dieťaťa v rodine

dadomon
11. dec 2018

Ahojte,mam doma 3 chlapov (manzel+ 4,5 r.+ 2 r.).
Moj muz nechape,preco maju rano robit tie iste veci zaradom,preco ucit deti od malicka,ze ked cez tyzden odchadzam do skolky,prace atd. mam rano spravit najprv svoje povinnosti (vycikat,umyt,ranajky,ustlat postel,obliect,ak mi ostal cas,chvilku sa pohram).Uplne na to kaslu a vsetko dobieham ja,vsetci sme nervozni a rano je len o strese...Chcem od nich vela?!!
Stale meskame, nepaci sa mi,ze deti sa neucia od malicka mat svoje povinnosti a system a zodpovednost voci inym tym,ze nebudem napr.meskat.Myslim skor toho skolkara. Ked sa na nich vybodnem,nech si poradia,tak aj tak sa to otoci proti mne.Matka rukojemnik...

eeffka
12. dec 2018

@wieruska1 n u nas by sa ti stalo to ze ak by si do skolky nedosla do 7,50, opakujem 7,50,00 tak by si sa do nej nedostala. Zamkli a mohla si aj panty vyvalit. Pravidla boli stanovene.
osobne neznasam spomalene filmy a ludi co meskaju permanentne, mam to v rodine a take ze ak niekoho pozvem na 14,00 a on dojde o 15,10 ze cauteeee tu sme ( ano ziadne prepacte boli sme na traumacke) ako nech ani nechodi

fokuska
12. dec 2018

@wieruska1 Ak je meskanie vynimocne, tak je to ok, kazdemu sa stane. Ak je to sustavne, tak sa stane to, ze clovek strati v spolocnosti reputaciu, v praci bude mat neospravedldnene absencie a napriklad strati dochadzkovy bonus, dostane vytykaci list a pod, bude nedochvilny nespolhalviy pracovnik. Dieta v skole bude mat neospravedlnene hodiny a pri istom pocte takychto hodin bude pokarhanie a dalej znizena znamka zo spravania.

sense
12. dec 2018

@wieruska1 ono mat ritualy alebo nalinkovane nemusi byt stress...moj muz vstane napr o polhodinu skor aby stihol.vsetko v klude ziaden zhon...ja vstanem tak ze mam na.minutu vsetko naplanovane ale tiez bez stresu len ziadne desatminutove natahovanie sa v poateli ,kavicka a kontrola mailov pri stole...kec ide aledcera do skoly tak moj styl minutovy vypocet nepouzivam inak by to bolo nervy,ale.zasadne plati rano obliect sa,ucesat,najest,umyt a podla casu ked vyjde moze ist peso al. Moze byt jedna rozpravka...(podla hesla najprv povinnosti,potom.zabava)

s1m.one
12. dec 2018

predpokladam, ze aj tvoj muz potebuje pevnu ruku, viem nevyspata mas este vstavat prva, snad som to nenapisala kruto, ved to tak ani nemusi byt, len ta chem podporit, ze ak budes stat za zasadami, verim, ze sa ti to v dobrom vrati a aj muz bude rad, ze si prisnejsia aj na neho

daisylucky
12. dec 2018

@wieruska1 tak ono to tak asi musi byt, ze manzelia musia byt protiklady, napr. jeden flegmatik a druhy cholerik a v principe je jedno ktory je muz a ktora zena, lebo dvaja narvaci by sa povrazdili 🙂

zltalienka
12. dec 2018

@daisylucky čistá pravda, ja flegmatik, manžel cholerik 🙂 on potrebuje pravidlá aby pravidelne rano nevybuchoval ako sopka, že nestíhajú. Aleaju s chlapcami ráno svoju rutinu 🙂 a stíhajú

vendulka80
12. dec 2018

No vies, s niektorými chlapmi jednoducho nepohnes. A uz vobec nie ak je aj on sam odmalička zvyknutý na ranné chaosy. Moj švagor si rano zapne telku lebo on si potrebuje pred robotou porelaxovat... podotýkam, ze robi skladníka. A kedze chodia takmer naraz do roboty aj s mojou sestrou tak rano je chaos a panika, jedno decko štrajkuje, druhé nechce do škôlky a ona ma nervy v kybli. Potom sa vyrelaxovany švagor zoberie do prace sam autom a ona este musi zaviest deti. A mohla sa aj na hlavu postaviť, on iný nebude. On to proste v rodine nikdy nemal aby rano pomáhal a nechápe co sa jej nepáči. Ja som tiez na MD a sice spím minimum ale rano musim vydať povely)) a uz kazdy vie co ma rano robit aby bol kľud. A nielen rano ale aj ked kdesi ideme. Skus by razantná na deti a mužovi to polopatisticky vysvetli. Lebo to neznamená ze ked si doma tak budes cele doobedie lietať a upratovať po nich ranný bordel.

daisylucky
12. dec 2018

@zltalienka ja zase cholerik, manzel flegmatik. Ja si zase neviem predstavit, ze raz moj manzel sam zvladne vsetky tri deti vychystat do skoly a skolky. A bude musiet, lebo ked uz budem chodit do roboty, tak mam v plane chodit najneskor na siedmu, kedze ja nemam problem so vstavanim a aby som deti potom poobede nacas vyzdvihla. Tak ale mozno to raz zvladne, mizno tym chlapom treba len viac verit...

daisylucky
12. dec 2018

@17juraj17 no a pritom syn je zodpovedny a ranostaj po mne, jemu staci povedat, ze nech vstava, lebo musi ist do skolky a vstane. Vobec nepotrebuje dake prehovaranie, aby vstal.

nada789
12. dec 2018

@yanni perfektny komentar, absolutne suhlasim 🙂 !

yanni
12. dec 2018

@wieruska1 No ak nerobis alebo mas lazo-plazo robotu, tak mozte byt aj smachlaci. My s muzom mame zodpovedne funkcie a ked on ma meeting alebo telco o tej a tej hodine, tak tam musi byt a v predstihu. Ja ked mam pojednavanie na sude alebo tiez nejake terminy, tak sa nemoze nejak oneskorit. To kde sme. Mam sice pohyblivu a velmi volnu pracvnu dobu, robim ako chcem, ci z officu alebo home officu, ale ked su terminy, tak su terminy a to nepusti.

Davame detom priklad hlavne my rodicia. Nechcem aby boli z nase deti lajdaci.

wieruska1
12. dec 2018

@yanni boze ked su terminy su terminy to je snad jasne 🤦🏼‍♀️ Zas nieco vytrhnute z kontextu..... a teda som reagovala na nieco ine..... lebo nepokojne rano plne nahanania lajdactvu nezabrani.

derdia
12. dec 2018

Na toto ja nemam odpoved...10 rokov to iste a stale ma na haku....vsetko musim hovorit,lebo keby je na dcere tak pride do skoly mozbo na 10 ak vobec...a to by si stale myslela,ze autobus ju caka😂😂😂lebo raz povedala,ze ved aj tak vzdy stihnem a vzdy tam ten autobus je...no ved raz sa nauco sama😂😂😂napr.minule orvy krat za zivot nemala dazdnik,nesla som po nu lebo prsalo a prvy krat zmokla...ja som sa tesila,lebo konecne zazila to,co my sto krat za zivot...o nas sa nik tak nestaral ako my teraz o nase deti....

grososova
12. dec 2018

,,,ja mám 10r syna a 6 r syna.Ráno vstanu hned sa obleču,urobia si hygienu.A potom vedia,že každý može ist na 10-15 minut na tablet či Pc.Stopnu si minuty a ča sa dodržia.Potom vypnú,pokecáme a 7,30 sa ide do školy.Tak to robia aj ked som neni náhodou ráno doma.

zltalienka
12. dec 2018

@daisylucky raz to určite zvládne. Aj môj zo začiatku nechcel zobrať sám von viac ako 1 dieťa a keď som išla do pôrodnice so štvrtým, tak bol sám s nimi 2 dní, až na víkend šli ku starkým.
@vendulka80 po mojich ráno neporiadok zostane. Keďže 2 sú ešte v období vzdoru, som rada keď prejde ráno bez "divadielok". S pribúdajúcim vekom (a rozumom) sa to bude meniť.

eliska13
12. dec 2018

@dadomon podľa mňa má problém tvoj muž, nie deti🙂Nemôže ráno čítať FB, keď ma na starosti dieťa.U nás je tiež chaos, ale skôr taký kde sú kľúče, čapica, zabudol som si niečo dať tašky.Rano zapneme teleráno popri tom sa najeme syn je už veľký, ale tak to bolo vzdy žiadne dvd, rozprávky, hranie sa s autickom, keď bol malý.neznasam ranný krik a stres.Trvaj na svojom raz to ocenis.

simca06022011
12. dec 2018

@wieruska1 no uzasne :DD teba by som nechcela niekde na cas cakat :DDD A ako rychlo to potom to dieta oducis ked pojdete do skoly ? 🙂 ze uz nie lazo-plazo a straka a hranie sa rano, ale do skoly na cas? 🙂

kofoluska
12. dec 2018

@wieruska1 A nenapadlo Ta take, ze prave ranne ritualy a pravidla zabranuju stresu? Ze s nimi je to jednoduchsie, pohodovejsie, s úsmevom? A ze prave preto sa autorka temy aj stazuje? Ja napríklad tiez nemam rano rada stres. A nechcem si stresovat dieta. Chcem, aby sa najedlo, umylo, prezlieklo V KLUDE, a ak ma cas, nech sa pokojne este zahra alebo pozrie rozpravky. Ale 7:15 sa ide z domu a bodka. Ja potrebujem byt do 8:00 v praci.
Okrem toho, ze sa v klude vychystame, lebo su jasne stanovene pravidla, ucim svoje dieta jednej dost podstatnej veci - a tou je DOCHVILNOST. Nie s vyplazenym jazykom niekam dobiehat alebo meskat a este to brat za normalne. Neviem, ci si si pri ponukani toho druhého pohladu na vec toto uvedomila. Ako sa chovame my rodicia, budu sa chovat nase deti.

@simca06022011 Vsak aj do skoly bude potom dobiehat, nie? :D

wieruska1
12. dec 2018

Este rat lebo niektore mate viditelne priblem s chapanim textu. To ze sa nikam nervozne neponahlame, nenervujeme a nestresujeme neznamena ze sme chronicki meskaci. Vytvorime si casovu rezervu, co mozem pripravim vecer vopred a ze sa obcas zakulame na duhu a preto dobiehame z nas lepsich ani horsich nerobi. Autorka pise o tom, ze jej muz ma iny ranny rytmus a kedze sa nezhoduje s jej (tu sa zas vraciam k tomu kam sa akoze ponahla a nervuje ked je s mladsim doma?) su z toho vsetci nervni. Poukazala som na to, ze keby mna niekto rano pohanal a nervoval tak by ma porazilo. Nic viac ani nic menej. Nevytvarajte si nove pribehy 🙈

tatianka7
12. dec 2018

Baby, nedá mi, nepridat sa k tejto téme 😀 .. U nás pri prvom synovi rezim neexistoval, s príchodom druhého sme už boli nútení. Teda, presnejšie, ja-manzel celý týždeň preč. Samozrejme s jeho príchodom všetko padalo.Pred rokom a pol sa nám narodila mala a režim mame rozvrhnuty temer na minúty.Byvame mimo mesta, jedno dieťa vozím do skolky jedným smerom, druhé dieťa opačným smerom do školy. Všade malú zo sebou. Tak asi nemusím rozpisovať,koľko toho treba po stíhať. Deti učím samostatnosti co najviac už teraz.Velmi dobre si uvedomujú aj to, že majú aj povinnosti. Aj mi pomáhajú. Jeden ma pomaly 7r, druhý 4,5r a mala opakuje veľa po nich, takže rána sú už pohodovejsie.Pred časom som pre zdravotné problémy skončila v nemocnici a tatko zostal na všetko sám. Hral hrdinu, kolko to len šlo, lebo veľmi podobný typ ako manžel zakladateľky tejto témy. Nejak s ničím nemal problémy, až mi to bolo divne, až kým z neho nevyliezlo, že starší je doma chorý a s mladším zvykol trafiť do skolky niekedy aj o deviatej 😱.. Takto si ficali skoro dva týždne,s tým, že ich obliekal,jedli co chceli, kedy chceli a kde nechceli,spalo sa hocikedy a hocikde..No nemusím tu asi nikomu vysvetľovať, ako skvelo sa to nápravalo v rámci rehabilitácie 😏
Takže ja by som asi nebola taká optimistka, že tatik na to príde aj sám 😀 ..hoci tomu nášmu možno bolo treba dva mesiace a nie dva týždne 😁

eliska13
12. dec 2018

@tatianka7 chlapi, ak nie sú puntickari si nerobia z ničoho veľkú hlavu žiadny plán, žije sa pudovo z hodiny na hodinu.Ziadne, že polievku ovocie...je hladné dieťa dostane čokoľvek....chce sa váľať po zemi, bez papúč tak nech🙂moja suseda bola mesiac v nemocnici takú anarchiu som nikdy nevidela ešte dobre, že vo väčšine rodín to majú pod palcom ženy🙂

kofoluska
12. dec 2018

@wieruska1 Nikto si nevymysla ziadne dalsie pribehy, len reagujeme na to, co si sama napisala. Dovolim si pre presnost skopirovat Tvoj vlastny príspevok:
"Zeny ja vas mat doma ma porazi. Hned z rana stresy a pobahlacky by ste si rozumeli s mojim muzom .... ten tiez vsade musi byt v predstihu vsetko “nalinkovane”. Ja na s detmi caaaasu more, do skoky pravidelne poslednych 10 metrov bezime o 7:58 s usmevom na perach zd dme zasa smochtlaci."

Sama pises, ze PRAVIDELNE poslednyh 10m do skolky/skoly (podla preklepu tazko povedat, co to malo byt za slovo) bezite s úsmevom na perach ze ste ZASA smochtlaci. To nevyznieva, ze sa Ti to stane raz za cas, ako sa to snazis v dalsich príspevkoch otocit. Ludia, ktori si veci naplanuju a vytvoria si casovu rezervu, co sa da pripravia vecer vopred, tak ti naozaj nemusia PRAVIDELNE dobiehat a neoznacuju sami seba za smochtlakov.

simca06022011
12. dec 2018

@kofoluska no u nas by nepresolo, dieta sa ma nachystat v klude na vyucovanie a nie dobiehat...

simca06022011
12. dec 2018

@wieruska1 inak nenervuje sa ona, nervuje sa sam manzel... staci precitat dalsi prispevok.. lebo on nosi dieta. A kedze to mam doma presne viem ako to je, pan velkomozny sa rozhodne pol hodinu ranajkovat, po tom co "musi" vybavit emaily, lebo jasneee keby to urobi o pol hodinu neskor v kancelarii svet sa zruti (nezruti), potom v case odchodu nie je nachystany, rozhodne sa ze este musi ist do sprchy a uz potom uz v tiesni leti do auta, startuje, nervaci, leo nestihol sliepky otvorit "kde sa tolko motame" a leti sa do skoly... ja nervy lebo nachzstana je mala pol hodinu a nrvozna ze pride do skoly neskoro... a este ho cakaju zapchy celym mestom ;) toto je problem aj autorky podla mna... manzel sa moce, ona chce mat klud, ale ten bude mat az ked za nimi zavrie dvere :D

kofoluska
12. dec 2018

@simca06022011 Svata pravda. Ved ani pre to dieta to nie je ktovie co, ked musi s vyplazenym jazykom dobehnut a potom rychlo rychlo prezut, prezliect a utekat do triedy.
Inak, moj ma na tie maily, Facebook a ostatne hovadiny (ktore by mohol pokojne riesit aj vecer) prave tu pol hodinku, ktoru vstava pred nami. Akonahle vstanem ja a syn, nehrozi, aby sedel za kompom a este si nieco riesil. Taky kompromis, ku ktorému sme dospeli velmi rychlo, ked som zmenila pracu a zacala som ich vozit do skolky a roboty 😀

simca06022011
12. dec 2018

@eliska13 😂 az na tie papuce presne :DD my mame zase opak, v dome 24stupnov a podla polovicky mame chodit v kombinezach a cizmach, lebo je vonku zima.. podlahove kurenie, dlazka horuca, a my mame mat papuce, inak sme nenormalne a prechladneme :D inak vsetko jedno... dieta chore, otec s nim doma.. volam na obed.. o 12este nejedli, mala "nieco robi" v izbe... volam v hodinovych intervaloch, nieco jej dal o 14tej... a ved vydrzi kym prides ....

h2
12. dec 2018

@maminuska Ahoj, nech rozmýšľam, ako chcem, neviem prísť na čo, čo je to "MR" (citujem: "23 rokov MR..."). Teda, nie, že by to bolo dôležité, ale nedá mi to pokoj... 😅

majka99999
12. dec 2018

@wieruska1 no ja toto neznasam, ze bezat do skolky a do skoly. 7.30 budu obleceni a ked to nestihaju, zobudim ich na druhy den skor. Aby mohli ranajkovat 15 minut a 15 minut na obliekanie (v lete kratsie) plus hygiena. Cize 6.45 vstavaju. Moj muz iniciativne nalepil na skrinu, co sa ma rano a vecer robit, starsi uz cita, on ma rad pravidla, mensi napodobnuje brata a je to jednoduchsie.
@h2 MR je mentalna retardacia, maminuska ma mentalne postihnutu dceru, preto pise, ze najstarsia je ako dieta, hoci ma 23.

h2
12. dec 2018

@majka99999 Ach bože, to mi je ľúto. Cítim sa hrozne trápne. Ďakujem za vysvetlenie, už si to budem určite pamätať.

maminuska
12. dec 2018

@h2 mentálna retardacia