Ranný plač pred škôlkou, nosenie rovnakých vecí a zaspávanie sama
Ahojte maminky ,
Mám dcérku teraz mala v decembri 5 rokov , chodí druhý rok do škôlky ( prvý bol katastrofa plač ráno aj počas dňa ,) druhý rok je to lepšie ráno síce plače ale keď odídem tak prestane a hra sa alebo si kresli atď. Nie je k deťom veľmi spoločenská , resp nechodí za deťmi pod sa hrať skôr ale ak ju niekto osloví tak ide . Dcérka bola aj je na mňa dosť naviazaná a pred škôlkou robí napr takéto veci že chce mať stále rovnako učesané vlásky , rovnakú celenku , rovnaké puncosky aj šaty. Hadala som sa s ňou minule asi hodinu večer že už nemôže ísť v tých satockach že ich treba vyprať že som dovolila aby ich mala dva dni ale že to neni dobré lebo sa spoti atď atď , a ona stále to svoje maminka posledný krát zajtra ( to hovorí každý deň ) máte s tým niekto skúsenosti ? Máme práčku a sušičku ja ich vyperiem ale nejako sa bojím aby si zvykla na jedno a to isté :( možno nevidíte že v čom je problém ale ja sa bojím že či to není náznak niečoho psychologického , už som sa objednala ale čakacia doba su 4 mesiace 😭Teraz ju učím večer zaspávať samu a robí neviem či zo stresu tiež veci rovnako chce čítať rovnakú rozprávku , aby som ju zakryla rovnako až po ramienka , a na počúvanie chce rozprávku tiež každý večer ty istú a každý večer sa pohadame lebo má sto krát zavolá nech ju zakryjeme že nepočulla rozprávku nech ju pretocim a stále niečo :( a ja som zúfalá lebo nakonci z pekného uspávanoa sa pohadame máte s tým niekto skúsenosti ? Mám to riešiť alebo jej urobiť to čo jej je dobré a obliecť to čo chce
Podľa mna si dobre urobila že si vas objednala u psychologicky
Toto je až take úzkostné, nie stereotypne. Taka úzkostná fixácia
Hádať sa s 5 ročným dieťaťom? 🤷♀️ a nakoniec aj tak urobíte ako dieťa chce? No neviem...môj syn bol podobný...von len po rovnakom chodníku...len tie isté topánky...tá ista čiapka...ak sme odbočili inou cestou to bol krik a rev...ale povedala som si, že dosť! lebo to bolo čím ďalej tým horšie...úplne som zrušila stereotyp aj na úkor plaču a nervov od syna a pomohlo...zistil, že nebude tak ako chce on a teraz nie je problém...ale nikdy som sa so synom nehádala...vyplakal sa...aj na ulici...ale ja som to úspešne ignorovala a keď videl, že ma to nenahnevalo tak prestal vystrájať...
nesnaž sa ju zmeniť....aj my dospelí máme oblečenie v ktorom sa cítime dobre a oblečenie ktoré nenosíme.....tým samozrejme nechcem povedať, aby chodila len v tom jednom....ale napr.tá rozprávka.....chce len jednu konkrétnu, tak jej ju povedz.....a to že vymýšla pred spaním je "normálne"....sú deti čo po uložení na spánok sú zrazu strašne strašne hladné, smädné, chce sa im cikať.....stačí pozrieť súkromné detské psychologičky a určite nájdeš aj skorší termín ako 4mesiace, len ja si myslím že to nebude žiadna diagnóza...deti v tomto veku skúšajú kam až môžu zájsť🙂
Podľa mňa skúša kde máš hranice. Deti to podvedome robia. Moja dcéra bola tiež náročné dieťa. Do škôlky chodila rada a aj deti mala rada, tam nebol problém. S obliekaním každé ráno áno. Na každú vec povedala, že to nechce a potom revala. Bolo to len také obdobie a potom to prešlo. Ja by som jej neustúpila čo sa týka šiat. Môže ich nosiť často, ale nie každý deň. Môžete sa dohodnúť, že napríklad každý druhý alebo 2 krát do týždňa. Že aj tie šaty si chcú doma oddýchnuť. Pri zaspávaní treba byť tiež prísnejšie. Prečítať rozprávku, prikryt a odísť. Myslím si, že to nie je nič iné ako zvyky a skúšanie čo všetko povolíš.
Ahoj, som terapeutka a z toho co si napisala, to nevyzera na nic vazne. Pravdepodobne hlboko vo vnutri nechce chodit do skolky (ranny plac, s detmi sa velmi nehra), ale akceptuje to, ze skratka musi, teda sa podriaduje. Potrebuje si to ale kdesi kompenzovat - mat nieco, kde si moze sama rozhodnut, vybrat, ked uz ohladom skolky nemoze. Preto tie saty, celenka, vecerne uspavanie. V skratke napisane - ona to vnima tak, ze respektuje tvoje rozhodnutie, ze musi chodit do skolky a chce aby si respektovala aj ty ju. Hadky preto nic neriesia. Treba vyhoviet, ale s hranicami.
Synovec prezil cele leto v tych istych gatiach a tricku.hoci boli špinavé, smrdeli a povedali sme mu viaceri,aby si dal nieco ine.vytiahol ich aj z pracky pred pranim,nic ine nechcel.tuez mal 5, teraz ma 6,5 a stale ma oblubene oblecenue.i ked... niekefy mam pocit,ze to unho moze byt tym,ze mu nic nezakazu,radsej ho nechaju robit vsetko,co chce a ako chce,len aby nemuseli zabijat nim cas
neoducala by som ju teraz od uspavania, zjavne spracuva tu skolku, nepridavala by som jej este dalsi stres. co sa tyka satov, vzala by som ju na nejaky nakup, nech si vyberie sama nejake pekne, ale s tym, ze ich potom bude aj nosit 🙂
@renluk išla by som s ňou do obchodu nech si vyberie ešte nejaké šatočky na striedačku. A neriešila by som samostatné zaspávanie... zatiaľ by som ju uspávala. Deti bývajú zneistené po nástupe do škôlky, môžu si to vysvetľovať rôzne, že ich tam rodičia odkladajú a tak... To sa zlepší časom
@mimka2019 áno to si ma úplne vystihla , hádam sa lebo poviem že nie je reč a krik a niekedy mi to prišlo ľúto lebo som si myslela že to robí preto že má stres zo škôlky tak som vyhovela ale áno len pridáva nezlepsilo sa to v Tom a môže byť že skúša moje hranice a keďže mne je niekedy ľúto a povolim asi si za to môžem sama že neviem striktne povedať nie , snažím sa to zmeniť ...ďakujem za názor a skúsenosti
@zorkahorka no popravde u nás to není že by som s ňou nechcela zabíjať čas venujem sa jej dosť od malička len niekedy si niesom istá či mám ustúpiť ja alebo si štát za svojím , proste nechcem ju úplne utlacat že budem jak diktátor a nebude môcť nič ale zas nechcem aby mi skákala po hlave a niekedy je to proste pre mňa asi ťažšie nájsť takú tú správnu hranicu 🤦🏼♀️🤷
@renluk ahoj, moj syn ma nieco podobne, tiez ma 5 rokov, len s tym rozdielom, ze do skolky chodi rad, tesi sa tam a je aj velmi spolocensky. S obliekanim mame tiez problem. On ma svoje oblubene kusy oblecenia a topanok a nosi iba tie. Do skolky strieda zasadne troje tricka a troje nohavice. Tiez ma rad svoj system, napr. ma presny postup ako sa oblieka, ak to vyzadujem inak, tak je problem. Zaspat doteraz nedokaze sam. Vecer zaspava s muzom, cez den spava so mnou tak, ze mi zaspava na ruke. Najradsej spi doslova na niekom nacapeny. On je neskutocne mojkavy typ. Vkuse sa potrebuje stiskat a pusinkovat, ked som doma, tak iba so mnou. Ak nie som doma, vystaci si aj s muzom, babkou,.... Tiez neznasa, ak si jeho surodenci chcu pozicat jeho hracky. Postupne sa vsak tieto prejavy zacinaju pomalicky zlepsovat. Mimo domu funguje normalne, nema problem niekam ist. Ja si myslim, ze trosku aj ziarli na surodencov, plus tie svoje "maniere" ma ako taku istotu. Este poznamka, moj syn ma NKS, takze dlho nerozpraval, teraz uz je to na dobrej ceste.

Deti maju radi stereotyp citia sa bezpecne