Plač v škôlke v rovnaký čas

ketuska
22. okt 2018

Ahojte, idem si po radu, nazor...mala bude mat onedlho 3 roky, do skolky chodi od septembra. Prvy tyzden to bolo take typicke - ranny plac, chodila iba doobeda na 3 hodiny a pokazde plakala, ze viac nechce ist. Cca po 3 tyzdnoch sa situacia uplne zmenila, do skolky sa kazde rano tesi, okolo 10:15 chodia na dvor a vtedy to zacne. Plac, plac, plac. Na dvore bez placu vydrzi podla uciteliek max. 20 minut. Takze, ked po nu idem o 10:40 uz place, ak to stihnem skor, tak este neplace. Dlhsie tam este nikdy nebola, ucitelky vravia, ze to nema vyznam na dlhsie, kedze place pokazde v rovnaky cas. Som na materskej, takze nie je nevyhnutne, aby tam bola cely den, ale chcela som ten cas aspon predlzovat postupne no nasilu nechcem. Ked ju berem zo skolky povie, ze bolo dobre a ze sa tesi aj na druhy den. Preto nerozumiem tomu placu. Podobne skusenosti...?

6699333
22. okt 2018

@ketuska plače kôli tomu že si tam ešte není akonáhle idú von vie že po ňu prídeš tak ta očakáva a keďže sa sústredí na to že čochvíľa pre ňu prídeš nič iné ju nezaujíma 😊

alenky
22. okt 2018

@ketuska Ja som tiez na rodicaku s mladsim syncekom bolo mi luto nechavat dcerku v skolke cely den, ale to vyberanie tesne po obede bolo chaoticke proste z dna na den som s tym skoncila a povedala dcerke, ze po obede pojde spinkat s ostatnymi detickami uplne si zvykla a prestala ma cakat tympadom aj plakat

ketuska
autor
22. okt 2018

@6699333 ano presne, nic ine ju nezaujima, pokazde, ked po nu idem vidim ju ako sedi na lavicke, ani sa s nikym nehra.

ketuska
autor
22. okt 2018

@alenky tiez som nad tym premyslala, ze ju tam necham na cely den, aby nemala zafixovane, ze na ihrisko pre nu pridem. No ucitelky mi to moc neulahcuju, moc si ju tam nechcu nechavat, ked place, preto stale, ze aby som po nu chodila do 11tej. Vedia, ze som doma, tak to prirodzene vyuzivaju, o dieta menej.

kittykat22
22. okt 2018

@ketuska ale ako je blbé, že sedí sama na lavičke, plače a s nikým sa nehrá. Ja som viedla školku a boli tam detičky ktoré mali aj 1.5r alebo aj 2 roky ale boli spokojné a hrali sa. Plakali maximálne keď prišlla mama aby jej dali najavo nespokojnosť s tým, že ich tam nechala. Ale, že by dieťa sedelo samé na lavičke a plakalo, tak to nehrozilo. Máš pravdu v tom, že ti to učiteľky neuľahčujú - je to malé dieťa, a oni zabudli že celý názov inštitúcie je Materská školka - takže v nej má byť aj istá dávka materskej lásky 😠😠😠😠 Ja na tvojom mieste dcérku beriem kým neplače - ona poľaví a bude tam zostávať rada. Daj jej trochu viac času. Navyše keď jej učiteľky nebudú dávať najavo, že ju tam nechcú 😠 tak jej určite bude lepšie.

zuzanapjat
22. okt 2018

Ja nerozumiem, prečo vlastne musí chodiť do škôlky, keď to zle znáša. Ako dlho ešte budeš na materskej? Jednoducho ona do škôlky chodiť nechce ... po 3 týždňoch plaču pochopila že nemá na výber, len tam do tej trebars 11tej vydržať. To, či ona v sebe nemá úzkosť a nevie sa dočkať tvojho príchodu na to ihrisko, to nemôžeš vedieť. Ale podľa mňa dieťa, ktoré sa teší do škôlky (ako si uviedla) nie je premohnuté plačom, lebo sa nevie dočkať tvojho príchodu... to, že ju tam chceš nechať na celý deň - keď možno nemusíš, je pre mňa trošku nepochopiteľné.

alenky
22. okt 2018

@ketuska je to na tvojom zvazeni, ale urcite kym som doma a neprospieva jej to nechce chodit asi by som tiez svoje dieta netrapila. Skus nechat cely den uvidis ako sa bude spravat...mozno este nie je zrela

ketuska
autor
23. okt 2018

@kittykat22 ja som jej este pred nastupom do skolky hovorila, ze ked jej bude smutno a bude sa chciet pomojkat nech ide za pani ucitelkou, to som ale urobila asi chybu, lebo naposledy mi ucitelka hovori, ze oni nie su sukromna skolka a nemoze ju brat na ruky lebo tam ma dalsich 15 deti. Ze ona sa pyta “hopa”. Takze je uplne normalne, ze placuce deti si tam nikto nevsima. Neviem ci je to nejaky zauzivany system a lepsie si ich nevsimat...naozaj neviem, niesom pedagog. Teraz rano, naozaj sa tesi, preto nerozumiem tomu spravaniu.

pininka
23. okt 2018

Podľa mňa mala zlý zážitok z toho ako išli von, možno na ňu kričali že sa pomaly oblieka a plakala a odvtedy vie,že keď začne, ty prídeš. Mne toto tvrdila učiteľka o spánku, týždeň má naťahovala že ho nemám nechať spať,lebo place. V piatok som mu doniesla veci na spanie, bezproblémové a plačú spal a ona sama mi potom povedala že bol úplne v pohode. Preto ja nesúhlasím so žiadnym adaptacnym procesom mesiac na pol dňa a podobne. Robila som v škôlke, tie deti tam potom len sedia a pozerajú na dvere kedy už konečne príde mama pre nich. Polož si sama otázku, si na materskej a keby si nebola a si v práci? Učiteľky by ju mali vedieť zabaviť, je koniec októbra. Ale mám pocit že im to len vyhovuje a majú o jedno decko menej.

nkem
23. okt 2018

Okrem toho placu, by som rozmyslala ci vobec vidis vyznam, aby v skolke ostavala, ked je tam len nejake 3 hodiny, to uz sa moze zahrat s detmi aj v nejakom materskom centre, vzhladom na to, ze nema ani 3 roky.

siska53
23. okt 2018

@ketuska nas plakaval asi 3 mesiace. A nielen vonku,on pocas celeho dna.. lenze uz mal 4,5roka ( rok predtym sa nedostal). Musel chodit na cely den, kedze o pol roka mala ist do skolky aj dcerka, na vyber nebolo.. ucitelky to nejak s nim.zvladli,neksor bol v pohode a do skolky sa tesil. Mam pocit,ze tym.ucitelkam sa coraz viac nechce riesit adaptaciu deti a hned vyvodzuju zavery,ako to tu tak citam.. uz po mesiaci si mas nechat dieta doma,lebo nie je zrele.. x tem takychto tu je v poslednej dobe.. predtym sa prosto bralo do uvahy,se dieta potrebuje cca 3mesiace na adaptaciu. A zrazu tie iste učiteľky,vsak povedzme si,kolko je tam novych, mladych??, odmietaju pracovat s dietatom?
Osobne u teba by som.zvazila,kolko sommdoma este s mladsim a nechala si ju doma alebo ju dala na cely den,ze prídeš po spinkani. Ja som.chodievala hned,ako sa naolovrantovali, o cca 15:15 som uz bola v skolke,to som.vedela,se maju po olovrante.

dahra
23. okt 2018

@ketuska prostrednu dceru som dala do skoly, ked mala 4 roky aj 3 mesiace. Vedela som, ze tam nechce, aj mi vravela, aj som bola este s mladsou na materskej. Aj som si vravela, ze mi nebude aspon choroby vlacit k mensej. Chodili sme niekedy do detskych herni, vela von, aj na mamickovske stretnutia. Tak sa otukala. Najmladsia bude mat o tri tyzdne 3 roky, ale nedala som ju. Vravela som si, niet sa kam ponahlat, ja som doma, lebo muz pracuje a zaraba a nemame tu nikoho, kto by pomohol. Neviem, co by som robila, keby ochoreli a ja v praci. Takze stale chodim len vtedy do prace, ked muz je doma. Ak si na materskej, je to pohodlnejsie byt len s jednym, ale nestoji to za ten stres krpca. Ani by som ju tam nedala, place, vonku zima, este aj ochorenie, no nepridava na radosti. Uvidis, narok to bude uplne cosi ine. Aj ja malu len v septembri dam. Lebo nie je 3 a 3. Pri dietati vidno, ze 35 mesiacov je ina varka ako nejakych 45.

mija777
23. okt 2018

My takto so synom - bol iba doobeda a plakal keď sme po neho prišli resp. keď nás uvidel. Ľútosť, plač.. Viac-menej už zo zvyku 😒 Nikdy nevravel že mu tam bolo zle, práve naopak, celý nadšený rozprával čo všetko robili. Našťastie ja som s učiteľkami spokojná, oni sami po čase navrhli zmenu. Veľmi mu/nám to uľahčujú tým, aký majú trpezlivý prístup. Teraz je tam celý deň do tej cca tretej a keď po neho prídem, je usmiaty, pekne sa hrá. Prelomil ten kritický čas (jeho desilo spanie a vedel že keď idú z jedálne, tak sa ide spať) a je dobre.

tatianaba
23. okt 2018

Ja ako ucitelka v skolke mozem povedat,ze uplne najhorsie su tieto 3 hodinove a doobedne a neviem este ake pobyty.
Najprv caka dieta zmena,ze je bez rodicov, v skolke. Ked uz ako tak pochopi,kde je a ze je tam fajn,o dve hodiny odchadza. A tak sa nastavi,ze vzdy,ked vyjdu na dvor,pride mama a pojde sa domov. Potom,ked si uz zvykne,ze ide domov ked su vsetci na dvore,co sa stane? Zrazu chceme,aby uz aj obedovalo,ale spat nemusi. Ked si zasa zvykne,ze uz aj obeduje a potom ide domov, chceme,aby ostavalo aj na spanok. Tak si zvykne,ze sa naobeduje a ide domov. A potom mu zasa oznamime,ze prideme hned ako sa zobudi,takze olovrant nechce,lebo je nastavene,ze uz pride mama....a takto do aleluja...vy by ste neplakali pri tolkych zmenach?

mija777
23. okt 2018

@zuzanapjat Podľa môjho názoru škôlka deťom veľa dáva. Ja som momentálne tiež doma a ani niesom ten typ rodiča čo sa rád dieťaťa "zbaví". Ale ten kolektív a kolektívne aktivity synovi ja doma poskytnúť neviem, nech sa mu venujem koľko chcem. Škôlka veľa naučí, dieťa je samostatnejšie, sebavedomejšie, má okolo seba veľa rovesníkov. Nabehne na režim povinností, naučí sa zodpovedať za svoje činy bez toho, aby mal na blízku maminu, ocina, starkú alebo kohokoľvek iného z rodiny.
Začiatky sú možno niekedy ťažké, ale neskôr je to pre dieťatko hlavne prínos 🙂

pininka
23. okt 2018

@tatianaba aleluja, kiež by mala každá učiteľka takýto názor.

ketuska
autor
23. okt 2018

@tatianaba mate uplnu pravdu. Ja som nebola naklonena takemuto rieseniu, ale ucitelky povedali, ze nema vyznam, aby tam bola, ked place. Viem, hlupost, lebo keby som musela ist do prace -plac/neplac ostavas na cely den.

ketuska
autor
23. okt 2018

@mija777 presne aj pre toto chcem, aby chodila. Ak by si niekto myslel, ze sa jej chcem zbavit, ze je lahsie mat jedno doma ako dve- no urcite nie, lebo rano zobudit obidve, vychystat, s mladsou v nosici so starsou za ruku sa teperit do skolky a kym prideme domov nic aj tak nestihnem spravit a uz s mladsou zas pre starsiu, takze pohodlnejsie by isto bolo ostat doma, hlavne teraz v tej kose vonku 🙈 ale ja niesom jej rovesnik, so mnou sa tak nezahra , neviem si s nou vystrihovat, lepit, kreslit atd...pri mladsej sa to proste neda. Ma rada kolektiv, rada sa hra s detmi, preto to este skusame.

jonnie
23. okt 2018

mali sme dieta v jasliach na 4 hod...cele zle-nejedol , lebo vedel, ze mama pride. v skolke od zaciatku na cely den...trhalo mi srdce...no po 2 tyzdnoch pochopil, ze mama pride po spanku a olovrante-tak zje vsetko. predtym ani v jaslich spat..lebo uz bol zvyknuty doobeda. Takze teraz vdacim muzovi...ze mi "nakazal" od zaciatku na cely den...a maly uplne ok...zakyva mi a ja nechapem, ako si zvykol...myslela som, ze nikdy..

ketuska
autor
23. okt 2018

@siska53 tie ucitelky su kapitola sama o sebe. Ma jednu super, na ktoru sa velmi tesi, ale ta je iba kazdy druhy tyzden. Zrovna tento tyzden ma taku starsiu, nehovorim, ze je zla, ale proste je to starsia pani, ktora uz nema s nimi trpezlivost, huci po nich...vsak dobre, aj ja hucim niekedy 🙈

ketuska
autor
23. okt 2018

@pininka presne, uz cakam kedy mi povedia, ze to sa vam na tie 3 hodiny ani neoplati chodit, tak si to odlozte o rok. Je normalne, aby sa o placuce dieta ucitelky nezaujimali? Ja bezne, ked pre nu pridem, tak su sem-tam aj ine deti, ktore placu a ucitelky to vobec neriesia. Cest vynimkam.

itka111
23. okt 2018

No u nas to tiez bolo podobne - dcerka zacala chodit od septembra, iba na doobedie, prve dni klasicky ranny plac a potom zrazu vzdy ked isli o 10tej von. Teraz po mesiaci to preslo, tiez sa priklanam k tomu, ze von raz zazila nejaku zlu skusenost, a nie ze ma cakala, lebo vie, ze pre nu pridem az ked sa dohraju von a naobeduju sa. Toto ma pevne stanovene a vie presne kedy sa co deje a kedy pridem.

itka111
23. okt 2018

Dodam, ze plac uz presiel ☺ do skolky sa zacala tesit, stale je len na doobedie, tiez som doma s mladsim a vyhovuje mi to super a hlavne som jej vela rozpravala, co robim zatial ja doma (cinnosti typu varim, upratujem, kym sa ona hra a potom pre nu bezim, akoze o nic doma neprichadza 😀) a to velmi pomohlo. A ten plac von si myslim, ze vznikol z nejakeho konfliktu s nejakym dietatkom na preliezkach alebo pri hre a proste sa tam potom necitila bezpecne, tak to vyjadrovala placom, to ju tiez uz preslo ako sa otukala.

danula.ch
23. okt 2018

@ketuska v našej škôlke sa vždy našla nejaká náruč pre plače deti, ešte aj teta skolnicka ich koľko krát utesovala.
Nedávala by som na tie 3 hodiny, buď aspoň ešte obed, alebo ideálne celý deň. Skus sa porozprávať s tou pristupnejsou učiteľkou.
Aj ja som bola na materskej keď som dala staršieho do škôlky a práve kvôli socializacii, náš sa bál deti aj žien predtým, ako chodil do škôlky. A tam samé deti a ženy, ale do 2 týždňov sa strachu celkom zbavil. Veľa mu to celkove dalo, bol sikovnejsi v obliekaní, jedení, rozprávaní a to sme sa my doma mohli aj rozkrajat.
Ani zobrať ho zo škôlky sa mi nezdá vo vašom prípade. Tie deti, co sú zo škôlky mimo, sú oveľa horšie prípady. Ak sa na škôlku teší, ráda o nej rozpráva, kým sa nejde na dvor je v pohode, to je podľa mňa len ten problem, že sa ta už nevie dočkať. Dostane sa do stresu a odbúrava ho plačom. Nesmieme zabúdať, že aj pozitivy stres je vždy iba stres.

ketuska
autor
23. okt 2018

@zuzanapjat keby plakavala aj rano a sama tam nechcela ist, tak tam uz davno nechodi. Preto mi pride trosku schyzofrenicka - dnes jej vravim- ked nechces ist do skolky nemusis, ostanes doma. A ona, ze sa mam uz poponahlat mladsiu obliect a ideme. Tak si vravim super. Ale stavim sa, ked pridem po nu o 11 bude mraucat. Chcela som, aby bola v kolektive, aby sa naucila nove veci, rada sa hra s detmi. Dam tomu este 2 tyzdne max. a ked to bude pokracovat, tak s tym sekneme.

ketuska
autor
23. okt 2018

@danula.ch ano kym neidu na dvor, tak sa aj zapaja aj sa hra pekne. Som na vazkach, naozaj neviem, uz teraz sa tu stretavam s 2 uplne odlisnymi nazormi -“ nechat na cely den “ vs. “ naco chodi vobec do skolky, ked nechce a ja som na materskej” . Asi treba vyskusat aj tu alternativu celeho dna alebo aspon dlhsie. Ako uz pisem vyssie, ona sa tam naozaj rano tesi, to je jediny dovod preco tam este chodi. A u nas rovnako - odkedy chodi do skolky, zrazu ss vie aj sama obut, obliect alebo sa aspon o to pokazde pokusi.

3petka
23. okt 2018

@ketuska moje trdlo tiež tak plakal vždy ked išli von. Myslel si že po neho prídem. Môže to byt to iste čaká že prídeš ty nechodíš a začne plakať. Tak som mu začala vysvetľovať ako čo kedy a ze po neho prídem až keď sa vyspinka a toto som robila asi týždeň každú chvíľku a dookola. A už je dobre

mija777
23. okt 2018

@ketuska Úplne to chápem. Držím palce aby sa to čo najrýchlejšie zlepšilo. Ideálne by bolo asi dohodnúť sa s učiteľkami na inom postupe, lebo toto evidentne nefunguje a je to trápenie aj pre ňu, aj pre teba. Snáď budú otvorené novým návrhom.

mija777
23. okt 2018

A presne ako tu čítam od jednej maminky - aj u nás sa osvedčilo vysvetľovať, že ocino pracuje, ja idem domov niečo uvariť, upratať a pod., on sa zatiaľ pohrá v škôlke (vždy ju ospevujeme aká je škôlka SUPER :D ) a potom po neho prídem. Vedel sa orientovať kedy to bude podľa toho čo robili. Lebo tie činnosti sa tam opakujú a deti zvyčajne majú radi pevný režim - sú to pre nich istoty/oporné body o ktoré sa vedia oprieť. Teraz vie, že keď si pospí, niečo spapá a pohrá sa, tak prídem.
Teraz bol chorý a máme rannú krízu, ale v triede sa hneď aklimatizuje a je to v poriadku. Verím že aj tie rána sa čoskoro zase zlepšia. Len musí znovu nabehnúť na ten režim.

pininka
23. okt 2018

@ketuska určite to nieje bežné. Nikdy ani neviem v akej triede neplačú všetky deti naraz a hlavne nie v októbri a tak isto aj nepotrebujú všetky pomoc s jedením či obliekaním. A týmto deťom by sa malo normálne pomáhať bez toho aby sa niekto pozastavil nad tým.