icon

Ráno pred odchodom do škôlky

katka1981
4. dec 2014

Ahojte. Kedze mam len jedno dieta a v detoch sa zrejme vobec nevyznam, chcela by som vediet, ako vyzera vase rano pred odchodom do skolky. Vase tipy, ako vychystanie urychlit, sprijemnit, zazivat co najmenej stresu, ako dieta motivovat, ake mate problemy, ale piste aj zabavne zazitky. Dakujem.

maryanna
4. dec 2014

@mataba155 no ved prave ze ked sa hadze o zem a nervaci ze nejde nikam tak...... Preco(?). A toboz ked cez vikendy servis nema tak preco to dopustas cez tyzden ved raz dvakrat urobi scenu, dostane trest alebo ju motivuj pozitivne a casom sa toho zbavis.... Neviem len tak ma zaujima ze tebe to prijde normalne?

briketa
4. dec 2014

@lucinocka ked bude mat na to vek chapajuci ranny zhon, bude sa normalne obliekat samo. Obavy su neopodstatnene. Ken dietatu s niecom pomozes, to neznamena ze sa to nikdy nenauci

maryanna
4. dec 2014

@briketa Suhlasim ale je rozdiel ako pises dietatu s niecim pomoct, a rozdiel urobit vsetko zan bez toho aby sa pricinilo. Ako s babkou. A mam nazor e ked to nebude robit tak sa to ani tak skoro nenauci. Aku ma motivaciu? Ziadnu. Ved skolopovinne dieta ma uz nejaku zodpovednost, pise si ulohy ma pocuvat na hodine, nesie cast zodpovednosti uz za iste veci a k tomu patri aby vedelo ze rano sa normalne vstava kazdy si robi hygienu anje sa atd. Ake je to jedenie v aute napr? Cize rano stres v skole stres, dieta nema kludu.

zita19
4. dec 2014

@mataba155 zodpovedne prehlasujem, ze na MK som uz citala kadeco. Uz som sa aj prestala cudovat, co vsetko su schopne milujuce mamicky spravit pre "dobro" svojich deti, ale toto je uplne mimo moje chapanie.
Nehnevaj sa na mna ako chces toto dieta poslat do skoly? Ked nie je schopne zvladnut ani taku jednoduchu vec, ze rano vstat, vykonat hygienu, v klude zjest ranajky a obliest sa same ako zvladne zlozitejsie povinnosti?
Podla mna toto robis len zo svojej pohodlnosti. Ano, dopracovat sa k samoobsluznemu ritualu stoji cas a trpezlivost ale je UPLNE NAJVYSSI CAS zacat. Je to len a len pre malej dobro. Alebo si odhodlana ju strkat na nocnik s kojeneckou flaskou v ruke az do zaciatku puberty?

kaja73
4. dec 2014

@zita19 nie je o take hrozne ako to mzno vyzera...aj moj mal fulll servis kym chodil do skolky-obliekala som ho krmila....proste rozospaty to robil aj 2h a mne bolo prednejsie aby sme sa-- on aj ja vyspali--....vikendy a prazdniny servis nemal,
A zazrak-v skole fungoval,v cca 7 rokoch nabehol uplne spontanne na bezne rana,od 9 rokov si robieva sam desiatu,vysava od 7 rokov svoju izbu od 12 cely dom, umyva nase auta, vynasa smeti, kosi travnik,pomaha tatinovi s opravami na dome,dobre sa uci,nepyta vreckove,nepyta drahe dary a ak daco drahe chce,tak si naspori aspon 50% sumy....proste ja z tycho full servisovych skolkarskych ran vedu nerobim.
Syn ma dnes 16r. a je uplne pohodovy, nenerocny, kludny, samostatny ,vysportovany a inteligenty mlady muz..
....a dodnes sa smejeme na tych ranach....ziadny mazanek,neschopny samostateho zivota z neho nevyrastol. 🙂

katrinka8
4. dec 2014

No tak ja som celkom týmto pádom ukľudnená po tejto diskusii 😀 Naša dcérka má 4,5 roka. Ja vstávam o 6:20. Niekedy so mnou vstáva aj synček (1 rok), niekedy ešte spí. Nachystám dcérke raňajky, sebe čaj, idem na WC (medzitým 100x zachraňujem mladšie dieťa, ak je už zobudené, aby nerozobralo pol domu či si nepricviklo prsty a pod.) O 6:45 idem zobudiť obvykle dcérku (niekedy sa stane, že vstane aj sama skôr a vtedy sa hrá s bratom alebo čaká na raňajky).Raňajkuje kakao a obvykle nejakú buď buchtu lekvárovú alebo chlebík s medom atď., ale také, že úplne pidi veľké, resp. malé. Medzitým príde moja mamina alebo ocino (oni mi ju vodia do škôlky, pretože malinký dosť dlhú dobu mal aký režim, že spal v tom čase, keď bolo treba ísť a mával veľmi zlý nočný spánok, dospával atď., príp. bol chorý. MM odchádza do práce pred piatou, takže je to na mne). KeĎ sa slečna ráno zobudí v zlej nálade, tak je veru cirkus aj pri jedle, ale taký, že jej vadí úplne všetko - od jedla cez vysunutú nohavicu z pyžama po zle zasunutú stoličku... no proste nervy jak.... Našťastie o nebýva každý deň 😀 , hoci jedenie jej trvááááá - proste sedí, reční alebo dumá, 100x odbehne. Ona nám celý minulý rok odmietala jesť v škôlke mala veľmi dlhú a ťažkú adaptáciu, zlepšilo sa to až tento rok, preto som ju nechcela pustiť hladnú (ona aj keď doma nejedla raňajky niekedy, v škôlke bola hladná, ani sústo do úst nedala, ani pitie. Tak nám ostalo to jedenie doma, hoci v škôlke majú raňajky o 08:00). Potom sa ide vycikať, umyť zúbky- to väčšinou ide bez problémov, zúbky dočisťujem ja. No a nasleduje obliekanie, čo je proces... Naozaj nechápem, čo to všetky deti s tým majú. Ona sa oblieka vie sama - dokonca dostala pochvalu v škôlke že sa vie najlepšie zo všetkých obliecť, obvykle nepotrebuje pomoc, len minimálne s niektorými vecami. Na rodičovskom nám aj presne vraveli, že nemáme deti doma obliekať, tak sa snažím dodržiavať. Neobliekam, len pomáham (narovnať, ak sa nepodarí zakasať, prípadne zapnúť nohavice, keď je tam ten háčik, ale aj ten už zvláda, vie si aj pančuchy obliecť a povyťahovať tak, ako treba, aj zipsy zapnúť či gombíky). Ale jej to trváááá - resp. ona sa oblieka aj 20 minút, ale z tých 20 minút 15 minút robií všetko možné, len sa neoblieka. Doslovne musím každú minútu buď prerušovať jej "prejav na vybranú tému" slovami "Obliekaj sa" alebo ju naháňať, aby nesedela a nekukala do okna či do povaly. Keby som zapla TV, tak to by bol koniec, to už by sa neobliekla vôbec. Naši majú tendenciu ju obliekať, aj mne vravia, nech ju obliekam, ale ja s tým nesúhlasím. Podľa mňa sa má obliekať sama, keďže to dokáže a vie zvládnuť, dokonca vynikajúco. Pomôcť áno, bez problémov, ale nie robiť to za ňu. Potom ju učešem, to je asi 3 minúty, lebo nie je viac času - teraz v zime - čiže len rozčesať, cop a čelenka (podľa dcérkinho želania - chvalabohu za terajšie takéto obdobie a nie 2 zapletané, taký účes, onaký ako v lete). Potom jej pomôžem obliecť do bundy a topánok (iež obvykle zvláda sama, ale tak niekedy treba pomôcť) a o 7:40 odchádza do škôlky. Na jeseň sme clý proces stíhali aj so synčekom (že seba a jeho vychystať) a chodila som s ňou niekdedy aj ja (teda my). Teraz v zime by to bolo asi zložitejšie na vychystanie.

zuzulik27
4. dec 2014

baby tak ja mam potom ukazkove deti. dcerka je prvacka, dalsi dvaja skolkari a najmensi v postielke. ja vstavam rano 7,10 a 7,45 dcerku vyhodim pred skolou a zvysnych dvoch veziem potom do skolky hned vedla.
oni rano nejedia lebo nechcu. oblecenie im vecer nachystam, ak maju pripomienky to zmenim ale tak aby som aj ja bola spokojna. sami sa umyju, dievcata sa v pohode oblecu, syna obliekam ja nie preto ze by to nevedel ale on sa tazko zobudza. nachystam desiatu, nahodime bundy ciapky topanky a ideme. akoze jasne ze ich posurim a tak, a upozornim aby si postel popostielali a tak a aby boli ticho lebo najmladsi bracek spi, ale take ze nesedia gatky ci tielko - to my teda nepozname.
mamicky drzim vam palce aby ste tie rana zvladali 🙂

zita19
4. dec 2014

@kaja73 chodila som niekedy za veducu do tábora... Mala som deti po prvej triede, co si nevedeli dat pastu na kefku, lebo to robila mamka, nevedeli co si maju obliest, lebo im rano chystala mamka, mala som deti co nevedeli zjest maso, lebo mamka im ho krajala, bol aj taky, ktoreho mamka pred odchodom mi doniesla kojenecku flasku s tym, ze mu mame dat vecer pred spanim mliecko ale nejak na mojej izbe aby sa mu deti nesmiali... Ta flasa "sa mi rozbila" uz na druhy den a mlady muz pri vystupovani z autobusu s radostou oznamoval mame, ze flasu uz NEMA!!!! Na cele parkovisko to krical.
Len vtedy som pochopila ake su moje deti samostatne a sikovne, lebo hygienu obliekanie zvladali uz pri nastupe do skolky viac ci menej samostatne.

mataba155
4. dec 2014

@zita19 ano robim to z pohodlnosti, aby som sa nestresovala kazde rano. Ja musim byt uz v robote o 6 rano. Do skolky to mam 15 km, a do roboty dalsich 15 km. Dieta odovzdavam prevadzkarke, ktora je v skolke uz skoro rano. Cez vikend fuul servis nerobim. Mala je strasne pomala, samej by jej to trvalo hodinu, a to by som ju musela stale okrikovat nech sa ponahla. U nas je velky problem ju zobudit, nechce sa jej skratka rano vstavat, a robila mi neskutocne sceny. A ked Vam potom pol bytovky nadava, ze to co robite o 5 rano kazdy den!!!! toto je jediny sposob ako to zvlavdnut bez stresu. Ale ste sa do mna pustili babeny, ale ani jednej nic vycitam. V mnohom mate pravdu, ale skratka nebudem ju budim o 4 rano, len preto aby sme to ukazkovo stihli, a aj tak si nieco vymysli, ze ju bud nieco boli, alebo si nieco nechce obliect atd. Takto sa fakt preberie az v aute a uz nic neriesi.

zita19
4. dec 2014

@mataba155 no, nech z toho vyrastie... Lebo potom mas problem.

moonglow
4. dec 2014

necitala som prispevky, ale u nas plati, ze cim skor vstaneme, tym dlhsie nam vsetko trva a prideme do skolky medzi poslednymi... Ak nahodou zaspime, voila, 10 minut a decka su nastupene pri dverach s nejakym sladkym pecivom v ruke 😉

kaja73
4. dec 2014

@zita19 ano mozno si mala samostanejsieho skolakara 🙂 ,ale nie je to znak, aky bude clovek v puberte a dospelosti....to je cele.
Kamoska malu obliekala v spanku do 7 rokov-cez prac.tyzden- a tiez je dnes samostatna-ma 12 rokov dnes... sama kamoska bola ako dieta rozmaznana na 200%-co mi hovorila som ozaj nechapala-co vsetko za nu mama robila a ze doma nemusela vobec nic nikdy robit.....a dnes je to samostna zena,co dobre zaraba,vie si so vsetkym poradit, vsetko zmenezovat ....muz jej moc nepomaha a ona vsetko zvlada na 1 🙂
Proste akosi tu metematicke rovnice proste nepaltia....vsetko sa ukaze az casom...aky uspesny a samosotny clovek z toho dietata nakoniec vyrastie.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zita19
4. dec 2014

@kaja73 no moji maju 37 a 32 a ta samostatnost im vydrzala 😉

kaja73
4. dec 2014

@zita19 tak to by bolo cudne aby sa to vytratilo...,ide len o to, ze aj to nesamostne dieta v utlom detstve, moze v dospelosti uzasne fungovat a mozno aj lepsie ako ten samostaty skolkar.....nepati tu-- nesamostatny v skolke -neschopak v zivote.....to je cele.
Netreba z toho proste robit vedu....

mataba155
4. dec 2014

@fidka79 manzel pracuje v zahranici, a ver, ze nemam ani rodinu na blizku. V panelaku sami ufrflany dochodca.

mata95
4. dec 2014

@mataba155 prepač za nazor ale toto je chore, ked dokaže byť samostatna cez vikend tak to dokaže aj cez tyžden.... hodi sa ozem?noa,nech sa hodi, ignorujem a idem dalej, neukažem decku že to zabera, boli ju? poznam svoje dieťa, viem kedy ju ozaj niečo boli, takže nato nereagujem,nechce vstavať,najdem spôsob ako ju pekne zobudiť tak aby sa jej chcelo, ked to nejde tak ju ztej postele vytiahnem. ...sa nečudujem že toto zabralo, ved zteba si spravila opičku, robiš všetko zanu. take dieťa už musi vedieť čo smie a čo nie. a škodiš tym nielen sebe ale hlavne jej. dokedy to bude uvas takto fungovať? pišeš že si nič nezanedbala,ale budeš to tak brať aj ked bude mať 8,9rokov? deťom treba visť vustrety,aj im pomahať, každy by dal svojmu decku aj modre zneba ale toto je sila..... 😒 ved ta mala si zteba bude robiť akurat tak dobry den....

zita19
4. dec 2014

@kaja73 zas obcas plati... Poznala som jedneho. Bez maminecky sa ani nevytoto... Ani na rande nesiel bez toho aby maminka odsuhlasiĺa, odporucila kde ist... Totoalne nepouzitelny do zivota. Predpokladam, ze maminka mu dodnes chysta co si ma rano do roboty obliect. 😝 Ak sa podarilo maminecke ozenit ho, tak chudak jej nevesta. Chvalabohu ja som zdrhla vcas. 😀 😀 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mataba155
4. dec 2014

@fidka79 prave preto stavame dom blizko rodicov, a teraz potrebujeme kazdu korunu, aby sme rychlo dostavali, a nechceme nikoho platit. A v skole je druzina od 6 rano ☺☺☺

kaja73
4. dec 2014

@zita19 ved jasen ze su aj taky....len to nie je o tom ake je dieta samostane rano pred skolkou....tam sa uz ine chyby musia vo vychove spravit.....na mnohe veci proste dieta dozrie aj bez znasilnenia....dozreje vekom....

mata95
4. dec 2014

a podla mna niesi jedina ktora musi riešiť skore vstavanie, je xy žien ktore to riešia, ale toto som ešte nepočula nikde. .... ked už by som ja mala budiť dieťa o 5rano, tak ano, asi ho poobliekam nech sa hodinu nemoce, ale aby som ju umyvala obruskami a zuby umyvala vposteli tak to nie... chapem že sdeťmi je to ťažke, najmä ked sa človek musi ponahlať, ale toto je minimum čo by tvoja dcera mala vedieť spraviť.umyť si tvar a zuby normalne v kupelni...to zaberie 5minut....tak mi nepovec že to je otvojej pohodlnosti, to je jednoducho zly navyk, tvoj nie jej....a pišeš že by si ju musela okrikovať, podla mna ju netreba okrikovať, ale jednoducho razne trvať natom čo žiadaš. isteže sa to nezmeni zodna na den, nato treba dieťa pripraiť, ale časom si to decko zvykne,ale to musiš chieť ty.... a kedže pišeš že je to tvoja " pohodlnosť" tak asi nechceš...sorry a dobru noc @mataba155

ask
4. dec 2014

@fidka79 Priznavam-necitala som tuto diskusiu a prispevky pred Tvojim... tak to prosim ozaj ber len ako reakciu na Tvoj posledny prispevok a hlavne k tomu slovku nerozumiem.... bola som sama s dvomi skolkopovinnymi detmi a tiez som ich kvoli praci kam som chodila na 6.00 musela budit o 5.00 ☹ Chodili spinkat vecer o 19.00 aby rano boli vyspati a stihli sa napapat, obliect a odkracat peso cca 1km do skolky. Po nastupe do skoly sa nic nezmenilo, stale museli vstavat o 5.00 a pred 6stou uz boli v skolskom klube-v druzine. Zial ziadnu taku pani co by bola ochotna chodit mi k detom na 6.00 ranosom nablizku nemala, museli sme sa vytrapit sami... a neboli sme jediny co takto museli fungovat. Robota bola vzacna uz vtedy, nemohla som si vyberat pracovny cas....

mataba155
4. dec 2014

@mata95 precitaj si moj koment, ktory som pisala o 21:51 hod. Mozno viac pochopis.

mata95
4. dec 2014

@ask konečne niekto kto to tak pekne a rozumne napisal..... 🙂

prasiatko30
4. dec 2014

@mataba155 ja ti mozem poradit len tolko prave preto ze si nanu sama by si ju mala dat trochu do laty - budes to mat omnoho lahsie to mi ver tym ze ty si si uz zvykla sa starat o nu ako o postihnute dieta po ranu nie je ziadna vyhra skor naopak a ak sa nebudes chciet neskor zblaznit rob s tym nieco uz teraz lebo na to skaredo doplatis - nehovorime tu o 2-3 mozno 4 r ocnom dietati ktore este celkom nechape - i ked to sa len my rodicia tak itesujeme ale o pomaly skolacky - ked s nou budes musiet robit ulohy tak sa zblaznis
@mataba155

mata95
4. dec 2014

@mataba155 presne na ten som teraz reagovala...... 😉

siska53
4. dec 2014

@piacere jezis,ani ja neznasam take cerstvo navkecene obliecky zle sa mi spi,mam pocit,ze sa dusim.. Tak skusim aj ja ten preplesk.🙂

prasiatko30
4. dec 2014

@lucinocka ja som tiez tak robila a robim s mladsou - ta bola komplikovanejsia na obliekanie a do pohody bez nahanaciek po byte a starsia z toho dokonca ani nema traumu a sama sa oblieka uz niekolko rokov - postupne zacnem aj u mladsej aby sa postupne zacinala obliekat - asi po novom roku uz zacneme aj u nej so samostatnym obliekanim hlavne ked maju teplaky 😀

maryanna
4. dec 2014

@mataba155 ja by som jej skusila niekedy cez vikend cez den vklude vysvetlit ze uz je velka atd atd ze tie rana uz budu ine. Hold musi sa zmierit ze do skolky sa ide , nech si veci pripravi vecr ktore chce aby nevymyslala a tak. Vela sa s nou o tom rozpravat , aby ste rano v byte fungovali ako dve samostatne jednotky. Urcite to pochopi ved je uz velka, snad sa nechce hanbit pred spoluziakmi ze co to. Nejak tak na nu chod resp ty uz vies ako jej vyvsetlit efektivne. Drzim lrsty