icon

Ráno pred odchodom do škôlky

katka1981
4. dec 2014

Ahojte. Kedze mam len jedno dieta a v detoch sa zrejme vobec nevyznam, chcela by som vediet, ako vyzera vase rano pred odchodom do skolky. Vase tipy, ako vychystanie urychlit, sprijemnit, zazivat co najmenej stresu, ako dieta motivovat, ake mate problemy, ale piste aj zabavne zazitky. Dakujem.

katka1981
autor
5. dec 2014

Baby moc vam dakujem za prispevky, ja som teraz po dlhsej dobe dost vela odpisaovala a je to ako monolog tak k tomu monologu este dodam. Nezabudajte nato ze kazde dieta je ine. Nasa ked sa zatne, nepomoze nic. Zbalila som vsetky hracky, zakazla TV, sladkosti, nepomohlo. Zbila som ju, vynadala, nepomohlo. Motivacia nepomohla. Skuste prosim pochopit, ze vojna k nicomu nevedie a deti sa menia, moze sa to zlepsit, moze zhorsit. Jedno decko beha pri stole, druhe naopak pslusne sedi, no zas ma problem inde. Tiez poviete si tak pojde spat skor a rano vskor stane. Ale ked sa vam to decko budi na cikanie alebo na zle sny a v noci je 3 x hore, tak asi tazko rano vstane v pohode a oblecie sa same, ked je nevyspate a emocie este nevie zvladat, to je dokazane, do 7 rokov to vie malo ktore dieta. Ja zastavam nazor, ze rezim ktory vyhovuje celej rodine, je dokonaly, ci uz pre vas nepochopitelny alebo naopak obdivuhodny. Ked som chodila s malou do poradne a hovorila som lekarke ze aka som nestastna lebo na koniku toto a hento a vtedy mi povedala, ze nech si robime tak ako nam to vyhovuje a neriesim a ozaj to pomohlo. Ked je dieta pokojne, nevyrasta v strese a mama ju oblecie, nakrmi, mozno presne ona bude taka matka, alebo ked mama bude hora, rovnako ju bude obskakovat. Nasa cez vikend casto chce aby sme ju na obed nakrmili. Od roka jedavala sama. Preco? Lebo je unavena ale spat nechce. Fajn, ale mne ked je zle, uz mi nesie lavor. Ja pridem z roboty, muz ma dovezie zo zastavky a doma nas caka veera nachystana, kto ju nachystal? Nasa dcera. Najdolezitejsie je, aby bol doma klud, ziadne napatie a stres. Ja nehovorim, ze skakat decku okolo riti a prisposobovat sa, ale pokial sa da nieco ulahcit.......tak preco nie?

katka1981
autor
5. dec 2014

@lady511, ja viem. My sme mali docasne v skolke zruseny spanok a zazracne nam spavala o 20. do 7. vkuse, to bol zazrak.

lucinocka
5. dec 2014

@katka1981 ja nestresujem, moja stale chce robit vsetko sama , vidim ze to moze tak ju v tom podporujem🙂 rano si pozera rozpravky v pyzamku, niekedy sa povalujeme obe az do obedu v pyzame, ked tatik vari:D nam obom system vyhovoval, ked z neho vybocime je nervozna🙂 je mi jasne ze kazdy rodic sam sebe pomaha ako moze, ved aj ja to robim, nemam tu nikoho komu by som malu dala takze sme spolu 24 hodin a keby sme nemali nejaky system spoluprace ta sa mozem rovno obesit... Ale nesuhlasim s tym , aby akekolvek velke dieta sa umyvalo v posteli aj umyvalo zuby... Uz len z pohladu ze na ranny prazdny zaludok prehlta zubnu pastu?? A vlhcene utierky maju nahradit vodu? Ee sorrko ale toto nepochopim...

rutie
5. dec 2014

@mataba155 ked som si precitala tvoj prvy prispevok, zatukala som si na celo. Ale vzhladom na okolnosti sa mi obliekanie v spanku o 5:00 nezda az take nenormalne - aj ked ma mala 6-rokov.

Moja tretia dcera je rovnako stara ako tvoja - dieta momoriadne samostatne v sebaobsluhe, v podstate uz od 18-mes bez plienok (aj v noci), sama sa obliekla, sama jedla, chodila na zachod a z flase pit ani nevie, ale je strasne "spinkava". Kebyze ju mam o 5-tej budit kazdy den, tak ju asi tiez budem musiet obliect a nalozit do auta.

Ale nocnik a flasu by som sa snazila zrusit. To ju radsej na ten zachod odnes. Niekde sa to prevali v skolke, alebo v prevj triede a bude sa citi menejcenna. Podla mna jej to na sebavedomi nepridava. Je to ponizujuce pre to dieta. Flasu jej daj radsej do auta nejaku modernu - so slamkou alebo takym tym naustkom.

Napriek tomu mas. moj obdiv za to ranne vstavanie. Drzim palce, nech sa vam casom podari zariadit si veci tak, aby dcerka mohla vstavat rano v beznom case a fungovat ako deti v jej veku normalne funguju. S frflanim, za obcasneho kriku rodica, ale samostatne.

katka1981
autor
5. dec 2014

@lucinocka, deti byvaju vo veku kedy chcu robit vsetko same, kedy sa nechcu vozit v kociku, potom pride vek, ked sa chu len rozvazat, pokial ste kocik nedali prec a kedy sa nechaju obliect alebo aj nakrmit, je to prorodzene. Na umyvani zubov v posteli nevidim nic zle, vacsinou ich v posteli vecer umyvat aj ja malej, lebo je uz unavene a nechcem aby to odflakla, je aj video na nete so zubarom, ze do 12 rokov by mal rodic decku doistit zuby, ze to tak nevedia, je to na kazdom, mame draheho zubara, stoji mi to zato. A my si s muzom dentalnou nitou zasadne pri telke cistime zuby. Potom v kupelke. Vsetko je len o zvyku, tak ako niekto ma na Vianoce post a druhy nie, tak ako nie zvykne pit aperitiv a vecer vino, iny zas nepije vobec, podla mna niektore veci a detaily je uplne zbytocne riesit a to som chory pedant a snazim sa zacat upustat na detailoch lebo mi to len skodi.

bosoriak
5. dec 2014

Prispejem k povodnej teme:
Rano som po mnohych ukricanych a preplakanych ranach nastavila budik na cas odchodu minus 2 hodiny. Slecny sa 25 minut len obliekaju. Samozrejme musim obcas usmernit aktivitu z dlheho monologu, pripadne zo zacitania sa do otvorenej knizky, pripadne z neznych pokusov utlct svoju sestru (preco? pretoze je rano.)

Potom ideme zobudit tatinka, urobim ranajky, najeme sa, ja si sadnem do kresla s kavou a vylozenymi nohami a s notebookom, dievky si sadnu na chvilku k rozpravke s cajikom. Potom sa v klude vycikaju, oblecu svetre a bundy a potom v klude ideme do skolky. Idylka. Stoji to o 2 hodiny skor vstavat, ale ako som po mnohych skaredych ranach zistila, casovy stres nerobi dobre ani mne, ani mojim detom.

Potom sa obcas stane, ze sadneme do auta, zistim, ze sme mali odist najneskor pred 5 minutami a navyse:
1. Mami, mame dnes doniest do skolky gastany.
2. Mami, mne treba ist kakat s knizkou.
3. Mami, aha, tu mam dieru na pancuchach. (oblecene vsetko, vratane zimnej bundy, rukavic a salu)
Toto sa stava vtedy, ked sa niekam ponahlam aj ja a mam vsetko nacasovane. V takychto pripadoch VZDY stretneme na zeleznicnom priecesti vlak, dllllllhyyyyy, nakladny, co ide pomaly ako slimak.
😀

timea7
5. dec 2014

@mataba155 to, čo robíš a ako to robíš je samozrejme tvoja vec, len som chcela napísať, že ako učiteľka v škôlke chodím s deťmi 4-6 ročnými plávať. V škôlke sa nadesiatujú, idú na WC, obujú si topánky, oblečú si bundy, maximálne niektorým zapnem zips a zaviažem šnúrky na topánkach, skontrolujú si, či majú vo vakoch uteráky a plavky a ideme na autobus. Samostatne si odložia vaky na určené miesto, vyzlečú a vyzujú sa, prejdú do prezliekárne, kde si vyzlečú všetky veci a dbajú, aby si nič neprevrátili, oblečú si plavky, samostatne sa osprchujú....čo tam robím ja? No vytešujem sa, že mám také úžasné deti, neverím rodičom, že sa im doma ráno nechcú obliekať a v čase, keď by som riešila hisáky, sa naučíme novú pieseň, dávame si hádanky, vymýšľame slová na určené písmená.....Bolo by pre mňa oveľa jednoduchšie a verte mi, že v septembri nepomerne rýchlejšie všetkých obuť a obliecť, ako ich to učiť. Ale tá námaha počas prvých týždňov školského roka mi stojí za to, aby deti boli samostatné, lebo čím sú samostatnejšie, tým sú aj sebavedomejšie a čas, ktorý spolu strávime, využívame efektívne. A pre dieťa je prirodzené napodobňovať činnosť dospelých, takže čokoľvek sa učia radi a rýchlo.

timea7
5. dec 2014

@katka1981 nezabúdame, že každé dieťa je iné a na každé niečo iné platí. Na všetky sa však osvedčilo pevné nemenné hranice a veéééľa lásky. Vážiť si dieťa, ale vážiť si aj seba. Keď ti to, čo robíš, vyhovuje, je to v poriadku, ale nesnaž sa prosím ospravedlňovať to tým, že to inak nejde a že tvoje dieťa je iné. Nie je iné, len prístup jeho rodičov je iný.

katka1981
autor
5. dec 2014

@timea7, jasne to suhlasim, ale nie vzdy to co tu niekto radi ze zarucene to funguje na kazde dieta a verim ze mamicka ktora sa snazi nieco zmenit, ci napravit, tak ta skusa mozne aj nemozne. Teda aspon ja urcite.

timea7
5. dec 2014

@katka1981 ja ti verím že robíš všetko možné aj nemožné, ale nie tak, aby tvoja dcéra pochopila, že to myslíš vážne. ona s tebou točí koľko môže. Fúkať je prst popísaný fixkou, že ju to bolí a museli ste jej ho zalepiť?! Naozaj museli? Opakujem, je to tvoje rozhodnutie, máš jedno dieťa, keby si mala štyri, neriešiš somariny okolo pančušiek a pod. Neber to prosím ako útok odo mňa smerom k tebe, ja mám tiež jedináčika, ani nemám patent na rozum, ale nad podobnými rečami mamičiek, ako je ich dieťa iné a nič naň neplatí, sa iba pousmejem.

natalka13
5. dec 2014

Moja babka mala taku prupovidku - Kto si ako rozmazna, tak ma.
Vobec nechapem tie rana,co tu popisujete, fakt keby tie deti boli 3-4 neriesili by ste, vecer nachystane oblecenie a to sa rano /ak sa nezmenilo pocasie/ oblecie. V skolke, skole a v zivote sa s nimi nik takto paprat nebude.
Apropo - keby Vam takto vymyslal manzel, tiez by ste okolo neho skakali ako zapiska?
Urcita uzda utiahnuta musi byt.

katarinamarkova
5. dec 2014

@katka1981 ostatne priespevky som necitala, reagujem na tvoj uvodny prispevok.
jasne ze nevnima ze sa ponahlate.....ved maminka ma cas jej ponukat x dalsich ponoziek, x dalsich triciek, gatiek.
jasne ze vsetko ju skriabe, picha, je velke alebo male.....lebo maminka potom kupi nove.

zacni si byt ista hlavne sama sebou a uvedom si ze sefka rano si ty - spolu mozte vecer veci nachystat, rano si ich oblecie - rano, to co bolo vecer super tlaci, je male atd.....? a? nech? ( aj tak nie je, tvoja mala len velmi dobre vie, ze moze vymyslat taketo blbosti, hra sa s tebou a ty jej na tu hru skocis) to co sme nachystali si oblecies, ked picha, je male, vydrzis.....o chvilu odchadzame, ak nechces, neobliekaj sa, pojdes hola. neboj ked ju nechas 5 min. neoblecenu a ona bude vidiet, ze ty chystas veci na odchod, kabelku, obuvas si topanky...oblecie sa raketovou rychlostou bez jedineho slovka.

a ako to je u nas?
samozrejme trucovite chvilky sa najdu....nic nie je dokonale....ale deti jednoducho vedia, ze trucovat nefunguje....trosku vyventiluju svoje pocity energiu, necham ich...maju pravo na svoje pocity, maju pravo si pokricat, nesuhlasit so mnou....ALE po tom ako emocie odzneju musia pochopit, ze ziju v rodine a v rodine sa jednoducho treba prisposobit jeden druhemu! ked sa ranajkuje tak sa ranajkuje, ked sa oblieka tak sa oblieka....ved inak by to bola cista anarchia 🙂
mam doma 3 deti - 8r. skolaka, 3r. skolkarku a malu 1r. a pol
rano vstavaju vsetci v rovnakom case - na wc, umyt, obliect
skolak a skolkarka sa obliekaju sami - do toho co im nachystam JA...rocnu samozrejme obleciem ja
vsetci sup sup dole robime ranajky - najmladsia sa hra, beha.....ja pripravujem ranajky, desiatu, deti nosia na stol, podavaju mi co potrebujem
vsetci sa najeme - spolu
pustime rozpravky, popritom im nachystam topanky, ucesem baby, seba, hodim na seba make-up....ako sa ja dokraslujem, deti sa idu obut, pomozu tej najmladsej, maly si supne desiatu do tasky
dam im bundy ciapky odokmnem auto, starsi nasadaju, ja len priputam, najmladsiu si tam posadim sama.....
u nas jednoducho ranne trucovanie a vymyslanie nema miesto...nie je na to cas....je to jednoducho blbost, ktoru nemam cas riesit.

preco pri rannom chystani nespomeniem manzela? lebo je mimo SK viac ako na SK....ked je doma za jeho aktivnej asistencie skratime ranne ritualy z hodiny na polhodinku a ostane nam cas na pokec pri kave.
keby som fungovla stylom, toto je velke? dame druhe? toto je male, dame ine....picha? vymenime? toto nie? alebo toto.....oblubene tricko v prani? histeria?
dakujem nie, nechce sa mi vstavat o 3 hodiny skor aby som ich vsetkych nachystala......

zitaje
5. dec 2014

@natalka13 presne, alebo inak sa tomu este hovori, ze deti potrebuju hranice. Aj samotnym detom sa lepsie zije, ked maju jasno v tom, co sa moze a co nie, co si mozu dovolit a co nie - a teda ked nie je vsetko rozhodovanie len na nich.
Ja mam tri deti s velkymi rozostupmi. Ked sa narodilo tretie, starsia bola siestacka a mladsia chodila posledny rok do skolky. Budicek som mala 6.40, najneskor 7.50 som odchadzala s mladsou dcerou a s malym babatkom z domu do skolky, denno-denne. Mala som co robit, aby som obriadila dvoj-trojmesacne babo v zimnych mesiacoch, obcas bolo treba pocas tej hodiny aj nakojit, prebalit, umyt zadok atd. Keby mi skolkarka vymyslala, ze sa jej nechce obliekat alebo take daco, no ja si to neviem ani predstavit, vsetci by sme boli z toho v strese.

katka1981
autor
5. dec 2014

@timea7, chcela zalepit, no ja som nic nelepila a ona si robila srandu a ja som to aj ako srandu brala. A myslim si ze nie som zrovna z tych co si nechaju skakat po hlave, inak by som asi ani nedodrzala 2 mesacny trest, kt. sme jej dali. To, ze skusa, to je jedna vec, ale vadna nie som.

zitaje
5. dec 2014

@katarinamarkova ano, presne ako u nas, ani ja nemam doma chlapa a mam tri deti 🙂
Inak dalsia vec: ranny stres, kym si deti zvyknu, ma podla mna aj blahodarne ucinky. Deti sa musia naucit narabat so stresom. Moje baby sa napr. vedia tak super sustredit, ked je nejaky problem, ze sa obcas az sama cudujem. Raz sme isli kamsi lietadlom, baby mali 9 a 3, mali sme prestupit, a prve lietadlo meskalo. Utekali sme cez pol letiska - ja vpredu s kufrom, baby cupitali za mnou, to vsetko cca. o polnoci, bez jedineho slova, videli, ze sa NAOZAJ ponahlame a je to DOLEZITE.
Ked ma dieta pocit, ze jeho pocit pohodlia je dolezitejsi, nez prist vcas do skolky, alebo to, co hovori mama, tak potom to tak aj vyzera.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katka1981
autor
5. dec 2014

@katarinamarkova, kupim jej nove? A to si odkial vzala? Precitaj si aj prispevky inych mamiciek, zemali viac deti a nie kazde to robilo. Dnes som sa bavila so sestrickou u lekarky, jej dcera robila to iste, preslo to same od seba. Tak ako sme aj mali nocne cirkusy, tiez presli same. Podla mna to je o nervovom vyvoji dietata. A k teme keby sme mali 4 deti, neviem ci si to pisala ty ci ina, preto nemame 4 ale len jedno a ked bude vacsia pohoda, budeme mat druhe. Nie som idiot ze z jedneho dietata som na nervy tak si poriesim dalsie. A jej vymyslanie je viacmenej o tom, ze ma oblubene a neoblubene veci, to snad ma kazdy. Keby bola starsia samostatna a oblieka sa sama, ten problem by tu nemusel byt. Ale vacsieslovo tu mam ja a niekedy asi zbytocne tlacim.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
katka1981
autor
5. dec 2014

@fidka79, ono je pravda, ze ked je clovek na dieta sam, je to lepsie. Ked su dvaja, dieta to zneuziva. Ale proste u nas sa to inak neda, kedze chodime z domu spolocne. Ale verim, ze sa to zlepsi, dam vam vediet o nejaky cas. Mavala aj obdobia ze sa krasne sama obliekla, ale teraz psoledne dva mesiace spava zle a aj budenie je horsie. A ja mam potom pocit ze stale je to blbe.

katka1981
autor
5. dec 2014

@fidka79, 5,5

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katka1981
autor
5. dec 2014

@katarinamarkova, este k tomu oblecku, kym som malej kupovala oblecko ja, nebol takyto problem , lenze potom dost podedila, takze som jej nekupovala a vela veci jej vadi lebo je to umelina a picha ju to a strih jej vadi a podobne. Ale nebudem jej kupovat, potrebovala som kupit sebe, akurat tie nohavicky nam nevysli. A beriem, je fajnovejsia, lezie to na nervy, ale klamala by som keby som povedala, ze mna ked nieco skriabe alebo picha, ajtak to nosim. Nie nenosim, vyradim a radsej nosim jednu vec dokola. Len pri nej ma to vytaca lebo sa rano nahanam.

katka1981
autor
5. dec 2014

@fidka79, juuuj , pockaj o rok, dva, co bude chapat vsetko tvoja dcera, co odkuka zo skolky a zacne robit u vas doma. Joj to si spomenies. Moja sama jedla od roka, sama jedava aj doma, aj travnik pohrabe, aj pomoze ked nie je unavena a ma naladu. Na unavu ma diagnozu, takze chapem. A obliekala sa sama od roka, roka a pol, to si nepamatam presne.

katka1981
autor
5. dec 2014

@fidka79 a este jedna vec, dieta velakrat kopiruje starsieho surodenca ci uz v dobrom tak aj zlom. Takze ma vzor.

katarinamarkova
5. dec 2014

@katka1981
z tvojho prispevku ---------kupila som jej 7 novych tielok, tie iste co milovala minuly rok, zial, musim ich vyradit, lebo ju skriabu. --------
ak som to pochopila inak - sorry, tak mi to znelo...ze ked sa jej nieco nepaci, vyradis, kupis nove.

4 deti nie su moj prispevok 🙂
len k tomu dodam - ak si na nervy z 1 dietata - nemaj radsej 4 deti 🙂

neber si to osobne, ja tvoj styl vychovy nekritizujem, ak vyhovuje tebe, dietatu aj manzelovi tak je vsetko uplne OK.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katka1981
autor
5. dec 2014

@katarinamarkova, ano vyradujem ich, davam ich neterka a tento rok bude bez tielka. A deti 4 mat nebudem, to nehrozi, ani by sme nestihli a ozaj by bohate stacili dve. Nie, v pohode. Nie je vsetko ciernobiele ako sa moze zdat. Mozno ze sme v niektorych veciach nekomrpomisni, kde ini su benevolentni a v dalsich zas naopak. Ale to tak je v kazdej rodine, ze niekde sa kladie doraz na jedno, inde na druhe. Napr. u nas sa nikdy nepozeral Tom a Jerry, mala s nami nikdy nepozerala film pre dospelych, cize ak je TV zapnuta tak len ked je rozpravka alebo relacia pre deti. Cisto len ako priklad. A to v skolke deti zaspavaju pri panelaku , pozeraju vecerne filmy a podobne. U nas to nehrozi.

canama
5. dec 2014

@katka1981 Moja dcerka ma len 2,5 roka a tiez rano vymysla pred skrinou, resp. chce si proste sama vybrat co si da. Ja ju ale necham, nech sa obliecie sama (a pokial oblecko zodpoveda rocnemu obdobiu, jej vyber plne respektujem) a ja mam zatial aspon cas sa osprchovat a vychystat sama seba. Niekedy sa oblecie pomerne rychlo a potom sa hra.....ona sa proste rano pred odchodom do skolky potrebuje nejako doma pohrat, nieco take ze vstat a za 20 minut byt obuta pri dverach to nehrozi....ale tak to nehrozi ani mne, hlavne ked si rano potrebujem umyt a vyfukat vlasy. 😀 U nas je najvacsi problem ten, ze teraz v zime vstavame neskor ako cez leto, ked je skoro rozvidnieva...ale cez leto vstavame bezne o 6.00 takze to stihame v pohode. Ale inak plne suhlasim so @zitaje a @kataronamarkova, treba drzat hranice a nenechat sa dietatom "zotrocit", mnoho rodicov (a je to teraz velmi popularne) stale akoby nechape ze dieta potrebuje citit hranice, prilis benevolentne podvolovanie sa rozmarom dietata, casto na ukor seba sameho, dietatu neposkytuje istotu...vo svete kde neexistuju pravidla, resp. existuju ale sa nedodrzuju sa orientovat neda. ...ano, moze sa stat ze nejake oblecko je dietatu z nejakeho dovodu nepohodlne, alebo sa mu proste nepaci...5 rocne dievca by napriklad uz mohlo aktivne participovat pri nakupovani svojej vlastnej garderoby, ale u Vas je to evidentne rozmar.

bubelko
5. dec 2014

tak u nas to funguje velmi jednoducho :
rano sa vstava o siedmej, ak su hore skor, tak su hore skor. hraju sa, starsi si robi ulohy zo slovenskej skoly.
o siedmej sa obliekaju - veci si vyberu sami, maju ich tak, aby dociahli...
potom sa naranajkuju, umyju zuby, zbalia desiate (tie chystam ja, pred odchodom do prace), ak maju cas pohraju sa, ak nie, obuju a oblecu sa, o osmej idu z domu...
mladsi zvykne vymyslat.... bez oblecenia ziadne ranajky... do skolky ide o osmej... je mi jedno ako... nahy, obleceny, hladny... a kedze nepopustim ani ja ani muz, tak najneskor o pol osmej je obleceny a aj najest sa stiha..

suhlasim s nazorom, ze problem nie su deti a ich roznorodost, ale nedoslednost rodicov, ich neistota vo vlastnych rozhodnutiach. ak deti citia, ze rodicia su si neisit alebo nie su presvedceni o spravnosti svojho konania zacnu skusat viac a vymyslat, ze ci predsa len rodicia nezapochybuju. a rodicia zapochybuju a povolia, skusia nieco ine... a uz sa to vezie a nabaluje...
tiez mame doma experta, s nekonecnou vydrzou - a staci, ze najde 1 osobu, ktora mu na to skoci a cely program zacina od znova... ale staci, ze my s muzom ostsavame nekompromisni a tym padom sa cely proces skracuje... dokonca uz aj babka pochopila, ako to dieta funguje a kedze momentalne vypomaha a zacal jej mlady pan skakat po hlave, tak rychlo presla na "system mama&tato" a upustila od systemu "rozmaznavajuca babka". uplne stacilo, ze mlady pan 2x odmietol rano masirovat do skolky a potom neprisiel zo skolky domov - babka stratila dobru naladu a mlady pan dostal hubovu.... uz to neskusil, zistil totiz, ze babka, mama a tato maju jednu liniu...