icon

Reakcie mamičiek na adaptačný proces v škôlke

2. sep 2025

Ahojte, priznám sa, že som trochu v šoku, čo predvádzajú niektoré mamičky. Máme dcéru čerstvo prihlásenú v škôlke a ja len žasnem, aké nepríjemné sú niektoré mamičky. Akonáhle príde na tému adaptacny proces, to je koniec. Nič v zlom, ale niektoré mamičky by najradšej pol roka chodili so svojimi deťmi do škôlky, iné vykrikujú učiteľkám, že takto sa to nemá robiť, ďalšie zahltia všetky možné kanály príspevkami o tom, ako by to malo po správnosti prebiehať, poučujú učiteľky, riaditeľky, pohoršujú sa nad tým, ako to na SK funguje atď. Denne o tom čítam a počúvam všade - FB, whatsapp, diskusie, osobné rozhovory mamičiek.. Neberte to ženy v zlom, ale v dnešnej dobe máte právo výberu škôlky, aj nedať dieťa do škôlky, tak prečo toľko emócii?

lienka.7
2. sep 2025

@anonym_autor problémom nie sú deti ale ich (trafene) matky, ktoré neboli schopné pripraviť deti do skolky.

anonym_6eee41
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_800446 nehovorím, že všetci sú zlí, píšem že som v šoku z NIEKTORÝCH mamičiek a emócii, ktoré vkladajú do tejto témy..

@anonym_autor
To nie je len o skolkach. Je to o výžive, o lekárskych výkonoch...to by si ešte videla, čo vedia mamičky predvádzať u pediatrov. Ako keby ten nešťastík celý život študoval len preto, aby vraždil malých ľudí.

simona20201309
2. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 kde píšem, že majú držať ústa? Ale osočovanie a výsmech na sociálnych sieťach, krik na zamestnancov, poučovanie pedagogického personálu s XY ročnou praxou a pod? Zmena sa dá dosiahnuť, ale niektoré mamičky sú fakt extrém. Čo tak skúsiť konštruktívnu diskusiu so zriaďovateľom, riaditeľom, riešiť to na úrovni parlamentu a poslancov, ktorí sa téme venujú? Hanlivými diskusiami na sociálnych sieťach sa akurat tak polarizuje spoločnosť a myslime si, že týmto sa niečo zmení. No ťažko. Zmena sa dá dosiahnuť, le treba na to hľadať zodpovedne osoby a kanály.

@anonym_autor XY ročná prax zaručuje profesionalitu? Absolútne nesúhlasím. Skôr majú pocit dokonalosti, neomylnosti a prídu mi citovo otupene ako taký lekár na detskej onkológii, ale patolog, s ktorým už plač ani nehne.
A nie si žiadna mamička ale učiteľka ktorej niekto stúpol na otlak

lienka.7
2. sep 2025

@anonym_autor a ešte dodám, ze u nás sa rodicia zvonku stveraju cez balkón, nakukaju do triedy, cez otvorené okno volajú na dieta, to k nemu uteká a reve ako zmyslov zbavené... sa pýtam, je toto NORMALNE??? Tým rodičom vazne už šibe? Ale áno, na vine sú neschopné, komunisticke despotivne učiteľky. Ja sa divím, ze si tieto empaticke matky nezalozia vlastne súkromné skolky a môžu praktizovať to, čo tak veľmi vyžadujú. A nie, rodic nema co hľadať v triede. Autoritou tam je uz učiteľka, nie matka, aby to tam usmernovala.

simona20201309
2. sep 2025
@lienka.7

@anonym_autor problémom nie sú deti ale ich (trafene) matky, ktoré neboli schopné pripraviť deti do skolky.

@lienka.7 ako si ta rodicia môžu vážiť keď sama nemáš ani štipku ucty k ostatným a rodičov nazvyš trafenych? Presne vďaka takým ucitelkam ako si ty si učiteľov nikto vážiť nebude.
Keď si spomeniem na pedagógov ktorí boli naozaj veľkou osobnosťou, ani jeden z nich nikdy nenadaval ani na rodičov, ani na dieťa

lienka.7
2. sep 2025
@simona20201309

@lienka.7 ako si ta rodicia môžu vážiť keď sama nemáš ani štipku ucty k ostatným a rodičov nazvyš trafenych? Presne vďaka takým ucitelkam ako si ty si učiteľov nikto vážiť nebude.
Keď si spomeniem na pedagógov ktorí boli naozaj veľkou osobnosťou, ani jeden z nich nikdy nenadaval ani na rodičov, ani na dieťa

@simona20201309 a vy tu ako nazyvate učiteľky??? Moja, ty a tebe podobne ste zaspali dobu. S deckom ste 3 roky doma na to, aby ste ho pripravili na skolku. Ale to by ste nemohli raziť teóriu, že do 3 rokov je pre neho stredobodom vesmíru len matka a každá iná osoba je votrelcom a nemá sa ho ani dotýkať. Ale chápem, že vlastne zlyhanie je lepšie hádzať na iných.

simona20201309
2. sep 2025
@lienka.7

@anonym_autor a ešte dodám, ze u nás sa rodicia zvonku stveraju cez balkón, nakukaju do triedy, cez otvorené okno volajú na dieta, to k nemu uteká a reve ako zmyslov zbavené... sa pýtam, je toto NORMALNE??? Tým rodičom vazne už šibe? Ale áno, na vine sú neschopné, komunisticke despotivne učiteľky. Ja sa divím, ze si tieto empaticke matky nezalozia vlastne súkromné skolky a môžu praktizovať to, čo tak veľmi vyžadujú. A nie, rodic nema co hľadať v triede. Autoritou tam je uz učiteľka, nie matka, aby to tam usmernovala.

@lienka.7 myslím ze mnohé súkromné školy si otvorili práve také mamičky, ktoré sa nemohli viac prizerať na cely ten systém v štátnych školách.
Sama som zmenila názor o 180st. Niekedy som na súkromné školy nadávala, dnes vďaka bohu za nich.

anonym_6eee41
2. sep 2025
@anonym_6eee41

@anonym_autor
To nie je len o skolkach. Je to o výžive, o lekárskych výkonoch...to by si ešte videla, čo vedia mamičky predvádzať u pediatrov. Ako keby ten nešťastík celý život študoval len preto, aby vraždil malých ľudí.

@anonym_6eee41
Toto je veľká pravda. Veľmi dávno, keď som ešte začínala mať pocit, že zachránim všetky životy, k nám prišla mama s malým dieťaťom, ktoré malo zdravotný problém mesiace. Že teraz sa to zhoršilo, ona vie, že v tejto nemocnici (provinčný nemecký špitál) nie je pediatria, ale že stačí, keď sa na to pozrie akýkoľvek lekár. Tak sme jej polhodinu vysvetľovali, že nie je lekár ako lekár atď. Hystéria najväčšia, že veď sme všetci lekári, že veď stačí, že sa na to pozrie akýkoľvek lekár.
Tak to môj kolega vyriešil tým, že veď keď stačí akýkoľvek lekár, zavoláme gynekológa. To im nestačilo a okamžite opustili nemocnicu...

lienka.7
2. sep 2025
@simona20201309

@lienka.7 myslím ze mnohé súkromné školy si otvorili práve také mamičky, ktoré sa nemohli viac prizerať na cely ten systém v štátnych školách.
Sama som zmenila názor o 180st. Niekedy som na súkromné školy nadávala, dnes vďaka bohu za nich.

@simona20201309 no vidis, tak si daj dieta do súkromnej skolky, kde si myslíš, ze ked im platis, tak si môžeš rozkazovať a oni budu skákať ako ty pískať.

simona20201309
2. sep 2025
@lienka.7

@simona20201309 a vy tu ako nazyvate učiteľky??? Moja, ty a tebe podobne ste zaspali dobu. S deckom ste 3 roky doma na to, aby ste ho pripravili na skolku. Ale to by ste nemohli raziť teóriu, že do 3 rokov je pre neho stredobodom vesmíru len matka a každá iná osoba je votrelcom a nemá sa ho ani dotýkať. Ale chápem, že vlastne zlyhanie je lepšie hádzať na iných.

@lienka.7 vidíš? To je presne ten koreň problému. Vaše odsudzovanie už na diaľku. Súdiť rodičov a robiť z nich debilov to vám ide na 1
Asi budeš prekvapena ale bola som doma s dieťaťom 5r, ale už v 2r bolo šikovnejšie ako niektoré 4r deti. Mám veľmi šikovné, samostatné a múdre dieťa. A som učiteľka s takmer 20r praxou a napriek tomu budem tvrdiť, že 98% učiteliek by mali ísť radšej za bar čapovať pivo

anonym_6eee41
2. sep 2025
@lienka.7

@lienka.7
Ako sa dokonale pripraví dieťa do škôlky? Môjmu prvému som vysvetľovala, chválila, bol odplienkovaný, relatívne samostatný a aj tak to znášal zle. Nevešala som sa na plot, slušne sme sa rozlúčili, vedel, že sa vrátim. Tak čo som mala urobiť inak?

autor
2. sep 2025
@simona20201309

@anonym_autor XY ročná prax zaručuje profesionalitu? Absolútne nesúhlasím. Skôr majú pocit dokonalosti, neomylnosti a prídu mi citovo otupene ako taký lekár na detskej onkológii, ale patolog, s ktorým už plač ani nehne.
A nie si žiadna mamička ale učiteľka ktorej niekto stúpol na otlak

@simona20201309 ja som okolo pedagogickej fakulty ani nešla, sklamem ta, ale pedagóg rozhodne nie som.. mne nikto na nič nestúpil.. len som napísala, že som prekvapena niektorými mamičkami.. a mam pocit, že ty si jedna z nich, keďže si prešla do útoku.. XY ročná prax zaručuje aspoň ako také skúsenosti a prehľad.. ale aha, určite o tom vie viac mamička, ktorá pracuje ako pedikérka alebo mamička z poľnohospodárskeho sektora

simona20201309
2. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 ja som okolo pedagogickej fakulty ani nešla, sklamem ta, ale pedagóg rozhodne nie som.. mne nikto na nič nestúpil.. len som napísala, že som prekvapena niektorými mamičkami.. a mam pocit, že ty si jedna z nich, keďže si prešla do útoku.. XY ročná prax zaručuje aspoň ako také skúsenosti a prehľad.. ale aha, určite o tom vie viac mamička, ktorá pracuje ako pedikérka alebo mamička z poľnohospodárskeho sektora

@anonym_autor za celé roky praxe som s rodičmi žiaden konflikt nemala, ani s deťmi. (Ak neberieme do úvahy že si rodič nechcel pripustiť diagnozu)
Vždy som vedela pochopiť stverajuce sa mamičky na okne. Posielala som im mms počas dňa, aby sa upokojili že ich dieťa je v poriadku. Ak mali neprístupnu požiadavku, slušne som im vysvetlila a vždy som vedela pochopiť ze pani z polnohospodarstva nemôže ovládať vývinovu psychológiu, a keďže je to jej prvé milované dieťa, nemôže vedieť co robí zle. Nemá roky praxe v MS. A rovnako nebude ponizovat a strapnovat a urážať učiteľku že vie o poľnohospodárstve prd.
Rodič potrebuje usmerniť, tiež potrebuje čas, a pochopenie.
Je tak ťažké pochopiť ten strach rodiča keď necháva svoje malé bezbranne diera cudzej žene? Keď vie ze to 3r dieťa v mnohých prípadoch ešte nevie ani povedať ak sa niečo stane?

anonym_00a137
2. sep 2025

@anonym_autor Lebo dnes sa vsetci musia vyjadrovat ku vsetkemu, vsetci su na vsetko odbornici. Preto. 🙄

lienka.7
2. sep 2025
@simona20201309

@lienka.7 vidíš? To je presne ten koreň problému. Vaše odsudzovanie už na diaľku. Súdiť rodičov a robiť z nich debilov to vám ide na 1
Asi budeš prekvapena ale bola som doma s dieťaťom 5r, ale už v 2r bolo šikovnejšie ako niektoré 4r deti. Mám veľmi šikovné, samostatné a múdre dieťa. A som učiteľka s takmer 20r praxou a napriek tomu budem tvrdiť, že 98% učiteliek by mali ísť radšej za bar čapovať pivo

@simona20201309 super, tak si založ tu skolku a môžeš robit tento svet lepsim. Aspoň ze ty patris do tých 2% aleluja 🙏

lienka.7
2. sep 2025
@simona20201309

@simona20201309 a ja zo žiadnych rodičov debilov robiť nemusím, to zvládnu niektorí v pohode aj sami.

anonym_868248
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_5cd7e3 ale veď dnes je široké spektrum škôlok. Každá má nejako nastavený adaptacny proces, zameranie, aktivity, krúžky, atd atd. Akože fakt je lepšie ziapať na učiteľky alebo osočovať ich/skolku na sociálnych sieťach a rozdávať rozumy? Veď každý nech si vyberie podľa svojho gusta. Keď ma mamička problém so škôlkou, nech ostane doma s dieťaťom, nájde mu opatrovateľku, nech ho vozí do Rakúska, nech mu platí súkromnú aj za 1000€ mesačne. Ale fakt si musíme vybíjať zlosť na tých, ktorí za to nemôžu? To naozaj?

@anonym_autor čo konkrétne sa stalo? Ja som si nikde nevšimla, aby niekto niekde nadával a poučovať učiteľky? Ani som nič také nečítala.
Ja napríklad nie som zástancom adaptačného procesu, ani sa mi nepáči, že čo trieda, to iný prístup k deťom. Napríklad dcére dovolí učiteľka hračku z domu a v druhej triede už učiteľka nedovolí. Keď ich zastupuje iná, tak je kvôli tej hračke cirkus. Jedna učiteľka im dovolí spať len v tričku, druhá už nie, musia obliecť komplet pyžamo. Jedna ich ráno objíma, usmiata, druhá sedí pri stole a len z diaľky povie dobre ráno. Pri jednej musia všetko vedieť sami, druhá im pomôže. Učiteľky nie sú z jednej triedy, ale majú rovnako staré deti.
Tiež sa mi nepáčilo, moja dcéra kvôli tomu, že chodila na nočník, ju nevzali do škôlky, a 2 deti doteraz používajú nočník.

simona20201309
2. sep 2025

A ešte doložim- áno, moje dieťa navštevuje súkromnú MS. Preložila som ju zo štátnej po 2 dňoch keď som stála za dverami a pocula ako stoji pri dverach a place mama, mama tak keď ani po 15 minútach nikto k nej neprišiel, nepočula som ani jedno slovo ani jeden pokus o utisenie, tak som v tom momente moje dieťa vzala preč. Vyčítam si len to, že som ju tak nechala tých nekonečných 15minut.
Toto nie sú učiteľky, ale beštie. Pretože aj obyčajný človek na ulici si všimne knučať šteňa, nie to učiteľka v škôlke placuce dieta

simona20201309
2. sep 2025
@lienka.7

@simona20201309 super, tak si založ tu skolku a môžeš robit tento svet lepsim. Aspoň ze ty patris do tých 2% aleluja 🙏

@lienka.7 si vyhorena. Zmen prácu 🙏 Kvôli deťom!

autor
2. sep 2025
@simona20201309

@anonym_autor za celé roky praxe som s rodičmi žiaden konflikt nemala, ani s deťmi. (Ak neberieme do úvahy že si rodič nechcel pripustiť diagnozu)
Vždy som vedela pochopiť stverajuce sa mamičky na okne. Posielala som im mms počas dňa, aby sa upokojili že ich dieťa je v poriadku. Ak mali neprístupnu požiadavku, slušne som im vysvetlila a vždy som vedela pochopiť ze pani z polnohospodarstva nemôže ovládať vývinovu psychológiu, a keďže je to jej prvé milované dieťa, nemôže vedieť co robí zle. Nemá roky praxe v MS. A rovnako nebude ponizovat a strapnovat a urážať učiteľku že vie o poľnohospodárstve prd.
Rodič potrebuje usmerniť, tiež potrebuje čas, a pochopenie.
Je tak ťažké pochopiť ten strach rodiča keď necháva svoje malé bezbranne diera cudzej žene? Keď vie ze to 3r dieťa v mnohých prípadoch ešte nevie ani povedať ak sa niečo stane?

@simona20201309 počkať počkať, ale ja nikde nepíšem, že niekoho nechápem.. ja píšem o matkách, ktoré predvádzajú extrém a doslova robia hon na zamestnancov, osočujú na sociálnych sieťach, stavajú sa do role expertov či psychológov (čo už je na Slovensku národný šport) a pod.. mam dve deti, chapem matky, aj pocity pri odlúčení.. čo nechápem, sú extrémy v správaní niektorých matiek a to, čo predvádzajú napríklad na sociálnych sieťach.. my sme tiež riešili s riaditeľkou adaptacny proces, bola to horlivá debata, ale riešili sa to na úrovni konštruktívneho dialógu za zatvorenými dverami.. akože obhajovať tie nekonečne moralizujuce diskusie na soc.sieťach tým, že mamičky sa konečne vedia ozvať, je scestné

lienka.7
2. sep 2025
@simona20201309

A ešte doložim- áno, moje dieťa navštevuje súkromnú MS. Preložila som ju zo štátnej po 2 dňoch keď som stála za dverami a pocula ako stoji pri dverach a place mama, mama tak keď ani po 15 minútach nikto k nej neprišiel, nepočula som ani jedno slovo ani jeden pokus o utisenie, tak som v tom momente moje dieťa vzala preč. Vyčítam si len to, že som ju tak nechala tých nekonečných 15minut.
Toto nie sú učiteľky, ale beštie. Pretože aj obyčajný človek na ulici si všimne knučať šteňa, nie to učiteľka v škôlke placuce dieta

@simona20201309 5 rocna predskolacka place za dverami a volá mamu? Ci ako teraz? A sorry, ale ráno odovzdám dieta a odchádzam. Nestojím 15 minút v šatni a nepočúvam za dverami. Ale asi by som mala, lebo čo ak ju tam tyraju!!!

hederamonstera
2. sep 2025
@lienka.7

@simona20201309 5 rocna predskolacka place za dverami a volá mamu? Ci ako teraz? A sorry, ale ráno odovzdám dieta a odchádzam. Nestojím 15 minút v šatni a nepočúvam za dverami. Ale asi by som mala, lebo čo ak ju tam tyraju!!!

@lienka.7 ty si naozaj ucitelka?:(

lienka.7
2. sep 2025
@simona20201309

@simona20201309 a ešte dodám, ze ta beštia a učiteľka asi vtedy píla kávu, keď nebehala okolo zadku tvojej dcéry, vsak? Co takto žeby vtedy utesovala iné dieta? Ci keď tam došlo to tvoje, mala všetko odhodiť a utesovat práve ju?

lienka.7
2. sep 2025
@hederamonstera

@lienka.7 ty si naozaj ucitelka?:(

@hederamonstera samozrejme, a budem učiť aj tvoje dieta 😉

hederamonstera
2. sep 2025
@lienka.7

@hederamonstera samozrejme, a budem učiť aj tvoje dieta 😉

@lienka.7 nepovedz, a kde?🙂

anonym_868248
2. sep 2025
@lienka.7

@lienka.7 tiež nerozumiem tomu, načo je to dobré, stať v satni15 minút. Niektoré deti plaču aj celý deň. Sú tam 2-3 učiteľky na 20 deti. Keď plače len polka, tak...a z vlastnej skúsenosti viem, že čím viac si to dieťa všímam, tým viac plače 🙈 u nás učiteľka niektoré deti musí až trhať od rodiča, a povie, že ten preplakal pol dna, ten prestal hneď ako sa zavreli dvere. K tomu som sa nemohla ozvať, lebo ma bil, ten stál pri stole a ani nesadol k obedu.
Moje susedy dcéra plakala každý deň, každé ráno a po polroku aj keď plakala každé ráno, poobede nechcela ísť dkmov.

lienka.7
2. sep 2025
@hederamonstera

@lienka.7 nepovedz, a kde?🙂

@hederamonstera nechaj sa prekvapiť 😉😇

anonym_48239f
2. sep 2025
@anonym_5cd7e3

Lebo treba zmenit system, co je na tom zle? Vychadzaju nove studie, je normalne ze sa svet meni. Skor to prezivaju ti, co zmenu nechcu

@anonym_5cd7e3 tak chod učiť tie nevychované decká

sisska96
2. sep 2025
@simona20201309

@simona20201309 bozeeee. Tvoje decko ostane mamickar naveky

hederamonstera
2. sep 2025
@lienka.7

@hederamonstera nechaj sa prekvapiť 😉😇

@lienka.7 hrdinka🙂