Reakcie mamičiek na adaptačný proces v škôlke
Ahojte, priznám sa, že som trochu v šoku, čo predvádzajú niektoré mamičky. Máme dcéru čerstvo prihlásenú v škôlke a ja len žasnem, aké nepríjemné sú niektoré mamičky. Akonáhle príde na tému adaptacny proces, to je koniec. Nič v zlom, ale niektoré mamičky by najradšej pol roka chodili so svojimi deťmi do škôlky, iné vykrikujú učiteľkám, že takto sa to nemá robiť, ďalšie zahltia všetky možné kanály príspevkami o tom, ako by to malo po správnosti prebiehať, poučujú učiteľky, riaditeľky, pohoršujú sa nad tým, ako to na SK funguje atď. Denne o tom čítam a počúvam všade - FB, whatsapp, diskusie, osobné rozhovory mamičiek.. Neberte to ženy v zlom, ale v dnešnej dobe máte právo výberu škôlky, aj nedať dieťa do škôlky, tak prečo toľko emócii?
Klobúk dole pred všetkými učiteľkami a učiteľmi, ktorí zvládajú dnešných rodičov /česť výnimkám/ či v MŠ, ZŠ aj SŠ
Kedysi som chcela byť učiteľkou, dnes ďakujem osudu, že ňou nie som.
@patka06 ja sa na rodiča pripravujem aj pár dni, vyberám slova, obalujem problém a podobne
@anonym_autor som ucitelka v MS..ak sa zapojim do pripomienok na margo svojej prace na socialnych forach, chatoch, tak sa k nazorom mamiciek nevyjadrujem..ide o deti..3 roky stravia v MS a odidu..zmenia sa..a ako ucitelka vezme nazor, ci pripomienky rodicov v konkretnej situacii, je uz na jej osobnosti..niekedy i mlcanie a pocuvanie je nazor 🙂
@anonym_ee9926 v žiadnej dobe nie je nikto 100% spokojní, to proste ani nejde, keďže každý rodič je inak nastavený a ma iné očakávania, štýl výchovy.. traumy zo škôlok si niesli deti v každom desaťročí, zároveň v každom tomto obdobi produkovali škôlky kvantum šikovných a spokojných detičiek.. ideálne nikdy nič nebolo a ani nebude.. veď to vidno už podľa názorov v diskusiách.. každá mamička chce niečo iné, pre každú má zmysel iný prístup, systém, možnosti.. jedna chce sedieť s pomaly 4r dieťaťom v škôlke ešte pol roka, ďalšia by prijala len mesiac, iným stačí týždeň adaptácie a niektoré mamičky adaptáciu ani neuznávajú.. preto som presvedčená, že u nás nikdy nebude nastavený jednotný systém fungovania a radšej budú vznikať ďalšie a ďalšie inštitúcie, ktoré si budú budovať svoj dokonalý systém.. lebo to že tu niektoré mamičky volajú po 3mesacnej adapatacii je síce pekné, ale ďalších x% mamičiek s tým nie je stotoznena, nevyžaduje to, nemôže si to dovoliť..
@anonym_autor ked sme pri traumach, my dospeli..sme pre to, ze ich mame, ci sme ich prezili, horsimi ludmi?
Lebo teraz je doba kedy sa na deti až moc prihliada, aby náhodou nevznikla nejaká traumicka ..a tak sú tu aj take matky a deti ,ktire je radsej obísť ako s nimi prísť do kontaktu
@zuzi0911 to ano, suhlasim..prava dietata, ujmy na psychike..zavislost od rodicov z roka na rok rastie, zial
@anonym_autor ked sme pri traumach, my dospeli..sme pre to, ze ich mame, ci sme ich prezili, horsimi ludmi?
@ada288 samozrejme, ze sme horsimi rodicmi, ked mame svoje problemy sami so sebou - uzkosti, vybuchy hnevu, bitie deti povazovane za ok atd atd. Moje deti vo mne otvorili take rany, ze teda mam co robit aby som to nepreniesla na nich…
@anonym_7ac389 Asi som nechápavá, nerozumiem tvojej odpovedi
Každopádne v 90tych rokoch aj 2000 bola úroveň školstva aj vedomosti žiakov na ďaleko vyššej úrovni. Učitelia ešte mali rešpekt žiakov aj rodičov.
@patka06 toto su take nostalgicke iluzie. Nie, neboli skoly a skolky lepsie. Moja skolka bola len odkladisko, kde na nas dozerali, aby sme si neublizili. Neznasala som to tam a to som bola idealne bezproblemove dieta. Inak s nami nerobili nic. Sestra (uz predskolacka) musela nehybne lezat pocas odpocinku- akoze spat az si z nudy zacala ohryzat nechty. Bojovala s tym do dospelosti. V skole na nas ucitelka tak zjapala, ze nevieme rozobrat basnicku, ze mam z toho neprijemny pocit este 30r po. Je pravda, ze niektori rodicia neviedia co uz by ale je dobre, ze je tlak na skoly/skolky zlepsovat sa a rodicia sa mozu ozvat.
Jednu škôlku, kde deti boli bité a zdravotné problémy nie je možné zovšeobecňovať. Pochybujem, že tá škôlka bola v meste, tam by jej to neprešlo, ale na vidieckych je možné vzájomné krytie. Všeobecne však ten príbeh nie je o väčšine škôlok. Nechápem iba, prečo ak rodičia neboli spokojní, nesťažovali sa na odbore školstva, kde to brali vážne a šetrili a prečo nedali deti do inej škôlky.
@rivini to dieta nemá byt 3 roky vylucne s matkou. Ta matka ho ma kym nastúpi do skolky socializovat, zvykať postupne na iných ludi. Jeho prvá socializacia nema byt skolka a učiteľka v nej prvá "cudzia" osoba, s ktorou má dieta byt
@lienka.7 Lenze je rozdiel, ci dieta strazi 2-3 hodiny stara mama, ktoru vidi od narodenia, alebo ci sa dieta hra s inymi detmi na ihrisku a ine, ked ide zrazu na osem hodin do skolky, ano, k zene, ktoru nepozna. Tiez je rozdiel, ci ma zena doma tri deti, alebo jedinacika, extrovertiert, alebo introverta. Ja som bola skvele socializovane dieta-4 stari rodicia, krstni rodicia, susedia. Stale Kontakt s detmi. Napriek tomu pre mna bolo zrazu osem hodin v skolke, kde ma odniesli a nechali cely den peklo. Neznasala som ten obrovsky kolektiv a hluk. Nie, nerobila som sceny, no ako dieta som mala pocit, ze ma tam mama zrazu odlozila. Preto som adaptaciu svojho dietata riesila inak. Nastastie mam tieto moznosti. A z pohladu psychomotorickeho vyvoja potrebuje dieta Kontakt s rovesnikmi naozaj az od ca. tretieho roku zivota. Od inych deti sa deti sice ucia vela a je to pre ich vyvoj fajn, ake NIE nevyhnutne.
@lienka.7 nie nemala 5, mala 3. A AJ keby mala 5. A??? 5r dieťa nechám vyrevat? Do riti s takou kravou učiteľkou ako si ty. A presne pred som stála za dverami lebo viem aké stádo pracuje v našom školstve!!!
@simona20201309 Dúfam, že v tom školstve si už stihla urobiť zmeny a stále ich robíš.
Ja mám dcéru tiež čerstvo v škôlke u nás na dedine a prišla som tam prvý krát absolútny chaos nič označené nič nezorganizovane trieda na poschodí žiadne označenie nič ale pred začiatkom rodičovské združenie nič a preto za seba nech si každý vyjadrí svoj názor za mňa keby som mohla dám ju inde mám ďalšie dve deti malinké doma som bez vodičského kedy sa dalo dám inde niesom spokojná s toho že 0 organizácia ale 100ludi 100 chuti netreba niekedy riešiť druhých každý má svoj pohľad na vec ..
@anonym_autor ja zas nechápem prečo ta rozčuľuje nejaká debata na soc.sietach,internet znesie veľa.Ak ťa to rozčuľuje tak na tie stránky nechoď,inak týmto príspevkom nie si onič lepšia ako tie čo ťa tak rozčuľuju.Ďalšia debata na rozprúdenie.
Ja sa neviem rozhodnúť, či som krkavcia matka alebo nie 😶 ale ja som toto všetko prežila so synom, ktorý zvyčajne plakal ráno pred jaslickami (ale ako vošiel dnu, tak hneď prestal), a potom aj v škôlke prve týždne. A ja som som pochopila, že to dieťa proste musí pochopiť, že toto je jeho údel, zostať v škôlke a tým, že sme napr. mali tú adaptáciu som tu agoniu len predlžovala. Osvedčilo sa ho tam nechať a on si zvykol no a obľúbil. Ja viem, ako vyzerá slovo "zvyknúť", ale nie, nemal na výber, my sme museli do práce a na súkromnú sme proste nemali.
Ale aj tak by to bolo to isté. Nemali by sme vás a priestor na nejaké špeci prístupy dlhodobo.
Musím ale napísať, že my sme mali super učiteľky, spomínam si v škôlke prvý rok, že tam bola taká "väčšia" 🙂, ktorá všetky tie rumadzgajuce deti chytila s takou láskou do náručia (fakt ako taká mama sliepka, viseli na nej) a syn si aj preto výborne zvykol a už bol.problem ho ťahať domov. To isté jaslicky, zo začiatku rozumel najmä po maďarsky, ale sestričky boli úplne super, cez prekladač s ním komunikovali, ak videli, že nerozumie niečomu a dokonca im pustili aj maďarské detské pesničky, na ktoré reagoval rýchlejšie a už to potom išlo.
Asi mám šťastie na rodičov aj učiteľky a škôlky, neviem.
PS: to ako fakt sa stveraju rodicia na balkón a parapety? Myslíte doslova? Prečo??
Škôlka, do ktorej chodila patka 06 bola zrejme nejaká zaostalá v nejakej zaostalej obci, kde sa škôlka brala ako "odkladisko". V zaostalých oblastiach sa dokonca stalo, že nebolo možné zohnať kvalifikovanú učiteľku a robili sa výnimky. Tak sa na tie posty dostali kadejaké ženy s maturitou, ktoré na učenie nemali schopnosti ani "nervy". Potom to tak vyzeralo. V prípravke predškoláci už nespali celý rok, pretože bol riadny rozvrh vyučovacích predmetov na prípravu do školy a to 3 hod. dopoludnia a 3 hod. popoludní. Spánok neexistoval. Ak ho niekde pre predškolákov zaviedli, tak to urobili pre svoju pohodlnosť a nezákonne. Obrali deti o povinné vyučovacie hodiny. Stávalo sa také a v školstve sa to šetrilo a u dokázaných, odvolaná bola riaditeľka a vyhodená alebo preložená (napr. do rómskej MŠ).
Matka, ktorá sa rozhodne dieťa nechať doma do 3 rokov, musí sa o neho vedieť aj postarať. Nestačí iba navariť a nechať sa hrať a občas sa sním aj zahrať. Taká matka si jedlo musí zabezpečiť a tiež aj domáce práce, aby sa mohla v takom rozsahu venovať dieťaťu ako v jasliach, kde dieťa má činnosť neustále so, sestričkou, pestúnkou a inými silami, ktoré sú práve v službe. Svoju výchovno - vzdelávaciu činnosť doma musí prispôsobiť potrebám prípravy do MŠ. Dieťa musí samo vedieť chodiť na nočník, či WC, vykonanú potrebu len oznámiť, samo sa vyzliecť aj obliecť, samo sa najesť a napiť z pohára, samo ísť spať, stručne jednou alebo dvoma vetami povedať, o čom bola rozprávka, ktorá mu bola prečítaná, úplne plynulo rozprávať a vysvetliť podrobne ak niečo chce, čo chce, odkladať si samo všetky hračky a s dieťaťom, ktoré nerozpráva plynulo a čisto, denne sa logopedickým cvičeniam venovať aspoň 2 hodiny rozdelené na 3 - 4 cvičenia,.... Do troch rokov toho matka doma musí toho veľa stihnúť, aby jej dieťa nebolo zaostalejšie pri nástupe do škôlky ako jasličkári.
@kaca222 netvrdila by som, že sú horšími rodičmi. Skôr, že v živote sa potrebujú vyrovnat s určitými vecami a to môže byt ťažšie. Zároveň môžu byt aj “lepšími” rodičmi, pretože maju motivaciu a chuť na sebe viac pracovať.
@tiika nepochybne. Ale nie každý na sebe a tých traumách pracuje, niekto to pohodlne odovzdá ďalej. Absolutne súhlasím, že rodič čo má motiváciu a chuť na sebe popracovať je vo výsledku lepším rodičom
Škôlka, do ktorej chodila patka 06 bola zrejme nejaká zaostalá v nejakej zaostalej obci, kde sa škôlka brala ako "odkladisko". V zaostalých oblastiach sa dokonca stalo, že nebolo možné zohnať kvalifikovanú učiteľku a robili sa výnimky. Tak sa na tie posty dostali kadejaké ženy s maturitou, ktoré na učenie nemali schopnosti ani "nervy". Potom to tak vyzeralo. V prípravke predškoláci už nespali celý rok, pretože bol riadny rozvrh vyučovacích predmetov na prípravu do školy a to 3 hod. dopoludnia a 3 hod. popoludní. Spánok neexistoval. Ak ho niekde pre predškolákov zaviedli, tak to urobili pre svoju pohodlnosť a nezákonne. Obrali deti o povinné vyučovacie hodiny. Stávalo sa také a v školstve sa to šetrilo a u dokázaných, odvolaná bola riaditeľka a vyhodená alebo preložená (napr. do rómskej MŠ).
Matka, ktorá sa rozhodne dieťa nechať doma do 3 rokov, musí sa o neho vedieť aj postarať. Nestačí iba navariť a nechať sa hrať a občas sa sním aj zahrať. Taká matka si jedlo musí zabezpečiť a tiež aj domáce práce, aby sa mohla v takom rozsahu venovať dieťaťu ako v jasliach, kde dieťa má činnosť neustále so, sestričkou, pestúnkou a inými silami, ktoré sú práve v službe. Svoju výchovno - vzdelávaciu činnosť doma musí prispôsobiť potrebám prípravy do MŠ. Dieťa musí samo vedieť chodiť na nočník, či WC, vykonanú potrebu len oznámiť, samo sa vyzliecť aj obliecť, samo sa najesť a napiť z pohára, samo ísť spať, stručne jednou alebo dvoma vetami povedať, o čom bola rozprávka, ktorá mu bola prečítaná, úplne plynulo rozprávať a vysvetliť podrobne ak niečo chce, čo chce, odkladať si samo všetky hračky a s dieťaťom, ktoré nerozpráva plynulo a čisto, denne sa logopedickým cvičeniam venovať aspoň 2 hodiny rozdelené na 3 - 4 cvičenia,.... Do troch rokov toho matka doma musí toho veľa stihnúť, aby jej dieťa nebolo zaostalejšie pri nástupe do škôlky ako jasličkári.
@evkatk kto povedal, ze to vsetko dieta MUSI vediet? Stat? To len on si zalozil takuto masineriu, ze z individui sa musia stat rovnaki roboti (podla toho co vsetko si vymenovala). Neznasam toto tabulkove nastavenie, ze dieta sa musi najlepsie narodit 3,5kg s 50cm, presne kazdy mesiac splnit urcity milnik, vtedy zacat hovorit a vtedy pisat, a potom presne ako si vymenovala tvoj chory zoznam…jasne, ze stat si musi deti prevychovat na svojich poslusnych ovcanov takymito “musi” pravidlami. A presne takito ludia, uz pokriveni statnou doktrinov, tu najviac vykrikuju, ake su matky, ktore chcu nieco zmenit a zlepsit, chudery a chore a otravne a trafene….proste vsetko co sa vybocuje “normam”, etatisti zacnu hon na carodejnice
Pred mnohými rokmi sa chystali do škôlky naše dvojčatá. Cca pol roka pred nástupom som ich začala pripravovat. Často sme sa o škôlke rozprávali, podpisovala som aký tam bude režim, ako dlho tam budú, uistila som ich že vždy po je prídeme včas.
Ak náhodou doma neposlúchajú, vyhrážala som sa: Ak nebudeš poslúchať, do škôlky tá nevezmú, tam je viac detičiek a ten kto neposlúcha tam byť nemoze.
Veľmi sa na škôlku tešili.
V pondelok mali nastúpiť, na sobotu nás pozvala riaditeľka, aby sme s deťmi vošli do triedy, aby videli kam pôjdu v pondelok, keď odídem zo šatne.
Našim slečnám sa tam páčilo tak, že odmietali odísť, tak mi riaditeľka povedala, nech ich tam načas nechám.
Odbehla som si nakúpiť a vzala ich potom.
Žiadnu adaptáciu nepotrebovali, všetko fungovalo ako hodinky. Treba trocha snahy z jednej i druhej strany a nebadať chybu len v pedagogoch....
Pred mnohými rokmi sa chystali do škôlky naše dvojčatá. Cca pol roka pred nástupom som ich začala pripravovat. Často sme sa o škôlke rozprávali, podpisovala som aký tam bude režim, ako dlho tam budú, uistila som ich že vždy po je prídeme včas.
Ak náhodou doma neposlúchajú, vyhrážala som sa: Ak nebudeš poslúchať, do škôlky tá nevezmú, tam je viac detičiek a ten kto neposlúcha tam byť nemoze.
V pondelok mali nastúpiť, na sobotu nás pozvala riaditeľka, aby sme s deťmi vošli do triedy, aby videli kam pôjdu v pondelok, keď odídem zo šatne.
Našim slečnám sa tam páčilo tak, že odmietali odísť, tak mi riaditeľka povedala, nech ich tam načas nechám.
Žiadnu adaptáciu nepotrebovali, všetko fungovalo ako hodinky. Treba trocha snahy z jednej i druhej strany a nebadať chybu len v pedagogoch....
@anonym_96f73b ano, mala si stastie, ze sa tak adaptovali. To nie je vzdy o snahe. Vela detom mozes vysvetlovat, ukazovat do aleluja. Ale ked pride ten moment BEZ MAMI(co ich asi nepripravis, ked ich ty pripravujes, chapes?), tak vtedy vela deti to neda. To je ten moment, to ze budu bez mami u cudzich ludi
@evkatk Prosím ťa, z ktorého príspevku si usúdila, že škôlka bola zaostalá v zaostalej obci?
Nebolo to žiadne "odkladisko" , táto škôlka pripravuje deti do školy už dlhé roky skvele.
Neviem, že by na Slovensku niekde bola škôlka ako popisuješ /3 hodiny predškolských aktivít doobeda a 3 poobede/.
6 vyučovacách hodín denne nie je ani v prvom ročníku ZŠ
@evkatk kto povedal, ze to vsetko dieta MUSI vediet? Stat? To len on si zalozil takuto masineriu, ze z individui sa musia stat rovnaki roboti (podla toho co vsetko si vymenovala). Neznasam toto tabulkove nastavenie, ze dieta sa musi najlepsie narodit 3,5kg s 50cm, presne kazdy mesiac splnit urcity milnik, vtedy zacat hovorit a vtedy pisat, a potom presne ako si vymenovala tvoj chory zoznam…jasne, ze stat si musi deti prevychovat na svojich poslusnych ovcanov takymito “musi” pravidlami. A presne takito ludia, uz pokriveni statnou doktrinov, tu najviac vykrikuju, ake su matky, ktore chcu nieco zmenit a zlepsit, chudery a chore a otravne a trafene….proste vsetko co sa vybocuje “normam”, etatisti zacnu hon na carodejnice
@hederamonstera prosím ta, fakt tu už nevypisuj tie tvoje fantasmagorie🤦♀️ aká štátna mašinéria??? Jednoducho sú nejaké míľniky, kedy by dieta malo co to ovládať. A nielen u nás, ale aj vo svete. Halooo. A co také by si chcela zmeniť, či zlepšiť? U nás napr.bio eko raw matky sa ozvali, ze viac zeleniny, ovocia a neviem este co. Vedúca kuchyne povedala, že ok, ale stravna jednotka v tom pripade nebude 2,50 ale 5€. Ojojoooooj, to si mala vidieť, to uz potom ani ovocia ani zeleniny nebolo treba. A ano, sú skolky a skolky, to je fakt. Ako vo všetkom ostatnom. Ale treba sa trosku zamyslieť aj nad sebou a unormalnit sa so svojimi, často krát až nezmyselnymi požiadavkami. A v neposlednom prípade, stale mas možnosť výberu. Ale nemysli si, že kvôli tebe a tvojmu dietatu sa bude svet točiť opačne. Lebo jednoducho nebude.
@tiika nepochybne. Ale nie každý na sebe a tých traumách pracuje, niekto to pohodlne odovzdá ďalej. Absolutne súhlasím, že rodič čo má motiváciu a chuť na sebe popracovať je vo výsledku lepším rodičom
@kaca222 súhlasím, práve preto píšem môžu byt 😉 Len v tvojom prispevku o traumatizovanej - zlých rodičoch to znie dosť kategoricky.
@anonym_autor mam skusenosti, ze iba tie, co same nemaju co robit, nikde nepracuju a nemaju za nic zodpovednost, sa akoby “ realizuju” prave v tom, ze poucuju inych a myslia si, ze maju patent na rozum. Aspon tyzden by som im dala odkrutit šichtu v školstve a inak by rozpravali.. zase ked treba sa zastat dietata, treba.. to bolo vzdy, aj za minuleho rezimu, to nesuvisi vobec s dobou, ked rodic opravnene háji zaujmy svojho dietata
@anonym_96f73b presne.. ak dieta nezvlada skolku, je to casto problem v pristupe rodica, ako ho pripravuje a vedie v suvislosti so školkou. Len velmi ojedinele je problem v samotnej osobnosti dietata.
@anonym_5cd7e3 ale veď dnes je široké spektrum škôlok. Každá má nejako nastavený adaptacny proces, zameranie, aktivity, krúžky, atd atd. Akože fakt je lepšie ziapať na učiteľky alebo osočovať ich/skolku na sociálnych sieťach a rozdávať rozumy? Veď každý nech si vyberie podľa svojho gusta. Keď ma mamička problém so škôlkou, nech ostane doma s dieťaťom, nájde mu opatrovateľku, nech ho vozí do Rakúska, nech mu platí súkromnú aj za 1000€ mesačne. Ale fakt si musíme vybíjať zlosť na tých, ktorí za to nemôžu? To naozaj?
@anonym_autor A o čo konkrétne vlastne ide? Môžeš uviesť príklad,nie iba tak všeobecne?
@simona20201309 nemusíš to tu vysvetľovať. Každá NORMÁLNA matka by si to dieťa vzala, keby vie, že ho učiteľky nechajú 15 minút plakať bez akejkoľvej reakcie. A s takými, čo si nechajú dieťa (vy)revať nestrácaj energiu.
@kaca222 Predpokladám, že sa to mama nedozvie....
@kaca222 jasne, že adaptačný proces je dôležitý, veď ho ponúka už veľa škôlok.. pointa témy bola, že niektoré mamičky idú do extrému a stavajú sa do role detských psychológov, vyvyšujú sa nad personál v škôlkach, neprimerane reagujú, sociálne siete využívajú na útoky.. a toto nie je v poriadku, to nepatrí do kategórie že “konečne sa mamičky vedia ozvať”.. jedna dospela inteligentná žena má vedieť primerane komunikovať a opakujem, kto nie je s niečím spokojný, má možnosť výberu.. nikto ta nenúti držať dieťa niekde, kde nie ste spokojní alebo kde sa dieťa nenašlo.. zmena je nutná, to určite, sle treba to vedieť adekvátne komunikovať a riešiť s kompetentnymi
@anonym_autor Ale čo konkrétne sa vlastne stalo?
Mňa hrozne ale hrozne irituje, že v týchto témach je vždy boj učitelia vs rodičia.. každý si ide svoje "učitelia sú zlí" alebo "rodičia sú zlí".. strašne zovšeobecňujúce vrecia kde sú len dve skupiny a poďme moralizovať.. 😏
Každý jeden "prípad" dieťaťa, rodiča, ale AJ ucitela je individuálny a preto ma fakt irituju tieto bezobsazne diskusie kde sa hádajú dve skupiny ktorá má pravdu..
@jana_eyre_2 Áno, súhlasím 👍. Stále nevieme,čo konkrétne sa vlastne stalo...

@evkatk Ver, ze strach z ucitelky nie je vymysel hlupaka. Ja som v tych rokoch chodila do skolky a nebyt nasej uzasnej tety kucharky, nemam na nu jednu dobru spomienku a strach si velmi dobre pamatam este aj z prveho stupna. A co sa tyka dovery a vzajomnej spoluprace...
Moja sestra sa zacala v styroch rokoch pocikavat. Mame v rodine dedicne choroby mocoveho ustrojenstva, so sestrou zacal kolotoc vysetreni. Pricina sa hladala aj psychicka, doma stresy neboli, rodicia riesili so skolkou, tam podla troch uciteliek a riaditelky, vsetko v najlepsom poriadku, samozrejme nemali dovod pochybovat, lebo vsak ucitelom sa absolutne verilo. Organicka pricina sa nenasla, urolog poradil, aby sestru zo skolky na nejaky cas zobrali. A cuduj sa svete, pomocovanie prestalo. Toto sa prekryvalo s tym ako do rovnakej skolky nastupila najmladsia sestra. Chodit do nej strasne nechcela, pamatam ako doma rozpravala, ze ucitelky kricia a biju deti. Opat sa riesilo s doverou v skolku..vysledok..dieta ma bujnu fanaziu, vymysla si aby tam nemuselo chodit, a bla bla bla. No a sestru zacalo bolievat brucho. Opat vysetrenia a opat nic. Tu uz zacala mat dovera trhliny a mama sa dala do patrania. A zistila, ze nie je jedina, ktorej deti maju zdrav. problemy a "vymyslaju" si krik a bitku. Zanedlho to cele vyvrcholilo, ked jedna babka prichytila ucitelku, ako udrela vnuka a strasne na neho vrieskala, za to ze nechtiac nieco zhodil. Po natlaku rodicov dotycnu prepustili. Veci sa zlepsili, ale za mna, tie co sa tomuto prizerali nie su o nic menej vinne.
Vela z mojich kamaratov nema na skolku a prvy stupen ruzove spomienky,tak tu prestanme idealizovat 90. roky a tvrdit, ako to vtedy bolo uzastne, a len hlupaci si vymyslaju bludy..lebo ano, vsetkym slo o nasu dobru vychovu. Ale mozno, ze aj slo, len akymi prostriedkami.
@anonym_ee9926 v žiadnej dobe nie je nikto 100% spokojní, to proste ani nejde, keďže každý rodič je inak nastavený a ma iné očakávania, štýl výchovy.. traumy zo škôlok si niesli deti v každom desaťročí, zároveň v každom tomto obdobi produkovali škôlky kvantum šikovných a spokojných detičiek.. ideálne nikdy nič nebolo a ani nebude.. veď to vidno už podľa názorov v diskusiách.. každá mamička chce niečo iné, pre každú má zmysel iný prístup, systém, možnosti.. jedna chce sedieť s pomaly 4r dieťaťom v škôlke ešte pol roka, ďalšia by prijala len mesiac, iným stačí týždeň adaptácie a niektoré mamičky adaptáciu ani neuznávajú.. preto som presvedčená, že u nás nikdy nebude nastavený jednotný systém fungovania a radšej budú vznikať ďalšie a ďalšie inštitúcie, ktoré si budú budovať svoj dokonalý systém.. lebo to že tu niektoré mamičky volajú po 3mesacnej adapatacii je síce pekné, ale ďalších x% mamičiek s tým nie je stotoznena, nevyžaduje to, nemôže si to dovoliť..