icon

Reakcie mamičiek na adaptačný proces v škôlke

2. sep 2025

Ahojte, priznám sa, že som trochu v šoku, čo predvádzajú niektoré mamičky. Máme dcéru čerstvo prihlásenú v škôlke a ja len žasnem, aké nepríjemné sú niektoré mamičky. Akonáhle príde na tému adaptacny proces, to je koniec. Nič v zlom, ale niektoré mamičky by najradšej pol roka chodili so svojimi deťmi do škôlky, iné vykrikujú učiteľkám, že takto sa to nemá robiť, ďalšie zahltia všetky možné kanály príspevkami o tom, ako by to malo po správnosti prebiehať, poučujú učiteľky, riaditeľky, pohoršujú sa nad tým, ako to na SK funguje atď. Denne o tom čítam a počúvam všade - FB, whatsapp, diskusie, osobné rozhovory mamičiek.. Neberte to ženy v zlom, ale v dnešnej dobe máte právo výberu škôlky, aj nedať dieťa do škôlky, tak prečo toľko emócii?

123_monika
6. sep 2025
@yosi

@simona20201309 Tebe nedochádza, že bude revať práve preto, že ťa tam bude vidieť?

@yosi Prečo?

123_monika
6. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 ja sa v tvojich názoroch strácam..
tu píšeš “A presne pred som stála za dverami lebo viem aké stádo pracuje v našom školstve!!!“
Keď vies, akí ľudia pracujú v našom školstve, prečo si tam teda dceru zapísala? Prečo si vôbec o tej škôlke uvažovala? Či aby si ich tu potom mohla okydávať? Keď neunesieš, aby ti dieťa chvíľku plakalo (predpokladám, že si matka jedinacika), prečo si rovno nešla do takej súkromnej, kde sa dve učiteľky venujú 5 deťom? Ak si sama učiteľka a hovoríš, že v školstve pracuje stádo, tak to urážaš zároveň samu seba? 🙈

@anonym_autor Autor, ja som sa stratila v tomto tvojom komentári 😄🤔

123_monika
6. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 😂😂😂 aké chytanie za slovíčka? Však píšem len to, čo si ty sama uviedla. Strelila si si gól do vlastnej siete? 😆 a s tým dieťaťom to ako bolo? Bola si s ním doma 5 rokov, ale zároveň ako 3ročne príšerne plakalo a musela si po dvoch dňoch vymeniť škôlku?

@anonym_autor Toto je veľmi arogantná reakcia podľa môjho názoru

123_monika
6. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 prosím ta, zase nerob z učiteliek neľudské mrchy.. je kopec super učiteliek, ktoré zvládajú svojubpracu bravúrne.. ty im tu nakladáš neskutočne, pritom sama si učiteľka.. tu bude očividne iný problém

@anonym_autor Autorka, ty nevieš prijať iný názor? To je podľa teba ok?

123_monika
6. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 však píšeš, že ako 3ročna hrozne plakala v škôlke… preboha, toto je riadna telenovela z tvojej strany..

@anonym_autor Nie telenovela,ale tvoja neschopnosť čítať s porozumením 😉

123_monika
6. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 prosím ta, zase nerob z učiteliek neľudské mrchy.. je kopec super učiteliek, ktoré zvládajú svojubpracu bravúrne.. ty im tu nakladáš neskutočne, pritom sama si učiteľka.. tu bude očividne iný problém

@anonym_autor Áno, a zároveň veľa takých učiteliek,z ktorých majú deti traumy na celý život

123_monika
6. sep 2025
@simona20201309

@anonym_autor ostala som do 5r doma a potom išla rovno do súkromnej škôlky.
Ešte niečo objasniť?

@simona20201309 Myslím,že je to zbytočné, autorka nevie čítať s porozumením 😉

123_monika
6. sep 2025
@simona20201309

@anonym_autor ale áno sú. Vďaka bohu že sú aj skvelé aj mrchy. Ide o to že tie mrchy v MS byť nesmú. Ako lekár ktorý sa nesmie zmýliť! Tak aj mrcha nemá čo v školstve robiť. O to tu ide. Proste nesmú byť v školstve učiteľky ktoré zatvoria dieťa do skladu za trest ked v dnešnej dobe su už dôsledky takýchto metód známe.

@simona20201309 Áno,ruku na srdce, nemá kto učiť, učiteľov je málo,preto prijímajú ak nekvalifikovanych, preto to takto vyzerá....

mircalla
6. sep 2025

@anonym_autor Mna tu zvozili, ked som napisala, ze niektore to dramatizuju a sekiruju vsetkych, lebo sa myslia, ze vsetko sa toci okolo nich a ich dietata. A ano, niektore by pol roka chodili do skolky najradsej, aj do triedy by vliezli, ak im to riaditel dovoli a sedeli tam. Aj v tejto diskusii su. Vsak vedia, ktore.

123_monika
6. sep 2025
@simona20201309

@anonym_autor ale áno sú. Vďaka bohu že sú aj skvelé aj mrchy. Ide o to že tie mrchy v MS byť nesmú. Ako lekár ktorý sa nesmie zmýliť! Tak aj mrcha nemá čo v školstve robiť. O to tu ide. Proste nesmú byť v školstve učiteľky ktoré zatvoria dieťa do skladu za trest ked v dnešnej dobe su už dôsledky takýchto metód známe.

123_monika
6. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 pozri, upokoj sa, tiež sa rozdýchaj a uvedom si, že si tu napísala kopec nezmyslov a urážok na vlastných kolegov + urážky na diskutujúcich.. a zamotavas sa vo vlastných faktoch (ak to vôbec mozeme nazvať fakty)

@anonym_autor To si mysliš ty Autorka. Ja vnímam tie komentáre inak....

123_monika
6. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 fuha, toto vyjadrovanie nie je ok, tu bude fakt nejaký problém… na čo ten slovník? Veď len diskutujeme, zachovaj chladnú hlavu a kľudne mi napíš, kde presne sa zamotala moja hlava.. lebo tvojich motaníc som tu nakopirovala už viac ako dosť.. a opäť len urážky a nadávky od pani učiteľky, ktorá pracuje s maličkými deťmi.. hmmm

@anonym_autor No tvoje vyjadrovanie je už vlastne otvorená agresia voči komentujucemu. Je to úbohé...

kaca222
6. sep 2025
@anonym_96f73b

Pred mnohými rokmi sa chystali do škôlky naše dvojčatá. Cca pol roka pred nástupom som ich začala pripravovat. Často sme sa o škôlke rozprávali, podpisovala som aký tam bude režim, ako dlho tam budú, uistila som ich že vždy po je prídeme včas.
Ak náhodou doma neposlúchajú, vyhrážala som sa: Ak nebudeš poslúchať, do škôlky tá nevezmú, tam je viac detičiek a ten kto neposlúcha tam byť nemoze.
Veľmi sa na škôlku tešili.
V pondelok mali nastúpiť, na sobotu nás pozvala riaditeľka, aby sme s deťmi vošli do triedy, aby videli kam pôjdu v pondelok, keď odídem zo šatne.
Našim slečnám sa tam páčilo tak, že odmietali odísť, tak mi riaditeľka povedala, nech ich tam načas nechám.
Odbehla som si nakúpiť a vzala ich potom.
Žiadnu adaptáciu nepotrebovali, všetko fungovalo ako hodinky. Treba trocha snahy z jednej i druhej strany a nebadať chybu len v pedagogoch....

@anonym_96f73b no vieš, my sme robili to isté 🙂 čítali knižky, pozerali na detičky v škôlke cez plot, malý sa extrémne tešil. Vysvetľovali sme si, že tam bude s detičkami a pani učiteľkou, že poňho prideme. Z dňa nastupu mám vyškerenú fotku spred jasličiek, všetkým nadšene rozprával že ide do škôlky. Dokonca som si vybojovala to, že sme sa dva dni pred nástupom prišli pozrieť na 10 minút po skončení dňa, aby sme im nenarúšali program (nič iné nedovolili).
A ako to dopadlo? Syn tam bol tri krát, zakaždým celý dvojhodinový pobyt preplakal. Nie všetko je o príprave, každé dieťa je iné. Už je to 10 mesiacov a stále opakuje, že nechce a nepojde do škôlky.

123_monika
6. sep 2025
@anonym_ee9926

@evkatk Ver, ze strach z ucitelky nie je vymysel hlupaka. Ja som v tych rokoch chodila do skolky a nebyt nasej uzasnej tety kucharky, nemam na nu jednu dobru spomienku a strach si velmi dobre pamatam este aj z prveho stupna. A co sa tyka dovery a vzajomnej spoluprace...

Moja sestra sa zacala v styroch rokoch pocikavat. Mame v rodine dedicne choroby mocoveho ustrojenstva, so sestrou zacal kolotoc vysetreni. Pricina sa hladala aj psychicka, doma stresy neboli, rodicia riesili so skolkou, tam podla troch uciteliek a riaditelky, vsetko v najlepsom poriadku, samozrejme nemali dovod pochybovat, lebo vsak ucitelom sa absolutne verilo. Organicka pricina sa nenasla, urolog poradil, aby sestru zo skolky na nejaky cas zobrali. A cuduj sa svete, pomocovanie prestalo. Toto sa prekryvalo s tym ako do rovnakej skolky nastupila najmladsia sestra. Chodit do nej strasne nechcela, pamatam ako doma rozpravala, ze ucitelky kricia a biju deti. Opat sa riesilo s doverou v skolku..vysledok..dieta ma bujnu fanaziu, vymysla si aby tam nemuselo chodit, a bla bla bla. No a sestru zacalo bolievat brucho. Opat vysetrenia a opat nic. Tu uz zacala mat dovera trhliny a mama sa dala do patrania. A zistila, ze nie je jedina, ktorej deti maju zdrav. problemy a "vymyslaju" si krik a bitku. Zanedlho to cele vyvrcholilo, ked jedna babka prichytila ucitelku, ako udrela vnuka a strasne na neho vrieskala, za to ze nechtiac nieco zhodil. Po natlaku rodicov dotycnu prepustili. Veci sa zlepsili, ale za mna, tie co sa tomuto prizerali nie su o nic menej vinne.

Vela z mojich kamaratov nema na skolku a prvy stupen ruzove spomienky,tak tu prestanme idealizovat 90. roky a tvrdit, ako to vtedy bolo uzastne, a len hlupaci si vymyslaju bludy..lebo ano, vsetkym slo o nasu dobru vychovu. Ale mozno, ze aj slo, len akymi prostriedkami.

@anonym_ee9926 Áno, povedzme si prst,je veľa učiteliek nerváčiek, ktoré nemajú pri deťoch čo hľadať..

123_monika
6. sep 2025
@mooonika1975

@patka06 ja sa na rodiča pripravujem aj pár dni, vyberám slova, obalujem problém a podobne

@mooonika1975 Prečo?

kaca222
6. sep 2025
@lienka.7

@hederamonstera prosím ta, fakt tu už nevypisuj tie tvoje fantasmagorie🤦‍♀️ aká štátna mašinéria??? Jednoducho sú nejaké míľniky, kedy by dieta malo co to ovládať. A nielen u nás, ale aj vo svete. Halooo. A co také by si chcela zmeniť, či zlepšiť? U nás napr.bio eko raw matky sa ozvali, ze viac zeleniny, ovocia a neviem este co. Vedúca kuchyne povedala, že ok, ale stravna jednotka v tom pripade nebude 2,50 ale 5€. Ojojoooooj, to si mala vidieť, to uz potom ani ovocia ani zeleniny nebolo treba. A ano, sú skolky a skolky, to je fakt. Ako vo všetkom ostatnom. Ale treba sa trosku zamyslieť aj nad sebou a unormalnit sa so svojimi, často krát až nezmyselnymi požiadavkami. A v neposlednom prípade, stale mas možnosť výberu. Ale nemysli si, že kvôli tebe a tvojmu dietatu sa bude svet točiť opačne. Lebo jednoducho nebude.

@lienka.7 tvoje príspevky sú fakt strašné a ak som správne pochopila, tak si učiteľka? Len sa modlím, aby sme my takúto nevychytali

kremlicka250
6. sep 2025

@anonym_autor nestiham citat celu konverzaciu, ale dost huste... ja si tiez osobne myslim, ze je nevhodne dietatu pred prichodom do skolky solit rany tym, ako moc mi budes chybat, nakukat do okien a kyvat detom z poza okna. Ja som osobne rada, ze ziaden adaptacny tyzden , mesiac u nas neprebehol. Moje deti by to brali tazsie, keby videli, ze je tu moznost byt iba 2,3 hodiny a potom ist domov. V ich hlavickach by zistili , ze aha ja tu mozem byt iba 2 hodiny ale mama ma tu nechava dlhsie ...aj ked nemusi. Myslim, ze by to bolo prene emocionalne horsie.
A ano, su ucitelky a ucitelky. Ale su aj rodicia a rodicia..takze skatulkovat jednu alebo druhu skupinu je zbytocne. Kazdy z nas zazil v zivote super ucitelku a aj taku, ktora v skolstve nema co robit. Ale taktiez som stretla ok rodica a rodica pekne povedane "mimo" co svoje nezvladnute emocie separacie zbytocne prenasa na dieta....
.

kaca222
6. sep 2025
@kremlicka250

@anonym_autor nestiham citat celu konverzaciu, ale dost huste... ja si tiez osobne myslim, ze je nevhodne dietatu pred prichodom do skolky solit rany tym, ako moc mi budes chybat, nakukat do okien a kyvat detom z poza okna. Ja som osobne rada, ze ziaden adaptacny tyzden , mesiac u nas neprebehol. Moje deti by to brali tazsie, keby videli, ze je tu moznost byt iba 2,3 hodiny a potom ist domov. V ich hlavickach by zistili , ze aha ja tu mozem byt iba 2 hodiny ale mama ma tu nechava dlhsie ...aj ked nemusi. Myslim, ze by to bolo prene emocionalne horsie.
A ano, su ucitelky a ucitelky. Ale su aj rodicia a rodicia..takze skatulkovat jednu alebo druhu skupinu je zbytocne. Kazdy z nas zazil v zivote super ucitelku a aj taku, ktora v skolstve nema co robit. Ale taktiez som stretla ok rodica a rodica pekne povedane "mimo" co svoje nezvladnute emocie separacie zbytocne prenasa na dieta....
.

@kremlicka250 v jednom podcaste vraveli peknú vec. Vetu “tak veľmi si mi chýbal” vymeniť za “tak veľmi som sa na teba tešila” ☺️

autor
6. sep 2025
@kremlicka250

.

@kremlicka250 popravde ja som sa už uplne stratila.. mam pocit, že niektoré dotknuté mamičky sa sem prišli vyventilovať a vybiť si frustráciu.. pointa príspevku bola, že som prekvapena z niektorých mamičiek, čo dorábajú a ako extrémne sa správajú, keď príde reč na adaptacny proces (čítala som a aj som bola svedkom totálne nevhodného správania niektorých mamičiek, ktoré bolo vhodné skôr do tretej cenovej.. určite to nereflektovalo snahu o nejakú zmenu, ako to tu niektoré prezentujú).. ale vlastne celé sa to tu zvrhlo do tém: úroveň škôlok, rany a traumy, pani učiteľky, to či niekto akceptuje také alebo onaké pravidla škôlky, čo vlastne znamená “mať na výber” atď.. úprimne poviem, vzdala som čítanie po tom, čo dve mamičky tu išli dosť agresívne - jedna mi píše aby som sa ukludnila (lebo som si dovolila povedať svoj názor inej komentujucej 🙈) a druha to tu zahltila svojim príbehom, ktorý na konci dňa nedával absolútne zmysel a ešte na všetkých nakydala.. 🤷🏻‍♀️

yosi
7. sep 2025
@123_monika

@yosi Prečo?

@123_monika Čo prečo? Dával som do škôlky nie jedno dieťa. Učiteľky povedali, že oni mu pôjdu ukázať hračky a rodič má zatiaľ nepozorovane odísť. A fungovalo to. Pár dní bol samozrejme plač, ale potom pochopilo, že to takto bude stále. Že každý máme svoju zodpovednosť v istom veku. My musíme do práce, ono musí do škôlky. Fungovalo to tak desaťročia, až príde nejaká špekulantka z MK, čo si prečítala knihu o psychologickom vývoji dieťaťa, hoci o tom prd vie, a začne nás všetkých poučovať, že to my sme všetci na hlavu, lebo to my to robíme zle, aj tie učiteľky ktorým prešlo rukami stovky a stovky detí to robia zle, a tak bude ako krava sabotovať ich snahu tým, že tam bude na truc stáť.

kremlicka250
7. sep 2025
@anonym_autor

@kremlicka250 popravde ja som sa už uplne stratila.. mam pocit, že niektoré dotknuté mamičky sa sem prišli vyventilovať a vybiť si frustráciu.. pointa príspevku bola, že som prekvapena z niektorých mamičiek, čo dorábajú a ako extrémne sa správajú, keď príde reč na adaptacny proces (čítala som a aj som bola svedkom totálne nevhodného správania niektorých mamičiek, ktoré bolo vhodné skôr do tretej cenovej.. určite to nereflektovalo snahu o nejakú zmenu, ako to tu niektoré prezentujú).. ale vlastne celé sa to tu zvrhlo do tém: úroveň škôlok, rany a traumy, pani učiteľky, to či niekto akceptuje také alebo onaké pravidla škôlky, čo vlastne znamená “mať na výber” atď.. úprimne poviem, vzdala som čítanie po tom, čo dve mamičky tu išli dosť agresívne - jedna mi píše aby som sa ukludnila (lebo som si dovolila povedať svoj názor inej komentujucej 🙈) a druha to tu zahltila svojim príbehom, ktorý na konci dňa nedával absolútne zmysel a ešte na všetkých nakydala.. 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor ja si nechcem zastavat a i jednu ani druhu skupinu.. z mojej skusenosti viem, ze by som adaptacny tyzden , mesiac neriesila. Pre dobro vlastnych deti. Skor mam pocit, ze je ten adaptacny robeny pre rodicov. Vela rodicov si nechce vnutorne pripustit, ze ich dieta vyrastlo a dokaze vydrzat bez mamicky. A ano, je to tazke obdobie pre rodica odovzdat dieta niekomu "cudziemu". Len pokial tam nie je dovera rodica v ucitelku, tak je to ako hadzat hrach o stenu. Nechcem vediet, co dieta musi prezivat, ked tam za oknom vidi rodica. Ved mu musi srdce pukat. Ja mam pocit, vela rodicov si svoje deti traumatizuje same , i ked nevedome. U nas sa ocitli v skolke deti, ktore cakaju, ze ich budu ucitelky krmit. nevedia drzat lyzicu, ci pit z pohara...samozrejme, su deti, ktore su emocionalne nezrele z roznych dovod a skolka je pre ne peklo, ako vravim, nechcem skatulkovat. Ale ja osobne obdivujem ucitelky v skolke, aj ucitelov vseobecne. A na druhej strane je mi luto aj deti, ktore sa dostali k ucitelke, ktora sa ako ucitelka nechova...ja si musim zaklopat, ze v nasej skolke vsetko klape ,ale dodrzuju sa pravidla aby sme pre deti vedeli spolupracovat vzajomne rodic, ucitel ...

oblecenie99
7. sep 2025

Prosím vás, v našej škôlke bolo prvý rok aj 17 deti. To ako funguje taká adaptácia s rodičmi? Sedí tam plus 17 ľudí? A ako dlho? A keď ja nemôžem, lebo musím pracovať, tak zatiaľ sa moje dieťa pozerá na to, že s Aničkou tam sedí mamka? A on tu mamku nemá? Ja si to vôbec neviem predstaviť v praxi.

sely11
7. sep 2025

Pracujem v MŠ niekoľko rokov,z roka na rok sa rodičia menia,majú viac požiadaviek.Začali nám deti nosiť s plienkami s tým že začínajú 3 ročné dieťa odplienkovávať.Pýtam sa,čo robila mamička na rod.dovolenke 3 roky.Do MŠ plienky nepatria.Nech sa nikto nehnevá ale v MŠ máme iné ciele a nie sa venovať plienkam.Adaptácia detí je dosť zaujímavá nakoľko každá MŠ je ináč nastavená.U nás deti plačú keď odchádzajú domov.Rodičia jednoducho musia rešpektovať pravidlá MŠ pri adaptácií.U nás je to 2 hod.denne.Môžem povedať,že niekedy si rodičia viac vážili učiteľky a učiteľov ako teraz.
Vždy si želám,aby sme mali normálnych chápajúcich rodí čov lebo s deťmi je práca zaujímavá ale krásna.

lienka.7
7. sep 2025
@kaca222

@lienka.7 tvoje príspevky sú fakt strašné a ak som správne pochopila, tak si učiteľka? Len sa modlím, aby sme my takúto nevychytali

@kaca222 mne sa na tomto fóre paci najviac to, ze nejaká mudra tu nieco zadre a potom to ostatne ako ty to tu ďalej papagajujete len preto, aby ste ďalej mohli mudrovat. 🤦‍♀️ tak sa len pekne modlí, dnes mas nedeľu, tak daj navyše 3x otcenas a 2x zdravas a dúfaj, ze ten hore vás konečne osvieti. 🙏👍

yosi
7. sep 2025
@oblecenie99

Prosím vás, v našej škôlke bolo prvý rok aj 17 deti. To ako funguje taká adaptácia s rodičmi? Sedí tam plus 17 ľudí? A ako dlho? A keď ja nemôžem, lebo musím pracovať, tak zatiaľ sa moje dieťa pozerá na to, že s Aničkou tam sedí mamka? A on tu mamku nemá? Ja si to vôbec neviem predstaviť v praxi.

@oblecenie99 Dnes sú ľudia strašne múdri z toho internetu. V práci predavačka, po práci právnička, psychologička, lekárka, aj učiteľka v MŠ.

kaca222
7. sep 2025
@oblecenie99

@oblecenie99 tu je príklad zo stránky jedného centra. Áno v podstate to tak funguje. V niektorých zariadeniach bežné, inde strašný problém. Predpokladám, že keď mama vie, že dieťa prvý krát nastupuje do kolektívu, nenastúpi hneď do práce. Keď už nerobila tri roky, tých pár dní adaptácie sa dá vydržať (respektíve začať s predstihom)

oblecenie99
7. sep 2025
@kaca222

@oblecenie99 tu je príklad zo stránky jedného centra. Áno v podstate to tak funguje. V niektorých zariadeniach bežné, inde strašný problém. Predpokladám, že keď mama vie, že dieťa prvý krát nastupuje do kolektívu, nenastúpi hneď do práce. Keď už nerobila tri roky, tých pár dní adaptácie sa dá vydržať (respektíve začať s predstihom)

@kaca222 Ja som nastúpila do práce skôr, hneď ako mi skončila materská (nie rodičovská), bola som home Office a keď mal syn rok a pol, a adaptovali sme syna v jaslickach asi mesiac, takže som pripravená bola. Tá adaptácia síce nevyzerala tak, že sme tam sedeli rodičia (ani pri najlepšej vôli si to neviem predstaviť), bol tam stále nejaký čas, najprv chvíľu, potom hodinku atď. a takto si postupne zvykal. A bolo fajn, až kým neprišiel moment, kedy tam mal ostať a hádaj, čo robil? Čakal ma. A keď som neprišla, tak sa rozreval a reval. Inými slovami to bolo len naťahovanie času, a zbytočne lebo odvtedy tak išiel často s plačom. Takže do októbra by už jak tak zvykol, takto sme v októbri začínali od začiatku. A nie, niekedy sa naozaj nedá a tá matka musí ísť do práce, poznám osobne pár prípadov, kedy im zamestnávateľ vyšiel v ústrety a nemuseli ešte nastúpiť a čakalo sa na nástup do škôlky. Resp. ja keď nie som s takýmto systémom stotožnená, tak sa mám prispôsobiť, lebo 5 rodičov z 15 tich to vymyslelo a budem latat platat prácu a sedieť tam s dieťaťom, aby ten nemal pocit krivdy, že spolužiaci tam rodičov majú? Toto, čo si tu dala sa ešte dá, ale ja tu čítam o extremoch typu pol dňa tam sedí mamka a podobne, či sa stvera na parapetu a pozerá do okna..

jankasmejka
7. sep 2025
@anonym_5cd7e3

Lebo treba zmenit system, co je na tom zle? Vychadzaju nove studie, je normalne ze sa svet meni. Skor to prezivaju ti, co zmenu nechcu

@anonym_5cd7e3 aké nové štúdie? Že dieťa má minimálne do 25 rokov byť doma pri matke a s nikým sa nestretávať, aby nebolo narušené ich puto?

kaca222
7. sep 2025
@oblecenie99

@kaca222 Ja som nastúpila do práce skôr, hneď ako mi skončila materská (nie rodičovská), bola som home Office a keď mal syn rok a pol, a adaptovali sme syna v jaslickach asi mesiac, takže som pripravená bola. Tá adaptácia síce nevyzerala tak, že sme tam sedeli rodičia (ani pri najlepšej vôli si to neviem predstaviť), bol tam stále nejaký čas, najprv chvíľu, potom hodinku atď. a takto si postupne zvykal. A bolo fajn, až kým neprišiel moment, kedy tam mal ostať a hádaj, čo robil? Čakal ma. A keď som neprišla, tak sa rozreval a reval. Inými slovami to bolo len naťahovanie času, a zbytočne lebo odvtedy tak išiel často s plačom. Takže do októbra by už jak tak zvykol, takto sme v októbri začínali od začiatku. A nie, niekedy sa naozaj nedá a tá matka musí ísť do práce, poznám osobne pár prípadov, kedy im zamestnávateľ vyšiel v ústrety a nemuseli ešte nastúpiť a čakalo sa na nástup do škôlky. Resp. ja keď nie som s takýmto systémom stotožnená, tak sa mám prispôsobiť, lebo 5 rodičov z 15 tich to vymyslelo a budem latat platat prácu a sedieť tam s dieťaťom, aby ten nemal pocit krivdy, že spolužiaci tam rodičov majú? Toto, čo si tu dala sa ešte dá, ale ja tu čítam o extremoch typu pol dňa tam sedí mamka a podobne, či sa stvera na parapetu a pozerá do okna..

@oblecenie99 ja tiež chodím do práce od malého 10 mesiacov. Či žena pracovala či nie, tie roky dovtedy nejako zariadené mala, tak o dva týždne už to hádam natiahnuť dokáže. Treba si uvedomiť že toto nie že by si vymysleli rodičia, to odporúčajú aj odborníci, nie je to žiadny výmysel pošahaných matiek. Tie extrémy nepísali matky čo orodujú za postupný adaptačný proces, ale odporcovia s názormi “zvykne si”. Áno, človek si na všeličo zvykne, aj na ďaleko horšie veci, ale to neznamená, že je to tak v poriadku.

kaca222
7. sep 2025
@jankasmejka

@anonym_5cd7e3 aké nové štúdie? Že dieťa má minimálne do 25 rokov byť doma pri matke a s nikým sa nestretávať, aby nebolo narušené ich puto?

@jankasmejka hneď názorný príklad extrému v reakcii na normálny komentár. Keď nevieš, tak si dohľadaj štúdie alebo prečítaj pár kníh, ale akosi predpokladám, že nebudeš typ čo by sa chcel priebežne vzdelávať