Reakcie mamičiek na adaptačný proces v škôlke
Ahojte, priznám sa, že som trochu v šoku, čo predvádzajú niektoré mamičky. Máme dcéru čerstvo prihlásenú v škôlke a ja len žasnem, aké nepríjemné sú niektoré mamičky. Akonáhle príde na tému adaptacny proces, to je koniec. Nič v zlom, ale niektoré mamičky by najradšej pol roka chodili so svojimi deťmi do škôlky, iné vykrikujú učiteľkám, že takto sa to nemá robiť, ďalšie zahltia všetky možné kanály príspevkami o tom, ako by to malo po správnosti prebiehať, poučujú učiteľky, riaditeľky, pohoršujú sa nad tým, ako to na SK funguje atď. Denne o tom čítam a počúvam všade - FB, whatsapp, diskusie, osobné rozhovory mamičiek.. Neberte to ženy v zlom, ale v dnešnej dobe máte právo výberu škôlky, aj nedať dieťa do škôlky, tak prečo toľko emócii?
@simona20201309 prepáč, ale pokiaľ 5 ročná predskolacka PLACE za mamou, tak asi niekde bude chyba. Pises tu o sebe aká si jedinečná a neviem co ešte, ale vlastne dieta si ako pripravila na skolku? Nie 3 rocne ale 5 rocne!!! Predpokladám, že aj budúci rok keď zaplacka v škole, tam vtrhnes ako zmyslov zbavená a preložis ho rovno do inej. 🤦♀️
@lienka.7 Hej, pani učiteľka! A ty si počula, že sa nervový systém u každého dieťaťa vyvíja odlišne? Že niektoré deti dávajú škôlku v troch a niektoré ani v piatich? Mne sa nechce veriť, že ani v dnešnej dobe ne fakultách neučia neuropsychologický vývoj detí. Do prdele, alebo si spravím samoštúdium a vzdelávam sa v odbore, dnes je toho plno. Ale asi pre pani učiteľku slová odborníkov nestoja za nič, veď nie je možné, aby boli múdrejší ako ona. Kokos, a vy sa čudujete, že nemáte u rodičov rešpekt. K ľuďom, ktorí sa nesnažia celý život vzdelávať a posúvať ďalej nebudem mať rešpekt nikdy!
Čítala som iba prvú stranu priznávam. Iba taká moja skúsenosť. Robila som 20 rokov vedúcu školskej jedálne MŠ+ZŠ. Mali sme aj také pripomienky, že závarky do polievok by mali kuchárky vyrábať, ( dve a pol ženy varili pre 110 deti, vrátane desiat a olovrantov). A vyrábať tak, aby boli motivačné pre deti, čiže napriklad mesiačik a hviezdičku apod. Že to deti bude motivovať zjesť polievku. Vtedy som sa už neudržala a povedala matke, že môže prísť o pol noci a do rána robiť závarku. O matkach , čo denne mali pripomienky k strave a po ceste zo školky išli do pizzerie kúpiť pizzu k večeri , denne. Keď sme opýtali dieťaťa , čo teda papá doma tak špagety s kečupom. Jedna všetko komentujúca matka sa raz prišla opýtať kuchárky, ako sa varí puding., že syn by chcel puding ako mali v školke a ona puding nikdy nevarila. To už mala druhé dieťa . Iba taká vsuvka k tejto téme
@lienka.7 Hej, pani učiteľka! A ty si počula, že sa nervový systém u každého dieťaťa vyvíja odlišne? Že niektoré deti dávajú škôlku v troch a niektoré ani v piatich? Mne sa nechce veriť, že ani v dnešnej dobe ne fakultách neučia neuropsychologický vývoj detí. Do prdele, alebo si spravím samoštúdium a vzdelávam sa v odbore, dnes je toho plno. Ale asi pre pani učiteľku slová odborníkov nestoja za nič, veď nie je možné, aby boli múdrejší ako ona. Kokos, a vy sa čudujete, že nemáte u rodičov rešpekt. K ľuďom, ktorí sa nesnažia celý život vzdelávať a posúvať ďalej nebudem mať rešpekt nikdy!
@medea2003 podľa mňa sa to v dnešnej dobe učia, lebo čo som mala česť s absolventkami + tri študentky pedagogiky nám opatrovala malého tak všetky do jednej mali veľmi pekný rešpektujúci prístup k dieťaťu. Problém je, ak niekto vyštudoval pred 15 rokmi a vychádza stále z toho, čo sa naučil vtedy (to je problém naprieč odbormi, nielen pedagogika). Ešte druhý problém je, keď absolventka nastúpi do kolektívu so zastaranými názormi a prevezme to od nich
@oblecenie99 tu je príklad zo stránky jedného centra. Áno v podstate to tak funguje. V niektorých zariadeniach bežné, inde strašný problém. Predpokladám, že keď mama vie, že dieťa prvý krát nastupuje do kolektívu, nenastúpi hneď do práce. Keď už nerobila tri roky, tých pár dní adaptácie sa dá vydržať (respektíve začať s predstihom)
@kaca222
dobrá somarina.
@medea2003 pokial dieta nie je pripravené na skolku v 5 rokoch, tak to treba riešiť s odborníkmi a nie sa vyhovárať na nejakú neuropsychologiu. Verím, že ty na tej fakulte aj učíš, pani mudra matka. Len toľko k tomu.
@anonym_5cd7e3 aké nové štúdie? Že dieťa má minimálne do 25 rokov byť doma pri matke a s nikým sa nestretávať, aby nebolo narušené ich puto?
@jankasmejka ked nevies citat s porozumenim a potrebujes zvelicovat, aby si bola akoze cool, to je tvoj problem🙂
@medea2003 pokial dieta nie je pripravené na skolku v 5 rokoch, tak to treba riešiť s odborníkmi a nie sa vyhovárať na nejakú neuropsychologiu. Verím, že ty na tej fakulte aj učíš, pani mudra matka. Len toľko k tomu.
@lienka.7 “na nejaku neuropsychologiu”….takze zhadzujes odbornikov na tuto temu? Co si myslis, ze si to matky vycucali z prsta? Vsak o tom hovori uz pomaly kazdy psycholog…ty si kde zostala? V jaskyni? Pani ucitelka
@jankasmejka ked nevies citat s porozumenim a potrebujes zvelicovat, aby si bola akoze cool, to je tvoj problem🙂
@hederamonstera Ty si presne ta, co nezvlada odlucenie od dietata (nie dieta je problem, ale ty). Tvoje prispevky v kazdej teme svedcia o opicej laske, ktorou dietatu len skodis. Sama si napisala, ake je neludske nechat dieta v skolke a odist!!!
@hederamonstera Ty si presne ta, co nezvlada odlucenie od dietata (nie dieta je problem, ale ty). Tvoje prispevky v kazdej teme svedcia o opicej laske, ktorou dietatu len skodis. Sama si napisala, ake je neludske nechat dieta v skolke a odist!!!
@anonym_925510 dobre moja🙂 este nejaky utok, ked nemas argument?
Ano je to pre dieta krute.
@hederamonstera Ked pojde do skoly, na vylety, do SvP, na lyziarsky, ked bude v puberte a bude vonku - neviem si predstavit, co budes nacvicovat. Alebo mu skor vsetko zatrhnes. Ides si svoje, ziadne rady neberies. Ako mozu byt tvoje deti s tymto pristupom nezavisli a samostatni. To je vsetko k tebe.
@hederamonstera Ked pojde do skoly, na vylety, do SvP, na lyziarsky, ked bude v puberte a bude vonku - neviem si predstavit, co budes nacvicovat. Alebo mu skor vsetko zatrhnes. Ides si svoje, ziadne rady neberies. Ako mozu byt tvoje deti s tymto pristupom nezavisli a samostatni. To je vsetko k tebe.
@anonym_925510 ok ok🙂
@hederamonstera keď si sama nastavená negatívne a škôlku a učiteľky vnímaš ako zlo, ktoré nevedia pristupovať k deťom podľa tvojich predstáv, nerozumiem prečo teda dávaš dieťa do škôlky. Nechaj si ho dom a vzdelávaj ho sama. Dnešný systém to umožňuje.
@hederamonstera keď si sama nastavená negatívne a škôlku a učiteľky vnímaš ako zlo, ktoré nevedia pristupovať k deťom podľa tvojich predstáv, nerozumiem prečo teda dávaš dieťa do škôlky. Nechaj si ho dom a vzdelávaj ho sama. Dnešný systém to umožňuje.
@anonym_c11f44 kde pisem o zlych ucitelkach?
@anonym_925510 ok ok🙂
@hederamonstera neber to v zlom, ale ja u teba vidím fakt nejaký problém.. ako ťa dokáže rozhodiť jedna téma o škôlke?! Neviem si predstaviť, ako riešiš vážnejšie problémy v živote. Neboj sa, tvoje deti to v škôlke zvládnu, len si nemôžeš nahovárať, že majú problém, keď ho reálne možno ani nemajú..
Navyše keď sa tak odvolavas na zahraničie, tak asi vies, že v takmer každej krajine je materská/rodicovska o dosť kratšia od nasej. Že vo viacerých krajinách idú deti v 5r do školy a to už 2-3-4 roky majú za sebou socializáciu v kolektívoch, či s opateovatelkami. Z tohto si radšej príklad nebudeme brat, všakže? Radšej Svajciarsko, kde pár mesiacov môžeš adaptovať dieťa. Bola si tam niekedy? Vieš ako tam reálny život funguje? Vies aké tam majú mamičky možnosti v porovnaní s nami? Vies koľko ma ta krajina škôlok a aký školský systém? Moja kolegyňa tam žila, dokonca tam porodila syna. Môžeš sa s ňou o tom pobaviť….
@hederamonstera Argumenty nemas ty. Krute to je natahovat zo strany rodica. Uz ti to tu 1000 krat vysvetlili, stale to iste
@hederamonstera neber to v zlom, ale ja u teba vidím fakt nejaký problém.. ako ťa dokáže rozhodiť jedna téma o škôlke?! Neviem si predstaviť, ako riešiš vážnejšie problémy v živote. Neboj sa, tvoje deti to v škôlke zvládnu, len si nemôžeš nahovárať, že majú problém, keď ho reálne možno ani nemajú..
Navyše keď sa tak odvolavas na zahraničie, tak asi vies, že v takmer každej krajine je materská/rodicovska o dosť kratšia od nasej. Že vo viacerých krajinách idú deti v 5r do školy a to už 2-3-4 roky majú za sebou socializáciu v kolektívoch, či s opateovatelkami. Z tohto si radšej príklad nebudeme brat, všakže? Radšej Svajciarsko, kde pár mesiacov môžeš adaptovať dieťa. Bola si tam niekedy? Vieš ako tam reálny život funguje? Vies aké tam majú mamičky možnosti v porovnaní s nami? Vies koľko ma ta krajina škôlok a aký školský systém? Moja kolegyňa tam žila, dokonca tam porodila syna. Môžeš sa s ňou o tom pobaviť….
@anonym_autor vsak dobre. Jedina rozhodena mi tu prides ty, ty ako zvladas ine nazory ako mas ty?
@anonym_autor vsak dobre. Jedina rozhodena mi tu prides ty, ty ako zvladas ine nazory ako mas ty?
@hederamonstera ja? Veď ja som už radšej aj prestala reagovať, lebo mi to nedávalo zmysel a skôr som sa na tých komentároch dobre bavila, kým si to tu ty a ďalšie poriadne zahltili, až je tu cez 200 komentárov. Niektoré som ani necitala, už sa mi fakt nechcelo a ani na to nemám čas. Inak beriem ich absolútne v pohode a reagujem na ne.. to že mam opačný názor a zároveň ho tu aj napíšem, Neznamená, že niekoho nerespektujem.. len vies ty a ta Simona či aký to mala nick (s tým príbehom čo nemal hlavu a pätu, ale za to sypala jednu urážku za druhou), ste túto tému absolútne otočili.. ja od začiatku píšem o niektorých mamickach a extrémoch, ktoré predvádzajú.. vy ste začali písať o úrovni škôlok, o potrebách vašich deti, atd.. ty nás tu všetkých stále presviedčaš o dokonalom adaptačnom procese, ktorý si možno ani polovica mamičiek tu nemôže dovoliť (kvôli práci, ďalším deťom, vzdialenosti škôlky a pod).. veď ty tu razíš svoju teóriu a iné nepripúšťaš.. už ti to viacerí píšu
@hederamonstera ja? Veď ja som už radšej aj prestala reagovať, lebo mi to nedávalo zmysel a skôr som sa na tých komentároch dobre bavila, kým si to tu ty a ďalšie poriadne zahltili, až je tu cez 200 komentárov. Niektoré som ani necitala, už sa mi fakt nechcelo a ani na to nemám čas. Inak beriem ich absolútne v pohode a reagujem na ne.. to že mam opačný názor a zároveň ho tu aj napíšem, Neznamená, že niekoho nerespektujem.. len vies ty a ta Simona či aký to mala nick (s tým príbehom čo nemal hlavu a pätu, ale za to sypala jednu urážku za druhou), ste túto tému absolútne otočili.. ja od začiatku píšem o niektorých mamickach a extrémoch, ktoré predvádzajú.. vy ste začali písať o úrovni škôlok, o potrebách vašich deti, atd.. ty nás tu všetkých stále presviedčaš o dokonalom adaptačnom procese, ktorý si možno ani polovica mamičiek tu nemôže dovoliť (kvôli práci, ďalším deťom, vzdialenosti škôlky a pod).. veď ty tu razíš svoju teóriu a iné nepripúšťaš.. už ti to viacerí píšu
@anonym_autor dobre🙂
Moje deti sli do skolky uplne v klude, pretoze ja som bola v klude a nestala som tam 30 min so slzami v ociach a lutostivymi poznamkami, lebo by to nicomu nepomohlo.
Moje deti sli do skolky uplne v klude, pretoze ja som bola v klude a nestala som tam 30 min so slzami v ociach a lutostivymi poznamkami, lebo by to nicomu nepomohlo.
@anonym_925510 som rada, ze si mala v nasej satni kameru a presne vies co sa tam dialo😁
@anonym_autor To uz padli aj reci o studenov odchove a zlych, bezcitnych matkach v inych temach
@anonym_925510 som rada, ze si mala v nasej satni kameru a presne vies co sa tam dialo😁
@hederamonstera No ak si spominam, vadili ti ini rodicia, ze ty a tvoje deti su z nich vykolajene
@hederamonstera No ak si spominam, vadili ti ini rodicia, ze ty a tvoje deti su z nich vykolajene
@anonym_925510 nikde som nepisala, ze mi vadilo ale ze sa to stalo (co povazujem za normalne). Nic viac, len konstatovanie. Ale som rada, ze si si do toho vymyslela moje zaslzene oci a lutostive poznamky😁 mozes napisat knihu
@anonym_autor ako tu už bolo X krát napísané, plus potvrdene odborníkmi, traumy nemajú deti ale ich matky. Z toho, že 3 roky sedia doma na riti niektorým riadne prepína, každý okrem nich je pre ich dieta nepriateľom. Lebo ONY SÚ PREDSA MATKY. Ci uz je to muž, svokra, alebo hnusná učiteľka v skolke, ktora je tam iba preto, aby jej anjelika tyrala... tu je škoda reci pre niektoré. Budu sa ti tu oháňať nejakými psycho štúdiami. Pýtam sa co potom v zahraničí? Tam tie štúdie neplatia keď sú deti bez matky od pol roka????
@anonym_autor ako tu už bolo X krát napísané, plus potvrdene odborníkmi, traumy nemajú deti ale ich matky. Z toho, že 3 roky sedia doma na riti niektorým riadne prepína, každý okrem nich je pre ich dieta nepriateľom. Lebo ONY SÚ PREDSA MATKY. Ci uz je to muž, svokra, alebo hnusná učiteľka v skolke, ktora je tam iba preto, aby jej anjelika tyrala... tu je škoda reci pre niektoré. Budu sa ti tu oháňať nejakými psycho štúdiami. Pýtam sa co potom v zahraničí? Tam tie štúdie neplatia keď sú deti bez matky od pol roka????
@lienka.7 ale jasné, že platia! Tu máš napríklad príklad z Nemecka:
https://www.kita-minimaeuse.de/acclimatisation-...
Švajčiarsko podobne.
Netvrdím, že všade je to tak. Ale v zahraničí rozhodne bežnejšie, než u nás. Prečo štúdie nazývaš psycho štúdiami? Je také ťažké prijať, že sa svet posunul, vieme viac o vývine detského mozgu a o tom ako funguje?
@lienka.7 ale jasné, že platia! Tu máš napríklad príklad z Nemecka:
https://www.kita-minimaeuse.de/acclimatisation-...
Švajčiarsko podobne.
Netvrdím, že všade je to tak. Ale v zahraničí rozhodne bežnejšie, než u nás. Prečo štúdie nazývaš psycho štúdiami? Je také ťažké prijať, že sa svet posunul, vieme viac o vývine detského mozgu a o tom ako funguje?
@kaca222 V zahranici mas matersku par tyzdnov ci mesiacov. Potom ides do prace.

@oblecenie99 ja tiež chodím do práce od malého 10 mesiacov. Či žena pracovala či nie, tie roky dovtedy nejako zariadené mala, tak o dva týždne už to hádam natiahnuť dokáže. Treba si uvedomiť že toto nie že by si vymysleli rodičia, to odporúčajú aj odborníci, nie je to žiadny výmysel pošahaných matiek. Tie extrémy nepísali matky čo orodujú za postupný adaptačný proces, ale odporcovia s názormi “zvykne si”. Áno, človek si na všeličo zvykne, aj na ďaleko horšie veci, ale to neznamená, že je to tak v poriadku.
@kaca222 a ako je to v krajinách, kde si doma 6 mesiacov, max. rok, hm? Co tam rádia odborníci? Mimo to, jasle a škôlka sú trošku rozdiel, nemyslíš? A tieto 10 minútové adaptacne hokusy-pokusy môžeš pokojne trénovať v matetskych centrách. Nemusíš s tým začínať v pomaly 3 rokoch dietata v skolke.