icon

Riešenie konfliktu po udretí dieťaťa v škôlke

lenjaja84
28. nov 2024

Opytali by ste sa ucitelky v skolke co sa stalo,alebo co moje dieta vyviedlo, keby Vam skoro 3,5r dieta povie cestou zo skolky ze ju psni ucitelka buchla a ze plakala? (Bolo vidno na nej ze plakala predtym,ona sa vzdy velmi cervena a dlho 🤔ked place)

Strana
z2
banalu
29. nov 2024

@lenjaja84 trab sa porozpravat s otvorenou myslou, neist s vymyslenym scenarim v hlave a hned utocit
Priklad. moja 3rocna, zacala posielat babiky za dvere ked placu. Pytam sa, preco ich posielas za dvere? Lebo aj v skolke nas posielaju.

chillibubble
30. nov 2024

@biba_18 mne 2r. a 10m dcera povedala, ze jej ucitelka v sukromnych jasliach povedala, ze ked nebude papat, tak pre nu mama nepride... este mesiac sa ma kazdy den pytala, ci pre nu urcite pridem 😔 takze su deti, co aj male chapu a vedia povedat, co sa stalo.

lapersefona
30. nov 2024

Skolka je uzavreté zariadenie takže pravdu nájsť je tazko

vivienkalejova
30. nov 2024

@lenjaja84 podľa mňa by sme mali veriť vlastným deťom a nie cudzím a čo že sú malé kvôli tomu bi sme im nemali dôverovať a veriť ?? niekedy také malé 3-4 ročne majú viac rozumu ako dospelí moja dcéra má síce 4,5 ale všetko mi hovorí čo robila ,či sa najedla ,aký mala obed,či k nej učiteľka bola dobrá ,aj to keď na ňu kričí ale povie aj dôvod ,pýtam sa jej na všetko a ona odpovedá lebo v roku 2024 sa nedá veriť nikomu a hlavne cudzím ľuďom čo sa motajú pri našich deťoch lebo aj keď sú učiteľki a neviem čo ale sú cudzí takže jednoznačne sa jej opýtaj ale aj keby tak ti pravdu nepovie podľa mňa

lily09
30. nov 2024

@lenjaja84 áno, a rovno možno aj s riaditeľkou pri sebe

lily09
30. nov 2024

@banalu :O

banalu
30. nov 2024

@lily09 komentar som mala rozpisany, musela som ho omylom poslat lebo ono to ma pokracovanie. Ked som sa ucitelky spytala, ci teda sa nieco take deje, povedala na rovinu, ze ano, stalo sa to raz, dvere boli otvorene a na dieta sa dozeralo, slo cisto o to, ze dieta velmi kricalo, uz to bolo neprijemne vsetkym, tak dieta "izolovali", kym neprestalo kricat.
Vacsina ludi si hned predstavi, ako dieta vysmaria za dvere, buchnu dverami a nechaju ho na pospas osudu. Kdezto tu to bolo kontrolovane.
Deti maju najlepsiu ucitelku v skolke, vsetci rodicia si ju pochvaluju a nedaju na nu dopustit, preto mi aj bolo cudne, ked moje dieta s niecom takym prislo... a vysvetlilo sa to, len sa treba chovat s respektom na oboch stranach, nie zburcovat MK a povymyslat "co ak mozno pravdepodobne".

kvoli
30. nov 2024

@lenjaja84 ja som v kontakte aj s ostatnými deťmi zo škôlky takže asi by som sa opýtala svedkov, ja svojim deťom verím viem, že by mi v takom neklamali, no tiež sa mohlo stať, že sa buchla sama a myslela si, že ju udrela učiteľka.

dankabg
30. nov 2024

Moja malá doteraz rôzne interpretuje to, čo sa udeje nie že v škôlke, ale v škole ale dokonca aj u mojej mami, sestry atd. Preto to beriem s rezervou.na tvojom mieste autorka, by som sledovala skôr to, ako sa bude mala chovať po navratoch zo škôlky, či príde opäť s plačom, a ak sa situácia zopakuje tak zas konfrontovat učiteľku
My sme sa po nariekani dcéry pýtali na všetko učiteľky a potom sme omnoho lepšie pochopili, že pravda bola niekde uprostred.

dooodka
1. dec 2024

2 deti v škôlkarskom veku + som zamestnanec na ZŠ, svojim deťom verím, aj keď viem, že si aj vymýšľajú, podľa detí v škole tak isto viem, že aj ako 4-táci toho povedia veľa. Často aj neverbálne. Povedia aj to čo by nemali. Treba brať v úvahu, že moje dieťa povie v škôlke to čo sa deje doma a nemalo by a platí to aj naopak. Slušne by som s učiteľkou komunikovala po tom čo by som si to odkomunikovala s dieťaťom. Existujú otvorené aj zatvorené, sugestívne, alternatívne či informačné otázky, s ktorými sa vieš dopracovať k pravde. Otázkou už je ako tvoje dieťa tú “pravdu” vníma. Kedže takýto rozhovor prebehne už dlhšiu dobu po tom, čo sa stalo a 3,5 ročné dieťa si vie tú pravdu mýliť s realitou. Toto je hrozný vek, čo sa týka týchto vecí. Lepšie povedané mozog a celkovo vnímanie takto malých detí je dosť zložité.

sofia1979
1. dec 2024

@lenjaja84 jednoznačne a to hneď, nemá ju čo buchnut

s1m.one
1. dec 2024

Ahoj, minimálne učiteľka bude vediet, že dieťa doma hovorí, čo sa deje, držím palce

lenjaja84
autor
1. dec 2024

@sofia1979
@chillibubble tak, vec vyriesena,myslite ze sa ucitelka prizna? A navyse tam ucitelka bola sama s detmi,neboli v tom momente 2,striedaju sa na smeny...

beatinka
1. dec 2024

Opýtala normálne slušne, nadhodila by som, že mi to tak povedal. Ale náš 3 a pol ročný v poslednej dobe rozpráva také bludy, že až. Ide s otcom venčiť psa, a keď sa vrátia, spýtam sa či poslúchal a on spustí “neposlúchal som, oco na mňa kričal, dal mi po zadku atď atď”. A starý oči vypleštené, lebo dieťa poslúchalo ma slovo. To isté keď príde od starkej, keď sa hrá v izbe so sestrou, keď je so strýkom… vymýšľa si bez mihnutia oka. Ešte sa na ňom smejeme, že keby toto začal rozprávať niekde pred sociálkou, tak nám ho aj zoberú 🤣
Takže určite by som sa učiteľky opýtala, ale s obrovskou rezervou.

moonlight1210
1. dec 2024

@lenjaja84 moje dieta interpretovalo aj vycitku ako “nakricali na mna” a zvyseny hlas ako “zbili ma”.
Na otazku, preco povedalo, ze ho zbili, ked sa ho nikto ani nedotkol, len ho pokarhali za nieco, davalo odpoved “neviem”.

Pretoze zvyseny hlas, ci vycitky su neprijemne na psychiku podobne ako bitka. Vyvolavaju pocit ataku. Dieta svoj pocit pomenuje tym, co chape najlahsie.
A nevie tiez povedat, ze pouzilo slovo bitka, lebo chcelo opisat pocity, co citilo, ktore inak pomenovat nevie. To je pre neho este prilis zlozita filozofia. Tak povie, ze nevie, preco zvolilo take slovo. Ono nerozumie, ze dospeli sa uz hraju na nuansy a su pre nich dolezite, aky pristup nasledne zvolia.

chillibubble
1. dec 2024

@moonlight1210 moja dcera plakala kazde rano pri prichode do jasli, ak dvere otvorila riaditelka alebo jej zastupkyna. boli tam este 3 ucitelky, s nimi s usmevom vosla do budovy, s jednou sa aj obimala. ked som sa pytala preco pri tych 2 stale place, tak lebo vraj kricia. ked som zistovala blizsie, vyslo mi z toho, ze ich casto hresia, casto aj so zvysenym hlasom. a ta citliva detska dusicka to vnimala velmi negativne. mne je jedno ze dospely clovek by mavol rukou, ze proste maju take povahy. moj nazor je, ze takto sa k malym detom spravat nemali. a este k tomu v sukromnom zariadeni. v skolke potom nikdy problem nemala a vyslovene som sa jej po tej skusenosti pytala aj na to, ci po nich nekricia. vychovavali ich aj bez toho... ale kedze ucitelov je nedostatok, za platy ake maju, tak musime byt radi, ze tam vobec niekto chce ucit. a nie mat este nejake naroky.

banalu
1. dec 2024

@beatinka nasa by mohla ist robit pre CIA alebo MI6... ideme von, na ihrisko. Prideme domov a ona muzovi - boli sme u mojej kamosky, hrali sme sa s tym a s tym a toto sme jedli... a ja kukam, ze co? 😂
Autorka, ak neveris skolke a ucitelkam, potom len zmena skolky.. 🤷‍♀️ nerozumiem k comu sa ma priznat ucitelka, co ak dieta naozaj nebuchla? Kazdopadne.. ries ako myslis.

chiarisimo
1. dec 2024

Skús sa opýtať detí ráno pri prezliekaní v šatni napríklad...mám kamarátku učiteľku v škôlke a povedala mi, že keby rodičia vedeli, čo o nich rozprávajú deti v škôlke, minimálne u každého druhého doma by zvonila sociálka... sleduj ďalej situáciu...

zuzkagg
1. dec 2024

@lenjaja84 toto je tak osemetna situacia, riesili sme pred casom cosi podobne, dcera mi presne do detailov porozpravala co a ako sa to stalo, az tak, ze som si vravela, ze to si predsa v 3,5rokoch nemohla vymysliet.. lenze potom po prichode domov mi zacala hovorit, ze rano ju udrel tato a takisto to opisovat dost detailne, a tu som uz vedela ze je to vymysel, lebo sme zrovna vtedy boli niekolko dni same doma.. kazdopadne ucitelku par tyzdnov/mesiacov na to zo skolky prepustili.. takze kde je pravda zial netusim a uz sa to ani nedozviem, mozem si len domyslat :/

zuzkagg
1. dec 2024

@lenjaja84 A ucitelky sme sa na to pytali, samozrejme ze vsetko poprela.. ani by sme to na nu nikdy nepovedali ze by mohla byt na deti zla, ale kto vie co sa dialo za dverami skolky..

barbie2023
1. dec 2024

Stále neviem , fakt neviem pochopiť ako môže jeden pedagóg udrieť dieťa. Ako učiteľka som ozaj zažila kadejaké situácie,ale vážne by mi ani nenapadlo riešiť to fyzickým trestom. Veď my sme tí študovani odborníci na výchovu a vzdelávanie,máme rôzne metódy nielen vzdelávania ,ale aj sebaovládania...ak bola taká vytocena ,že sa neovladla tak by mala rozmýšľať nad buď zmenou povolania alebo nejakym rozhovorom s iným odborníkom ako riešiť jej sebaovládanie. Nie, bit dieťa určite v žiadnom prípade nie je v poriadku.

lalinkapalinka
2. dec 2024

@lenjaja84 neviem ci pomoze ale videla som skolke ako maly chlapec trucoval mame a hodil sa o zem. Pritom si udrel hlavu o lavicku a este vynadal mame ze preco ho bije.tym chcem povedat ze mohlo vzniknut nedorozumenie a pravda na oboch stranach

Strana
z2