Plač počas nočného spánku po nástupe do škôlky

noemmy
14. sep 2018

Pozdravujem, chcem sa opytat mamiciek na skusenosti s placom deticiek zo spanku po nastupe do skolky. Dcerka bude mat v novembri 3 roky, nastupila teraz do skolky. Od malicka bola dost placliva, velmi citliva, nikdy neprespala celu noc bez mrkania. Teraz nastupom do skolky sa to dost zhorsilo. Velakrat v noci sa budi, place, akoby mala zly sen, obcas nieco aj povie zo sna.. Ked sa jej opytam, ci sa jej snivalo nieco zle o skolke povie, ze ano. Ale uz dalej mi nevie povedat, ze co zle.. lebo este tak dobre nevie rozpravat.. V skolke pri rannom nastupe raz plakala, inak ide bez placu. Povie, ze chce ist. Ucitelka mi tvrdi, ze je sice tichsia, ale zlata, ze s nou nie je ziadny problem. 3x sa v skolke v spanku pocikala. Mam obavy, ci som ju nedala skoro do skolky, ze ma z toho velke vnutorne napatie, stres a uzkost, z coho aj potom tie zle sny...Nechcem jej citovo ublizit. Poradte co s tym.. Pockat este, ako sa adaptuje, alebo ako postupovat..?

sijust
14. sep 2018

@noemmy skus ju davat len na pol dna,ak by sa vam dalo. no je to ozaj dost skoro,ked este nema ani len tri roky.tie deticky to musia velmi prezivat a byt v strese,ja nie som velmi za to,ked maminy povedia,zvykli si ine zvykne si aj ona.kazde dieta je ine.

sijust
14. sep 2018

@noemmy zvlast ked pises ze je citliva,ona sa tam moze pretvarovat a neskor ju to dozenie. mam to zo skusenosti s dcerkou...

asia83
14. sep 2018

@noemmy Nemusí byť problém vo veku, mesiac hore dole. Skôr by som videla problém v jej prežívaní, v jej povahe. Jedno dieťa extrovert, iné citlivý introvert. Zlé sny môže mať zo situácií (aj pozitívnych) v škôlke, no mohla by tie zlé sny mať aj zo situácií prežitých s vami. Sny sú komplikovaná záležitosť, pomieša sa tam všetko možné prežité. Pokiaľ neplače za vami a do škôlky sa teší, neriešila by som to.

siska53
14. sep 2018

@noemmy tak nas nastupoval ako4,5r. A on sa v chorobe tiez pocikal po nastupe do skolky,co sa predtym nestalo..onnsa ventiloval ale v skolke,niektore deti doma.. musi prejst nrjaka doba,nez sa adaptuje.
.len hadam na nu nekricali,ked sa tam pocikala,ci nrma traumu z tooh a preto zle sny..alebo ci nejake dieta sa jej neposmievalo..

noemmy
autor
14. sep 2018

@asia83 Niekedy mam pocit, ze ona hovori, to co chcem pocut. Ked sa jej opytam ako bolo skolke, povie- dobre, alebo ze chces ist do skolky, povie ano. A o par minut, ked sa opytam, je v skolke nieco zle, bojis sa tam niecoho? Povie tiez, ze ano, bojim.. A coho sa tam bojis? Nevie povedat.. Tak ja neviem, co si mam mysliet. Hoci jej odpovede este asi nemozno brat uplne vazne.

noemmy
autor
14. sep 2018

@siska53 Aspon tretina deticiek v tej malej skupine ma menej ako 3roky, takze kazdy den vidim poobede nejaku mamicku s mokrym postelnym pradlom.. Ucitelky vravia, ze je to teraz normalne, tak predpokladam, ze preto ani na deti nekricia.. A ci sa jej niekto v triede neposmieval, alebo ine zlomyselnosti, to my ona este tak nevie povedat..

asia83
14. sep 2018

@noemmy Citlivé deti maju väčšiu fantáziu než tie "pragmatickejšie". Ja by som ju na vašom mieste dávala len doobedie, ak nepracujete, prípadne zmenila škôlku, ak pracujete. Viac by som sledovala jej správanie, stále o tom s učiteľkami hovorila, aj s inými matkami, sledovala ju v kolektíve, či sa tam nejakého dieťaťa nebojí. Môže ísť aj o šikanu.

denka194
14. sep 2018

U nás to bolo to isté, pri nástupe plakala iba jeden raz ráno. Do škôlky išla ako 2,5 ročná. Moja dcéra sa bála jednej staršiej učiteľky ktorá podľa nej veľmi kričala. Ale to z nej vyšlo až po dvoch týždňoch nočných desov. Ako stará pani odišla z triedy,, viac rodičov s nou malo problém,, tak mala sa upokojila a bolo po nočných morách. Skúsiť sa jej po vypytovať cez deň že čo zlé je v škôlke a nejak racionálne primerane jej to vysvetliť. Nočné place ma občas aj teraz keď si cez den nepospi a v noci nevie vstrebať zážitky. Vedsinou začne plakať tak do 2 hodín od zaspatia

noemmy
autor
14. sep 2018

Som doma s 15 mesacnym syncekom... prave preto mam vycitky, ci som sa neunahlila s prihlasenim dcerke do skolky. Islo mi o to, aby bola medzi detmi, ucila sa nove veci, aby sa viec socializovala, zlepsila v reci, lebo doma som mala casto pocit, ze sa nudi, alebo len vymysla hluposti a chce stale pozerat rozpravky.. Nevravim, ze so mnou doma sa nemoze ucit nove veci, alebo posuvat dopredu, no pri malom synovi jej nemozem venovat vsetok cas..

siska53
15. sep 2018

@noemmy ak su taki malicki,tak to je ok.. potom sa asi len potrebuje vyrovnat so skolkou..

maciatkolulu
15. sep 2018

@noemmy moja rada,nechaj si uz este doma..... sama som matkou troch detiz toho dvoch dospelych. Najstarsia nastupovala skoro ses rocna do skolky so sestrou a garantjem tj,ze o nic neprisla,akurat spomina na pekne dni ked sme boli vsetky spolu. Maly naatupil teraz ako patrocny a tiez je to ok. Za.mna su to tie najkrajsie chvile s dstmi pohromade a u ehnu rychlo.