icon

Riešenie problémov s dieťaťom v škôlke

9. jún 2025

Ahojte Maminy idem si k vám po radu . Syn ma 3,5 roka , chodi prvý rok do škôlky. V poslednom čase sa učiteľky naňho sťažujú , ze je zly , bije deti , vystrája , ma vela energie. Doma sa však správa v pohode, poslúcha nás, pomáha nam, telka ide úplne minimálne , venujeme sa mu , učíme ho, je šikovný , vela rozpráva , vie sa aj sám zahrať . Dnes ma dostalo , ked sa ma učiteľka spýtala , ci sme snim boli vcera von lebo ze mal dnes strašne vela energie . Táto otázka mi prišla dosť nemiestna ako keby tie deti nevedeli zamestnať alebo co . Vela rodičov sa sťažuje , ze v tejto našej triede sú učiteľky benevolentnejsie a nechajú sa deti medzi sebou bit. Raz ked som prišla po syna do skolky , bola som svedkom toho ako dvaja chlapci bili môjho syna a učiteľka nezakrocila a syn bol v takom emočnom rozpoložení ze plakal hned ako ma uvidel a nevedel sa utíšiť asi pol hodinu a len dookola rozprával ako ho bili a smiali sa mu. Ked som toto riešila so zástupkyňou skolky povedala mi, ze som to mala riešiť s dotyčnou učiteľkou hned vtedy…. Mne to príde ako keby si na môjho syna zasadli a stale nieco naňho hovoria pritom to nemusí byt jeho vina . Jasne nieje svätý , energie ma dosť ale my si ho vieme doma ukočírovať a poslúcha nas . Máte niektorá z vás podobný problém ? Ja uz neviem ako to riešiť , ci zmeniť škôlku alebo co vlastne 🙈 rada si prečítam aj názor učiteliek ak tu nejaké sú .
Ďakujem

ukgirls
9. jún 2025

prepac,ale keby vidim ako mi mlatia dieta a ucitelka nic-taku jej flaknem hned z prichodu a spytam sa ci je to podla nej ok byt benevolentna... bud tam narob riadny bordel s tym,ze ak sa to bude opakovat volas na nich kontrolu plus meno skolky bude na vsetkych socialnych strankach,alebo men skolku .. ale nenechaj dieta otlkat a netvarte sa ze je to ok ...

kacena4
9. jún 2025

prepac ale to ze ty si vies doma poradit s 1 dietatom neznamena ze je "svate" a v triede 20 deti je ok a nerobi neplechu chcelo by to trosku sebareflexie a nie obvinovat ucitelky ze si neporadia s dietatom

ivangeline
9. jún 2025

Zvyčajne je to naopak. Ozaj zvláštne.

autor
9. jún 2025
@kacena4

prepac ale to ze ty si vies doma poradit s 1 dietatom neznamena ze je "svate" a v triede 20 deti je ok a nerobi neplechu chcelo by to trosku sebareflexie a nie obvinovat ucitelky ze si neporadia s dietatom

@kacena4 ved píšem , ze viem ze nie je svätý . Je to živý chalan plný energie, treba ho kresať aj ho doma krešeme dosť . Lenže v škôlke im dovolia toho viac ako my doma . Učiteľky neodsudzujem, sama neviem ako to je, plánujem si dohodnúť konzultačky aby sme sa o tom viac porozprávali , nie len medzi dverami . Neviem , ale ked si viacerí rodičia myslia to co ja , ze sú učiteľky benevolentne asi dačo na tom bude . Preto som aj otvorila túto diskusiu aby som získala viac názorov poprípade ci niekto rieši nieco podobne .

syla88
9. jún 2025

"aj ho doma krešeme dosť" - a tam môže byť problém. Väčšinou je to ozaj naopak, ale v tomto prípade si možno dieťa vybíja nejakú formu frustrácie práve v škôlke, lebo vie, že doma nemôže....obviňovať hneď učiteľa je dnes síce moderné, ale je skutočne chyba na strane učiteľa? Možno by nebolo zlé pouvažovať a odpovedať si na túto otázku (a nie nevyhnutne v tejto diskusii) 😉

autor
9. jún 2025
@syla88

"aj ho doma krešeme dosť" - a tam môže byť problém. Väčšinou je to ozaj naopak, ale v tomto prípade si možno dieťa vybíja nejakú formu frustrácie práve v škôlke, lebo vie, že doma nemôže....obviňovať hneď učiteľa je dnes síce moderné, ale je skutočne chyba na strane učiteľa? Možno by nebolo zlé pouvažovať a odpovedať si na túto otázku (a nie nevyhnutne v tejto diskusii) 😉

@syla88 podľa vyjadrení učiteliek ho práveže my doma nekrešeme dosť …. A niesom žiadny generál , nech to vyznelo akokoľvek hrubo netýram svoje dieťa. Svojho syna vychovávam s láskou a stanovujeme mu zdravé hranice vo všetkom . Aj mu dovolíme , co vieměat pod kontrolou ale aj stanovujeme hranice . Myslím, ze bežná výchova a žiadna frustrácia dieťaťa . Určite nebudem svoje jedine milované dieťa doma frustrovat aby sa mohlo v škôlke ventilovať …. Vela sa snim rozprávame , dávame mu priestor aby sa vyjadril ako sa cíti a co cíti . Presne preto a y frustrovaný nebol . ☺️

renikar
11. jún 2025

Som učiteľka v MŠ...mám na "starosti" 24 detí...z 24 rodín...každé v inej výchove, zdravotnom stave, rozumovej vyspelosti, potreby....a veľa ďalšieho....Verte mamička, tento stav sa nazýva SOCIALIZÁCIA. Je to to, kedy sa deti menia, stanú sa okresanejší...vždy to tak bolo, vždy bude! Dnes im rozprávka Snehulienka nič nehovorí. Prisposobila som sa...poznám Superhrdinov a nie Paw Patrol...ale Dethpool a Spiederman...Tung tung tung sahur a podobné...babička Grenny je tiež v obehu...donesú si z domu, ale to nie sú láskyplné veci...ale skôr skákanie, kopanie...ubližovanie...vedieme ich k pekným veciam, ale stačí 1 dieťa a už je zaujímavejšie hranice porušiť! V škôlke začína život o súťaženie, utvárajú sa kamarátstva...kým rozoberiem jednu hádku, už je druhá a tá predošlá sa anuluje. Niekedy treba nechať...a hlavne nemiešať sa...ja viem, chcete to dobré dieťa, ktoré vyrastalo samo, malo len to, čo ste mu dali doma...ale 4 steny a 2 rodičia sa premenili na široký obzor, more informácii, kopec vnemov a citov...takto sa to proste deje. Ešte raz 1 učiteľ 24 detí 2-6 rokov...len sa zamyslite! Ano je to naše povolanie. Vy neviete ako ďalej s jednou situáciou...ja mám 24 situácií, možno viac... riešenie možné, vyriešenie nemožné! Učiteľ len utvrdzuje správanie, ktoré si dieťa z domu nesie, vedie smeruje, vštepuje to správne..ale čarodejnice ani dobrá vila nie je z nás nikto....meniť MŠ...neviem či je správne. Príliš sa dovolilo nazrieť a hovoriť do chodu MŠ...z vonka naša práca - povolanie vyzará inak...verte, milujeme vaše deti...robíme ako to ide najlepšie, veľa krát s osobným prístupom! Nadýchnite sa, sledujte...rozhodnite. Verím, že s odstupom času budete veci vnímať s nadhľadom a spokojnosťou.

macko1983
11. jún 2025
@renikar

Som učiteľka v MŠ...mám na "starosti" 24 detí...z 24 rodín...každé v inej výchove, zdravotnom stave, rozumovej vyspelosti, potreby....a veľa ďalšieho....Verte mamička, tento stav sa nazýva SOCIALIZÁCIA. Je to to, kedy sa deti menia, stanú sa okresanejší...vždy to tak bolo, vždy bude! Dnes im rozprávka Snehulienka nič nehovorí. Prisposobila som sa...poznám Superhrdinov a nie Paw Patrol...ale Dethpool a Spiederman...Tung tung tung sahur a podobné...babička Grenny je tiež v obehu...donesú si z domu, ale to nie sú láskyplné veci...ale skôr skákanie, kopanie...ubližovanie...vedieme ich k pekným veciam, ale stačí 1 dieťa a už je zaujímavejšie hranice porušiť! V škôlke začína život o súťaženie, utvárajú sa kamarátstva...kým rozoberiem jednu hádku, už je druhá a tá predošlá sa anuluje. Niekedy treba nechať...a hlavne nemiešať sa...ja viem, chcete to dobré dieťa, ktoré vyrastalo samo, malo len to, čo ste mu dali doma...ale 4 steny a 2 rodičia sa premenili na široký obzor, more informácii, kopec vnemov a citov...takto sa to proste deje. Ešte raz 1 učiteľ 24 detí 2-6 rokov...len sa zamyslite! Ano je to naše povolanie. Vy neviete ako ďalej s jednou situáciou...ja mám 24 situácií, možno viac... riešenie možné, vyriešenie nemožné! Učiteľ len utvrdzuje správanie, ktoré si dieťa z domu nesie, vedie smeruje, vštepuje to správne..ale čarodejnice ani dobrá vila nie je z nás nikto....meniť MŠ...neviem či je správne. Príliš sa dovolilo nazrieť a hovoriť do chodu MŠ...z vonka naša práca - povolanie vyzará inak...verte, milujeme vaše deti...robíme ako to ide najlepšie, veľa krát s osobným prístupom! Nadýchnite sa, sledujte...rozhodnite. Verím, že s odstupom času budete veci vnímať s nadhľadom a spokojnosťou.

@renikar jasné a tým bitkárom to netreba vysvetliť?Prečo sa hneď každý upne na dieťa ktoré je bité a nie na aktérov?Ako keby to dieťa bolo zlé, nevravím,že aktéri sú zlý, ale hlavne im treba vysvetliť že sa to nemá. A hlavne mne ako rodiča nezaujíma, že jedna učiteľka je na 24 detí.Dieťa dávam do škôlky s pocitom, že mu je tam dobré.

renikar
12. jún 2025
@macko1983

@renikar jasné a tým bitkárom to netreba vysvetliť?Prečo sa hneď každý upne na dieťa ktoré je bité a nie na aktérov?Ako keby to dieťa bolo zlé, nevravím,že aktéri sú zlý, ale hlavne im treba vysvetliť že sa to nemá. A hlavne mne ako rodiča nezaujíma, že jedna učiteľka je na 24 detí.Dieťa dávam do škôlky s pocitom, že mu je tam dobré.

@macko1983 S aktérom sa samozrejme rieši, ale každý rodič tvrdí, že jeho dieťa je dobručké. Možno rodičia aktéra tvrdia o Vašom synovy, že on začína...je to nekončiaci proces. Časom to prejde...samozrejme ak je to naozaj závažné a opakujúce, rieši sa to intenzívnejšie, ale nemyslím, že s vylúčením, maximálne dohovorom...Je mi ľúto, citim, že ste na učiteľky upnutá, neváhajte to naozaj riešiť keď už, ale skôr by som riešila s rodičom dieťaťa! Držím palce.