icon

Riešenie problémov s vylúčením dieťaťa zo škôlky

ha_bibbi
29. jan 2025

Ahojte maminky. Zaujímalo by ma, či má alebo mal niekto taký problém ako ja. Syn má 4r, chodí už druhý školský rok do škôlky. Minulý školský rok bolo všetko v poriadku. Cez prázdniny chodil na striedačku aj do iných, bol aj v dennom tábore. Všetko ok. Od septembra tohto školského roku sa zrazu všetko zmenilo. Je živý, to áno. Doma, na návšteve, návšteva u nás, v rodine, na verejnosti, na ulici.... všetko ok, je veľmi zhovorčivý, nemá problém sa s každým porozprávať. Samozrejme upozorňujeme. Stále ma problém so skakanim do rečí. Prešli sme si aj obdobím nadávok.
Ale v škôlke je to des. Sú zmiešaná trieda, dokopy 8 detí. Ale bežne ich tam býva 4. Pani riaditeľka mi od októbra voláva počas pracovnej doby, ako si s ním nevie dať rady a či nemôžem prísť (robím kúsok od škôlky), tak som prišla, 2x dokopy, capla po zadku a ukludnil sa.
V novembri tam mali psychologičku z cppp, ktorá povedala že je ok, len je viac živý a upozorňuje na seba .
V januári som dostala termín, boli sme, všetko ok, poradila nejaké metódy, ktoré dodržiavame, že bude volať aj do škôlky že stretnutie prebehlo ok a že nemusí chodiť na ďalšie.
Minulý týždeň sme mali rodicko, kde som dostala papier o neadekvátnom správaní dieťaťa, že sa vyhráža deťom a dospelým zabitím. Mňa skoro vykotilo, lebo nikdy nikomu inému takéto niečo nepovedal. Volala som do cppp, teda že nejakého pedopsychiatra nech mi odporučia, povedala som situáciu, že v škôlke sa to len deje, ale odporučili mi, nech skúsim inú škôlku, že môže byť, že malý kolektív a zmiešaná trieda. Pani riaditeľka stále hovorí, že ich kope, nadáva, keď sa pýtam aké, tak také nadávky som od neho ani nikdy nepočula. Môže 4r dieťa mať v hlave zafixované nejaké nadávky, ktoré používa len v škôlke a doma vôbec? Keď sa ho aj pýtam, nikdy na p. Učiteľky nepovie nič špatne, len že ich ľúbi. Prosím mali ste niekto niečo podobné? Ak áno, ako ste to vyriešili? Ďakujem za každú odpoveď

diaszoky
30. jan 2025

@ha_bibbi nesedi mi nieco
Pochybujem zeby 4 rodne decko sa doma
Vedelo pretvarovat

earlgrey
30. jan 2025

@diaszoky Tu nesedí veľa vecí. Ale len autorka vie, kde je pravda.
Mne príde zase divné, čo psychológovia v dnešnej dobe považujú za normálne a čo nie. Tak podľa psychológa je OK, že sa takto 4 ročné dieťa správa, veď to je hrozné...a na druhej strane vláčia po sedeniach, terapiach deti, ktoré sú citlivé, introverti/pozorovatelia....nie nie...niečo tu nie je tak, ako má byť.

diaszoky
30. jan 2025

@earlgrey ano nieco tu nesedi ale nevieme co. Ani spravanie ucitelky sa mi nepozdava a nezastavam sa autorky

monicazbb
30. jan 2025

@ha_bibbi vymena škôlky.Nam sa toto stalo na Zš v prvom a druhom ročniku. Vyvolávala mi učitelka do prace, domov...pracovala som na 12 hod.smeny, chcela odo mna aby som bola s nim v škole, že na neho zavolá policiu, zavolala psychologičku so socialnej kurately...no jednoducho teror 🙄 že mam nevychovane dieta, dennodenne poznamky. Už je tomu asi asi 10 rokov dozadu, mal len jednoducho zle obdobie. Po preloženi na inu ZŠ vyfasoval úžasnu učiteľku ktora mi povedala že ano, ma svoje muchy ale ona si vie poradiť v škole, že sa nemam trapiť...som si fakt na tie 2 roky oddychla 😃. Na druhom stupni sa to kus opakovalo ale už som bola oddolnejšia a ratala čas kedy pojde na strednu. Teraz je to malina.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@diaszoky mne tiež príde divné, že by 4r chlapec sa vedel takto pretvarovať. Keby bol doma taký istý, ako v škôlke a písala by som verejne o takýchto problemoch? To fakt? Rozplakal sa keď mu kamarát povedal, že jeho ocko zabíja zajacov, lebo že z toho je dobrá polievka. Mali sme 7 malých mačiatok, ani jedno nenatahoval, prišiel pri ne, hladkal ich, ani na ruky si ich nezobral aby im neublížil.

dennissa16
30. jan 2025

@ha_bibbi A ja by som už naopak prijala, ak by sa okrem vyšetrenia deti v Cppčkach začali posielať na psychologické vyšetrenia aj pedagogicky zamestnanci… a som si istá, že by ich (nie malo) odchádzalo s odporúčaniami..

dennissa16
30. jan 2025

*pedagogickí

mamamasama
30. jan 2025

@abbey1 existuje školka, ktora ma v triede len 3 deti 😬

petracandle
30. jan 2025

@ha_bibbi už tu padli dobré rady, takže sa nebudem opakovať. Ja len, že ja osobne by som rada videla videodôkaz toho vyhrážania sa zabitím. V dnešnej dobe má každý telefón vo vrecku - aj pani učiteľka

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@monicazbb ďakujem veľmi pekne za vás komentár, pretože niektoré mamičky má tu lynčujú akoby bol nevychovany a keby som nepoznala svoje dieťa, tak sa tu verejne nevyjadrujem a neprosím o skúsenosti iných. Presne ako píšete, je to proste teror, polroka chodím so stiahnutym žalúdkom pre neho, lebo neviem čo má čaká. Mám už aj dospelého syna, ktorý je normálne slušne vychovaný.

prasiatko30
30. jan 2025

Inaksieco vobec nie je normalne, je to ze ucitelka riesi spravanie tvojho dietata pred dietatom a ostatnymi detmi v satni - to je nepripustne. Na taketo debaty by si ta mala pozvat v klude a bez deti a porozpravat sa s tebou - nechapem ako moze vobec riesit nieco takym sposobom to len zhorsuje celu situaciu

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@nin12345 už som tam 2x bola. Keď išli spať, behal po posteli. Druhýkrát má volala, že nechce recitovať na básničky na besiedku, že sa postaví pri stenu a že nič nepovie, a že vykrikuje. Keď som prišla, tak bol opretý o stenu a pani učiteľka oproti nemu s papiermi básniciek. Necekol ani pol slova (doma mi ich sám od seba hovoril), potom som išla preč ale otočila som sa, že chcem vidieť ešte v jedálni, lebo údajne aj tam vymýšľa. Čiže nevedel že som tam, pani riaditeľka mi povedala, že nemusím, ale ja som na tom trvala, tak som išla a keď som otvorila dvere, tak normálne sedel za stolom a jedol polievku. Potom mi už len volavala, že nemusím chodiť, že ona sa mi chce len vyzalovat, že si s ním nevie dať rady. Povedala som jej že nech mi ho natočí, že to chcem vidieť, keď je v extreme. Povedala že to ona nemôže točiť videa

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@petracandle povedala som jej že nech mi ho natočí, keď bude robit nejaký extrém, povedala mi že ona nemôže robiť také videozáznamy. Ale keď nám posielajú videá, napr k Mikuláša tak tie 3 deti recitovali, on sedel vedľa nich a chytal stromček. Na vianočnej besiedke pekne recitoval a druhé dievčatko len stalo, a sem tam niečo zarecitovalo

leonakr
30. jan 2025

@ha_bibbi ahoj,nečítala som všetky komentáre.Malotriedky sú niekedy na prt,najmä keď vekovo je to úplne rozdielne.Ja mám tiež školky na dedine pár metrov od domu ale vozím deti do mesta aj keď som ešte na rodičovskej.Jednoducho malotriedky na dedine sú záhul🫤.Nejdem rozpisovať moje dôvody prečo.....ale určite skús ho preložiť do veľkej škôlky.Kde je viac detí ale triedy sú rozdelené podla veku.A ver mi....že je aj tam rozdiel v myslení učiteliek.Urcite by som šla touto cestou .A uvidíš či bude rozdiel.

maryetta
30. jan 2025

Moze to byt aj tym. Ze doma ma hranice. A tam z nich upusti a ventiluje. Ale zas aby to bolo az nejake rapidne zhorsenie obratom?

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@leonakr ďakujem za podporu. Ano, riešim iné škôlky, len je to ťažké počas školského roka. Mňa všetci odhovárali nech ho sem nedávam, že to nie je dobré zmiešaná trieda a málo detí. Min rok tu mali okolo 12deti, tento rok len takto malo. Prihlásených je tiež nejak 12, ale pravidelne chodia 8, z toho teda vždy niekto chýba, čiže ako som písala v toto obdobie 4 deti.
Ale chodil mi sem aj starší, ale to bolo 15r dozadu, aj iné učiteľky, a boli aj 2 triedy po cca do 15detí, vtedy nebol žiadny problém. Tu je veľa mladých rodín čo majú deti, ale radšej nosia ďalej.

januska12323
30. jan 2025

@ha_bibbi mne to pripadá z ďalších komentárov, že pani učiteľka si celé situácie prifarbuje a jednoducho si s ním nevie rady. Skúšaj tie iné škôlky.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@earlgrey ja chápem vaše rozhorčenie, ale nemusí to byť taký istý prípad ako u vás. Aj môj chodil min sk.r. zo škôlky aj doskrabany, aj modriny mal. Pred 2 týždňami mi uč. hovorila , že jeden chlapec ho potiahol za kapucňu, spadol a buchol si hlavu. Že mu museli dávať obklad na hlavu. Povedala som že teda radšej zmením škôlku, keď teda stále sa tam niečo deje, či zo strany môjho syna, alebo toho druhého chlapca. Na to mi povedala, že nie, ten druhý chlapec pôjde preč, že bude potom kľud. Týždeň na to rodičovské a už zase inak hovorila

earlgrey
30. jan 2025

@ha_bibbi Ja chápem, neber si to osobne (kľudne tykaj, tu si každý tyká)...len som poznamenala, že je veľa veľa problémových detí...veď aj moja má problém...ale opačný...že nevie pochopit, prečo sa deti bijú, vrieskajú...potom je utiahnutá...bojí sa detí...stráni sa ich...

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@januska12323 asi. Lebo nehovorím že je anjel, že kde ho posadíme tam je. Veľa rozpráva, veľa sa pýta, rozprávam sa s ním, aj o slušnosti, čo sa smie, čo sa nesmie, on to veľmi dobre vie. Deti sa s ním v škôlke hrajú aj napriek tomu čo mi učiteľky hovoria. Rodičov tiež stretávam v šatni, za ten polroka mi ani jeden nič nepovedal, nevynadal... A keď som sa pýtala, tak mi len povedali, že oni to neriešia, že veď aj oni vystrajaju

jakubrianka
30. jan 2025

@mabenn takmer v každej jednej rozprávke je slovo zabiť- hlavne v tých audio 🤦‍♀️ a cd.
Autorka v dennom tábore bolo všetko ok?

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@januska12323 teda jedna babka dievčatka, tá povedala v šatni nie mne, ale synovi, že je nezbednik. Ale mali sme aj rodicko, ani jeden rodič mi nič nepovedal, aj keď sa učiteľky pýtali, že či má niekto niečo na srdci, že môžme vydiskutovať. Nikto nič

unicornlady
30. jan 2025

Tam je vždy iba jedna učiteľka? Nestriedajú sa? (že by si mala viac názorov)

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@unicornlady tam je pani učiteľka a pani riaditeľka. Riaditeľka od septembra stále niečo, učiteľka mi nehovorila nikdy nič, začala až od cca konca novembra

mariska1989
30. jan 2025

A to ti ani v škôlke nepovedali že sa vyhrážal zabitím? Akože príde mi to cele divne že nič ti nepovedali a len bum papier

unicornlady
30. jan 2025

Tie ostatné deti, keďže sú väčšie, tie by ti nevedeli povedať? Ak by si sa v šatni spýtala, keď tam majú aj rodičov. Že či nepočuli tvojho syna dačo hovoriť učiteľke alebo im.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@jakubrianka telefón napr. vôbec neovláda, takže nehráva žiadne hry. Má rád labkovu patrolu alebo spidey, prípadne ideme do kina. Nemáme audio rozprávky, jedine deAgostiny. Ale to skoro vôbec nepocuvame. Čítam mu len knihy, ale nie také, ako za našich čias. Prípadne z telefónu mu prečítam cez to Readmio. Neviem kde sa berie tá agresia v škôlke, lebo doma ak 100x nepovie že nás ľúbi, tak ani raz

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@unicornlady pýtala, ten čo ku nám aj chodí sa hrať. On mi povie že bol zlý, on je už predskolak, a keď sa opýtam že čo také zle robil, tak povie, že ,,nadával a taaaak, že buchne, ale aj druhý sa buchneme,, teraz v nedeľu mal 4r, mali sme oslavu u babky, dostal od švagra takého nejakého škaredého ja vôbec netuším čo to je, priseraka alebo čo. A prišli sme domov, a povedal mi že nech ho schovám, lebo že on sa ho bojí, že on ho nechce. Tak je schovaný v kuchynskej skrini na vrchu

nikaeli
30. jan 2025

Mne ako učiteľke príde celá táto situácia veľmi zvláštna. V škôlke je 8 detí, prítomných ich býva oveľa menej. Tvoje dieťa je 'problémové', ďalšie tam strká, ďalšie ťahá za kapucňu, že si dieťa takmer rozbije hlavu - čo tam prosím ťa tie učiteľky robia? áno, deti sú nezbedné, robia šašoviny. To je normálne. Ale ak sa učiteľky neustále sťažujú na nezvládnuté správanie 4-5 detí bez diagnóz, tak tam čosi nehrá. Ja mám v triede 5-6 detí s PAS a ak viem, že je tam dieťa, ktoré iným stále berie hračky, tak som mu nonstop za zadkom a snažím sa týmto situáciám predchádzať. Tiež je pre mňa zaujímavá skutočnosť, že bola v škôlke prítomná psychologička kvôli 1 konkrétnemu dieťaťu - s týmto som sa ešte nestretla. Ku mne chodia psychologičky z poradne kvôli školskej zrelosti, ale aby len tak sedeli a pozorovali dieťa, ktoré je 'živé'? nemyslím si, že je problémom fakt, že sú vekovo zmiešaní, takých tried je veľa.. prečo by mala riaditeľka snahu vylúčiť ho, keď má problém naplniť kapacitu škôlky? pri takom nízkom počte jej predsa hrozí zrušenie.. niečo tu nehrá.. niečo mi v tejto mozaike chýba.. netajíš niečo? ak chceš, aby sme ti čo najviac reálne poradili, skús porozmýšľať, čo nezvyčajné sa ešte deje..

nikaeli
30. jan 2025

Inak neviem si predstaviť, aby som volala rodičom, že si neviem rady, nech si prídu dieťa upratať. A neviem si to predstaviť ani ako matka, aby som tam nabehla a capla mu po zadku - prečo si to urobila? ty si tam v čase toho konfliktu nebola. Mala si iba informácie od učiteľky - nebolo správne riešiť to bitkou. Čo myslíš, ako to vnímal on? Túto situáciu mali doriešiť učiteľky - takto len (podľa mňa) podkopli sami sebe autoritu a dali mu najavo, že si s ním nevedia poradiť. Nemali ťa žiadať o doriešenie. Mali ťa o tejto situácii len informovať a možno spolu s tebou hľadať cestu ako ďalej..