icon

Riešenie problémov s vylúčením dieťaťa zo škôlky

ha_bibbi
29. jan 2025

Ahojte maminky. Zaujímalo by ma, či má alebo mal niekto taký problém ako ja. Syn má 4r, chodí už druhý školský rok do škôlky. Minulý školský rok bolo všetko v poriadku. Cez prázdniny chodil na striedačku aj do iných, bol aj v dennom tábore. Všetko ok. Od septembra tohto školského roku sa zrazu všetko zmenilo. Je živý, to áno. Doma, na návšteve, návšteva u nás, v rodine, na verejnosti, na ulici.... všetko ok, je veľmi zhovorčivý, nemá problém sa s každým porozprávať. Samozrejme upozorňujeme. Stále ma problém so skakanim do rečí. Prešli sme si aj obdobím nadávok.
Ale v škôlke je to des. Sú zmiešaná trieda, dokopy 8 detí. Ale bežne ich tam býva 4. Pani riaditeľka mi od októbra voláva počas pracovnej doby, ako si s ním nevie dať rady a či nemôžem prísť (robím kúsok od škôlky), tak som prišla, 2x dokopy, capla po zadku a ukludnil sa.
V novembri tam mali psychologičku z cppp, ktorá povedala že je ok, len je viac živý a upozorňuje na seba .
V januári som dostala termín, boli sme, všetko ok, poradila nejaké metódy, ktoré dodržiavame, že bude volať aj do škôlky že stretnutie prebehlo ok a že nemusí chodiť na ďalšie.
Minulý týždeň sme mali rodicko, kde som dostala papier o neadekvátnom správaní dieťaťa, že sa vyhráža deťom a dospelým zabitím. Mňa skoro vykotilo, lebo nikdy nikomu inému takéto niečo nepovedal. Volala som do cppp, teda že nejakého pedopsychiatra nech mi odporučia, povedala som situáciu, že v škôlke sa to len deje, ale odporučili mi, nech skúsim inú škôlku, že môže byť, že malý kolektív a zmiešaná trieda. Pani riaditeľka stále hovorí, že ich kope, nadáva, keď sa pýtam aké, tak také nadávky som od neho ani nikdy nepočula. Môže 4r dieťa mať v hlave zafixované nejaké nadávky, ktoré používa len v škôlke a doma vôbec? Keď sa ho aj pýtam, nikdy na p. Učiteľky nepovie nič špatne, len že ich ľúbi. Prosím mali ste niekto niečo podobné? Ak áno, ako ste to vyriešili? Ďakujem za každú odpoveď

jakubrianka
30. jan 2025

@mabenn moja reakcia bola na tvoje pohoršujúce slová že odkiaľ dieťa má také slovo. Už len stačí počuť Kohútik jarabí. Možno má ADHD, depresiu?

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@bellaa3007 tak neviem či ste si čítali všetko, ale spomínala som aj rodičov, že ich stretávam v šatni, mali sme rodicko, nikto mi nič nepovedal. Opýtam sa vás takto. Boli by ste ticho, keby ste mali príležitosť sa vyjadriť či v šatni, alebo na rodičovskom, keby vám chodí domov dieťa bité? Polroka, polroka riešim dookola to isté, takže nie som matka, že začne nejaký problém a rýchlo utekám preč, len aby som niečo zakryla. A ešte raz opakujem sa, vyjadrenia, ktoré uvádzajú v škôlke, som z úst môjho dieťaťa nepočula, takisto nie je agresívny

earlgrey
30. jan 2025

@bellaa3007 Ja ti dám príklad...mám precitlivené dieťa...citlivé na zvuky, citlivé na krik, citlivé na smutné pomalé pesničky...tak jasné, že občas...nie vždy v škôlke poplače, keď niekto vrieska ale im pustia pesničky...o vystúpeniach ani nevravím...tie ani nemôže absolvovať, lebo má z toho nočné mory...jedna učiteľka - staršia...pred dôchodkom má s ňou večný problém...že plače...že im kazí vystúpenia...že im kazí deň svojím plačom...ďalšia učiteľka síce vníma jej emočnú stránku, ale problém nevidí...usmerní, utíši, zaujme ju niečím iným...teraz majú nové učitelky..zastupuje jedna tú staršiu, lebo je na PN..a mladšia ťahala celý minulý týždeň...žiaden problém...žiaden plač, dcéra sa teší do škôlky, teší sa keď prídem a vraví, že bolo super...akonáhle tam je tá staršia učiteľka..plače pred spaním, plače ráno, plače po škôlke, prosí ma, aby som ju tam nedávala...a ja presne viem, čo sa tam deje...nie raz som počula tú staršiu učiteľku hrozne ale hrozne vrieskať na deti...

nikaeli
30. jan 2025

@earlgrey môj syn je taký istý 🤷🏻‍♀️ 'mamka nedávaj ma tam, ja ju nemôžem počúvať'..

earlgrey
30. jan 2025

@nikaeli Takže vieš, o čom píšem...😉

misicka31
30. jan 2025

Nezastávam sa nikoho,ale to s tým zabitím nemôže súvisieť,že si v škôlke vypočul medzi učiteľkami čo sa deje poslednú dobu? Vyhrážanie sa učiteľom v školách.🤷

nikaeli
30. jan 2025

@earlgrey samozrejme.. som učiteľkou, ale som aj mamou 😉 a práve preto sa snažím k deťom správať tak, ako by som chcela, aby sa správali k mojim 🤍 netlačím do nich nasilu jedlo, nenútim vystupovať, atď.

mabenn
30. jan 2025

@jakubrianka prosim ta, ukonci tuto fascinaciu mojimi komentarmi...jake "pohorsujuce"? tebe keby sa niekto vyhrazal zabitim si s tym ok? za normalnych okolnosti to je trestny cin

earlgrey
30. jan 2025

@nikaeli Áno, takú máme aj my, tú mladšiu...dokonca naposledy plakala v šatni, keď so mnou rozprávala...lebo dcéra preplakala skoro pol dňa...že jej to bolo hrozne ľúto...veľmi empatický človek..tiež je citlivá..nenúti...a tá staršia..úplný opak...kričí, núti deti jesť, núti vystupovať...10 sekúnd na prezlečenie..neprezlečie sa - necvičí...20 sekúnd na oblečenie, keď idú na vychádzku...neoblečie sa...napr. v zime oteplováky atď...ide bez...naposledy moja dcéra plakala, že učiteľka nepočkala a bola von len v tenkých legínach, bez mikiny...a bola jej zima...🤷‍♀️

jakubrianka
30. jan 2025

@mabenn jej syn má 4 roky. Deti v tomto veku sa nevedia vyjadriť keď cítia silné emócie a použijú slová na ktoré majú najväčšiu odozvu. Bohvie v akom kontexte to počul, možno na hru v reklame. Pochopím tvoju reakciu, keby bolo dieťa staršie.

mabenn
30. jan 2025

@jakubrianka pred 2 rokmi mal moj syn tolko, takze si cerstvo pamatam, aky bol, co riesil a ake boli deti okolo...netreba ma v tomto poucovat...cely cas sme mozno zajedno v tom, ze prostredie skolky nie je v poriadku...ale opakujem, toto vysetrovanie je na autorke, lebo situacia je vyhrotena a je uplne jedno ze v diskusii vznikli 2 tabory o nazore kde je problem, ja si netrufam pridat sa na ziadnu stranu

dennissa16
30. jan 2025

@earlgrey preboha, riadny teror tiež.
Ja by som niektoré učiteľky hnala prec zo školstva.
Akože 5 ročne dieta môže byt barz aké…aj tiché, utiahnute je to v poriadku, aj hlučne, živé, skakajuce do reči..aj to je v poriadku. Pretože rastie, uci sa, jeho správanie ešte nie je dokonale…ale keď nevie svoje nervicky držať na uzde 50 ročná žena/ucitelka v triede, akože aké dokonale bytosti očakáva, že budú tie malé deti.
Je to strasne.

earlgrey
30. jan 2025

@dennissa16 Ver mi, že na rodičovskom som mala dosť...čo všetko vyžaduje od predškolákov a nie len ja, ale viacerí rodičia...ale ja som jej povedala, že nech už do konca školského roka vydrží a už tie deti neuvidí, keďže idú do školy 😃

dennissa16
30. jan 2025

@earlgrey tak ale prídu ďalšie deti k nej, chudata.
Dobrý učiteľ je na nezaplatenie..

earlgrey
30. jan 2025

@dennissa16 Myslím, že už ide do dôchodku...doteraz bola ona triedna a tento rok je triedna už tá mladá...a vravela aj, že už 39 rokov robí učiteľku, tak že už je na čase, aby išla do dôchodku...teraz majú super učiteľky, tie ale zastupujú naše...vážne som dcéru takú nadšenú nevidela ako posledné 2 týždne...

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@mabenn absolútne neverím že 4r chlapec sa dokáže vyhrážať zabitím,
ako píše @misicka31 že jedine tak, toto ma vôbec nenapadlo, takže ak to náhodou niekde počul. Doma nie, my nepozerávame vôbec správy, pretože v tom čase chodíme do postele. A tv máme minimálne zapnutú. A presne pre toto som pohoršená aj ja. Kopec rodičov by bolo pohoršených, prečo mi nikto nič nepovie? Veď sa stretávame ráno, poobede, bolo rodicko. Všetci sa mohli do mňa pustiť, veď boli 5 na 1 plus 2 učiteľky. Prečo som od malého nikdy nepočula že by niekoho zabil? Veď keby je agresívny, tak robí zle okrem nám aj mačke, aj psovi. Prečo to teda doma nerobí? Neverím že v hlave 4r chlapca je to tak nastavené, že v škôlke môžem a doma nie.

mabenn
30. jan 2025

@ha_bibbi bezne 4rocne dieta nechape pojem smrti a teda ani zabitia...zopakujem sa uz naposledy: tato diskusia nijako problem nevyriesi, to mozes len ty v realite

tiika
30. jan 2025

@ha_bibbi mna by zaujimalo, ako pani učiteľky v skolke, keď vystrája, je živý, akým spôsobom sa snazia udržať disciplínu v triede, či nebude skôr problém niekde tam… ? Videla si niekedy, či bola si pri tom, keď riešili nejaký konflikt s dietatom alebo ho inak usmerňovali?
Pretože, ak p.učiteľky sa snazia urobit poslušne deti, ktoré budú poslúchať na slovo a i to nevhodným spôsobom, mohlo by to vyvolávať napätie, silne emócie, hnev, frustráciu u deti aké opisuješ u syna (nie u všetkých samozrejme). Neviem. Len zvažujem i tuto možnosť.

earlgrey
30. jan 2025

@ha_bibbi Spomeň to psychológovi...ten sa na to už tvojho syna nejakou formou opýta...ale treba úplne všetko psychológovi povedať...aby mal s čím pracovať...

dennissa16
30. jan 2025

@mabenn máš jedno dieta, stačí, že by mal tvoj syn pubertálneho súrodenca denne doma a hneď by sa zmenil jeho štýl komunikácie. Ver mi.

mircalla
30. jan 2025

@ha_bibbi Trosku klames

Uvodny prispevok - opisujes situaciu doma, teda ze ste si presli aj obdobim nadavok. Az nasledne pises o skolke. Dalej sa branis, ze on je doma ok a nenadava....
Takze asi by som zacala tym, ze prestanes klamat (neviem ci nas, skor samu seba) a zacnes byt k sebe uprimna

Citujem

Doma, na návšteve, návšteva u nás, v rodine, na verejnosti, na ulici.... všetko ok, je veľmi zhovorčivý, nemá problém sa s každým porozprávať. Samozrejme upozorňujeme. Stále ma problém so skakanim do rečí. Prešli sme si aj obdobím nadávok.
Ale v škôlke je to des. Sú zmiešaná trieda, dokopy 8 detí.

mabenn
30. jan 2025

@dennissa16 uplne v pohode si viem predstavit ze ano...problem je, ze spominane dieta idu vylucit...co mozno v konecnom dosledku bude len najlepsie riesenie aj pre neho

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@mircalla ,,prešli,, tzn. nepretrvava to, stačilo upozorniť, vysvetliť a nerobí to. Upozorňujeme, napr. na to skákanie do rečí. Veď ma 4r, hádam nebudeme od neho čakať, že na každú novú situáciu bude reagovať ako my očakávame, treba ho to naučiť, vysvetliť, upozorniť... Tak som to myslela

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@dennissa16 ja mám aj dospelého syna, tento rok maturuje, tam určite nevidím problém, že by ho ovplyvňoval v zlom. S ním som nemala nikdy takéto problémy

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@earlgrey ďakujem za radu, spomeniem mu. Tiež by som to rada vedela. Lebo mne povedal, že to nehovoril

dennissa16
30. jan 2025

@ha_bibbi to bol skôr príklad. Sama viem, ako moj starší syn vyrastal iba s dospelými viac menej a tento menší už vyrastá aj s pubertálnym bratom. A je to odlišne.
Ale u vás je už riadne veľký vekový rozdiel. Ja mám 6 rokov. Tvoj starsi je už dospelý, tak samozrejme, že ho nemôžes porovnávať s nejakým 10 ročným chlapcom.

Minule moj starší čosi zapotil “luzer” a mladší hneď, ty si luzer. tak som staršieho hneď zajazdila, ze nech si dáva pozor na jazyk pred bratom, lebo ten ani netuší co to znamená a opakuje.

tiika
30. jan 2025

@ha_bibbi škoda, že si mi neodpovedala. Ale teda mi ešte napadlo, že pokial sa s ostatnými rodičmi a deťmi poznáte, že by si sa mohla nejakého staršieho a rozumnejsieho dieťaťa opýtať, čo sa v skolke deje, ako tam tvoj syn funguje, nech máš informácie i z iného zdroja nielen od učiteľky. Možno ti to nejako dokresli situáciu, spravíš si vlastný úsudok.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@tiika ospravedlňujem sa, že som neodpísala, nečakala som takúto odozvu na môj príspevok. Hej pýtala, písala som aj v iných komentoch (viem, je ich veľa), že s rodičmi sme sa rozprávali, povedali len, že aj ich boli také, že to oni neriešia, pobijú sa a o 5min sú kamoši, a že aj to vyhrážanie, že to možno v rámci hrania povedal, jeden chlapec chodí aj ku nám, jedine jedna babka v šatni povedala synovi, že je nezbednik, nikto nič viac. Mali sme rodicko. Bolo tam okrem mňa 5 rodičov plus 2 učiteľky, nikto ani pol slova. Preto mám veľa otáznikov. Že keď by im deti chodili domov s modrinami, alebo sa báli chodiť do škôlky, tak si myslím že sa ozvú. Keď prídeme ráno do šatne, tak deti prídu aj za ním, objímajú sa, tak naozaj neviem 🤷.

hariet
30. jan 2025

@ha_bibbi tema je nazvana Vylucenie zo skolky ale teda chcu ti ho vylucit? ja pracujem tiez s detmi a mne z toho spravania to sedi na nejake adhd pripadne hranicne PAS, moze byt medzi detmi prestimulovany a dysregulovany. Uvidis len casom, ci tam vyskoci nejaka diagnoza. Ak sa da, skus este zmenit skolku, takymto detom pasuju skor male kolektivy, aj ked pises, ze uz v malom kolektive je..este je otazka, ci syn chodi do skolky rad…

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@dennissa16 aj môj starší vyrastal viac menej s dospelými 🙂 on už malého berie skôr že je jeho ochranca. Táto situácia ho tiež trápi. On mi na rovinu povedal, že neverí tomu, že nech ho dám inam, že bude mať traumu zo škôlky..že on taký nie je. No teraz sa asi niektoré mamičky do mňa pustia, chápem, ale vieme aký je, neviem ani sama, či mám ďalej používať slovo ,,živý,, lebo niekomu to evokuje nevychovany. Proste nie je, že ho posadím a sedí. Ale k slušnemu správaniu ho vediem. Vie poprosiť, poďakovať, nie je sebecký, vie sa podeliť, pritúli sa a povie že nás ľúbi